bąk Napisano 4 czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 4 czerwca 2007 Kupiłem DAC Audio Alchemy, podłączony jest do CD Philipsa (jakiś tani model). Rzecz w tym, że na DAC jest taka dioda LOCK i ona raz się świeci i wtedy gra ok, a po jakimś czasie potrafi gasnąć a wraz z nią ginie dźwięk. Wyłączenie i włączenie DAC na ogół pomaga. Co może być źle? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damos Napisano 5 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2007 Zanim zaczniesz grzebać w odtwarzaczu i DAC sprawdź czy kabelek dobrze kontaktuje na gniazdach. Podłącz po opt (jeśli masz koaks) i sprawdź czy dalej jest to samo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fono Master Napisano 5 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 5 czerwca 2007 Odtwarzasz oryginały czy CD-Ry ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bąk Napisano 6 czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 6 czerwca 2007 I oryginały i CD-R, nie ma różnicy. Kabelki odpiąłem i wpiąłem - siedzą chyba dobrze. Nie mam opt w odtwarzaczu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metz Napisano 8 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2007 Rozkręć wtyki kabla, sprawdź luty i zobacz czy sam kabel gdzieś nie jest załamany, takie DAC'e są b. wrażliwe na ekran w przewodach. Albo po prostu podłącz inny kabel Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 9 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2007 Jak masz możliwość, to podłącz DAC'a do innego CD i z innym kablem. Jeżeli opisywane problemy będą ponownie występować, to już będzie wiadomo, że coś jest uszkodzone w DAC'u. Później to już zimne luty, połączenia, elektronika. Może również CD podawać niewpełni właściwy sygnał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 9 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 9 czerwca 2007 Zapalenie się diody "lock" w dac'u sugerowałoby, iż problemem jest synchronizacja pomiędzy transportem, a dac'iem. Możliwe przyczyny - jak we wcześniejszych postach (od najbardziej prawdopodobnej, do najmniej) kabel, transport, uszkodzenie dac'a. Jak uda Ci się skorzystać z rady czy58y napisz... Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roman_g Napisano 11 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 11 czerwca 2007 [quote="cz58y" Może również CD podawać niewpełni właściwy sygnał.[/quote] Co masz na myśli, przecież SPDIF w odtwarzaczach CD to standard. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 11 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 11 czerwca 2007 Miałem na myśli to, iż tor odczytu w CD, może mieć jakieś uszkodzenie i wysyłać sygnał nie zgodny ze standardem, co objawiać się może takimi właśnie skutkami w DAC'u. Otrzywiście w cale tak być nie musi, jest to tylko moje przypuszczenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bąk Napisano 12 czerwca 2007 Autor Udostępnij Napisano 12 czerwca 2007 Uffff..udało się, na szczęście nic groźnego, w jednym z wtyków kabel masowy był ukruszony, po przelutowaniu gra ok - przynajmniej wczoraj przez 2 godziny nic się działo. Mam nadzieję, że to właśnie było to. Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i rady! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 12 czerwca 2007 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2007 Gratulacje! Całe forum ciszy się wraz z Tobą, tym bardziej, że Audio Alchemy to całekiem przyzwoity przetwornik. Pozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts