simonpop86 Napisano Środa o 17:06 Udostępnij Napisano Środa o 17:06 Witam, odrazu zaznaczam że jestem laikiem bez większych wymagan audiofilskich. Byłem ostatnio na odsłuchu gdzie sprzedawca ustawił mi pylony opal 30. Napędzała to Yamaha rn800a. Dla porównania miałem podłączone inne pylony ,ale dwa razy droższe pod tym samym wzmacniaczem. Bardziej skłaniałbym się do opali, ponieważ nie chce aż tyle wydawać na sprzęt. Pytanie moje czy pod te kolumny ten wzmacniacz nie jest przesadzony? Może coś tańszego dało by radę, na przykład rn600a lub coś innego? Mam salon 30m2 plus otwarta kuchnia. Wrzucam rzut salonu, dokładnie taki układ i metraż Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano Środa o 17:34 Udostępnij Napisano Środa o 17:34 RN 800 to takie minimum. 600 gra gorzej i ma mniej mocy, gdybyś miał malutkie pomieszczenie to jeszcze można by o niej myslec. Jak chcesz tanio to możesz o Wim Amp pomyśleć lub Wim Amp Pro, który jest trochę droższy, ale w okolicy 2000zl się zmieścisz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonpop86 Napisano Środa o 17:44 Autor Udostępnij Napisano Środa o 17:44 Wiem Amp to juz cenowo dużo lepiej dla mnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sk91 Napisano Środa o 22:33 Udostępnij Napisano Środa o 22:33 Jako były posiadacz Opali powiem Ci że te głośniki dopiero otwierają się z dużo droższymi wzmacniaczami . Myślałem że są to najgorsze głośniki świata gdy porównywałem je z innymi budżetowymi- wszystko lepiej grało od nich. Dopiero podłączenie wzmacniaczy za 5-6k spowodowało brak progresu u innych budżetówek (były wąskim gardłem systemu) a Opale się otworzyły... Jako ciekawostkę powiem że z Arcamem A15 dla mnie Opale lepiej grały od Diamodów- dla niektórych to herezja.. One grają dość żywo na górze i wyraziście na średnicy i nie wiem czy z Yamahą na dłuższą metę nie było by to dla Ciebie męczące. Powiedz czy jest sens aby na 30m2 pakować się w Opale 30 ?? Ja na twoim miejscu wybrałbym Opale 25 i zaoszczędzoną kasę dołożył do wzmacniacza. Dla mnie minimum do nich to Arcam A5... albo Cyrus One. Może audiolab 6000A? ( ja testowałem ja z Audiolabem 7000a i to pierwszy wzmacniacz który otworzył te kolumny- w końcu dźwięk oderwał się od kolumn- problem w tym że 7000A z opalami dość mocno podkreślał sybilanty ... z Diamondami zresztą też. Musical M2si, może Marantz 7000n .. Na pewno nie pchałbym się do tych kolumn z budżetowymi Yamaszkami- bo to będzie stanowiło wąskie gardło dla systemu. Szkoda. Weź lepiej 25 i dołóż do wzmacniacza. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eltanianin Napisano Środa o 23:29 Udostępnij Napisano Środa o 23:29 @simonpop86 Musical Fidelity m2si miałem u siebie. Testowałem, już wygrzany przez około 12 dni. Wzmacniacz bardzo wypycha średnicę, nie radzi sobie z gęstymi utworami, i z silnym "uderzeniem", choć ma i zalety. Ale, to wszystko zależy od gatunków muzyki, jakich słuchasz. Do metalu, rocka, no nie polecam. Nawet takie Dire Straits, momentami było problemem, perkusja brzmiała ja "ciapcianie" w glajdzie No cóż, współczynnik tłumienia =39 , zobowiązuje. Ma ten wzmacniacz, też niewątpliwy plus, jakim jest szeroka i "głęboka" warstwowa scena. Po prostu łaaaaał W dużej Przestrzeni, jak u Ciebie mógłby rozwinąć skrzydła. Ja się nań nie zdecydowałem ze względu na tę słabą kontrolę gęstych szybkich utworów. aaa mf m2si, ma jeszcze jedną wadę (konstrukcyjną) - brumi transformator, przy cichym słuchaniu, to jednak irytuje. w małym budżecie poleciłbym Cyrus ONE, lub Cyrus ONE HD, (z DAC). nieco droższy. Oba 100W/6ohm. Charakteryzują się sprężystym, barwnym dobrze kontrolowanym basem, przejrzystą średnicą i detaliczną górą, detaliczną, ale nie męczącą. Scena jest, podobnie jak w przypadku mf m2si, szeroka i wielowarstwowa. Żeby być sprawiedliwym, Cyrus ONE ma też wadę: jest brzydki, jak grzech śmiertelny.... ale zawsze można go wsadzić do kartonu od butów, 😛 Dziurki w kartonie mogą być małe, bo to klasa D, więc się nie gotuje Do Twojej przestrzeni, Arcam A5 może być po prostu za słaby. To nie jest wzmacniacz grający z rozmachem, "potęgą dźwięku" Arcamy z serii Radia, to wzmacniacze, raczej analityczne, ale nie "bezduszne", jak np. Rotel A12, czy droższy A14. A15, lub a25, to już nieco wieży budżet: 2x i odpowiedni 3x, względem A5 i Cyrusa ONE HD. Ja mam akurat Arcama A5, wybranego, po przesłuchania Yamahy A-S 701-(Yamaha grała strasznie ostro), Roteli 12 i 14 -(analiza, beznamiętna do bólu), MF m2si-(piękna stereofonia nie radzi sobie z kontrolą szybkich, gęstych utworów i tam, gdzie jest uderzenie) i Cyrusa 6 DAC,(mało mocy i nietolerancyjny dla nagrań gorszej jakości - masakruje je) z kolumnami MA B6, ale w dość małym pomieszczeniu i u mnie się sprawdza. Cyrus ONE wtedy był po za moim zasięgiem cenowym, bo zakup wzmacniacza był raczej nagły, spowodowany totalną padaczką całego zestawu Denon 800NE. Podsumowując: Z mojej strony, to wypożycz Cyrusa ONE, lub Cyrusa ONE HD, One się na rynku pierwotnym powoli kończą, może będą dobre warunki do negocjacji cen. Jak, ten Ci nie przypasuje, to szukaj dalej, ale to 100W, na Twoją przestrzeń, to minimum i nie chodzi o głośne słuchanie, tylko o dobre wypełnienie dźwiękiem tych 30m2, żeby to nie grało, jak "radyjko w roku". 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano Środa o 23:36 Udostępnij Napisano Środa o 23:36 (edytowany) 19 minut temu, Eltanianin napisał: to 100W, na Twoją przestrzeń, to minimum i nie chodzi o głośne słuchanie, tylko o dobre wypełnienie dźwiękiem tych 30m2 Doskonale rozumiem, o czym piszesz, ale nie wiązałbym tego z samą mocą. Mocniejsze piece to często po prostu lepsze konstrukcje i stąd też ten efekt wypełnienia. Natomiast wat watowi nierówny. 1 godzinę temu, sk91 napisał: Jako były posiadacz Opali powiem Ci że te głośniki dopiero otwierają się z dużo droższymi wzmacniaczami . Miałem krótko monitory Pylon Opal i z nimi też to zachodziło. Przede wszystkim, z lepszym piecem nabrały większego autorytetu na średnicy i basie. Poza tym, miały bardzo ładną barwę. Trochę słabiej było z szybkością i dynamiką, dlatego dość szybko się ich pozbyłem. Ale zdecydowanie grały z klimatem. Swoich Opali słuchałem w domu z CA CXA 61 i 81. Ostatecznie wybrałem model 81 ze względu na właśnie ww. większe wypełnienie, ale z perspektywy czasu uważam, że było to błędem. One się jednak lepiej zgrywały z nieco żywszym i bardziej otwartym CXA 61. (Choć do podłogówek autora wątku byłby on już być może za słaby.) Edytowano Środa o 23:52 przez Rafał S 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eltanianin Napisano Czwartek o 00:12 Udostępnij Napisano Czwartek o 00:12 (edytowany) 35 minut temu, Rafał S napisał: Mocniejsze piece to często po prostu lepsze konstrukcje i stąd też ten efekt wypełnienia. Natomiast wat watowi nierówny. No, posłużyłem się zbyt dużym uproszczeniem, ale oczywiście i o to chodzi @simonpop86 ...jeśli by ten Cyrus nie pasował), to może, jeszcze dostępny na tynku pierwotnym NAD C368, (może by dało się wynegocjować ok 3500). Klasa D. Miał bardzo dobre recenzje, ale tym też nie należy się kierować - trzeba słuchać. Też chciałem brać pod uwagę przy swoim wyborze, ale po za TOP HI FI nie był u mnie w mieście dostępny, więc był problem z odsłuchem porównawczym, i nie miałem okazji się mu przysłuchać w zestawieniu np z tym Cyrusem ONE, czy Arcamem. Edytowano Czwartek o 00:13 przez Eltanianin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonpop86 Napisano Czwartek o 06:47 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 06:47 Wiedziałem, że mi się sporo namiesza Dodam jeszcze że sprzęt ma służyć głównie do tv/konsoli, myślę 70%. A jak wygląda sytuacja z serwisami typu Spotify, które są wbudowane we wzmacniacz? Czy jest to duże ułatwienie, czy można się bez tego obejść? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Czwartek o 06:57 Udostępnij Napisano Czwartek o 06:57 Przesadzony? Ja bym powiedział że to i tak tania konstrukcja. Gra rozrywkowo przyjemnie z tymi kolumnami. Spokojniej ale tez płynniej, pelniej zagra Marantz PM 7000n i jego bym obstawiał jako lidera. Za 3000 zł z siecią to rewelacyjny model. Znacznie lepszy od Wiim Fajna opcja to także Cyrus 8.2 DAC Jest na dobrej cenie w NTA Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonpop86 Napisano Czwartek o 08:00 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 08:00 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Przesadzony? Ja bym powiedział że to i tak tania konstrukcja. Gra rozrywkowo przyjemnie z tymi kolumnami. Spokojniej ale tez płynniej, pelniej zagra Marantz PM 7000n i jego bym obstawiał jako lidera. Za 3000 zł z siecią to rewelacyjny model. Znacznie lepszy od Wiim Fajna opcja to także Cyrus 8.2 DAC Jest na dobrej cenie w NTA Tego Marantza gdzie można za tyle dostać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano Czwartek o 08:14 Udostępnij Napisano Czwartek o 08:14 Na Amazon.pl. Otwórz stronę i w wyszukiwarce wpisz Marantz pm 7000n Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano Czwartek o 10:16 Udostępnij Napisano Czwartek o 10:16 https://www.amazon.pl/Marantz-PM7000N-wzmacniacz-wbudowanym-srebrny/dp/B081D4P6TV/ref=sr_1_1?dib=eyJ2IjoiMSJ9.NWpb-8-HiyIllL26wotK7TAE2CA5NTo_tOAYLFc6zSb2n5oVH4G3-g63_Trj2O7S5nkW5V_M9ezE49foFOfMR0X9LK9mtLmOQ76uPuTmsmDf3OtiKx4Kxq5mkFk--SP-x3E6I5n5iQE15-SEKwa13j8VcVyrWk7a7-fRKyFPVwtukQ_473kzp9CWreTNLHW1OnnI0mI8VqVoSgWkRO3mcatZtew2Fg0ig3KPRYWowkGcj4qorjEr6vYVnK5sXlfydN5In9Cwq4SPOnP5J-unIABFCXBqQjV9H2OydEkXT7oKkQxfVHiQqqeD4kcHDdAo5qJiYwC1iDCO_WtkKYglmpeARvJxK7MEUYDUr2UPhFXO7JZ2L_w5cLhvGDhc7x3S0PddnNCSXbHNAzm5hUfB0q3XCzttsUmWhvvhqe43ww7mK7eOdeJYWChmlP1NurrR.HbiUoR3Z4M7AI-SeEaT9c4yGsocMj0EaPNmfnICzA3g&dib_tag=se&keywords=marantz+pm7000n&qid=1735312292&sr=8-1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Czwartek o 10:22 Udostępnij Napisano Czwartek o 10:22 Cześć Jeśli Opale spodobały Ci się z Yamahą, to na pewno posłuchałbym Cambridge Audio CXA61 z WiiMem Mini, podobnie ciekawą opcją może być Audiolab 6000A Play jak wolisz cieplejsze brzmienie. W stronę ciemnego grania, co moim zdaniem pasuje do Opali, schodzi Denon PMA-900HNE. Marantz PM7000N to też bardzo dobra, względnie równo brzmiąca opcja. Gdybyś chciał sprawdzić pozostałe, to zapraszam do kontaktu i umówienia się na odsłuch Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eltanianin Napisano Czwartek o 15:37 Udostępnij Napisano Czwartek o 15:37 (edytowany) 9 godzin temu, simonpop86 napisał: A jak wygląda sytuacja z serwisami typu Spotify, które są wbudowane we wzmacniacz? Czy jest to duże ułatwienie, czy można się bez tego obejść? NAD-C368 i masz dobry produkt, ze streamerem na pokładzie (tidal, spotify itp), daleki od "chinszczyzny". Wiem, że są chińskie All-in one, ale ja zawszę wolę wybrać, producenta który ma już wyrobioną markę. Nie chodzi tylko o solidność samego produktu, ale i o po zakupową obsługę klienta, w tym aktualizacje itc. Te chinczyki, to mogą być takie bąble na wodzie, "dziś" są, "jutro" ktokolwiek widział, ktokolwiek wie". "Kup nowy model, by mieć aktualizację etc" W przypadku streamera, taka ciągłość aktualizacji jest fundamentalna. 😛 "Chinczyki" są za krótko na rynku, by powiedzieć że gwarantują taką właśnie sprzedażową obsługę klienta. Tu na tym forum jest już dużo powiedziana, jak traktuje swoich klientów taki np ifi . Zajefajnie na dzieńdoberek, potem "yyy, no teee, mamy w ofercie nowy znakomity....." Tak, tak, "chinczyki" mają na papierze extremalnie wyśrubowane parametry numeryczne, ale trzeba pamiętać, że cyferki nie brzmią. Tacy producenci, jak Cambridge Audio, NAD, są już za poważni, by sobie takie jaja robić.... ...ale, takimi przesłankami to się kieruję ja, bo nie mam w zwyczaju zmieniać sprzętu audio, jak rękawiczki. Do "stajni" Denon, Marantz mam głęboki, i chyba już dozgonny uraz, tak więc tych producentów nie mam sumienia nikomu polecać. Denon 900HNE, to zasadniczo klon poprzednika - osiemsetki z wsadzonym do środka streamerem, który w wersji 800 był sprzedawany jako osobne urządzenie. A właśnie po zakupie zestawu Denon xx 800 NEi jego całkowitej padaczce, jeszcze w okolicach końca gwarancji, zraziłem się skutecznie do tej marki. Gdyby, to jedno urządzenie mi padło, to mógłbym powiedzieć "pechozol" ale padły 2 w tym samym czasie właściwie, a trzecie działa na słowo honoru... dość niestabilnie. 8 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Fajna opcja to także Cyrus 8.2 DAC Jest na dobrej cenie w NTA O faktycznie.... Zainteresuj się Edytowano Czwartek o 15:55 przez Eltanianin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eltanianin Napisano Czwartek o 16:00 Udostępnij Napisano Czwartek o 16:00 (edytowany) 9 godzin temu, simonpop86 napisał: Dodam jeszcze że sprzęt ma służyć głównie do tv/konsoli, myślę 70%. W tym układzie m2si sobie odpuść, ponadto musiałbyś dokupić osobny DAC i ewentualny streamer. Z rozmowy wynika, że nie jesteśraczej melomanem, tylko szukasz czegoś do ogólnej rozrywki.... Więc, co do streamera, to inna rzecz, że jak masz smartfona / tablet z obsługą aptxHD, albo przynajmniej aptx, to wystarczy Ci każdy wzmacniacz obsługujący te standardy, bo stremować możesz właśnie z smartfona, tabletu etc. To po, dopłacać za streamer we wzmacniaczu, lub zewnętrzny? Ważne, by wzmacniacz był wyposażony w DAC. ps. sorrka, za post, pod postem, ale w czasie edycji minął mi czas na dopisanie treści. Edytowano Czwartek o 16:10 przez Eltanianin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sk91 Napisano Czwartek o 22:25 Udostępnij Napisano Czwartek o 22:25 22 godziny temu, Rafał S napisał: Swoich Opali słuchałem w domu z CA CXA 61 i 81. Ostatecznie wybrałem model 81 ze względu na właśnie ww. większe wypełnienie, ale z perspektywy czasu uważam, że było to błędem. One się jednak lepiej zgrywały z nieco żywszym i bardziej otwartym CXA 61. (Choć do podłogówek autora wątku byłby on już być może za słaby.) hmm... ja odczuwałem Opale właśnie jako żywe na górze i na średnicy (wyraziste) a jednocześnie nasycone. Posiadając 6 miesięcy jednoczenie O20 i D25 to przechodząc z Opali na diamondy wrażenie było jak byś kołdrę na kolumny zarzucił. 15 godzin temu, simonpop86 napisał: Wiedziałem, że mi się sporo namiesza Dodam jeszcze że sprzęt ma służyć głównie do tv/konsoli, myślę 70%. A jak wygląda sytuacja z serwisami typu Spotify, które są wbudowane we wzmacniacz? Czy jest to duże ułatwienie, czy można się bez tego obejść? To tak jak ja... przede wszystkim playstation 5, filmy/seriale i dopiero muzyka. Bardzo dobrze że wybrałeś Opale do takich wymagań. One mają bardzo dobrze czytelne dialogi w filmach a przede wszystkim w grach. Z odpowiednim wzmacniaczem masz głośnik centralny bez głośnika centralnego - co z niektórymi kolumnami jest bardzo problematyczne jak np. z D25. Ja bym jednak wybrał Opal 25 i zaoszczędzoną kasę przeznaczył na wzmacniacz. Pomyśl może faktycznie nad propozycją Piotra - Maranztem 7000N. Nie wiem jakie są twoje gusta ale jeśli chciałbyś naturalny dźwięk w grach na pewno nie szukałbym wzmacniacza grającego w V- chyba że jesteś fanem wszechobecnych iskier, sypiącego się piasku i tłuczonego szkła. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misio38 Napisano wczoraj o 03:38 Udostępnij Napisano wczoraj o 03:38 (edytowany) U mojego ojca RN 602 z Opal 30 bez problemu daje radę. Metrów jest ze 30. Nie słuchaj powielanych bzdur. Wyższy model, czyli osiemsetka ma zaletę w postaci YPAO. Edytowano wczoraj o 03:39 przez Misio38 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simonpop86 Napisano wczoraj o 10:40 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 10:40 12 godzin temu, sk91 napisał: hmm... ja odczuwałem Opale właśnie jako żywe na górze i na średnicy (wyraziste) a jednocześnie nasycone. Posiadając 6 miesięcy jednoczenie O20 i D25 to przechodząc z Opali na diamondy wrażenie było jak byś kołdrę na kolumny zarzucił. To tak jak ja... przede wszystkim playstation 5, filmy/seriale i dopiero muzyka. Bardzo dobrze że wybrałeś Opale do takich wymagań. One mają bardzo dobrze czytelne dialogi w filmach a przede wszystkim w grach. Z odpowiednim wzmacniaczem masz głośnik centralny bez głośnika centralnego - co z niektórymi kolumnami jest bardzo problematyczne jak np. z D25. Ja bym jednak wybrał Opal 25 i zaoszczędzoną kasę przeznaczył na wzmacniacz. Pomyśl może faktycznie nad propozycją Piotra - Maranztem 7000N. Nie wiem jakie są twoje gusta ale jeśli chciałbyś naturalny dźwięk w grach na pewno nie szukałbym wzmacniacza grającego w V- chyba że jesteś fanem wszechobecnych iskier, sypiącego się piasku i tłuczonego szkła. Masz na myśli opal 23? Bo opal 25, to nie ma takiego modelu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu Dużo dobrych propozycji i ciekawych porad już tu padło i ja przychyliłbym się jednak do tego żeby pomyśleć jednak o czymś cieplejszym. Poza Marantzem PM7000N można też rozważyć Denona PMA-900HNE, który ma na prawdę ładną, naturalną barwę, która nie jest tak skrajnie dociążona jak niektóre Denony. Fajnie wygląda bo zachowuje klasyczny styl, zwłaszcza wersja srebrna i nadaje się do większości kolumn bo po prostu nie narzuca swojego charakteru. Ale jeśli chciałbyś żeby to na prawdę "hulało" to trzeba tu wrzucić coś pokroju Atoll`a IN100 Signature, Rega ELEX MK4 lub Cambridge Audio CXA81 mk2. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sk91 Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu (edytowany) 11 godzin temu, simonpop86 napisał: Masz na myśli opal 23? Bo opal 25, to nie ma takiego modelu Tak, moja pomyłka. Chodziło mi o Opal 23- są o 900zł tańsze od 30 a więc już masz większe pole manewru jeśli chodzi o wzmacniacze. Myślę że do 30m2 wystarczą aż nadto . Te kolumny z natury mają sporo basu. Edytowano 12 godzin temu przez sk91 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Dnia 2.01.2025 o 09:00, simonpop86 napisał: Tego Marantza gdzie można za tyle dostać? Amazony zarówno PL jak i DE. I jeszcze czasem trafiają się w sklepach hifi w DE A ja bym właśnie powiedział że Nowe NADy to mi tak troche chińszczyzną zalatują. Proste układy zasilania w klasie D. Firma z tradycjami, zgadzam się fajny pomysł sam miałem wzmaki NADa ale właśnie zostawili wszystk ow tyle. Za to co cenili ich klienci: końcowki w swoich integrach. Brzmienie neutralne, troszke jasniejsze, ale nie porywa. No ja byłem fanem 356 nie 368. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts