Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Kupiłem DAC Audio Alchemy, podłączony jest do CD Philipsa (jakiś tani model). Rzecz w tym, że na DAC jest taka dioda LOCK i ona raz się świeci i wtedy gra ok, a po jakimś czasie potrafi gasnąć a wraz z nią ginie dźwięk. Wyłączenie i włączenie DAC na ogół pomaga. Co może być źle?
Napisano
Rozkręć wtyki kabla, sprawdź luty i zobacz czy sam kabel gdzieś nie jest załamany, takie DAC'e są b. wrażliwe na ekran w przewodach. Albo po prostu podłącz inny kabel icon_smile.gif
Napisano
Jak masz możliwość, to podłącz DAC'a do innego CD i z innym kablem. Jeżeli opisywane problemy będą ponownie występować, to już będzie wiadomo, że coś jest uszkodzone w DAC'u. Później to już zimne luty, połączenia, elektronika.
Może również CD podawać niewpełni właściwy sygnał.
Napisano
Zapalenie się diody "lock" w dac'u sugerowałoby, iż problemem jest synchronizacja pomiędzy transportem, a dac'iem. Możliwe przyczyny - jak we wcześniejszych postach (od najbardziej prawdopodobnej, do najmniej) kabel, transport, uszkodzenie dac'a.
Jak uda Ci się skorzystać z rady czy58y napisz...
Pozdrawiam.
Napisano
Miałem na myśli to, iż tor odczytu w CD, może mieć jakieś uszkodzenie i wysyłać sygnał nie zgodny ze standardem, co objawiać się może takimi właśnie skutkami w DAC'u. Otrzywiście w cale tak być nie musi, jest to tylko moje przypuszczenie.
Napisano
Uffff..udało się, na szczęście nic groźnego, w jednym z wtyków kabel masowy był ukruszony, po przelutowaniu gra ok - przynajmniej wczoraj przez 2 godziny nic się działo. Mam nadzieję, że to właśnie było to. Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i rady!