Skocz do zawartości

Jaki kabel optyczny do Wiim Mini/Pro?

Recommended Posts

Zgadzam sie. Obojetnie, ktory kupisz, z tych z wymienionych, to bedzie dobrze :) Swoja droga - piszesz w tytule, o Wiim Mini, ktory kosztuje nieduzo, w stosunku do budzetu, ktory chcesz przeznaczyc na kabel. Proponuje jednak podlaczyc najtanszy (ten z zestawu) i porownac, z takim za te 250 zl, zdaj potem recenzje :) 

Edytowano przez no_i_fajnie

Dnia 30.12.2024 o 15:55, Carmion napisał:

Qed, chord wystarczy w zupełności. Myślę że i tak różnicy nie odczujesz od tego co masz fabrycznie. Chociaż ja osobiście używam kabli z chorda bo po prostu lubię tą markę i mam sentyment. 

Ja kupiłem pierwszy lepszy i jest problem bo co chwilę przerywa dźwięk i muszę szukać lepszego o ile to wina kabla

6 godzin temu, S!N! napisał:

@CarmionUżytkownik szuka porady od kogoś kto ma o tym jakieś pojęcie, a nie od bajkopisarza, który nie potrafi wyłapać różnic i nawet nie ogarnia tematu kabli, jeden z nielicznych tutaj, który rzeczywiście ma wiedzę w tym temacie to  @DiBatonio

Myślę, że większość w ślepym teście by odpadła. 😉 Większość ma problem w ślepym teście odróżnić kolumny, wzmacniacz a co dopiero  takie duperele jak kabelki. 

Dla mnie zmiana musi być wyraźnie słyszalna, a w przypadku kabli jest to bardzo kosmetyczna sprawa i nieadekwatna do ceny. ( W przypadku tych po co najmniej kilka tysięcy) Co jak wiele razy pisałem nie oznacza że zalecam używać najtańsze i no name 😉Zresztą pod kątem fizyki, nie ma wiarygodnych informacji że kable mają wpływ na dźwięk. Co najwyżej jak są bardzo kiepskiej jakości to mogą powodować zakłócenia. 

ale jak jest się takim ograniczonym intelektualnie gościem, to zawszę się znajdzie powód byle by się przywalić 😀 współczuję dla twoich znajomych... O ile ich masz 😀 

11 minut temu, Carmion napisał:

Myślę, że większość w ślepym teście by odpadła. 😉

Dobrze, że  chociaż myślisz. 

Kable to nie tylko kosmetyczne zmiany, owszem przy niektórych można odnieść takie wrażenie, lecz są druty, który potrafią zmienić np. jakość basu, przykład: 

Na denonie 2500ne + unitra zgb 401 /

Wilson oraz  Cardas Crosslink Speaker / różnica jest kolosalna, głuchy by to odróżnił i nie jest to jakaś delikatna zmiana ,średnie uderzenie stopy jest bardzie eksponowane jakby na sterydach, wokal wygładzony i większy spokój na górze. Wszystko zależy od systemu i miejsca docelowego odsłuchu bo słuchałem kabli za 5 koła i niektóre po prostu nie pasowało do całości i w jednym grały pięknie, a w drugim po prostu psuły i tak samo było w różnych pokojach. Nie wiem jak można nie słyszeć różnic przy tych droższych produktach, moja partnerka nie ma pojęcia o audio , a potrafi to ogarnąć…

Dnia 2.01.2025 o 17:03, Carmion napisał:

Zresztą pod kątem fizyki, nie ma wiarygodnych informacji że kable mają wpływ na dźwięk. Co najwyżej jak są bardzo kiepskiej jakości to mogą powodować zakłócenia. 

To widocznie patrzysz nie pod takim kątem jak powinieneś, bo fizyka i nauka już dawno weszła do audio.

Kabel, to nie tylko przewodnik,  znaczenie mają inne rzeczy w tym kablu, jak jego przekrój, kształt przewodnika, izolatory, dielektryk, wypełnienie (bawełna, kewlar) itd.a te z kolei mają również wpływ na m.in. właściwości RLC takiego kabelka. To cały czas ta sama fizyka na którą się powołujesz. 

Wiesz, że wibroakustyka z przemysłu już dawno zawitała do audio i czy Ci się podoba, czy nie dotyczy też kabli o reszcie systemu nie wspomnę.

Słabo patrzysz, slabo szukasz i patrzysz nie pod tym kątem na tę fizykę.

Trochę wysiłku i znajdziesz, są całe wypracowania o powyższych zagadnieniach.

Edytowano przez DiBatonio

1 minutę temu, DiBatonio napisał:

To widocznie patrzysz nie pod takim kątem jak powinieneś, bo fizyka i nauka już dawno weszła do audio.

Kabel, to nie tylko przewodnik,  znaczenie mają inne rzeczy w tym kablu, jak jego przekrój, kształt przewodnika, izolatory, dielektryk, wypełnienie (bawełna, kewlar) itd.

Wiesz, że wibroakustyka z przemysłu już dawno zawitała w audio i czy Ci się podoba, czy nie dotyczy też kabli o reszcie systemu nie wspomnę.

Słabo patrzysz, slabo szukasz i patrzysz nie pod tym kątem na tę fizykę.

Trochę wysiłku i znajdziesz, są całe wypracowania o powyższych zagadnieniach.

nawet jeśli to kable to kosmetyczne zmiany ;) nie wywróci systemu do góry nogami. Oczywiście w porównaniu do Kolumn, wzmacniaczy lub DAC ;) bo tam zmiany są "największe" 

uważam że kable głośnikowe do ok. 300zł za 1m w zupełności jakościowo wystarczą. Ale to tylko moje zdanie i nie musisz się zgadzać ;) Każdy ma swoje. 

Przed chwilą, Carmion napisał:

nawet jeśli to kable to kosmetyczne zmiany ;) nie wywróci systemu do góry nogami

To zapytaj np. kolegi @Rafał S, czy nie potrafią wywrócić do góry nogami.

Rafał sorry, że Ciebie przywołuje, ale zdaje się,  że miałbyś coś do powiedzenia w tym temacie, zwłaszcza jeśli chodzi o zasilające 😉

3 minuty temu, Carmion napisał:

kable głośnikowe do ok. 300zł za 1m w zupełności jakościowo wystarczą

Jakościowo pod jakim względem, wykonania? Bo nie wystarczy wybrać pierwszych z brzegu za 300zl/1m i wpasują się w każdy system. @S!N! już podał taki przykład. 

Jeśli tak podchodzisz do tematu, że jakikolwiek kabez za 300zł/1m jest jakimś wyznacznikiem i zalatwia sprawe, to może się okazać, że przepłacisz, bo bywa, że nie trzeba tyle wydać,.

1 minutę temu, DiBatonio napisał:

To zapytaj np. kolegi @Rafał S, czy nie potrafią wywrócić do góry nogami.

Rafał sorry, że Ciebie przywołuje, ale zdaje się,  że miałbyś coś do powiedzenia w tym temacie, zwłaszcza jeśli chodzi o zasilające 😉

Idąc tym tokiem rozumowania to trzeba też zmienić instalację elektryczną w mieszkaniu/domu. Mnie tam bawi jak widzę grube kable zasilające, a w ścianie są cieniutkie kabelki. Ale to już nieistotne. Pomijając to, że wewnątrz elektroniki też są kabelki, je też trzeba wymieniać? we wnętrzu kolumn też wymieniacie kabelki?

Powtarzam, to jest tylko "MOJE ZDANIE" i nie mam problemu że ktoś w tym temacie ma inne ;) 

5 minut temu, Carmion napisał:

Idąc tym tokiem rozumowania to trzeba też zmienić instalację elektryczną w mieszkaniu/domu.

Dość wyświechtany frazes, ale i tak dobrze, że nie doszedłeś aż do elektrowni, bo są tacy. 😁

Tak się składa, że na tym forum i na kilku obok są tacy, co mają wydzielona linie zasilającą. 

Natomiast, gdybym miał być złośliwy to powiedziałbym,  że jeszcze nie wiesz jak dobrze mógłby zagrać Twój system, skoro ignorujesz też kable zasilające.

Pzdr

35 minut temu, Carmion napisał:

Mnie tam bawi jak widzę grube kable zasilające, a w ścianie są cieniutkie kabelki.

Prawda? A jaki cienki jest drucik w bezpieczniku (nawet audiofilskim). A przecież płynie przez niego cały prąd do naszego wzmacniacza. :)

A jednak... powiem tak: masz dobry system, słyszysz wpływ swojego daka. Jeśli tylko pobawisz się w porównywanie kabli, to wcześniej, czy później wyłapiesz też różnice pomiędzy nimi. A czy uznasz te różnice za warte dopłaty, to osobna kwestia. Być może obecne przewody tak świetnie pasują do reszty Twojego toru, że wszystkie inne wypadną gorzej. Bywa i tak.

Ogólnie uważa się, że z okablowania, największe zmiany wnoszą interkonekty analogowe. Ja też się pod tym podpisuję. Co do wpływu kabli zasilających: różne urządzenia reagują na nie w różnym stopniu. Z mojego doświadczenia wynika, że im większe zniekształcenia harmoniczne cechują nasz sprzęt (szczególnie wzmacniacze i daki z lampkami na pokładzie), tym większa ich wrażliwość na zasilanie.

Wystarczy odwrotnie wsadzić wtyczkę od wzmaka w gniazdko, nieprawidłowo z fazą i będzie inaczej, przede wszystkim dolny bas będzie lżejszy. Ci co mają model denka jak mój niech sobie spróbują :) Dodatkowo zmieniając kabel zasilający na grubszy również zmienia się sygnatura i nie jest to kosmetyka, mam na chacie jeden z droższych to przyciemnia mi totalnie brzmienie i daje kopa na basie w salonie również podpinali mi mojego denka pod inny zasilający, niż oryginalny w zestawie i również było czuć dużo zmianę akurat w tym wypadku na plus. 

11 godzin temu, Rafał S napisał:

Prawda? A jaki cienki jest drucik w bezpieczniku (nawet audiofilskim). A przecież płynie przez niego cały prąd do naszego wzmacniacza. :)

A jednak... powiem tak: masz dobry system, słyszysz wpływ swojego daka. Jeśli tylko pobawisz się w porównywanie kabli, to wcześniej, czy później wyłapiesz też różnice pomiędzy nimi. A czy uznasz te różnice za warte dopłaty, to osobna kwestia. Być może obecne przewody tak świetnie pasują do reszty Twojego toru, że wszystkie inne wypadną gorzej. Bywa i tak.

Ogólnie uważa się, że z okablowania, największe zmiany wnoszą interkonekty analogowe. Ja też się pod tym podpisuję. Co do wpływu kabli zasilających: różne urządzenia reagują na nie w różnym stopniu. Z mojego doświadczenia wynika, że im większe zniekształcenia harmoniczne cechują nasz sprzęt (szczególnie wzmacniacze i daki z lampkami na pokładzie), tym większa ich wrażliwość na zasilanie.

W takim razie zamówię kable zasilające do Roksanów bo mam oryginalne. Padło na Supra LoRad 2.5 CS-EU MkII. 

Do kolumn mi wystarczają chorda clearway x.

Jak już kupię steamer po USB to też padnie na wybór supry. Patrzę że mają przyzwoite opinie i cenowo też jeszcze w miarę wychodzą. Bo póki co korzystam z coaxial chorda. 

Nie wiem czy coś zmienią kable zasilające, ale dla świętego spokoju zostawię. Choćby Dlatego że fabryczne za bardzo izolacji nie mają.