Mar55 Napisano Piątek o 09:05 Udostępnij Napisano Piątek o 09:05 jakieCześć, kilkukrotnie spotykałem się z opiniami że muzyka z przedziału lat 60-90 lepiej brzmi na starszych wzmacniaczy i głośników niż tych bardziej nowoczesnych. Myślę tu odtwarzniu z płyt cd i sprzęcie budzetowym wzmacniacz plus monitory podstawkowe do 8 tys. Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii i jakie zestawy wam się sprawdzily do słuchania starego rocka ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano Piątek o 11:24 Udostępnij Napisano Piątek o 11:24 Wzywam do odpowiedzi kolegę @soberowy 😜 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano Piątek o 14:33 Udostępnij Napisano Piątek o 14:33 5 godzin temu, Mar55 napisał: jakieCześć, kilkukrotnie spotykałem się z opiniami że muzyka z przedziału lat 60-90 lepiej brzmi na starszych wzmacniaczy i głośników niż tych bardziej nowoczesnych. Myślę tu odtwarzniu z płyt cd i sprzęcie budzetowym wzmacniacz plus monitory podstawkowe do 8 tys. Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii i jakie zestawy wam się sprawdzily do słuchania starego rocka ? Ciekawa teoria, jakie jest na nią uzasadnienie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Piątek o 16:25 Udostępnij Napisano Piątek o 16:25 7 godzin temu, Mar55 napisał: kilkukrotnie spotykałem się z opiniami że muzyka z przedziału lat 60-90 lepiej brzmi na starszych wzmacniaczy i głośników niż tych bardziej nowoczesnych. Osobiście bym się nie zgodził, choć faktycznie część osób tak uważa jeśli jakość mixu/masteru w konkretnych nagraniach nie była najlepsza, to nowe sprzęty, które często grają z lepszym detalem, mogą dawać efekt mniejszej przyjemności przy odsłuchu. Jakim budżetem dysponujesz na całokształt? Coś fajnego, delikatniej grającego z nowych sprzętów się na pewno znajdzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano Piątek o 17:04 Udostępnij Napisano Piątek o 17:04 5 godzin temu, stach_s napisał: Wzywam do odpowiedzi kolegę @soberowy 😜 Ależ proszę, Rega Brio + Atc scm7 + jakikolwiek odtwarzacz płyt CD, choć rekomenduję coś na multibicie typu pcm63, pcm1702, tda1541. A gdyby brakowało dociążenia to dołożyć do zestawu subwoofer typu Rel 😉 Niestety nigdy nie miałem okazji słuchać muzyki na sprzęcie vintage, ale wszystko przede mną. 3 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stach_s Napisano Piątek o 17:17 Udostępnij Napisano Piątek o 17:17 No i to jest konkretna rekomendacja dla autora. Nie wyda worka monet, a powinno być co najmniej dobrze. Bo takie połączenie z powodzeniem gra u naszego wspólnego kolegi 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano Piątek o 19:37 Udostępnij Napisano Piątek o 19:37 Tak, tym bardziej polecam taki zestaw ponieważ w poniedziałek odwiedziłem kolejny raz Sebastiana. Chciałem posłuchać zestawu stereo + subwoofer. Przy okazji wziąłem swój odtwarzacz CD byśmy mogli porównać płyty vs Qobuz/Tidal. Ciekawe doświadczenie ale może @KrólKiczusię wypowie, ma lepsze pióro, a i system zna zdecydowanie lepiej 😀 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano wczoraj o 00:26 Udostępnij Napisano wczoraj o 00:26 9 godzin temu, Salon Planeta Dźwięku napisał: Ciekawa teoria, jakie jest na nią uzasadnienie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano wczoraj o 07:33 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:33 Jeśli chcesz mieć dużą przyjemność ze słuchania szukałbym jednak sprzętu vintage czy też Classic. Podajesz utwory nawet z lat 60 tych. Nowe konstrukcje są też ok ale moim zdaniem są w tym przypadku ryzykowne - z reguły może być za jasno czy też średnica będzie podbarwiona. Szukałbym konstrukcji europejskich bo te grają porostu pewnie, przyjemnie i dynamicznie co przy muzyce typu rock jest ważne. kolumny - coś z cenionych Grundig box 650, 850, 1500, 2500. Wigo a5, WB70, Saba 1500a, może coś z Canton Wzmacniacz; konstrukcje z lat 70 i 80 tych Grundig, Telefunken, NAD, Rotel, Dual Warto posłuchać również topowych wzmacniaczy na germanach; TFK V201 CD ; coś z modeli z technologią R2R wymienionych w poprzednich wątkach. Przykładowo Marantz CD72. Wzmacniacz; 2-3 tyś zł, kolumny 2 tyś. Cd 2 tys, standy plus okablowanie i mamy 8 tyś zł. 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar55 Napisano 13 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 13 godzin temu Jak na razie jeden konkretny przykład kolegi soberowy i jedno naprowadzenie przez elektrono6. Pewnie ten temat nie spotka się z dużym zainteresowaniem ale może ktoś się jeszcze odezwie i podzieli swoimi doświadczeniami. Przy okazji plyta cd plycie cd nierówna. Mam płyty gitarzysty J.J.Cala z wytwórni Mercury i nie da się słuchać ,zero dynamiki ,dzwięk za ściany. Niestety nie mialem okazji porównać od innych producentów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Dnia 24.01.2025 o 20:37, soberowy napisał: Tak, tym bardziej polecam taki zestaw ponieważ w poniedziałek odwiedziłem kolejny raz Sebastiana. Chciałem posłuchać zestawu stereo + subwoofer. Przy okazji wziąłem swój odtwarzacz CD byśmy mogli porównać płyty vs Qobuz/Tidal. Ciekawe doświadczenie ale może @KrólKiczusię wypowie, ma lepsze pióro, a i system zna zdecydowanie lepiej 😀 Doświadczenie bardzo ciekawe bo pokazuje jak marnym źródłem są serwisy streamingowe, które niestety usunęły ze swoich bibliotek pierwsze, a co za tym idzie, najczęściej najlepiej nagrane album. Kolega Michał przywiózł ze sobą kilka pierwszych wydań i poza jednym niechlubnym wyjątkiem, każda płyta biła na głowę to co można znaleźć na streamingu. Dlatego może zamiast rozstrząsać się nad tym czy dany wzmacniacz gra lepszą wyższą średnicą czy lepszą nizszą wyżnicą, warto pochylić się nad tym z czego odtwarzamy naszą ulubioną muzykę. Pozdrawiam (szczególnie kolegę @soberowy) 3 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu (edytowany) Jak się potraktowało po macoszemu tor streamingowy, to z pewnością tak jest,. Tutaj jest wiele zmiennych jak zwykle, wiele razy temat był podnoszony nie tylko na tym forum Zatem w takich przypadkach CD płyta z bele odtwarzacza będzie zawsze lepiej brzmiała. 45 minut temu, KrólKiczu napisał: Dlatego może zamiast rozstrząsać się nad tym czy dany wzmacniacz gra lepszą wyższą średnicą czy lepszą nizszą wyżnicą, warto pochylić się nad tym z czego odtwarzamy naszą ulubioną muzykę. Ja się pochyliłem kilka lat temu i zanabyłem Moona DAC 380 D DSD z modułem streamingowym Mind, postarałem się o lepszy tor LAN, zasilanie routera, zasilanie modemu i sensu słuchania z CD nie widziałem. A teraz wysłałem go do "apgrejdu" do Mind 2 i już wrócił, zastanawiam się teraz, czy w ogóle wchodzić w transport CD tak jak chciałem, bo plyt tych bdb wydań mam od cholery. Pewno za cenę apgrejdu miałbym już niezły odtwarzacz z rynku wtórnego, ale co mi tam. Czekam na chińszczyznę, którą chciałem z top loaderem. 🤭 Edytowano 12 godzin temu przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu 49 minut temu, DiBatonio napisał: Jak się potraktowało po macoszemu tor streamingowy, to z pewnością tak jest,. Tutaj jest wiele zmiennych jak zwykle, wiele razy temat był podnoszony nie tylko na tym forum Zatem w takich przypadkach CD płyta z bele odtwarzacza będzie zawsze lepiej brzmiała. 🤭 Cieszę się zatem, że Twój dopieszczony tor potrafi z kiepskich remasterów na tidalu wydobyć wyższą dynamikę niż ta z dobrych wydań płyt CD. 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu (edytowany) 44 minuty temu, KrólKiczu napisał: Cieszę się zatem, że Twój dopieszczony tor potrafi z kiepskich remasterów na tidalu wydobyć wyższą dynamikę niż ta z dobrych wydań płyt CD. Nie słucham kiepskich wykonawców i remasterów, to Ty I Twoi koledzy zawsze jak coś podsuwałem, to opiniowaliście, że Jacek słucha tylko jakościówek, zatem kulą w płot Sebuś z tym tekstem. Nie napisałem też, że jest lepiej, ale niekoniecznie też gorzej. Szkoda, że nie będziesz mógł się przekonać, ale zapewniam między ripem płyty CD, a tym samym utworem ze streamingu nie dałbyś rady wskazać co gra. Już kiedyś pewien kolega się wyłożył 😉 Ale skąd pewność, że słucham tyłko z Tidala, jest jeszcze Qobuz i pliki hires oraz ripy z dysku. Poza tym Michał sprawdzał DR płyt o które pytałem, są bardzo O.K. i na Tidalu masz też dobre wydania z Naim Label, np. Antonio Forcione. Lubisz Manu Katche prawda? Słyszysz saxofony od 40s na tym utworze? Pytanie ile, i który jest gdzie, jesteś w stanie ocenić? Czy będą musieli koledzy pomóc? Mam tę płytę na nośniku CD, ale też rip i wiadomo, że jest na Tidalu j chyba Qobuz, do sprawdzenia, podejmiesz się? https://tidal.com/track/77735699?u Edytowano 10 godzin temu przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowany) @DiBatonio Jacek - ok, masz pewnie rację, jeśli chodzi o streaming jako taki. Ale wątek zaczął się od starszego rocka. Na platformach streamingowych może nie być tych najlepszych wydań. Edytowano 9 godzin temu przez Rafał S 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Racja , szczególnie jak się jest milion lat świetlnych przed wszystkimi . 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowany) 2 godziny temu, Rafał S napisał: @DiBatonio Jacek - ok, masz pewnie rację, jeśli chodzi o streaming jako taki. Ale wątek zaczął się od starszego rocka. Na platformach streamingowych może nie być tych najlepszych wydań. Jeśli konkretni artyści wydawali w tej konkretnej wytwórni, to dlaczego nie miałoby być? Na Qobuz jest dość dużo informacji o wydaniach, nie wiem jak ma Tidal. Podany przeze mnie taki Manu Katche zobacz sobie z jakiej wytwórni ma najwięcej płyt, a loudnes war możesz jego płyt sobie sprawdzić na stronie dr loudness war info. Jest wielu wykonawców, którzy niemal każdą płytę mają świetnie wydaną patrz Patricia Barber (tu też sobie sprawdź DR jej płyt) i kilku innych, nie będę tu wymieniać wszystkich wykonawców. Wielu z nich mam na nośnikach CD. Nie chce bronić rękoma i nogami streamingu, ale można tu wiele osiągnąć, niestety nie da się tanio. 1 godzinę temu, Dedal napisał: Racja , szczególnie jak się jest milion lat świetlnych przed wszystkimi . Jak miło, że raczysz to zauważyć 🤭 Widzisz , tobie pewno byłoby żal wydać 4,6 tys. na upgrade, a ja głupi wydałem, a starczyło kupić bele CD player 🤭 Nic to, za niedługo może sprawię sobie transport CD i nie omieszkam porównać płyty ze streamingiem. Odtwarzacze już były, ale to jakieś Hegle Mohikany i inne za slabe jakieś widocznie, a starczyło Marantza z epoki PRLu pewno przynieść i byłoby super. Oj ja głupi nie pomyślałem 🤦🏻 Edytowano 7 godzin temu przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 4 godziny temu, DiBatonio napisał: Jeśli konkretni artyści wydawali w tej konkretnej wytwórni, to dlaczego nie miałoby być? Na Qobuz jest dość dużo informacji o wydaniach, nie wiem jak ma Tidal. Podany przeze mnie taki Manu Katche zobacz sobie z jakiej wytwórni ma najwięcej płyt, a loudnes war możesz jego płyt sobie sprawdzić na stronie dr loudness war info. Jest wielu wykonawców, którzy niemal każdą płytę mają świetnie wydaną patrz Patricia Barber (tu też sobie sprawdź DR jej płyt) i kilku innych, nie będę tu wymieniać wszystkich wykonawców. Wielu z nich mam na nośnikach CD. Nie chce bronić rękoma i nogami streamingu, ale można tu wiele osiągnąć, niestety nie da się tanio. Jak miło, że raczysz to zauważyć 🤭 Widzisz , tobie pewno byłoby żal wydać 4,6 tys. na upgrade, a ja głupi wydałem, a starczyło kupić bele CD player 🤭 Nic to, za niedługo może sprawię sobie transport CD i nie omieszkam porównać płyty ze streamingiem. Odtwarzacze już były, ale to jakieś Hegle Mohikany i inne za slabe jakieś widocznie, a starczyło Marantza z epoki PRLu pewno przynieść i byłoby super. Oj ja głupi nie pomyślałem 🤦🏻 Drogi Jacku. Problem jest tylko taki, że muzyka nie kończy na wytwórni stockfish, ACT, ECM. Muzyka to też Deep Purple, Metalicka, Tool, Michael Jackson, Madonna a nawet U2, którego zresztą fanem kiedyś byłem. I nie każdy chce słuchać tylko tego, co brzmi dobrze ale też tego co po prostu lubi. I owszem, lubię zarówno Manu Katche i Marcusa Millera ale z drugiej strony lubię też rock a nawet elektronikę. No i niestety, o ile wydania współczesnych albumów na platformach i CD rzeczywiście w większości przypadków się nie różnią, o tyle z albumami z epoki bywa już różnie. I skoro ja, głuchy i z bieda sprzętem potrafię te różnice usłyszeć i są one dość znaczne na korzyść CD, to już osoby "otrzaskane" powinny te różnice wychwycić tym bardziej. Co do streamingu. Korzystam z qobuza i Tidala. I owszem, do niedawna na tej pierwszej platformie można było znaleźć różne wydania tej samej płyty ale teraz większość zostaje zastąpiona remasterami. O plikach nie mam pojęcia, nie wiem jaka jest ich cena i jakość więc filozofolal nie będę. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 5 godzin temu, DiBatonio napisał: Jak miło, że raczysz to zauważyć 🤭 Widzisz , tobie pewno byłoby żal wydać 4,6 tys. na upgrade, a ja głupi wydałem, a starczyło kupić bele CD player 🤭 Oj ja głupi nie pomyślałem 🤦🏻 Dokładnie, fajnie że wreszcie dorosłeś zeby sie do tego przyznać. Coraz mniej czasu by ludzi do siebie przekonać i zdanie co do twoich durnych wojenek zmienić. No ale , lepiej późno niż wcale .👍 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 11 godzin temu, Mar55 napisał: Jak na razie jeden konkretny przykład kolegi soberowy i jedno naprowadzenie przez elektrono6. Pewnie ten temat nie spotka się z dużym zainteresowaniem ale może ktoś się jeszcze odezwie i podzieli swoimi doświadczeniami. Przy okazji plyta cd plycie cd nierówna. Mam płyty gitarzysty J.J.Cala z wytwórni Mercury i nie da się słuchać ,zero dynamiki ,dzwięk za ściany. Niestety nie mialem okazji porównać od innych producentów. Zaciekawiła mnie Twoja wypowiedź. Na jakim zestawie obecnie słuchasz, że w taki sposób odbierasz dźwięk? Możesz podać tytuły konkretnych albumów? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts