Skocz do zawartości

Jaki kabel optyczny do Wiim Mini/Pro?

Recommended Posts

4 godziny temu, Grzesiek202 napisał:

Ale jak można taką wtyczkę włożyć inaczej (bolec)? 

W zależności jak masz ułożone wejście w wzmacniaczu musisz do gniazdka w ścianie włożyć wtyczkę tak, aby mieć fazę po  stronie jak na załączonych obrazkach, wyciągasz wtyk ze wzmaka i sprawdzasz probówką ( w denonie jest jak na drugim obrazku )  jeśli dasz w ścianie na odwrót i faza będzie z drugiej strony zmniejsza się  np. zejście basu jest lżejsze i doskonale to słychać na numerach, które je mają np. rapowych z bardzo obwitym dołem.

Na przykład w Luxmanie znajduje się wskaźnik fazy napięcia sieciowego, również niektóre przewody posiadają  diodę  sygnalizującą błędne podłączenie.

IMG_1902.png

IMG_1901.png

Edytowano przez S!N!

27 minut temu, S!N! napisał:

W zależności jak masz ułożone wejście w wzmacniaczu musisz do gniazdka w ścianie włożyć wtyczkę tak, aby mieć fazę po  stronie jak na załączonych obrazkach, wyciągasz wtyk ze wzmaka i sprawdzasz probówką ( w denonie jest jak na drugim obrazku )  jeśli dasz w ścianie na odwrót i faza będzie z drugiej strony zmniejsza się

Te dwa piktogramy są odwrócone względem siebie o 180°, ale w obu przypadkach faza w tych wtykach jest w tym samym miejscu i tak ma być.

36 minut temu, S!N! napisał:

W zależności jak masz ułożone wejście w wzmacniaczu musisz do gniazdka w ścianie włożyć wtyczkę tak, aby mieć fazę po  stronie jak na załączonych obrazkach, wyciągasz wtyk ze wzmaka i sprawdzasz probówką ( w denonie jest jak na drugim obrazku )  jeśli dasz w ścianie na odwrót i faza będzie z drugiej strony zmniejsza się  np. zejście basu jest lżejsze i doskonale to słychać na numerach, które je mają np. rapowych z bardzo obwitym dołem.

Na przykład w Luxmanie znajduje się wskaźnik fazy napięcia sieciowego, również niektóre przewody posiadają  diodę  sygnalizującą błędne podłączenie.

IMG_1902.png

IMG_1901.png

Dobre ;)

2 godziny temu, S!N! napisał:

W zależności jak masz ułożone wejście w wzmacniaczu musisz do gniazdka w ścianie włożyć wtyczkę tak, aby mieć fazę po  stronie

Ale wtyczkę do gniazdka z bolcem da się włożyć tylko w jeden sposób!!! A jeśli mamy gadać o "wejściu we wzmacniaczu", to chyba możemy gadać tylko z  producentem tego sprzętu. Nie sądzisz?

7 godzin temu, Grzesiek202 napisał:

Ale wtyczkę do gniazdka z bolcem da się włożyć tylko w jeden sposób!!

Możesz ją włożyć niepoprawnie i będzie to złe podłączenie z odwrotną fazą. Żebyś zrozumiał to napiszę Ci łopatologicznie jak patrzysz na wtyczkę jak na poniższym pierwszym zdjęciu i masz oznaczenie trójkąta po prawej dolnej stronie to ten trójkąt możesz mieć po prawej górnej stronie w gniazdku jak sobie tak włożysz do gniazdka lub odwracasz wtyczkę i będziesz miał go po lewej dolnej .No nie wiem jak można nie rozumieć że nawet mając bolca w gniazdku da się taką wtyczkę odwrócić. 

Jeśli masz wyciągany kabel w wzmaku lub innym urządzeniu np.kompie i wsadzasz go do urządzenia i jest ułożony tak jak na rysunku w poprzednim poście a lub b to masz mieć fazę tak jak powyżej, jak masz inaczej to jest to błędne podłączenie. U mnie końcówka wchodzi do wzmaka tak jak trzymam na drugim poniższym zdjęciu  i faza ma być w lewej dziurce, gdyby było inaczej, należy odwrócić wtyczkę, którą wsadzamy do gniazdka w ścianie.

I nie wiem o co chodzi z producentem, po prostu ma być tak jak podałem.

IMG_1906.jpeg

IMG_1905.jpeg

Edytowano przez S!N!

2 minuty temu, no_i_fajnie napisał:

Solidna, audiofilska wtyczka. 

Oryginalna, która była dołączona do denka 2500ne, zaś np. drugi kabel muszę wpinać w górne gniazdka w ścianie  bo akurat ma dziurkę na bolec , żeby mieć dobrze ustawioną fazę, jakbym nie mial podwójnych gniazd to byłaby kicha.

IMG_1907.jpeg

1 godzinę temu, S!N! napisał:

No nie wiem jak można nie rozumieć że nawet mając bolca w gniazdku da się taką wtyczkę odwrócić. 

Założyłem z góry, że człowiek słyszący ogromne różnice w basie w zależności od sposobu podłączenia do gniazdka, przywiązujacy ogromną wagę do kabli, nigdy nie użyłby wtyku innego typu, jak tylko ten z drugiego zdjęcia, którego nie da się włożyć inaczej. 

Edytowano przez Grzesiek202

Fajny ten wątek się zrobił, rozkminka o kablach zasilających i "polaryzacji"  wtyczki IEC. 

A mialo być o optycznym do Wiima. 

😁😁😁

@S!N! masz tego Denona w II klasie ochronności, dlatego wtyk IEC nie ma 3go pinu żyły PE (uziemienia), a wtyczkę do gniazda ściennego możesz w dowolnym gnieździe obracać jak chcesz, byle faza w IEC była tam gdzie literka L.

W przypadku drugiego kabla już wygodniej byłoby założyć gniazdo schuko w ścianie wtedy nie byłoby problemu z obracaniem i nie potrzebowałbyś podwójnego gniazda z bolcami, żeby "złapać" właściwą "polaryzacje" na wtyku IEC.

4 godziny temu, Dedal napisał:

Wracając do tematu ,przyzwoite Przewody robi Supra

One są przyzwoite w porównaniu do tych  z kartonu od urządzenia, na tym koniec ich zalet.

Ale działają i przewodzą prąd 🤭

Edytowano przez DiBatonio

I tak wątek się nieco rozszerzył , więc postanowiłem przeprowadzić mały test , czy coś się zmieniło w moim postrzeganiu kabli.

Jak się dobrze w chałupie poszuka , to zawsze się coś znajdzie i wygrzebałem:

- Alpha Core Goertz Mi 3 na srebrnych widłach - to ten złoty :) 

- Eqillibrium Equilight też na widłach - to ten czarny :)

Podłączyłem kabelki do lampy , skróciłem tor do minimum i posłuchałem :

- Melanie De Biaso - Afro Blue / zwracając uwagę na rozciągłość basu , dźwięk fortepianu w tle , wokal /

- Zamilska - Rise / wkurza mnie ten utwór , ale jest dużo detali o różnej tonacji , specyficzny wokal /

- Melody Gardot - First Song / przede wszystkim fortepian /

Skupiając się na w/w elementach starałem się wychwycić różnice. Skrócę mój wywód . Poległem. 

Po trzecim przepięciu miałem minimalne wrażenie , że taśma jest ciut bardziej detaliczna , ale głowy bym nie położył. 

Przez 30 lat " usłyszałem ":

- Supra EFF-I - interkonekt

- Belden 9497 - głośnikowy

- YTDY 8 x 0,5 - głośnikowy  

Mam zdanie , iż każdy powinien przeprowadzić sobie eksperyment porównawczy w chałupie i to mu powie , czy warto. Opieranie się na opiniach , obojętne czy za, czy przeciw jest przejawem albo lenistwa , albo dużej podatności na sugestie. 

Jedno i drugie jest błędem.

IMG_4477.JPG

IMG_4479.JPG

IMG_4482.JPG