Ketrab78 Napisano 6 grudnia Udostępnij Napisano 6 grudnia Chciałbym użyć Regi jako przedwzmacniacza do lampowego wzmacniacza w klasie A. Chcę się tylko upewnić czy jak to zrobię i Rega nie będzie miała podpiętych zespołów głośnikowych to nic złego się jej nie stanie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 6 grudnia Udostępnij Napisano 6 grudnia Nic jej się nie stanie, po coś ma wyjście przedwzmacniacza Pytanie jednak, czy to będzie ostatecznie granie, które przypadnie Ci do gustu 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ketrab78 Napisano 6 grudnia Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia Dziękuję. Nie, to będzie tylko taka próba. Rega sama z siebie gra super, ale ciekawy jestem efektu takiej konfiguracji Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 6 grudnia Udostępnij Napisano 6 grudnia 25 minut temu, Ketrab78 napisał: to będzie tylko taka próba. Eksperymentować można zawsze, więc czemu nie. Natomiast w ciemno obstawiam, że to zagra słabo - gorzej od każdego z tych dwu wzmacniaczy osobno. Może wyjść z tego np. dźwięk mały, szczupły i momentami szorstki, a jednocześnie bez tranzystorowej wydajności i kontroli basu. Na rynku jest sporo hybryd z lampowymi pre i tranzystorowymi końcówkami mocy. Bardzo mało natomiast konstrukcji odwrotnych (choć rzeczywiście zdarzają się). Ba, nawet w czystych tranach stosuje się czasem pre w klasie A. Więc teoretycznie w tej eksperymentalnej kombinacji dostaniesz to, co gorsze z każdego z tych dwóch piecyków. A da się fizycznie podać sygnał z pre tej lampy na końcówkę Regi? Próbowałeś? Tak, czy owak, koniecznie daj znać, jak spróbujesz - wszyscy będziemy bogatsi o Twoje doświadczenie. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 6 grudnia Udostępnij Napisano 6 grudnia 2 godziny temu, Rafał S napisał: Natomiast w ciemno obstawiam, że to zagra słabo - gorzej od każdego z tych dwu wzmacniaczy osobno. Na 99,9% tak będzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 6 grudnia Udostępnij Napisano 6 grudnia Niekoniecznie. Gdy miałem Atolla 200se wolałem go używać jako końcówka mocy, a za pre robił LKS DAC. W skrócie z tego co pamiętam poprawił się bas. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 6 grudnia Udostępnij Napisano 6 grudnia (edytowany) 11 minut temu, soberowy napisał: Niekoniecznie. Gdy miałem Atolla 200se wolałem go używać jako końcówka mocy, a za pre robił LKS DAC. W skrócie z tego co pamiętam poprawił się bas. Wszystko się poprawia w przypadku użycia integry Atolla w roli końcówki, tak było nawet w przypadku IN300 😉 2 godziny temu, Rafał S napisał: Ba, nawet w czystych tranach stosuje się czasem pre w klasie A Czy Ty masz na myśli może to, że pierwsze kilka wat jest oddawane w klasie A, a wyżej już w klasie AB? Edytowano 6 grudnia przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 6 grudnia Udostępnij Napisano 6 grudnia Tylko Atolle in200 czy in300 mają taką możliwość by pracować jako końcówka mocy bez udziału wbudowanego preamp. Pytanie czy ten wzmacniacz lampowy będzie taką możliwość miał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 7 grudnia Udostępnij Napisano 7 grudnia 17 godzin temu, DiBatonio napisał: Czy Ty masz na myśli może to, że pierwsze kilka wat jest oddawane w klasie A, a wyżej już w klasie AB? Chodzi mi o wzmacniacze, dla których producent podaje w opisie, że pre jest w klasie A. Np. tranzystory Haiku, czy niektóre Pathosy. Oprócz tego końcówka mocy może mieć duży prąd spoczynkowy, ale to, jak rozumiem, odrębna kwestia. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ketrab78 Napisano 7 grudnia Autor Udostępnij Napisano 7 grudnia (edytowany) 23 godziny temu, Rafał S napisał: A da się fizycznie podać sygnał z pre tej lampy na końcówkę Regi? Próbowałeś? Raczej nie, bo lampka ma wyjścia jedynie do terminali głośnikowych . A sama rega elex nie ma chyba wejścia na końcówkę. "Tak, czy owak, koniecznie daj znać, jak spróbujesz - wszyscy będziemy bogatsi o Twoje doświadczenie." Brzmienie ok, tragedii nie ma . Ciepła, muzykalna sygnatura, ale mniej szczegółowo w dolnej części średnicy/ wysokim zakresie basu. A sama rega właśnie tam brzmi świetnie, więc wrócę do poprzedniej konfiguracji czyli Rega Elex mk4 z Elac Carina jako system główny. A lampka z wiekowymi (ale wciąż fajnymi) Isophonami pójdzie do sypialni Poniżej zdjęcie wejść I wyjść toru analogowego Regi co potwierdza wg mnie że nie da się puścić sygnału na jej końcówkę. Edytowano 7 grudnia przez Ketrab78 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 7 grudnia Udostępnij Napisano 7 grudnia Ale tych kablufff 🫣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ketrab78 Napisano 7 grudnia Autor Udostępnij Napisano 7 grudnia 3 godziny temu, DiBatonio napisał: Ale tych kablufff 🫣 Źródeł sporo to i kabli dużo 🤔 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts