Skocz do zawartości

Mocny wzmacniacz klasy d zamiast klasycznego wzmacniacza?

kowallosu

Recommended Posts

5 godzin temu, Chmarski napisał:

Tu się nie zgodzę. Czasy się zmieniły.

Dzisiaj większość ludzi słucha ze streamingu. Do tego głośnik BT. Zamiast KD w domu ludzie mają soundbary. Ciekawe ile się sprzedaje par Devialetów z przeznaczeniem jako stereo do domu?

Dlaczego do stereo nie mieliby zacząć wykorzystywać kolumn aktywnych?

Jak widzę ile razy tu się powtarza oczekiwanie żeby całe audio i video włączało się jednym przyciskiem i całość była obsługiwana jednym pilotem, to jestem przekonany, że to kwestia czasu gdy kolumny aktywne zaczną zwiększać swoją obecność w domach. 

Potwierdzam. Poza tym gdzie mlodzi ludzie mają teraz trzymać glosniki. Mieszkania coraz mniejsze, uklady mieszkan coraz gorsze i trend na minimalizm. 

ostatnio był u mnie znajomy, to pierwsze wrażenie jakie bylo gdy zobaczyl podlogowki ze wzmacniaczem: soundbar lepiej by wygladal. 
nie intetesowalo go jak graja, tylko oczami ocenił. takie czasy. 

1 godzinę temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

Czy w ogóle któryś z Panów ma doświadczenia z klasą A chociaż klasa A to w tym przypadku może być absurd więc klasą AB która dobrze pracuje przy 2 ohm i odda ponad 1000W?

Co to za sprzęt ile kosztuje oraz ile waży? 

Miałem kiedyś takiego potwora. Na panelu przednim , przełączniki 2 ; 4 ; 8 Ohm.

Waga 20 kg.

IMG_0659.JPG

IMG_0672.JPG

MX-1000.jpg

6 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

Jak grał?

Zależy z czym :) To końcówka mocy. Z CX-1000 dosyć detalicznie ,ale nie ostro , wolałem C-70 , muzyka wypełniała cały pokój , niesamowita " muzykalność" , kosztem szczegółów. Frajda ze słuchania niesamowita , szczególnie z drapakiem. MX-1000 napędzała sporawe paczki Dali Grandy. Potem poszedłem w lampy. A potem zmiana paczek i znowu tranzystor ....... :) 

IMG_0963.JPG

3 godziny temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

AB która dobrze pracuje przy 2 ohm i odda ponad 1000W?

parasound jest znany z wysokich mocy

a na naszym poletku - może zapytać panów z tophifi czy michi nie wyłączy się przy 2 ohm?

bo to "potwory". taki rotel michi m8 (albo s5) waży 60kg:

https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-mocy/rotel-michi-m8-9147.html

60 kg 

Moc MICHI M8 w testach (pomiar rzeczywisty):

Hi-Fi News (test laboratoryjny, 2020):

8 ohm: 655 W (oba kanały wysterowane)

4 ohm: 1080 W (oba kanały wysterowane)

2 ohm: 1565 W (oba kanały wysterowane)

1 ohm: 1915 W (przy jednym kanale)

No to na takim można już pograć fajnie 

Edytowano przez Nie wszystko wiedzący

10 minut temu, Rega napisał:

Wysoki DF nie zawsze jest pożadany.

kolega pytał o wysoki DF więc podałem ;)

mam rb-1582 który wg papierów ma wysoki DF. no nie wiem czy przekaz jest suchy, musiałbym z czymś porównać. no i to też zależy jakie kolumny "współpracują". mam duzo przyjemności z odsłuchów wraz z elac vela 407. tego duetu raczej nie zamierzam zmieniać.

ps. na sąsiednim forum bardziej doświadczony kolega tłumaczy dlaczego zrezygnował z mocniejszej dzielonki na rzecz słabszej integry. tak mu pasowało. (klub rotel)

Edytowano przez Robert eN

DF i tak spada z impedancją im niżej tym jest on mniejszy. 

7 minut temu, Robert eN napisał:

ps. na sąsiednim forum bardziej doświadczony kolega tłumaczy dlaczego zrezygnował z mocniejszej dzielonki na rzecz słabszej integry. tak mu pasowało. (klub rotel)

Ja po prostu jestem fanem bardzo intensywnych doznań. Będę szedł w większe moce. Takie gusta 🙃 

4 minuty temu, Robert eN napisał:

no nie wiem czy przekaz jest suchy, musiałbym z czymś porównać. no i to też zależy jakie kolumny "współpracują".

Porównywałem z dwiema końcówkami i kilkoma integrami. Wszystko zagrało lepiej. Włączana była z sześcioma różnymi parami kolumn. Jeśli komuś zależy na mocy oraz wyłącznie na kontroli basu to może. No, ale może to mój słuch jest zboczony i słoń nadepnął mi na ucho?😉. Nie neguję tego, że komuś takie granie może odpowiadać. 

Zeby nie było tak pieknie i latwo.

Dlaczego nie wybierzecie jakiegos Behringera w klD. Wyszedlby taniej i mocniej ? 

Dlaczego nie wybierzecie wzmacniacza cyfrowego, ktory jest w kazdej kwestii lepszym rozwiazaniem skoro chcecie byc ekologiczni i nowoczesni.

Jest tyle ciekawych rozwiazań, a wybieracie ani nie muzykalną, ani nie nowoczesną, ani nie ergonomiczną.

Ja myslę ( poprawcie mnie, bo moze sie myle, ale na konkretnych przykladach, porownaniach, najlepiej zdjeciach) ze bazujecie na opiniach z for internetowych nie majac porownania ani wiedzy. Cały czas ten oklepany icepower do awangardy nalezy hypex :)

Nie biorę pod uwagę Niewszystkowiedzacego ze wzgledu na jego specyficzny gust :)

Rega napisal o swoich odczuciach i pokazał, ze miał jakis wzmacniacz i porownywał. Czekam teraz na zdjecia wzmacniaczy w klD tańszych profesjonalnych i cyfrowych. Oczywiscie w Waszych domach ;)

Mowie jednym slowem sprawdzam.

Edytowano przez audiowit