d00 Napisano 13 marca Autor Udostępnij Napisano 13 marca (edytowany) Po krótkich odsłuchach jak dla mnie Usher S520 > Dali Menuet w moim torze ogólnie. Bardziej moje granie. Basu jest więcej, nie ma go nie wiadomo ile, ale jakoś lepsze odczucia mam. To co fajne w Dali to na pewno wokale i barwa głosu wokalisty - tu dużo fajniej w Menuet - w sensie są jakby wyraźniejsze, bardziej dotykające i emocjonalne. No cóż. Wizualnie też mi bardziej leżą Usher. Rozmiarowo git. Dali Menuet wykonanie świetne, ale za małe jak dla mnie. Takie mam odczucia. Ciekawe, czy ELAC da coś więcej niż Usher. Pasuje dać sobie czas 1-2 dni na przesłuchania, ale już wiem, że raczej Menuet wraca, a Usher dam jeszcze czas. Edytowano 13 marca przez d00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano 13 marca Autor Udostępnij Napisano 13 marca 1 godzinę temu, d00 napisał: Po krótkich odsłuchach jak dla mnie Usher S520 > Dali Menuet w moim torze ogólnie. Bardziej moje granie. Basu jest więcej, nie ma go nie wiadomo ile, ale jakoś lepsze odczucia mam. To co fajne w Dali to na pewno wokale i barwa głosu wokalisty - tu dużo fajniej w Menuet - w sensie są jakby wyraźniejsze, bardziej dotykające i emocjonalne. No cóż. Wizualnie też mi bardziej leżą Usher. Rozmiarowo git. Dali Menuet wykonanie świetne, ale za małe jak dla mnie. Takie mam odczucia. Ciekawe, czy ELAC da coś więcej niż Usher. Pasuje dać sobie czas 1-2 dni na przesłuchania, ale już wiem, że raczej Menuet wraca, a Usher dam jeszcze czas. Dorzucam małą próbkę Dali Menuet vs Usher S-520. Nagrywane telefonem, ale co tam... zdaje się, że trochę różnicę słychać. Utwór Son of Man. Dali: menuet.MOV Usher: s520.MOV Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 13 marca Udostępnij Napisano 13 marca 6 godzin temu, lpomis napisał: Miałem. I uważam, że Solano i SA Legend w 10m2 to zabójstwo. U mnie stały w 11m2 i było dobrze, a były z ciepłym i mocnym w dole wzmakiem, więc warto dać szansę 6 godzin temu, d00 napisał: Stąd u mnie ten pomysł na AXR100 - to pierwszy wzmacniacz, który słyszałem na żywo, jeszcze w sklepie audio. Dużo jaśniejsze granie od Audiolaba, bardziej energiczne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano 13 marca Autor Udostępnij Napisano 13 marca (edytowany) 5 minut temu, Q21 napisał: U mnie stały w 11m2 i było dobrze, a były z ciepłym i mocnym w dole wzmakiem, więc warto dać szansę Które? Solano czy Legend? 5 minut temu, Q21 napisał: Dużo jaśniejsze granie od Audiolaba, bardziej energiczne. No właśnie. Pytanie czy kolumny ciemniejsze typu ELAC Carina/Solano z takim AXR100 nie zagrałyby z dobrym efektem? Może by je trochę zrównoważyły. Edytowano 13 marca przez d00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 13 marca Udostępnij Napisano 13 marca Przed chwilą, d00 napisał: Które? Solano czy Legend? Legendy 8 minut temu, d00 napisał: No właśnie. Pytanie czy kolumny ciemniejsze typu ELAC Carina z takim AXR100 nie zagrałyby z dobrym efektem? Może by je trochę zrównoważyły. Spróbować nie zaszkodzi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 13 marca Udostępnij Napisano 13 marca 15 godzin temu, d00 napisał: Jeszcze jest ELAC Solano. Ktoś wie może, które bardziej pasują do mniejszego pomieszczenia? Carina vs Solano. Solano ma tę samą wstęgę co Vela, ale jest inaczej strojona. Jednakże jako cały przekaz (Solano 283.2 vs Vela 403.2) to zdecydowanie wskazuję Vele jako faworyta Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 14 marca Udostępnij Napisano 14 marca Sprawdź te Elaci moim zdaniem na prawdę warto. I zaskoczę propozycją ale także Amphion Argon 0 albo 1. Zero jest wyprzedawany z tego co słyszałem, wypada z oferty wiec dostaniesz lepsza cenę. Koniecznie w domu u siebie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano 14 marca Autor Udostępnij Napisano 14 marca (edytowany) Menuet dzisiaj wracają. Powiem Wam szczerze, że nie spodziewałem się aż takich dziwnych wiadomości od Sprzedającego po wyrażeniu chęci zwrotu - po 2 dniach odsłuchów. Dostałem od Sprzedającego kazania na temat wygrzewania kolumn, konsekwencji zwrotu, nagrywania otwierania zwrotu na 3 kamerach itd. Masakra. Nie chcę tutaj robić antyreklamy sklepu, ale to lekka przesada... Dowiedziałem się, że "Towar można odpakować i sprawdzić jego przydatność na takiej samej zasadzie, jak byśmy dokonywali zakupu w sklepie stacjonarnym. Nie można zacząć używać towaru.". Wiadomość wcześniej dostałem informację, że mam prawo przetestować. Niespójność, zastraszanie konsekwencjami i inne pasywno-agresywne treści. Jak do dziecka. No nic. Sam ten cały fakt mocno mnie zniechęcił do tych głośników, już pomijając kwestie brzmieniowe czy wizualne. ELAC chcę przetestować - mam nadzieję, że trafię na normalny sklep - tak jak w przypadku Oberon 3 i R200 - jakoś tutaj nikt nie robił problemu ze zwykłym zwrotem. Edytowano 14 marca przez d00 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano 18 marca Autor Udostępnij Napisano 18 marca (edytowany) Dnia 14.03.2025 o 08:56, d00 napisał: Menuet dzisiaj wracają. Powiem Wam szczerze, że nie spodziewałem się aż takich dziwnych wiadomości od Sprzedającego po wyrażeniu chęci zwrotu - po 2 dniach odsłuchów. Dostałem od Sprzedającego kazania na temat wygrzewania kolumn, konsekwencji zwrotu, nagrywania otwierania zwrotu na 3 kamerach itd. Masakra. Nie chcę tutaj robić antyreklamy sklepu, ale to lekka przesada... Dowiedziałem się, że "Towar można odpakować i sprawdzić jego przydatność na takiej samej zasadzie, jak byśmy dokonywali zakupu w sklepie stacjonarnym. Nie można zacząć używać towaru.". Wiadomość wcześniej dostałem informację, że mam prawo przetestować. Niespójność, zastraszanie konsekwencjami i inne pasywno-agresywne treści. Jak do dziecka. No nic. Sam ten cały fakt mocno mnie zniechęcił do tych głośników, już pomijając kwestie brzmieniowe czy wizualne. ELAC chcę przetestować - mam nadzieję, że trafię na normalny sklep - tak jak w przypadku Oberon 3 i R200 - jakoś tutaj nikt nie robił problemu ze zwykłym zwrotem. Po nieudanym zwrocie (problem z przyjęciem - znaleziono dwie "szkody" - tj. ryska 0,3mm + wgięcie na tweeterku) Menuet wracają do mnie. Były kłótnie, strasznie sądem, próby ugody itd. Mniejsza. Posłucham, dam im jeszcze szansę. Dodatkowo jedzie do mnie ELAC DBR62 zamiast Carina (lepiej dostępna, tańsza i cieplejsza w brzmieniu). Co do wzmaka, zdecydowałem się na AXR100 używany z OLX z zamiarem, że zostanie ze mną. Z tym wzmakiem będę się osłuchiwał z Menuet oraz DBR62. Prawdopodobnie bliższe mi będą ELAC i to one ze mną zostaną. Wówczas Menuet pójdzie na sprzedaż z moją stratą. Plan jest jeszcze taki, że mój gramofon Debut Carbon III DC leci na sprzedaż, a w jego miejsce przychodzi CD lub transport również od CA. Całość dopełni WiiM Ultra jako streaming + HDMI pod TV, ale tylko jak będzie mi się ciężko przestawić na korzystanie z TV po optyku i zarządzanie głośnością z wzmaka zamiast pilota. Jeśli nie będzie to problematyczne, to zamiast Ultra wchodzi WiiM Pro Plus. Napiszę więcej po odsłuchach wyżej wspomnianego sprzętu. Edytowano 18 marca przez d00 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 18 marca Udostępnij Napisano 18 marca 8 minut temu, d00 napisał: Po nieudanym zwrocie (problem z przyjęciem - znaleziono dwie "szkody" - tj. ryska 0,3mm + wgięcie na tweeterku) Menuet wracają do mnie. Były kłótnie, strasznie sądem, próby ugody itd. Mniejsza. Posłucham, dam im jeszcze szansę. Dodatkowo jedzie do mnie ELAC DBR62 zamiast Carina (lepiej dostępna, tańsza i cieplejsza w brzmieniu). Co do wzmaka, zdecydowałem się na AXR100 używany z OLX z zamiarem, że zostanie ze mną. Z tym wzmakiem będę się osłuchiwał z Menuet oraz DBR62. Prawdopodobnie bliższe mi będą ELAC i to one ze mną zostaną. Wówczas Menuet pójdzie na sprzedaż z moją stratą. Plan jest jeszcze taki, że mój gramofon Debut Carbon III DC leci na sprzedaż, a w jego miejsce przychodzi CD lub transport również od CA. Napiszę więcej po odsłuchach wyżej wspomnianego sprzętu. Jeśli menuety mają zostać, może warto zainwestować się subem do tych monitorów. Taki set ma kolega Piotrek @Pitt39 i wg opinii kilku kolegów gra to naprawdę dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano 18 marca Autor Udostępnij Napisano 18 marca 1 minutę temu, KrólKiczu napisał: Jeśli menuety mają zostać, może warto zainwestować się subem do tych monitorów. Taki set ma kolega Piotrek @Pitt39 i wg opinii kilku kolegów gra to naprawdę dobrze. Póki co chciałbym raczej proste 2.0. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 18 marca Udostępnij Napisano 18 marca Dnia 14.03.2025 o 08:56, d00 napisał: Nie chcę tutaj robić antyreklamy sklepu, ale to lekka przesada... Dowiedziałem się, że "Towar można odpakować i sprawdzić jego przydatność na takiej samej zasadzie, jak byśmy dokonywali zakupu w sklepie stacjonarnym. Nie można zacząć używać towaru.". Wiadomość wcześniej dostałem informację, że mam prawo przetestować. Niespójność, zastraszanie konsekwencjami i inne pasywno-agresywne treści. Jak do dziecka. Ja bardzo poproszę o informację, który to salon. Jeśli jest możliwość nauczenia się na Twoim błędzie zanim popełniłbym ten sam, to chciałbym z tej możliwości skorzystać. Po to jest forum by się dzielić naszymi doświadczeniami. Również takimi. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 18 marca Udostępnij Napisano 18 marca 53 minuty temu, d00 napisał: Po nieudanym zwrocie (problem z przyjęciem - znaleziono dwie "szkody" - tj. ryska 0,3mm + wgięcie na tweeterku) Menuet wracają do mnie. Były kłótnie, strasznie sądem, próby ugody itd. Mniejsza. Posłucham, dam im jeszcze szansę. Dodatkowo jedzie do mnie ELAC DBR62 zamiast Carina (lepiej dostępna, tańsza i cieplejsza w brzmieniu). Co do wzmaka, zdecydowałem się na AXR100 używany z OLX z zamiarem, że zostanie ze mną. Z tym wzmakiem będę się osłuchiwał z Menuet oraz DBR62. Prawdopodobnie bliższe mi będą ELAC i to one ze mną zostaną. Wówczas Menuet pójdzie na sprzedaż z moją stratą. Plan jest jeszcze taki, że mój gramofon Debut Carbon III DC leci na sprzedaż, a w jego miejsce przychodzi CD lub transport również od CA. Całość dopełni WiiM Ultra jako streaming + HDMI pod TV, ale tylko jak będzie mi się ciężko przestawić na korzystanie z TV po optyku i zarządzanie głośnością z wzmaka zamiast pilota. Jeśli nie będzie to problematyczne, to zamiast Ultra wchodzi WiiM Pro Plus. Napiszę więcej po odsłuchach wyżej wspomnianego sprzętu. Jeśli faktycznie kopułka była wgięta no to jednak trudno się sklepowi dziwić, że nie chciał przyjąć zwrotu. Co mają teraz zrobić z taką parą? Oczywiście wcześniejsze ich interpretacje prawa mało zabawne. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano 18 marca Autor Udostępnij Napisano 18 marca 2 godziny temu, majkel74 napisał: Jeśli faktycznie kopułka była wgięta no to jednak trudno się sklepowi dziwić, że nie chciał przyjąć zwrotu. Co mają teraz zrobić z taką parą? Oczywiście wcześniejsze ich interpretacje prawa mało zabawne. A więc drodzy Państwo. Sklep to “Epicentrum Dźwięku” z Krakowa. Kopułka nie została wygięta, ani przecięta, a jedynie zarysowana - co wrzucam na zdjęciach do tego postu. W drugim z głośniczków została wykryta “rysa”, która widoczna jest jedynie w ostrym świetle. Nie muszę chyba wspominać, że podobnych rys od spodu głośników jest więcej od samego stawiania głośnika na dowolnej powierzchni jak standy (taki materiał). Jako konsument kupujący online - mam prawo sprzęt przetestować, a więc ryska widoczna pod światło jest normalnym znakiem użytkowania. Nie powinno być to traktowane jako szkodą. Tweeterek OK - natomiast sklep wczoraj pisał o przecięciu, a w praktyce jest to rysa nie wpływająca w żaden sposób na granie tej kolumny. Czuję się dzisiaj, że wczorajsze opisy i interpretacje tych pseudo szkód były przez sprzedającego przesadzone względem tego co tu mam. Niech moj zakup będzie przestrogą do zakupów w tym sklepie. Jest na forum prowadzona może jakaś czarna lista sklepów lub coś w ten deseń? Może warto pomyśleć na przyszłość. Nie mówię, by o owym sklepie nie zamawiać, ale by liczyć się z tym, że chcąc taki sprzęt później zwrócić, to trzeba go przenosić czarodziejską różdżką z Harrego Pottera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 18 marca Udostępnij Napisano 18 marca A co się stało tej kopułce? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano 18 marca Autor Udostępnij Napisano 18 marca (edytowany) 8 minut temu, KrólKiczu napisał: A co się stało tej kopułce? Nie wiem - na moich zdjęciach sprzed pakowania do zwrotu rysy nie ma. Być może podczas wkładania zapakowanych głośników doszło na przypadkowego przycisnięcia, albo przy zakładaniu maskownicy się ucisnęła, albo podczas transportu (raczej nie możliwe). Oczywiście winę biorę na siebie, dlatego wziąłem te głośniki z powrotem, natomiast sprzedający we wczorajszych mailach stwierdził, że jako tweeterek da się naprawić, to ryski już nie - i że on zwrot przyjmuje, ale dostanę wezwanie do zapłaty pełnej kwoty za głośniki (pokrycie szkód), w przypadku braku płatności - idzie do sądu itd. Nie mówiąc już o pozostałych mailach sprzedającego - spisywał się na długie, długie maile i traktował mnie niezbyt miłe - już od czasu, gdy dowiedział się, że będę chciał je zwrócić. Edytowano 18 marca przez d00 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 18 marca Udostępnij Napisano 18 marca (edytowany) 21 minut temu, d00 napisał: podobnych rys od spodu głośników jest więcej od samego stawiania głośnika na dowolnej powierzchni jak standy (taki materiał) Wiesz… no skoro taki materiał to trzeba było coś podłożyć pod kolumny. Bawełnianą ściereczkę albo od biedy zwykłą chusteczkę higieniczną. Czarne piano black. 21 minut temu, d00 napisał: Tweeterek OK - natomiast sklep wczoraj pisał o przecięciu, a w praktyce jest to rysa W jaki sposób powstała? U Ciebie czy w transporcie powrotnyn? Nie dziwię się, że sprzedawca nie chciał przyjąć takiego produktu. Mam wrażenie, że czegoś nam nie mówisz do końca. Tak czy inaczej zgadzam się z @majkel74 o nagannych praktykach sklepu dotczących interpretacji prawa. /edit - napisaliśmy w tym samym czasie Mam Menuety u siebie. Nie ma sposobu aby założyć w nich maskownice odwrotnie. Wzmocnienia w samych maskownicach też są w takich miejscach, że nawet po ich siłowym dociśnięciu nie dotkną gwizdka. Edytowano 18 marca przez lpomis 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano 18 marca Autor Udostępnij Napisano 18 marca (edytowany) 8 minut temu, lpomis napisał: Wiesz… no skoro taki materiał to trzeba było coś podłożyć pod kolumny. Bawełnianą ściereczkę albo od biedy zwykłą chusteczkę higieniczną. Czarne piano black. W jaki sposób powstała? U Ciebie czy w transporcie powrotnyn? Nie dziwię się, że sprzedawca nie chciał przyjąć takiego produktu. Mam wrażenie, że czegoś nam nie mówisz do końca. Tak czy inaczej zgadzam się z @majkel74 o nagannych praktykach sklepu dotczących interpretacji prawa. /edit - napisaliśmy w tym samym czasie Mam Menuety u siebie. Nie ma sposobu aby założyć w nich maskownice odwrotnie. Wzmocnienia w samych maskownicach też są w takich miejscach, że nawet po ich siłowym dociśnięciu nie dotkną gwizdka. Było, minęło. Trudno. Kolumny będę wystawiał na sprzedaż, ze śladami użytkowania i z tą rysą na tweeterku. Sam tweeterek można wymienić - koszt z tego co wiem od sprzedawcy to 420 zł. Jeszcze nimi pogram, ale raczej nie moje klimaty przez brak dołu. 1 minutę temu, d00 napisał: Mam wrażenie, że czegoś nam nie mówisz do końca. Mówię wszystko co wiem. Nie mówię, że przy ich wkładaniu do pudełka nie przycisnąłem przypadkowo tego tweeterka. Mogło się tak zdarzyć, natomiast na pewno nie było to umyślne. Edytowano 18 marca przez d00 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 18 marca Udostępnij Napisano 18 marca Nie pamiętam czy Dali zabezpiecza swoje tweetery a niestety często zwłaszcza początkujące w tym hobby osoby, które kupują głośniki nie zwracają uwagi za co je łapią przy wyjmowaniu czy pakowaniu. Dynaudio znalazło na to fajny sposób i chociaż przy kupnie i wyciąganiu nowych głośników ich tweetery są bezpieczne. To samo tyczy się wyjmowania ważących swoje wzmacniaczy i stawiania ich na ściance, gdzieś znajduje się pokrętło głośności itd… No, trzeba uważać przy wyjmowaniu i wsadzaniu, chwila nieuwagi i… Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 18 marca Udostępnij Napisano 18 marca 28 minut temu, d00 napisał: Mówię wszystko co wiem. Nie mówię, że przy ich wkładaniu do pudełka nie przycisnąłem przypadkowo tego tweeterka. Mogło się tak zdarzyć, natomiast na pewno nie było to umyślne. Ok. W porządku. No nic, pozostaje chyba wziąć to na klatę. 27 minut temu, kaczadupa napisał: czy Dali zabezpiecza swoje tweetery Niestety nie w Menuet. A szkoda. Nawet takie Oberony mają dodatkowe zabezpieczenie w postaci nakładanej tekturki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 18 marca Udostępnij Napisano 18 marca Na szczęście 420zl za wymianę na nowy tweeter to żaden dramat, przy Dynaudio taka wymiana cenowo zwala z nóg…. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano 18 marca Autor Udostępnij Napisano 18 marca 8 minut temu, kaczadupa napisał: Na szczęście 420zl za wymianę na nowy tweeter to żaden dramat, przy Dynaudio taka wymiana cenowo zwala z nóg…. Czy to co się teraz na nim znajduje to duży problem? Jakaś poważna szkoda poza defektem wizualnym? Podłączyłem, gra dokładnie tak samo jak wcześniej. Nic się z tym nie dzieje, nic się nie rusza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 18 marca Udostępnij Napisano 18 marca Przy tych pieniądzach, mając nowe, śliczne maleństwa ja bym się nie zastanawiał. Pewnie różnicy się nie usłyszy ale oczy w audio słyszą więcej jak uszy więc w tym konkretnym przypadku… 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomikin Napisano 18 marca Udostępnij Napisano 18 marca 1 godzinę temu, d00 napisał: A więc drodzy Państwo. Sklep to “Epicentrum Dźwięku” z Krakowa. Kopułka nie została wygięta, ani przecięta, a jedynie zarysowana - co wrzucam na zdjęciach do tego postu. W drugim z głośniczków została wykryta “rysa”, która widoczna jest jedynie w ostrym świetle. Nie muszę chyba wspominać, że podobnych rys od spodu głośników jest więcej od samego stawiania głośnika na dowolnej powierzchni jak standy (taki materiał). Jako konsument kupujący online - mam prawo sprzęt przetestować, a więc ryska widoczna pod światło jest normalnym znakiem użytkowania. Nie powinno być to traktowane jako szkodą. Tweeterek OK - natomiast sklep wczoraj pisał o przecięciu, a w praktyce jest to rysa nie wpływająca w żaden sposób na granie tej kolumny. Czuję się dzisiaj, że wczorajsze opisy i interpretacje tych pseudo szkód były przez sprzedającego przesadzone względem tego co tu mam. Niech moj zakup będzie przestrogą do zakupów w tym sklepie. Kojarzę ten sklep bo kupowałem w nim kable na testy przez allegro ale ze zwrotem nie miałem problemów, sprzedawca normalnie zwrócił należność bez żadnych regulaminowych straszaków itp. Z kolumnami jednak bym nie ryzykował po przeczytaniu perypetii autora tematu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d00 Napisano 18 marca Autor Udostępnij Napisano 18 marca 11 minut temu, tomikin napisał: Kojarzę ten sklep bo kupowałem w nim kable na testy przez allegro ale ze zwrotem nie miałem problemów, sprzedawca normalnie zwrócił należność bez żadnych regulaminowych straszaków itp. Z kolumnami jednak bym nie ryzykował po przeczytaniu perypetii autora tematu. Przez Allegro trudniej dyskutować “bez podsłuchu” Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts