michalsti Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu (edytowany) Czesc, Widzialem, ze tematow o subach do stereo jest juz troche, ale zaden nie odpowiada moim zalozeniom wiec zakladam kolejny. Obkupilem sie w nowy sprzet audio na koniec roku, brzmi wszystko pieknie, ale chcialbym go jeszcze uzupelnic o suba. Prosba o pomoc/opinie w wyborze subwoofer'a - system stereo. Mam do niego podpiety TV i na tym samym systemie ogladam tez filmy. Nie interesuje mnie surround, chce zostac przy tym co mam, ale dolozyc duzy i super czysciutki basik. Glosniki to nowy model Canton Reference 2 - same w sobie maja juz bardzo nisko schodzacy i bardzo mocny dol, ale wiadomo, sub to sub. - Budzet mam dosc elastyczny. Opcje, ktore na razie biore pod uwage sa z roznych polek cenowych, nie obrazilbym sie, gdyby udalo sie znalezc cos idealnego do ~20k brutto. Moze byc troche drozszy, moze byc duzo tanszy. Ma pieknie grac. - Nie chce ogromnych skrzyn - max dla mnie to cos pokroju Klipsch RP-1400SW, ale to jako ostatecznosc, zdecydowanie wolalbym mniejszy, wiekszy odpada bo zanim porzadnie poslucham to zona go wyrzuci do mojego biura a tam nie bedzie mial sensu. - Walory estetyczne (ladne drewno/metal) ułatwią akceptację zony, ktora nie lubi piano black'a. - Na ta chwile jedna sztuka, najwyzej pozniej rozbuduje o drugi jezeli zobacze w tym sens. - Bas ma być przede wszystkim mega zwarty i czysty. Chce perfekcyjną kontrolę i dzwięk z tego głośnika a nie tylko mocne uderzenie. Oprocz dodania fajnego telka i efektow w filmach ma sluzyc tez jako dodatek do sluchania muzyki. Cantony zawieszają moim zdaniem poprzeczke swoim basem bardzo wysoko, bo juz teraz od samych kolumn pokoj mi sie trzesie (pomieszczenie ~45 m2 + otwarta kuchnia), a bas jest BARDZO czysty i przyjemny. Ale wiadomo, sub to sub... Po ostatnim AudioVideo uslyszalem jaka to robi roznice przy nawet topowych duzych kolumnach i wiem ze ma sens. Co biore pod uwage: - Canton Reference Sub (pasowalby do kolumn) - B&W DB1D - ELAC SUB3070 - SVS SB17-Ultra R - REL Carbon Special/S812 - Sonus Faber Gravis VI/V (sa obnizki cen na nie w roznych sklepach) - Velodyne DD12+ Wspomniany - Klipsch RP-1400SW - to jedyny sub, ktory slyszalem z tego zestawu ale tylko przy efektach filmowych (bardzo mi sie podobalo) i nie wiem jak by sie sprawdzil w muzyce. Wszystkie z powyzszych maja mega opinie w dostepnych testach i sa dostepne w PL, stad taka wstepna shortlista. Dajcie znać co Waszym zdaniem sprawdzi sie najlepiej, poprosze o Wasze typy/propozycje. Jezeli gdzies (najchetniej w Warszawie) bylby mozliwy odsluch poprosze o info. Edytowano 17 godzin temu przez michalsti Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu 7 minut temu, michalsti napisał: Czesc, Widzialem, ze tematow o subach do stereo jest juz troche, ale zaden nie odpowiada moim zalozeniom wiec zakladam kolejny. Obkupilem sie w nowy sprzet audio na koniec roku, brzmi wszystko pieknie, ale chcialbym go jeszcze uzupelnic o suba. Prosba o pomoc/opinie w wyborze subwoofer'a - system stereo. Mam go podpietego pod TV i na tym systemie ogladam tez filmy. Nie interesuje mnie surround, chce zostac przy tym co mam, ale dolozyc duzy i super czysciutki basik. Glosniki to Canton Reference 2 - same w sobie maja juz bardzo nisko schodzacy i bardzo mocny dol, ale wiadomo, sub to sub. - Budzet mam dosc elastyczny. Opcje, ktore na razie biore pod uwage sa z roznych polek cenowych, nie obrazilbym sie, gdyby udalo sie znalezc cos idealnego do ~20k brutto. Moze byc troche drozszy, moze byc duzo tanszy. Ma pieknie grac. - Nie chce ogromnych skrzyn - max dla mnie to cos pokroju Klipsch RP-1400SW, ale to jako ostatecznosc, zdecydowanie wolalbym mniejszy, wiekszy odpada bo zanim porzadnie poslucham to zona go wyrzuci do mojego biura a tam nie bedzie mial sensu. - Walory estetyczne ułatwią akceptację zony. - Na ta chwile jedna sztuka, najwyzej pozniej rozbuduje o drugi jezeli zobacze w tym sens. - Bas ma być przede wszystkim mega zwarty i czysciutki. Chce perfekcyjną kontrolę i dzwięk z tego głośnika a nie tylko mocne uderzenie. Oprocz dodania fajnego telka i efektow w filmach ma sluzyc tez jako dodatek do sluchania muzyki. Cantony zawieszają moim zdaniem poprzeczke swoim basem bardzo wysoko, bo juz teraz od samych kolumn pokoj mi sie trzesie (pomieszczenie ~50 kilka m2), a bas jest BARDZO czysty i przyjemny. Ale wiadomo, sub to sub... Po ostatnim AudioVideo uslyszalem jaka to robi roznice przy nawet topowych duzych kolumnach i wiem ze ma sens. Co biore pod uwage: - Canton Reference Sub (pasowalby do kolumn) - B&W DB1D - ELAC SUB3070 - SVS SB17-Ultra R - REL Carbon Special/S812 - Sonus Faber Gravis VI/V (sa obnizki cen na nie w roznych sklepach) - Velodyne DD12+ Wspomniany - Klipsch RP-1400SW - to jedyny sub, ktory slyszalem z tego zestawu ale tylko przy efektach filmowych (bardzo mi sie podobalo) i nie wiem jak by sie sprawdzil w muzyce. Wszystkie z powyzszych maja mega opinie w dostepnych testach i sa dostepne w PL, stad taka wstepna shortlista. Dajcie znać co Waszym zdaniem sprawdzi sie najlepiej, poprosze o Wasze typy/propozycje. Jezeli gdzies (najchetniej w Warszawie) bylby mozliwy odsluch poprosze o info. Cześć, jeżeli zależy Ci na jakości basu to sugerowałbym koncentrowanie się na brandach, które się w subach specjalizują - SVS, REL, JL Audio. Rel Carbon Special to wybitne urządzenie pod tym względem. Świetna membrana, bardzo duży skok i masa mocy powodują, że kontrola nad ciśnieniem akustycznym i samym basem jest zdumiewająca. Opcja nr 2. JL Audio Fathom f112v2. Firma nadal mało popularna w Polsce, ale każdy entuzjasta car audio od razu wywęszy tutaj kawał zaplecza i doświadczenia w produkcji urządzeń do generowania basu. Niesamowita dynamika, zejście a przy tym sprężystość i moc. Wybór pomiędzy tymi dwoma modelami na pewno zagwarantuje Ci efekt, którego poszukujesz 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowany) Dorzucę jeszcze Arendala 1723 1S lub 2S. @przemeklbn chyba ostatnio takiego zakupił. W mojej ocenie jedne z bardziej estetycznych skrzynek. Edytowano 6 godzin temu przez PanKlor 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalsti Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) Dzięki za opinie. @Salon Planeta Dźwięku @PanKlor Rel carbon special widziałem że ma beznadziejnie zrobione regulacje na obudowie, ustawianie jednego egzemplarza to luz ale już dwa to męka. Oczywiście nie eliminuje go. SVS muszę zobaczyć na żywo bo mam wątpliwości czy nie będzie jednak za duży. Fathom ma super opinie ale gdzie to znaleźć żeby zobaczyć/posłuchać... @Salon Planeta Dźwięku macie taki sprzęt u siebie? Rozumiem żeby wszelkie b&w, elac, canton itp olać bo to nie ten poziom co wspomniane? Edytowano 4 godziny temu przez michalsti Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 13 godzin temu, Salon Planeta Dźwięku napisał: Opcja nr 2. JL Audio Fathom f112v2. Firma nadal mało popularna w Polsce, ale każdy entuzjasta car audio od razu wywęszy tutaj kawał zaplecza i doświadczenia w produkcji urządzeń do generowania basu. Niesamowita dynamika, zejście a przy tym sprężystość i moc. Mam JL Audio f212 v2, stoi zaraz za plecami. Swietna konstrukcja. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalsti Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowany) 2 godziny temu, Butler napisał: Mam JL Audio f212 v2, stoi zaraz za plecami. Swietna konstrukcja. piekna rzecz Miales okazje sluchac tych mniejszych JL Audio? BTW posluchalem dzisiaj Klipscha RP-1600SW, SVS SB3000 i REL T/9X. Potęga basu z tego Klipscha doslownie wgniata, ale nie jest to ten rodzaj basu (i rozmiar urządzenia), którego szukam. Gdybym potrzebowal sprzętu pod filmy i miał na niego miejsce to z tego zestawu byłby to mój wybor. Wiem, ze doswiadczenie z subami mam na razie prawie zadne, ale jak dla mnie osiągi vs cena w tym przypadku... Wow. SVS SB3000 - w miare spoko, niestety sluchalem go po tym wielkim Klipschu... precyzja basu o wiele bardziej mi odpowiada, ale po tej 'lodowce' od Klipscha slychac ile wiecej go moze byc. REL T/9X, troche bardziej mi sie podobał rodzaj dźwięku z niego niz wspomnianego SVS, fajny precyzyjny czysty bas, ale niestety jak dla mnie za słaby. Zepsułem sobie tym Klipschem oczekiwania co do tego z jaką mocą sub może uderzać i jak nisko schodzić. Na tą chwilę połączenie masywności dźwięku RP-1600SW z calkiem precyzyjnym brzmieniem T/9X brzmieniowo byłoby czymś czego szukam. Mam nadzieje ze uda mi sie znalezc do odsluchu wiekszy SVS i REL'a i to JL Audio. Edytowano 2 godziny temu przez michalsti Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowany) Klipsch jako jedyny z tych jest otwarty. To powoduje właśnie to co opisujesz ale od razu rośnie obudowa i trudniej uzyskać taka precyzję jak w zamkniętej konstrukcji. Żeby uzyskać podobna masę basu z zamkniętej konstrukcji trzeba patrzeć w stronę mocniejszych modeli czyli Twoj kierunek poszukiwan jest jak najbardziej właściwy. Edytowano 1 godzinę temu przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalsti Napisano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Dzieki za komentarz. Jak tylko uda mi sie ich posluchac dam znac jak wrazenia i co finalnie kupilem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
77Mariusz77 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Mam wszystkie trzy tylko zamiast 1600 mam 1400. T9X mam x2 w stereo po jednym na kanał. Taka konfiguracja w stereo nie może być za słaba 🙂 Po tym Klipsch teraz wszystko będzie się słabe wydawać 😀tylko w stereo nie o to chodzi. Subwoofery dobrze wyregulowane mają uzupełniać pasmo. Ma nie być słychać ich dominacji. Jeżeli zaś chcesz bo przecież każdy prawo ma słuchać dominującego basu z subwooferow to te rele spokojnie to zapewnią ale szybko sam dojdziesz do wniosku , że na dłuższą metę to Cię zamorduje. W moim odczuciu to właśnie rel z tych trzech modeli które słuchałeś najładniej uzupełnia stereo. Budżet masz zacny , pomieszczenie duże. Kolumny ciekawe się wydają ( nie słuchałem) więc polecam kupić po jednym na kanał jest to inne granie niż w pojedynkę a na pewno w Twoim metrażu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts