Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
13 minut temu, Sundin997 napisał:

Ja będę kuł a on od razu te w ścianie zmieni aż do transformatora.

Aha, czyli wszystko jasne.

P.S.

Ostatnio jednemu „koledze” wysypał się worek z przecinkami, ale widzę, że Ty ten worek zgubiłeś zupełnie.

🤭

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
7 minut temu, DiBatonio napisał:

Aha, czyli wszystko jasne.

P.S.

Ostatnio jednemu „koledze” wysypał się worek z przecinkami, ale widzę, że Ty ten worek zgubiłeś zupełnie .

🤭

A ty ostatnią kropkę wstawiłeś o spację za daleko :))))

Napisano
19 minut temu, Sundin997 napisał:

Ja będę kuł a on od razu te w ścianie zmieni aż do transformatora.

Może zaczynając od elektrowni to jakiś sens by mogło mieć pomimo, że i tak by go nie miało. 

Napisano
11 godzin temu, waldi1965 napisał:

Elektryk z wykształcenia nadal czeka aż ktoś mu wyjaśni w jaki sposób kabel zasilający wpływa na dźwięk...

Już wyjaśniam.

Kabel zasilający ma ogromny wpływ na dźwięk. Jeśli nie ma kabla zasilającego, to urządzenie nie działa, a co za tym idzie nie generuje dźwięku. No chyba, że taki metaliczny od uderzenie niepodłączonym kablem w metalową obudowę. :) hehe

Napisano (edytowany)
Dnia 14.02.2025 o 13:44, waldi1965 napisał:

W jaki sposób kabel zasilający może wpływać na dźwięk? 

Widać, że to czego nauczyli Cię w szkole, to rzecz Święta. Dlaczego nie wyjdziesz po za to?

Nie pisz tylko, że to fizyka i tak dalej...

Jeśli Twoim zdaniem, kable prądowe wpływu nie mają, to nic nie pisz. Popatrzyłem na Twoje posty i tylko w nich zaczepki szukasz.

Edytowano przez WaldeMAR
Napisano

Ale to nie jest tylko to czego nauczyli Go w szkole.

I to jest fizyka itd. 

Kable robione z tego samego materialu, ale ten z " lepszym " logo  automatycznie jest lepszy? Gdzie logika?

Jeszcze wspomne ze prad jakosci nie posiada, to jest czysta energia a kable sa po to by ja przetransportowac.

Ale nie moja kasa, chcecie wydawac ja na te " lepsze" kable spoko. 

Jeden glos przeciwko tej uludzie, chyba nie zaszkodzi 😏

Napisano (edytowany)
16 minut temu, Artur Brol napisał:

Jeszcze wspomne ze prad jakosci nie posiada

No nie do końca.

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Jakość_energii_elektrycznej

I przykładowy sprzęt do analizy jakości:

https://astat-energetyka.pl/produkty/jakosc-energii-elektrycznej/analizatory-jakosci-energii-elektrycznej/

„Do podlegających kontroli parametrów jakości energii elektrycznej należą: częstotliwość, wartość, wahania i skoki napięcia, przerwy w zasilaniu, napięcia przejściowe (pojawiające się chwilowo podczas włączania i rozłączania elementów sieci przesyłowej), asymetria napięcia zasilającego, harmoniczne i interharmoniczne dla napięcia i prądu, napięcia sygnalizacyjne nałożone na napięcie zasilające i szybkie zmiany napięcia.”

Edytowano przez lpomis
Napisano

Chodzi mi o jakosc, jak my ja postrzegamy.

Pozatym, jesli nawet cos sie zmieni , w trakcie przesylu pradu przez kabel o czystascia miedzi 7, w porownaniu do 5 ( a nie sadze) to bedzie to tak niewielka zmiana, ze zaden sprzet jej nie bedzie potrafil zaprezentowac, a nasz organ sluchu zarejestrowac.

Napisano

Zgadza sie, ale jednak troche krytycznych glosow powinno byc widocznych. Nie tylko same za.

Jeden stwierdzi ze to bzdury, a drugi zauwazy, po krotkim zastanowieniu sie,  ze cos w tym jest, i nie wywali tysiecy zl na kabelek.

Jedna dusza uratowana. Warto. 😁

Napisano
39 minut temu, Artur Brol napisał:

Jeden glos przeciwko tej uludzie, chyba nie zaszkodzi

Artur, czy mi się wydaje, czy potrzebujesz być usłyszany?

9 minut temu, Artur Brol napisał:

I do tego jeszcze misjonarz?😊

Artur, postawię tezę. To co słyszymy w „audio”, to aż lub tylko wrażenia. 

A moze tematyczny zasilający robi takie właśnie wrażenie, by warto zadbać, by to wrażenie było jak najbardziej korzystne.

Napisano (edytowany)

Wrazenia to to , co pozostaje z odsluchu.😏

Krucjate prowadze, w slusznej sprawie, oszczedzic ludziom kasy, ktora moga wydac na komponenty audio. 

Misjonarz, nie inaczej 😄

Edytowano przez Artur Brol
Napisano
15 minut temu, Artur Brol napisał:

Krucjate prowadze, w slusznej sprawie

Oby się korzystnie zakończyła. Z mojego doświadczenia wiem, że pożera sporo energii. Chciałbym, byś miał na wszystkie ważne sprawy energię 😊

A z nią jest jak z zonnepanelen. Gdy nie świeci  ☀️ , to lipa.

Napisano

Moim skromnym zdaniem warto poczytać o błędach poznawczych ludzkiego umysłu.

Słuchamy uszami, ale słyszymy mózgiem. W świetle powtarzalnych i obiektywnych metod badań naukowych, ludzki mózg jest największym oszustem w postrzeganiu rzeczywistości. 

Wielu ludzi twierdzi np. że słyszy wpływ różnych kabli na dźwięk.

Problem w tym, że nikt tego swojego nawet jednostkowego słyszenia nie udowodnił w uznawany przez naukę powtarzalny sposób. I to mimo oferowanych za to w swoim czasie sporych sum pieniędzy.

Dlatego możemy mówić, że mamy wrażenie że coś słyszymy. I to jest ok.

Ale twierdzenie że kable mają realny, powtarzalny wpływ na dźwięk jest nie do udowodnienia na gruncie naukowym. Czyli z pominięciem wrażeń naszego umysłu.

Wnioski niech każdy wyciągnie sam. 

Napisano
46 minut temu, Artur Brol napisał:

Zgadza sie, ale jednak troche krytycznych glosow powinno byc widocznych. Nie tylko same za.

Jeden stwierdzi ze to bzdury, a drugi zauwazy, po krotkim zastanowieniu sie,  ze cos w tym jest, i nie wywali tysiecy zl na kabelek.

każda "sztuka" jest ważna :)