no_i_fajnie Napisano Sobota o 21:48 Udostępnij Napisano Sobota o 21:48 Chyba chodzilo o bolec, od strony sciany/sieci Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano Sobota o 22:16 Udostępnij Napisano Sobota o 22:16 (edytowany) 4 godziny temu, Grzesiek202 napisał: Ale jak można taką wtyczkę włożyć inaczej (bolec)? W zależności jak masz ułożone wejście w wzmacniaczu musisz do gniazdka w ścianie włożyć wtyczkę tak, aby mieć fazę po stronie jak na załączonych obrazkach, wyciągasz wtyk ze wzmaka i sprawdzasz probówką ( w denonie jest jak na drugim obrazku ) jeśli dasz w ścianie na odwrót i faza będzie z drugiej strony zmniejsza się np. zejście basu jest lżejsze i doskonale to słychać na numerach, które je mają np. rapowych z bardzo obwitym dołem. Na przykład w Luxmanie znajduje się wskaźnik fazy napięcia sieciowego, również niektóre przewody posiadają diodę sygnalizującą błędne podłączenie. Edytowano Sobota o 22:21 przez S!N! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Sobota o 22:45 Udostępnij Napisano Sobota o 22:45 27 minut temu, S!N! napisał: W zależności jak masz ułożone wejście w wzmacniaczu musisz do gniazdka w ścianie włożyć wtyczkę tak, aby mieć fazę po stronie jak na załączonych obrazkach, wyciągasz wtyk ze wzmaka i sprawdzasz probówką ( w denonie jest jak na drugim obrazku ) jeśli dasz w ścianie na odwrót i faza będzie z drugiej strony zmniejsza się Te dwa piktogramy są odwrócone względem siebie o 180°, ale w obu przypadkach faza w tych wtykach jest w tym samym miejscu i tak ma być. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano Sobota o 22:54 Udostępnij Napisano Sobota o 22:54 36 minut temu, S!N! napisał: W zależności jak masz ułożone wejście w wzmacniaczu musisz do gniazdka w ścianie włożyć wtyczkę tak, aby mieć fazę po stronie jak na załączonych obrazkach, wyciągasz wtyk ze wzmaka i sprawdzasz probówką ( w denonie jest jak na drugim obrazku ) jeśli dasz w ścianie na odwrót i faza będzie z drugiej strony zmniejsza się np. zejście basu jest lżejsze i doskonale to słychać na numerach, które je mają np. rapowych z bardzo obwitym dołem. Na przykład w Luxmanie znajduje się wskaźnik fazy napięcia sieciowego, również niektóre przewody posiadają diodę sygnalizującą błędne podłączenie. Dobre Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano wczoraj o 00:55 Udostępnij Napisano wczoraj o 00:55 16 godzin temu, S!N! napisał: Wystarczy odwrotnie wsadzić wtyczkę od wzmaka w gniazdko, nieprawidłowo z fazą i będzie inaczej, przede wszystkim dolny bas będzie lżejszy. @DiBatonio , Okej, ale ja pytam @S!N! jak, co o i gdzie podłączyć. Pana F. zostawmy tam gdzie jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano wczoraj o 01:16 Udostępnij Napisano wczoraj o 01:16 2 godziny temu, S!N! napisał: W zależności jak masz ułożone wejście w wzmacniaczu musisz do gniazdka w ścianie włożyć wtyczkę tak, aby mieć fazę po stronie Ale wtyczkę do gniazdka z bolcem da się włożyć tylko w jeden sposób!!! A jeśli mamy gadać o "wejściu we wzmacniaczu", to chyba możemy gadać tylko z producentem tego sprzętu. Nie sądzisz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano wczoraj o 08:09 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:09 (edytowany) 7 godzin temu, Grzesiek202 napisał: Ale wtyczkę do gniazdka z bolcem da się włożyć tylko w jeden sposób!! Możesz ją włożyć niepoprawnie i będzie to złe podłączenie z odwrotną fazą. Żebyś zrozumiał to napiszę Ci łopatologicznie jak patrzysz na wtyczkę jak na poniższym pierwszym zdjęciu i masz oznaczenie trójkąta po prawej dolnej stronie to ten trójkąt możesz mieć po prawej górnej stronie w gniazdku jak sobie tak włożysz do gniazdka lub odwracasz wtyczkę i będziesz miał go po lewej dolnej .No nie wiem jak można nie rozumieć że nawet mając bolca w gniazdku da się taką wtyczkę odwrócić. Jeśli masz wyciągany kabel w wzmaku lub innym urządzeniu np.kompie i wsadzasz go do urządzenia i jest ułożony tak jak na rysunku w poprzednim poście a lub b to masz mieć fazę tak jak powyżej, jak masz inaczej to jest to błędne podłączenie. U mnie końcówka wchodzi do wzmaka tak jak trzymam na drugim poniższym zdjęciu i faza ma być w lewej dziurce, gdyby było inaczej, należy odwrócić wtyczkę, którą wsadzamy do gniazdka w ścianie. I nie wiem o co chodzi z producentem, po prostu ma być tak jak podałem. Edytowano wczoraj o 08:19 przez S!N! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano wczoraj o 08:18 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:18 6 minut temu, S!N! napisał: jak patrzysz na wtyczkę jak na poniższym pierwszym zdjęciu Solidna, audiofilska wtyczka. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano wczoraj o 08:23 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:23 2 minuty temu, no_i_fajnie napisał: Solidna, audiofilska wtyczka. Oryginalna, która była dołączona do denka 2500ne, zaś np. drugi kabel muszę wpinać w górne gniazdka w ścianie bo akurat ma dziurkę na bolec , żeby mieć dobrze ustawioną fazę, jakbym nie mial podwójnych gniazd to byłaby kicha. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano wczoraj o 09:38 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:38 (edytowany) A wystarczy zmienić w ścianie na schuko (bez bolców ) Wracając do tematu ,przyzwoite Przewody robi Supra ,jak już Ktoś wcześniej wspominał. Edytowano wczoraj o 09:41 przez Dedal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano wczoraj o 09:56 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:56 (edytowany) 1 godzinę temu, S!N! napisał: No nie wiem jak można nie rozumieć że nawet mając bolca w gniazdku da się taką wtyczkę odwrócić. Założyłem z góry, że człowiek słyszący ogromne różnice w basie w zależności od sposobu podłączenia do gniazdka, przywiązujacy ogromną wagę do kabli, nigdy nie użyłby wtyku innego typu, jak tylko ten z drugiego zdjęcia, którego nie da się włożyć inaczej. Edytowano wczoraj o 10:00 przez Grzesiek202 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano wczoraj o 10:07 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:07 @Grzesiek202 Luźno, ważne, iż się rozumiemy, jeśli mamy taki wtyk jak na drugim zdjęciu czyli lepszy z dziurką na bolec, żeby było poprawnie wtedy trzeba włożyć w górne bądź dolne gniazdko w zależności jak będzie faza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano wczoraj o 14:22 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:22 (edytowany) Fajny ten wątek się zrobił, rozkminka o kablach zasilających i "polaryzacji" wtyczki IEC. A mialo być o optycznym do Wiima. 😁😁😁 @S!N! masz tego Denona w II klasie ochronności, dlatego wtyk IEC nie ma 3go pinu żyły PE (uziemienia), a wtyczkę do gniazda ściennego możesz w dowolnym gnieździe obracać jak chcesz, byle faza w IEC była tam gdzie literka L. W przypadku drugiego kabla już wygodniej byłoby założyć gniazdo schuko w ścianie wtedy nie byłoby problemu z obracaniem i nie potrzebowałbyś podwójnego gniazda z bolcami, żeby "złapać" właściwą "polaryzacje" na wtyku IEC. 4 godziny temu, Dedal napisał: Wracając do tematu ,przyzwoite Przewody robi Supra One są przyzwoite w porównaniu do tych z kartonu od urządzenia, na tym koniec ich zalet. Ale działają i przewodzą prąd 🤭 Edytowano wczoraj o 14:26 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano wczoraj o 14:38 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:38 @DiBatonio Dokładnie jest tak jak piszesz, dziwię się tylko, iż wiele osób pomija takowe aspekty Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano wczoraj o 14:46 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:46 22 minuty temu, DiBatonio napisał: One są przyzwoite w porównaniu do tych z kartonu od urządzenia, na tym koniec ich zalet. Ale działają i przewodzą prąd 🤭 Odnosiłem się do zapytania w temacie nie do zasilających. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano wczoraj o 15:25 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:25 38 minut temu, Dedal napisał: Odnosiłem się do zapytania w temacie nie do zasilających. O.K. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano wczoraj o 18:22 Udostępnij Napisano wczoraj o 18:22 I tak wątek się nieco rozszerzył , więc postanowiłem przeprowadzić mały test , czy coś się zmieniło w moim postrzeganiu kabli. Jak się dobrze w chałupie poszuka , to zawsze się coś znajdzie i wygrzebałem: - Alpha Core Goertz Mi 3 na srebrnych widłach - to ten złoty - Eqillibrium Equilight też na widłach - to ten czarny Podłączyłem kabelki do lampy , skróciłem tor do minimum i posłuchałem : - Melanie De Biaso - Afro Blue / zwracając uwagę na rozciągłość basu , dźwięk fortepianu w tle , wokal / - Zamilska - Rise / wkurza mnie ten utwór , ale jest dużo detali o różnej tonacji , specyficzny wokal / - Melody Gardot - First Song / przede wszystkim fortepian / Skupiając się na w/w elementach starałem się wychwycić różnice. Skrócę mój wywód . Poległem. Po trzecim przepięciu miałem minimalne wrażenie , że taśma jest ciut bardziej detaliczna , ale głowy bym nie położył. Przez 30 lat " usłyszałem ": - Supra EFF-I - interkonekt - Belden 9497 - głośnikowy - YTDY 8 x 0,5 - głośnikowy Mam zdanie , iż każdy powinien przeprowadzić sobie eksperyment porównawczy w chałupie i to mu powie , czy warto. Opieranie się na opiniach , obojętne czy za, czy przeciw jest przejawem albo lenistwa , albo dużej podatności na sugestie. Jedno i drugie jest błędem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts