Skocz do zawartości

Mocny wzmacniacz klasy d zamiast klasycznego wzmacniacza?

kowallosu

Recommended Posts

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Zgadzam się w pełni. A co masz z taką mocą?

Musical Fidelity A1 :) Chciałem Sudgen'a, którego masz w stopce, ale niestety budżet nie do końca się zgadzał.

23 minuty temu, audiowit napisał:

Dla mnie narazie nie ma innych klas niz A i AB. Ale czekam.

Ja bym chciał posłuchać dobrego połączenia lampowego pre i dopasowanej końcówki w klasie D, niekoniecznie nawet supermocnej - coś takiego jak to https://heaven11audio.com/billie-amp-stereo-intergrated-amplifier/  Nawet rozważałem zamówienie ale wydanie 10k w ciemno jakoś mnie od tego odciągnęło ;)

2 godziny temu, pavello napisał:

Ja bym chciał posłuchać dobrego połączenia lampowego pre i dopasowanej końcówki w klasie D

Przerabiało to kilku znajomych - nawet z bardzo wysokiej klasy preampami. Żaden nie został z D... brakowało mimo że niektóre preampy były droższe niż mój Sugden...

2 godziny temu, pavello napisał:

Musical Fidelity A1 :)

i mimo słabej mocy na papierze pary mu nie brakuje... ;) 

Piotrze przepraszam. To jakis bug. To moje slowa pod Twoim cytatem. Czasem pojawiaja sie jakies bugi na tym forum. Albo 2 razy lub wiecej wkleja sie post albo tak jak w tym przypadku przy cytowaniu najpierw jest cytat, a później znów Nick osoby cytowanej i mój post. Nie rozumiem dlaczego tak to wygląda. Niestety nie moge juz tego edytować.

A propos tego kto co miał, to ja przez kilka lat miałem cyfrowego SMSL Q5 Pro (zwanego także FDA) i ja jestem autorem wątku o nim na tym szacownym forum. Bardzo dobrze go wspominam.

Po zmianie obecnie kl. D, czyli Eversolo AMP-F2 i jestem zadowolony. Jest wyraźny postęp.

Czyli chyba spełniam kryteria wątku 😉 

Spełniasz, z tym, ze ja szukając info o tym smsl q5 pro zapedzilem się na forum Amira gdzie zostal ten smsl zmieszany z cytuję "gownem". Zreszta w pomiarach tez wypadl fatalnie. Ale to pewnie odległe czasy. 5, 6 lat temu byla moda na smsl? Zresztą ile on kosztował? 500zł? Chyba mial prawo być niedoskonalym.

30 minut temu, audiowit napisał:

Spełniasz, z tym, ze ja szukając info o tym smsl q5 pro zapedzilem się na forum Amira gdzie zostal ten smsl zmieszany z cytuję "gownem". Zreszta w pomiarach tez wypadl fatalnie. Ale to pewnie odległe czasy. 5, 6 lat temu byla moda na smsl? Zresztą ile on kosztował? 500zł? Chyba mial prawo być niedoskonalym.

Tak. To był ten przedział czasowy. Bardzo go polecał niepiszacy już na forum @MobyDick.

Szkoda. To on mnie nakierował na tego SMSLa. Pomiary zapewne be, ale za te pieniądze to powinien być hit. Sama koncepcja moim zdaniem świetna. Gdyby był na lepszych komponentach i zasilaniu byłby lepszy, ale i cena inna. W każdym razie rozłożył na łopatki mojego wcześniejszego Technicsa. Po nim jeszcze miałem chrapkę na SMSL VMV A2, który również jest FDA, ale już w zupełnie innej cenie. W jego przypadku opinia i pomiary Amira były bardzo pozytywne.

Koniec końców wypróbowałem jeszcze niższy model Arcama i monobloki Fosi V3 mono. Arcam ładny, ale wszystko za jakąś mgłą. Fosi zagrały całkiem przyjemnie i mocno, ale jeden się spalił pierwszego dnia. Ostatecznie porozmawiałem po raz kolejny w salonie po czym właściciel stwierdził, że chyba wie czego mi trzeba.

No i jest Eversolo, który z czasem ładnie mi się rozwinął i na razie zostaje.

Też kusi mnie Lyngdorf, żeby go kiedyś potestować. Cyfrowa technika do mnie przemawia a i tak wszystko koryguję mikrofonem i eq parametrycznym, bez czego już sobie nie wyobrażam słuchania i porównywania czegokolwiek.

23 godziny temu, audiowit napisał:

Piotrze przepraszam. To jakis bug. To moje slowa pod Twoim cytatem. Czasem pojawiaja sie jakies bugi na tym forum. Albo 2 razy lub wiecej wkleja sie post albo tak jak w tym przypadku przy cytowaniu najpierw jest cytat, a później znów Nick osoby cytowanej i mój post. Nie rozumiem dlaczego tak to wygląda. Niestety nie moge juz tego edytować.

Ok, rozumiem. Dzieki za wyjaśnienie :)

11 godzin temu, D-Art napisał:

Po zmianie obecnie kl. D, czyli Eversolo AMP-F2 i jestem zadowolony. Jest wyraźny postęp.

I to jest fascynujące w audio że nie ma prostych recept. Testowałeś Arcama i odebrałeś go jako zamglonego, a mój kolega kupił kiedyś F2 i zaprosił mnie z Arcamem A29 żeby je porównać. Arcam u niego zagrał o wiele lepiej (paczki Focala) i F2 wrócił do sklepu. Podobny przypadek miałem w drugą stronę gdzie bardzo dobrze grający u mnie Naim XS u kolegi który ma Monitor Audio Silver 500 zagrał wręcz fatalnie...

Edytowano przez marcinmarcin

9 godzin temu, D-Art napisał:

Szkoda. To on mnie nakierował na tego SMSLa. Pomiary zapewne be, ale za te pieniądze to powinien być hit. Sama koncepcja moim zdaniem świetna. Gdyby był na lepszych komponentach i zasilaniu byłby lepszy, ale i cena inna. W każdym razie rozłożył na łopatki mojego wcześniejszego Technicsa. Po nim jeszcze miałem chrapkę na SMSL VMV A2, który również jest FDA, ale już w zupełnie innej cenie. W jego przypadku opinia i pomiary Amira były bardzo pozytywne.

Koniec końców wypróbowałem jeszcze niższy model Arcama i monobloki Fosi V3 mono. Arcam ładny, ale wszystko za jakąś mgłą. Fosi zagrały całkiem przyjemnie i mocno, ale jeden się spalił pierwszego dnia. Ostatecznie porozmawiałem po raz kolejny w salonie po czym właściciel stwierdził, że chyba wie czego mi trzeba.

No i jest Eversolo, który z czasem ładnie mi się rozwinął i na razie zostaje.

Też kusi mnie Lyngdorf, żeby go kiedyś potestować. Cyfrowa technika do mnie przemawia a i tak wszystko koryguję mikrofonem i eq parametrycznym, bez czego już sobie nie wyobrażam słuchania i porównywania czegokolwiek.

W 2022 roku zainiciowałem wątek o SMSL VMV A2 na innym forum, po kilku miesiącach zaryzykowalem zakup...no i został do dziś.  Zachwyca mnie cały czas dźwiękiem,funkcjonalnością i wygodą użytkowania. 

Po moim powrocie z wojaży czeka go porównanie, tym razem z Heglem h120, który już się tam "rozgrzewa";).

Są tysiące rozmaitych urządzeń i zestawień. Każde zestawienie sprzętowe może mieć inne cechy. I podstawa, każdy z nas ma inną percepcję, słuch i preferencje. Dlatego to zabawa bez końca.

Ja doszedłem do pewnego wniosku, z którym możecie się nie zgodzić. Wiele osób wydaje krocie, szukając "swojego" zestawienia. Ja przy swoim dość skromnym doświadczeniu z urządzeniami doszedłem do wniosku, że dużą robotę robi akustyka i choćby niezbyt zaawansowane wyrównanie pasma, pomiar i korektor parametryczny. Dlatego technika cyfrowa, bo puryści analogowi tego nie zrobią. 

Bez korekcji muszę przyznać, że też Eversolo mnie nie uwiódł. Ale już od jakiegoś czasu po każdej zmianie jest pomiar i wyrównanie pasma. Wtedy każde zestawienie sprzętu gra w jednakowych warunkach i faktycznie można ocenić samo brzmienie.

Gdy to zrobiłem, sytuacja się wyklarowała w sensie dosłownym. Eversolo się otworzył. Do tego producent zaleca dość długo pograć, zanim się wszystko "poukłada". Dzisiaj jest super.

Mam teraz plan zmienić streamer na Eversolo DMP-A6, bo zapewne nieprzypadkowo producent wybrał wzmak Starke do adaptacji. Chodzi zapewne o synergię. Do tego on posiada korektor parametryczny w domenie cyfrowej, a bez tego ani rusz - jak dla mnie 🙂 

21 godzin temu, Prawie Audiofil napisał:

W 2022 roku zainiciowałem wątek o SMSL VMV A2 na innym forum, po kilku miesiącach zaryzykowalem zakup...no i został do dziś.  Zachwyca mnie cały czas dźwiękiem,funkcjonalnością i wygodą użytkowania. 

Po moim powrocie z wojaży czeka go porównanie, tym razem z Heglem h120, który już się tam "rozgrzewa";).

Czemu nie Sabaj? Wiele osób uważa że to jest dokładnie to samo a 2 ? 3 ? razy taniej.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Czemu nie Sabaj? Wiele osób uważa że to jest dokładnie to samo a 2 ? 3 ? razy taniej.

Nie miałem okazji do bezpośredniego porównania,  więc się nie wypowiem co do różnic dźwiękowych. Natomiast 2/3 krotna różnica cenowa w ramach tego samego koncernu daje jednak trochę do myślenia. Producent wypuściłby dwa identyczne urządzenia o dużej różnicy cenowej jedynie w innej obudowie nie oferując niczego więcej nabywcom SMSL? Strzał w kolano czy nabicie w butelkę i naciągnięcie na kasę? Wg mnie ani jedno ani drugie, a wątek  na audiostereo jest tego potwierdzeniem. Tam są wypunktowane różnice w budowie i wyposażeniu.

U mnie ma ...dożywocie ;) ( wiem wiem, tutaj na forach to frazes), nawet jak się  pojawi obok coś lepszego.

1 godzinę temu, RLC2 napisał:

A ja zamiast Chińczyków ( choć  bardzo miło wspominam SMSL Q5 PRO ) i innych końcówek mocy wybrałem Cyrus One HD.  

A u mnie Cyrus One Cast okazał się za słaby. No i pomimo tego, że to klasa D to się grzał dość mocno.

U mnie stanęło na Synthesis Roma 54DC+. To wzmacniacz, w którym D-klasowego charakteru nie usłyszeli panowie z Q21 nawet jak im już powiedziałem, że to klasa D.

49 minut temu, Chmarski napisał:

No i pomimo tego, że to klasa D to się grzał dość mocno.

Mój jest ledwo ciepły zarówno przy muzyce jak i używany do TV. 

50 minut temu, Chmarski napisał:

U mnie stanęło na Synthesis Roma 54DC+

Najważniejsze byśmy byli zadowoleni jest tyle sprzętu w różnych widełkach cenowych że każdy sobie dobierze co mu pasuję.

20 godzin temu, Prawie Audiofil napisał:

Producent wypuściłby dwa identyczne urządzenia o dużej różnicy cenowej jedynie w innej obudowie nie oferując niczego więcej nabywcom SMSL? Strzał w kolano czy nabicie w butelkę i naciągnięcie na kasę? Wg mnie ani jedno ani drugie, a wątek  na audiostereo jest tego potwierdzeniem. Tam są wypunktowane różnice w budowie i wyposażeniu.

Zbyt małe na różnice cenową. Właśnie tam wielu uważa że gra identycznie.

Czy tak jest? Nie wiem dlatego pytałem.

20 godzin temu, D-Art napisał:

Są różnice, bo kiedyś porównywałem. Niestety już nie pamiętam o co chodziło 😜 Poza tym jak widzę tę złotą blachę z napisem na Sabaju, to od razu mi ochota przechodzi. VMV jest przy nim bardzo elegancki. To też się liczy  🤩

Ale w dzwieku są?

Dnia 27.03.2025 o 12:41, RLC2 napisał:

Mój jest ledwo ciepły zarówno przy muzyce jak i używany do TV. 

U mnie był za słaby by odpowiednio napędzić kolumny. Może dlatego się grzał, bo bardzo chciał, ale nie dawał rady. Za to Roma bez najmniejszego problemu je ruszyła.

Edytowano przez Chmarski