Rega Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Oczywiście, że jest. W tym celu niektóre są nawet zalewane specjalna masa tlumiaca. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Nie ma co pisać o wibracji urządzeń elektronicznych bez umieszczenia informacji jak to wpływa na poszczególne części układu. Bo to ze jakaś wibracjach się pojawia to "jedno", ale na ile ona faktycznie "przeszkadza" w poprawnym działaniu to "druga sprawa". Może ktoś zalinkowac materiały gdzie np. Porównywano np. Elementy rlc poddane wibracji i ich zmiana efektu pracy? 1 godzinę temu, rpm napisał: Chodzą słuchy, że transformator jest źródłem wibracji. Chodzą słuchy że system audio uderzających falą dźwiękowa również 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rpm Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 25 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Chodzą słuchy że system audio uderzających falą dźwiękowa również Tak ,na dokładkę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego (edytowany) 4 godziny temu, rpm napisał: Chodzą słuchy, że transformator jest źródłem wibracji. Ale też ciśnienie akustyczne w pomiesaczeniu, na przykład wibracje od basu o czym wiele razy mówiłem. A można to sprawdzić prostą aplikacją na telefon, który wystarczy na takie urządzenie położyć. Edytowano 14 lutego przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 21 minut temu, DiBatonio napisał: Ale też ciśnienie akustyczne w pomiesaczeniu, na przykład wibracje od basu o czym wiele razy mówiłem. Ale rzetelne informacje jaki to ma wpływ już nie przedstawiłeś. No chyba że gdzieś mi umknęło, to wrzuć proszę raz jeszcze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 13 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Ale rzetelne informacje jaki to ma wpływ już nie przedstawiłeś. No chyba że gdzieś mi umknęło, to wrzuć proszę raz jeszcze. Nie chce mi się szukać (zdjec juz nie mam), ale pokazywałem tu na forum z włączona aplikacją podczas odtwarzania muzyki z basem i bez, gdzie wzmacniacz stał na fabrycznych nóżkach i później na finite elemente. Wtedy pokazywałem to z aplikacja płatna miernik dźwięku, gdzie jest dodatkowo w płatnej wibrometr. Ale bardzo dobra jest iDynamics mierzy wibracje w trzech płaszczyznach XYZ, polecam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Ale ja "nie o tym"... 🤷♂️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego (edytowany) 2 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał: Ale ja "nie o tym"... 🤷♂️ Naukowe wypracowania chcesz? Poszukaj, a znajdziesz. Po co mi trujesz tyłek? Dopiero co pisałeś "ja to ja, a wy róbta co chceta". Edytowano 14 lutego przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 30 minut temu, DiBatonio napisał: Naukowe wypracowania chcesz? Poszukaj, a znajdziesz. Po co mi trujesz tyłek? Właśnie szukam i nic. Więc myślałem że masz Asa w rękawie. No cóż... mówi się trudno 🤷♂️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 57 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Właśnie szukam i nic. Więc myślałem że masz Asa w rękawie. No cóż... mówi się trudno 🤷♂️ Nie wiem jak szukasz, kiedyś miałem chyba jakieś wypracowania, były dostępne w PDF, ale chyba online też jakieś dostępne. Może podpytam kolegi fizyka, to podeślę. Na tę chwilę nie mam czasu na szukanie dla kogoś czegokolwiek. Sorry. P.S. Tak dla siebie możesz sprawdzić za pomocą wspomnianych aplikacji, nie trzeba od razu badań z NASA, czy innych, żeby sobie lub komuś coś udowodnić. To jest hobby, o czym często tu wspominacie, ale jednak jak co do czego, to nagle badania i wypracowania potrzebne. 🤦♂️ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 6 minut temu, DiBatonio napisał: To jest hobby, o czym często tu wspominacie, ale jednak jak co do czego, to nagle badania i wypracowania potrzebne. 🤦♂️ Póki co zakładam że nie ma.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 16 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Póki co zakładam że nie ma.... Póki co pierwsze z brzegu, chociaż nie wygląda to na badania NASA, znalazłem to. Chociaż nie o tym wypracowaniu mówiłem wcześniej. https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=http://stacore.pl/wp-content/uploads/2017/02/STACORE_AudiVideoShow-2016_Wibracje-i-walka-z-nimi.pdf&ved=2ahUKEwjXgu2F0cOLAxWTLBAIHft5MRoQFnoECFoQAQ&usg=AOvVaw2qQkKnpGtBI_jjW7m-eU6x Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Tam "mowa" o gramofonie, lampie czy cd-ku i to rozumiem. Ale ja nie o tym... 6 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: Może ktoś zalinkowac materiały gdzie np. Porównywano np. Elementy rlc poddane wibracji i ich zmiana efektu pracy? Bardziej mi chodzi o to🙄 16 godzin temu, Chyba Miro 84 napisał: Natomiast bankowo kupiłbym w ciemno tj. Do Drapak i sprzęt oparty o lampy. Pisałem w tym tonie już wcześniej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Miro, elementy RLC też. Widziałeś kiedyś bebechy Arcamów ich CD plajerów, widziałeś na kondensatorach przyklejone "tłumiki" myślisz, że tak dla ozdoby, której i tak pod pokrywa nie widać? Zobacz sobie CD playery FMJ 17, chyba 23 i inne, myśl że w tym zakresie są również wypracowania, zresztą też kiedyś krazylyy linki, to również dotyczy tranzystorów i jch charakterystyki i wpływu drań na nią, o tym też gdzieś powinieneś znaleźć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego @DiBatonio No właśnie widziałem takie zdjęcia 🙄 i to mnie zastanawia dlaczego jest to w hifi czy tam w hiend (podobnie jak inne akcesoria) ale trudno doszukać się w subwooferach, czy tez w pro audio gdzie mamy monitory na których tworzy się dźwięk czy mastering plus przez większą część czasu działają w o wiele wyższych poziomach dzwieku, w stosunku do odsłuchu domowego. Nie mówiąc już o uderzeniu fali dźwiękowej nie za pośrednictwem akustyki pokoju (mniejsza moc wibracji), a bezpośrednio z membrany na układy rlc tychże wzmacniaczy. 🤔 Car-audio to drugi segment. Tutaj mamy doczynienia z Absurdalnymi wręcz drganiami z zestawu audio plus dodatkowe wytwarzane mechanicznie przez pojazd. Dlaczego zatem taką uwagę poświęca się domowemu audio, a "olewane" jest to w "segmentach rynku", które najbardziej by tego potrzebowały. To mnie najbardziej nurtuje i stąd też moje dywagacje🤔 po prostu "patrzę" i mnie się to "nie spina". Mam nadzieję że zrozumiesz mój punkt widzenia. Wiesz... nie chcę być "z tych" co ciągle coś negują, czy się przypier......ą. Ale sam widzisz , że jakoś tak... samo wychodzi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 3 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał: Mam nadzieję że zrozumiesz mój punkt widzenia. Rozumiem. Żeby była jasność Miro, nigdy nie traktowałem Ciebie jak przeciwnika. Akurat nie Ciebie. Wygoglaj sobie też wszystko co można o tranzystorach i ich charakterystykach i środowisku pracy. Generalnie ja nie potrafię tego tak wytłumaczyć jak mój kolega fizyk, kiedyś fajnie wyjaśniał o drganiach przdnoszonychh przez kable zasilające na elektronikę. Nie powtórzę, nie mam profesury z fizyki.🤭 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego 4 minuty temu, DiBatonio napisał: Wygoglaj sobie też wszystko co można o tranzystorach i ich charakterystykach i środowisku pracy. Przechodzimy w takim razie z "rlc" na Tranzystory. Ok. Te są nie tylko w hifi, ale również w subwooferach, pro audio, car audio... właściwie to z wymienionych, w hifi jest najmniej drgań moim zdaniem. Dlaczego zatem ten rynek przeżywa "oblężenie" akcesoriami? Tzn. Domyślam się... 😉 A ponieważ to tylko domysły, więc.... 🤫 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego (edytowany) A ja myślę Miro, że zbytnio upraszczasz isprowadzasz do myślenia, różu ienia zero jednakowo. Naprawdę są na ten temat materiały o szkodliwych drganiach w tranzystorach również, chodzi o dryf elektronów w tychże iwllywje drgań na nie. Znajdę, to wrzucę. Edytowano 14 lutego przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Dnia 13.02.2025 o 11:33, rpm napisał: Tak. Pociąłem zaschnięty silikon z tuby na krążki i podłożyłem pod źródła ,a daca mam "opatulonego" workami z piaskiem. Poważnie. Ale zdjęcia tegoż nie pokażę. Pod wzmacniaczami mam taki kloc masarski ze stopkami gaia III. Dobrym i tanim sposobem wygaszania drgań jest stary sposób podkladania pumeksu. Tylko oczywiscie tego naturalnego. Sposób, ktory kosztuje grosze, a pumeks jest bardzo skuteczny. Uwaga, pumeksu nie rozpakowujemy z folii bo rysuje sprzet Silikonu chyba bym unikał. Ale moze u Ciebie ma pozytywny wplyw na dźwięk. 10 godzin temu, Rega napisał: Oczywiście, że jest. W tym celu niektóre są nawet zalewane specjalna masa tlumiaca. Oczywiscie Romek, ze tak. Zupelnie zapomniałem o zatapianiu transformatorow w zywicy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego @audiowitNawet mam taki jeden 230/110V. I o mocy 500W. Do hamerkańskich sprzętów. Może kiedyś będzie potrzebny . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 14 lutego Udostępnij Napisano 14 lutego Tamury tez są zatapiane. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Florczyk Napisano 14 lutego Autor Udostępnij Napisano 14 lutego Patrząc na to, że wzmak stoi na transporcie CD, to podstawka raczej konieczna zwłaszcza, że klocki stoją na tej samej drewnianej komodzie, na której stoją monitory. Monitory na podstawkach, bo bez nich dźwięk nie do przyjęcia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego 23 godziny temu, rpm napisał: Chodzą słuchy, że transformator jest źródłem wibracji. W związku z tym? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rpm Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego 5 godzin temu, Highlander_now napisał: W związku z tym? Ma degradujący wpływ na jakość dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 15 lutego Udostępnij Napisano 15 lutego 1 godzinę temu, rpm napisał: Ma degradujący wpływ na jakość dźwięku. Konkretnie co się dzieje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts