Skocz do zawartości

Kolumny, monitory do 12 000

Wacław Perończyk

Recommended Posts

Witam,  chciałbym poprosić o pomoc w wyborze kolumn, monitory. Posiadam wzmacniacz lampowy UNISON RESEARCH S6, starszy używany model, źródłem będzie głównie gramofon. Pokój ok 18m², nieregularny, muzyka głównie szeroko rozumiany rock i klasyka. Kolumny będą na uchwytach dość blisko ściany. Budżet 12000 zł., plus-minus oczywiście 😉

Z góry dziękuję za wszelkie podpowied,i.

Cześć,

świetny budżet, fajny wybór i super wzmak. Kompletujesz set od zera czy zmieniasz z czegoś ? Przy uwzględnieniu Twoich preferencji rozważyłbym tu przede wszystkim takie modele jak :

Audiovector R1 Signature

Monitor Audio Gold 100

Sonus Faber Sonetto II

ATC SCM19

R1 Signature to absolutnie przestrzenne i dokładne konstrukcje z fenomenalną sceną. Krótki, twardy i dosadny bas i masa detali, łatwe do napędzenia i świetnie wykonane. Wielokrotnie parowane z wszelkiej maści Unisonami z totalnym powodzeniem.

Jeśli preferowałbyś więcej ciepła to możesz rozważyć kultowe Goldy 100. Góra będzie łagodniejsza, dół dociążony.

Sonetto II przypominają R1, ale grają spokojniej od Audiovectorów. Mimo wszystko wyróżniają się ogromną dawką powietrza i świetną stylistyką.

Na koniec zdecydowany faworyt SCM19. W tym przypadku otrzymujesz w zasadzie połączenie najlepszych cech Audiovectorów R1 oraz Gold 100. W celu przybliżenia sylwetki marek należy przede wszystkim zaznaczyć, że to jeden z najbardziej rozpoznawalnych producentów monitorów studyjnych więc to czego możesz być pewny to nacisk na wierność przekazu i perfekcyjne obrazowanie planów pozornych. W zasadzie sprawdzą się nie tylko w rocku i w klasyce więc daleko im to jakiegoś ścisłego profilowania. Polecam z całego serca :)

Jeśli chcesz poznać więcej szczegółów, pogadać o cenach czy umówić się na odsłuch, zachęcam do kontaktu przez PW czy jakkolwiek Ci wygodnie. 

12 godzin temu, KrólKiczu napisał:

A czy ktokolwiek z "polecających" doczytał, że monitory mają być powieszone na uchwytach ściennych? @Salon Planeta Dźwięku, czy wyobraźcie sobie powieszenie dość sporych SCM19 na ścianie 🙂

Wszystkie odpowiedzi zdają się ignorować ten dość ważny jednak element :D

Jasper 18 wiszą na ścianie na tarasie widokowym w sky towerze (wrocław) można sobie posłuchać jak jest ktoś z okolic i świetne unitra zgb-401 poza tym jeśli będzie słaba akustyka to zdecydowana większość kolumn może dudnić.

Edytowano przez S!N!

Dnia 17.12.2024 o 18:54, Wacław Perończyk napisał:

UNISON RESEARCH S6,(...) Pokój ok 18m², (...) Kolumny będą na uchwytach dość blisko ściany. Budżet 12000 zł.,

Z tego, co przeczytałem, ten S6 wygląda na świetny wzmacniacz. Masz budżet na kolumny co najmniej równie dobre - i to nawet wśród nowych. Tym bardziej wśród używanych. Do tego przyzwoity metraż. Podsumowując: jest szansa na rewelacyjny system. Dlatego zapytam: czy te paczki naprawdę muszą wisieć przy ścianie? Nie da rady postawić monitorów na standach? Jeśli tylko dopuścisz możliwość wstawienia podstawek (i rozsądnego odsunięcia ich), możesz szaleć z wyborem kolumn. Moim pierwszy typem byłyby wtedy Opera Callas, które z lampami potrafią zagrać zjawiskowo i da się znaleźć parę eks demo w dobrej cenie:

https://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/41/517057.php

https://natemataudio.pl/opera-callas-walnut.html?srsltid=AfmBOopYljrRxEkwm3mnLYmGgg5uFU76Izl-Blu8Nk4Y7ApBY-ljDI7b

12 minut temu, Rafał S napisał:

Z tego, co przeczytałem, ten S6 wygląda na świetny wzmacniacz. Masz budżet na kolumny co najmniej równie dobre - i to nawet wśród nowych. Tym bardziej wśród używanych. Do tego przyzwoity metraż. Podsumowując: jest szansa na rewelacyjny system. Dlatego zapytam: czy te paczki naprawdę muszą wisieć przy ścianie? Nie da rady postawić monitorów na standach? Jeśli tylko dopuścisz możliwość wstawienia podstawek (i rozsądnego odsunięcia ich), możesz szaleć z wyborem kolumn. Moim pierwszy typem byłyby wtedy Opera Callas, które z lampami potrafią zagrać zjawiskowo i da się znaleźć parę eks demo w dobrej cenie:

https://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/41/517057.php

https://natemataudio.pl/opera-callas-walnut.html?srsltid=AfmBOopYljrRxEkwm3mnLYmGgg5uFU76Izl-Blu8Nk4Y7ApBY-ljDI7b

Rafał, nie wiem czy kojarzysz ale kilka lat temu ktoś szukał na biurko, do komputera, przy naprawdę fatalnym ustawieniu kolumn, wzmacniacza za 15k. A branża zamiast doradzić rozsądne rozwiązanie, zarzucała delikwenta kolejnymi propozycjami. 

Trochę wezmę w obronę PD ,przynajmniej do propozycji dodali jakieś sensowne opisy brzmienia modeli,choć nie doczytali najważniejszego😀 . Może na pw się wyjaśni😀 Czasami marketing chłopaków z branży przypomina ten z prowincjonalnego targowiska: moje jest świetne ,bo jest świetne !😀

3 godziny temu, KrólKiczu napisał:

ktoś szukał na biurko, do komputera, przy naprawdę fatalnym ustawieniu kolumn, wzmacniacza za 15k. A branża zamiast doradzić rozsądne rozwiązanie, zarzucała delikwenta kolejnymi propozycjami. 

Facet wchodzi do mięsnego po karkówkę, bo zaprosił kumpli na grilla i piwko. Ekspedientka widzi gołym okiem, że gość ma nadciśnienie, cholesterol zatyka mu tętnice  i jak się obeżre świniny o raz za dużo, to może przypłacić to zgonem. Więc radzi mu uprzejmie, żeby odpuścił. Za rogiem jest warzywniaczek, niech tam sobie kupi brokuły, szpinak - też zawierają żelazo i lepiej mu posłużą. A zamiast browarka z kolegami, to może by tak jakiś dłuższy spacerek?

Ktoś był świadkiem takiej sceny? Bo ja - nie. Seba, masz całkowitą słuszność, że jeśli klient chce piec za 15k do zestawu na biurko, to zawodowiec nie powinien mu tego oferować. Nie powinien, ponieważ właśnie trafił "pacjenta" któremu spokojnie opchnie wzmacniacz za 20, a może i da się go naciągnąć na dzielonkę pod hasłem, że przecież lepiej kupić raz a dobrze i sprzęt ma cieszyć przez lata. Piszę to bez złośliwości wobec branży, raczej ze zrozumieniem. Czasy są jakie są, kto przychodzi do fryzjera, ten zostanie ostrzyżony. I jeśli prawie nic mi nie zostało na głowie, to nie z winy branży, tylko mojej. :)

Edytowano przez Rafał S

18 godzin temu, KrólKiczu napisał:

A czy ktokolwiek z "polecających" doczytał, że monitory mają być powieszone na uchwytach ściennych? @Salon Planeta Dźwięku, czy wyobraźcie sobie powieszenie dość sporych SCM19 na ścianie 🙂

Panowie, biję się w pierś, nie doczytałem tego. Może pośpiech czy coś, ale oczywistym jest, że propozycje zawsze krojone są na miarę potrzeb a nie "na pałę". Mea culpa.

Niemniej jednak Goldy 100 oraz R1 na ścianę jak najbardziej się nadają :)

@Salon Planeta Dźwięku A po co się tłumaczysz przecież dałeś propozycję, człowiek musi sobie sam sprawdzić co u niego zagra i co mu podejdzie brzmieniowo, zawsze może wypożyczyć  i oddać, poza tym niejedna osoba posiada duże kolumny w małym pomieszczeniu i jest bardzo zadowolona/  na ścianach też można spotkać  większe monitory i nikt nie płacze z tego powodu ja co drugi znawca tutaj.

@DedalW jakim celu klikasz te dziecinne emotki przy moich wiadomościach?