Nie wszystko wiedzący Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Zgadzam się. Dlatego warto dać szansę klasie D. Mam klasę A i również AB. Z moimi głównymi kolumnami akurat ice dają radę. Może być też tak, że moja klasa AB jest przy tym zastosowaniu po prostu za słaba bo oddaje 300w na kanał przy 4ohm i ma niższy df. Może jakbym zastosował coś mocniejszego w klasie AB to by było lepiej? Tylko pytanie za ile i co. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Dnia 21.03.2025 o 10:16, audiowit napisał: Monitory aktywne są produkowane od lat 60. Nigdy nie zdobyly popularnosci na runku amatorskim. Branża nie poczuje krwi, bo nie ma zapotrzebowania na tego typu konstrukcje. To produkty niszowe. Expand Dnia 21.03.2025 o 10:44, audiowit napisał: Tylko w fotografii nastapiła rewolucja ergonomiczna, a w audio ona nie nastąpi. Inaczej, nie wymyslono zadnych rewolucyjnych rozwiazań. Expand Tu się nie zgodzę. Czasy się zmieniły. Dzisiaj większość ludzi słucha ze streamingu. Do tego głośnik BT. Zamiast KD w domu ludzie mają soundbary. Ciekawe ile się sprzedaje par Devialetów z przeznaczeniem jako stereo do domu? Dlaczego do stereo nie mieliby zacząć wykorzystywać kolumn aktywnych? Jak widzę ile razy tu się powtarza oczekiwanie żeby całe audio i video włączało się jednym przyciskiem i całość była obsługiwana jednym pilotem, to jestem przekonany, że to kwestia czasu gdy kolumny aktywne zaczną zwiększać swoją obecność w domach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Może tak być. Dziś często to ładna ciężka obudowa jest droższa niż elektronika w takiej klasie D Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Dnia 21.03.2025 o 11:56, Chmarski napisał: Jak widzę ile razy tu się powtarza oczekiwanie żeby całe audio i video włączało się jednym przyciskiem i całość była obsługiwana jednym pilotem, to jestem przekonany, że to kwestia czasu gdy kolumny aktywne zaczną zwiększać swoją obecność w domach. Expand Ważniejsze z naszego punktu widzenia jest to, że kolumny aktywne grają lepiej niż takie same pasywne. Kwestia dopasowania wzmocnienia, podziału pasma i zastosowania DSP. Precyzyjnie dostrojone wzmocnienie pozwala wyciągnąć więcej z przetworników oraz zniwelować ich wady. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Dnia 21.03.2025 o 12:11, Kraft napisał: Ważniejsze z naszego punktu widzenia jest to, że kolumny aktywne grają lepiej niż takie same pasywne. Kwestia dopasowania wzmocnienia, podziału pasma i zastosowania DSP. Precyzyjnie dostrojone wzmocnienie pozwala wyciągnąć więcej z przetworników oraz zniwelować ich wady. Expand To jest właśnie kwestia by docenić fachowca który naprawdę potrafi stroić kolumny a dokładniej ich zwrotnice. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Jakie aktywne monitory możecie polecić na bazie własnych doświadczeń? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Dnia 21.03.2025 o 11:42, michaudio napisał: Każdy ma inne preferencje, dlatego uważam, że nie ma lepszego czy gorszego sprzętu. Jest tylko sprzęt lepiej lub gorzej dopasowany do naszych potrzeb. Dlatego każdy ma własny "ranking" jakości, i nie ma opcji by znaleźć jeden wspólny dla wszystkich. Kiedy się to zrozumie, to fakt że ktoś woli inne rozwiązania od naszych już nie uwiera. Expand Myslisz, ze ja piszę bo coś mi sie podoba, a coś nie. Po prostu jesli porownujemy klasy sprzetu to trzeba spojzeć na jego zasadę dzialania. Do niedawno wzmacniacze impulsowe dzialaly w ... radiowęzłach. Do audio pro weszly z 15-20 lat temu gdzie liczy się moc i waga. Ja nie mam zadnych uprzedzeń. Pisalem na tym forum juz dawno ze to przyszlość, tyle że mialem nadzieję, że nie tak odlegla. Dnia 21.03.2025 o 11:42, michaudio napisał: Każdy ma inne preferencje, dlatego uważam, że nie ma lepszego czy gorszego sprzętu. Jest tylko sprzęt lepiej lub gorzej dopasowany do naszych potrzeb. Dlatego każdy ma własny "ranking" jakości, i nie ma opcji by znaleźć jeden wspólny dla wszystkich. Kiedy się to zrozumie, to fakt że ktoś woli inne rozwiązania od naszych już nie uwiera. Expand Myslisz, ze ja piszę bo coś mi sie podoba, a coś nie. Po prostu jesli porownujemy klasy sprzetu to trzeba spojzeć na jego zasadę dzialania. Do niedawno wzmacniacze impulsowe dzialaly w ... radiowęzłach. Do audio pro weszly z 15-20 lat temu gdzie liczy się moc i waga. Ja nie mam zadnych uprzedzeń. Pisalem na tym forum juz dawno ze to przyszlość, tyle że mialem nadzieję, że nie tak odlegla. Dnia 21.03.2025 o 11:42, michaudio napisał: Każdy ma inne preferencje, dlatego uważam, że nie ma lepszego czy gorszego sprzętu. Jest tylko sprzęt lepiej lub gorzej dopasowany do naszych potrzeb. Dlatego każdy ma własny "ranking" jakości, i nie ma opcji by znaleźć jeden wspólny dla wszystkich. Kiedy się to zrozumie, to fakt że ktoś woli inne rozwiązania od naszych już nie uwiera. Expand Myslisz, ze ja piszę bo coś mi sie podoba, a coś nie. Po prostu jesli porownujemy klasy sprzetu to trzeba spojzeć na jego zasadę dzialania. Do niedawno wzmacniacze impulsowe dzialaly w ... radiowęzłach. Do audio pro weszly z 15-20 lat temu gdzie liczy się moc i waga. Ja nie mam zadnych uprzedzeń. Pisalem na tym forum juz dawno ze to przyszlość, tyle że mialem nadzieję, że nie tak odlegla. Dnia 21.03.2025 o 11:56, Chmarski napisał: Tu się nie zgodzę. Czasy się zmieniły. Dzisiaj większość ludzi słucha ze streamingu. Do tego głośnik BT. Zamiast KD w domu ludzie mają soundbary. Ciekawe ile się sprzedaje par Devialetów z przeznaczeniem jako stereo do domu? Dlaczego do stereo nie mieliby zacząć wykorzystywać kolumn aktywnych? Jak widzę ile razy tu się powtarza oczekiwanie żeby całe audio i video włączało się jednym przyciskiem i całość była obsługiwana jednym pilotem, to jestem przekonany, że to kwestia czasu gdy kolumny aktywne zaczną zwiększać swoją obecność w domach. Expand No i co? Nie liczac tych kilku konstrukcji audiofilskich cisza.... moze tak tylko Ci się wydaje, ze jest tak wielkie zapotrzebowanie. Dnia 21.03.2025 o 12:27, michaudio napisał: Jakie aktywne monitory możecie polecić na bazie własnych doświadczeń? Expand Co jakis czas coś polecam z aktywnych. Niemniej nie znalazlem narazie nic lepszego ( dla mnie) od mojego zestawu dzielonego. Specjalnie, nikt na forum nie interesował się tymi konstrukcjami. A slyszalem ich wiele i kilka polecałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Ale ja tak samo nie mam nic tak do rozwiązań technicznych, jak czyichkolwiek wyborów. Dziwią mnie tylko autorytatywne opinie, że dopiero usłyszenie określonego typu rozwiązań technicznych otwiera oczy. Bo to co dla jednego będzie objawieniem, dla drugiego będzie nie warte wzmianki. Nie ma jedynie słusznych rozwiązań. I tylko tyle. A swoją drogą klasa D jest przyszłością, choćby z powodu energooszczędności. Mam tylko nadzieję, że nie zostaniemy do niej wszyscy przymuszeni unijnym eko-terrorem. Pozdrawiam. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca (edytowany) Tu nie chodzi o autorytarność. To czysta fizyka. Faktem jest, ze ktos za nas dokonal wyboru podzespolow i zrobił to często lepiej od nas :))). Tak, energooszczedność jest zaletą klD. Ale icepowerow nawet z telewizorem nie przelknolem. Moze gdybym nie mial porownania byloby inaczej. Fakt jest taki. Nie ma zainteresowania monitorami aktywnymi. Ten model funkcjonuje tylko dobrze w grupie pro. Edytowano 21 marca przez audiowit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Biorę za to odpowiedzialność. Brzmienie kolumn napędzanych aktywnie w paśmie do 80-90Hz/u mnie, stoi lata świetlne przed brzmieniem tego samego pasma z kolumn pasywnych. Dla ścisłości. Wrażenie brzmienie jak i wykresik. Gdy „wyżej” będzie trochę lepiej, lampy wyrzucam do kosza. Oczywiście odpowiedniego koloru/segregacja/ekologia. Pytanie moje, kiedy to się stanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nie wszystko wiedzący Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Co takiego fizycznego jest w klasach a i ab czego nie może zrobić klasa D Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Chyba, że wcześniej oślepnę/odpukać. Proszę nic o ślepych testach😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Dnia 21.03.2025 o 13:05, Nie wszystko wiedzący napisał: Co takiego fizycznego jest w klasach a i ab czego nie może zrobić klasa D Expand Brzmienia 🙂 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Jasne że konstruktor lepiej ode mnie dostroi każde kolumny, obojętnie pasywne czy aktywne. Rezerwuję sobie tylko prawo wyboru gotowego produktu, bo nie ma jednego najlepszego dla wszystkich brzmienia. Inaczej któryś z konstruktorów/producentów już dawno zmonopolizowałby rynek. A producentów sprzętu audio jest masa i każdy znajduje klientów. Mnie nie bawi dźwięk o wykresie płaskim jak stół, wolę ten niedoskonały, bo słucham uszami a nie mikrofonem. Zostawcie mi tylko prawo indywidualnego wyboru. Bo ustrój w którym wszystkim dawano to samo jedynie słuszne rozwiązanie się nie sprawdził. Choć jego twórcy byli święcie przekonani, że mają obiektywną rację i zadowolą wszystkich. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Ufff w koncu ktos ze swiatlym umyslem. Wiec na jakich grasz kolumnach? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Na niedoskonałych jak moje uszy Audiovectorach QR5, bo mi spasowały. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Dnia 21.03.2025 o 13:25, michaudio napisał: dźwięk o wykresie płaskim jak stół Expand Nie chodzi o linię. Wiem, że to rozumiesz. Późnym wieczorem, gdy słucham i cichutko, to chciałbym wszystko słyszeć. Ileś tam godzin na to robiłem. W południe inaczej. Kiedy ochota na taniec także inaczej. No jak żyć, kiedy mój słuch jest jaki jest. A tak wciskam presecik i „buty” nie cisną, obcierają. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Dość typowo jak na taką światlość umysłu i nieskrepowaną wolę Oczywiscie nie obrazaj się tylko wlasnie chcę Wam uswiadomic, ze od gadania, pisania do czynu jest dluga droga. kto z piszacych tu o tych rewelacyjnych, inzyniersko doskonalych zintegrowanych kolumn na jeden przycisk ma je w domu? Nie mowię o jakichś subwooferach. nie widze lasu rąk o to mi chodzi... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Nie obrażam się, dokonałem tego wyboru dla mnie. Z lampą cieszy mnie już trzeci rok. I nigdy nie powiem nikomu, że to jedynie słuszna droga, niech każdy znajdzie swoją własną. A aktywnych monitorów nie kupię, z powodu ograniczonej trwałości tych bardziej konsumenckich modeli. A te wytrzymałe z rynku pro mnie nie bawią. Te produkty nie są dla mnie. Jeżeli komuś innemu pasują, to życzę przyjemnego korzystania i cieszę się jego szczęściem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Dnia 21.03.2025 o 13:11, marcinmarcin napisał: Brzmienia 🙂 Expand Stereotyp. Klasa D potrafi brzmieć bardzo fajnie. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca @AudioTube czyli korzystasz z różnych presetów korekcji zależnie od poziomu głośności. Dla mnie to oczywiste i naturalne. Przecież nasz słuch ma różną czułość zależnie od poziomu głośności. Podziwiam tylko tych, którzy najpierw odżegnują się od korekcji, a potem narzekają na kiepskie brzmienie przy cichych odsłuchach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Nie mam korekcji. Bardzo dobrze się slucha przy niskich poziomach. Choć ja lubię dość glosno sluchać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca (edytowany) @audiowit najważniejsze, że Tobie podoba się brzmienie które sobie wybrałeś. Nikomu więcej nie musi. Ja słucham różnie, w dzień głośniej, czasem po powrocie z pracy nocą, słucham sobie po cichutku jakiejś płyty bo akurat się do mnie przyczepiła, i nie zasnę póki jej nie posłucham. Wtedy korzystam z korekcji. Mam zamknięte słuchawki, ale rzadko z nich korzystam, bo to nie to samo (brak sceny) co z kolumn. Niech każdy bawi się po swojemu, bez narzucania innym swoich racji. Edytowano 21 marca przez michaudio Literówka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca Dnia 21.03.2025 o 12:40, audiowit napisał: No i co? Nie liczac tych kilku konstrukcji audiofilskich cisza.... moze tak tylko Ci się wydaje, ze jest tak wielkie zapotrzebowanie. Expand Myślę, że to kwestia czasu i za kilka lat obraz rynku może się zmienić trochę w tym kierunku. Czy dzieciaki wychowujące się na Spotify na telefonie puszczanym po BT do jakiegoś JBLa będą potrzebowały potrzebowały wzmacniaczy, preampów czy końcówek? Ile z nich z radością przygarnie dwie kolumny, do których podłączą TV po HDMI eARC i będą streamować muzykę po wifi? OK, nasze dzieciaki, wychowane w domu gdzie do jakości audio przykłada się większą uwagę, pewnie będą miały świadomość, że czegoś im brakuje i pójdą naszym torem. Jednak te inne dzieciaki, które mają JBL Extreme uważają że to świetnie gra mogą wybrać prostszą drogę w postaci kolumn aktywnych. Myślę, że to jednak będzie rosnąć. Nie porównujmy tego do lat 60-tych bo wifi, BT czy streamingu nie było. Compaq produkował urządzenia Aero i IPaq. Do tego drugiego była dostępna przystawka GSM w formie niedużych plecków. Można był z tego dzwonić, przeglądać internet, sprawdzać emaile, używać nawigacji GPS i robić całe mnóstwo innych rzeczy. Parę lat później pojawił się Apple z iPhone i zrewolucjonizował telefonię. IPaq był wcześniej ale coś nie do końca jeszcze wtedy zażarło. Słabsze wyświetlacze, mniej płynny system itp., itd. Trzeba było trochę poczekać na nowsze technologie podzespołów, lepsze dopracowanie systemów i mamy dzisiaj to co mamy. Czy to samo nie może się przydarzyć z kolumnami aktywnymi? Ja bym tej opcji nie negował bo już jej niespecjalnie czegoś poza marketingiem potrzeba by wbić pod strzechy gdzie audio nie jest tak bardzo istotne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert eN Napisano 21 marca Udostępnij Napisano 21 marca (edytowany) Dnia 21.03.2025 o 11:48, Nie wszystko wiedzący napisał: Może jakbym zastosował coś mocniejszego w klasie AB to by było lepiej? Tylko pytanie za ile i co Expand np. końcówka rotela rb-1582 lub integra ra-1592 oddaje wg statycznych testów w Audio ok 400W/4ohm acha i wysoki DF ma Edytowano 21 marca przez Robert eN Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts