Skocz do zawartości

Pierwsze stereo do mieszkania w bloku 20m2

Gość

Recommended Posts

Witam Dame a Ponowe, Holky a Chlapcy. Mierzę się z zakupem swojego pierwszego systemu audio (nie za miliony). Chciałbym zakupić swój zestaw audio do mieszkania w bloku 20m2. Jeżeli chodzi o moje upodobania muzyczne to ogólnie słucham wszystkiego po trochu. Od Michale Jackson po The Prodigy. Zależy mi na możliwie najlepszej jakości brzmienia i wiernego jej odsłuchu w pieniądzach  jakie sobie założyłem, a mianowicie około 4000 na wzmacniacz (amplituner) i 4000 na kolumny PODSTAWKOWE z uwagi na brak miejsca. Ewentualnie dokupienia subwoofera do zestawu w późniejszym czasie. Fajnie jakby sprzęt miał obecna na rynku nowinki pod postacią streamowania Spotify, Tidal, może podłączenie HDMI do TV (nie koniecznie) wyjście na subwoofer. Nic poza tym nie będzie podłączane, żadne gramofony, CD czy inne rzeczy. Stricte tylko muzyka z zewnętrznego źródła (telefon) Bluetooth lub połączenie po kablu może.

Brałem pod uwagę takie sprzęty jak;

Onkyo TX-8250

Denon DRA-800H

Cambridge Audio AXR100

Magnat MR 780

MusicCast R-N800A

Natomiast nie mam zielonego pojęcia z czym to sprzęgnąć, z jakimi kolumnami? Jedne grają ciepło, inne mają małą scenę, drugie detaliczne, trzecie spod koca. Określeń jest multum , z którymi się spotkałem. 

Możecie coś doradzić? Ja wiem, że odsłuch jest indywidualny i każdy ma inne ucho, ale zawsze można wyjść z jakiejś bazy polecenia. 

Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem.

Ahoj!
Czyli zakładasz budżet 8 tys. zł? Sprzęt nowy, czy używany? No i czy masz jakikolwiek punkt odniesienia? Czasami jest tak, że nie mając żadnego porównania, ktoś zakłada, że chce dźwięku na przykład po cieplejszej stronie, a w praktyce okazuje się, że podobają mu się B&W, Focale, czy inne jaśniejsze kolumny. I odwrotnie.

Aha, no i ja bym jednak nie zakładał tylko telefonu i Bluetootha. Telefon zostaw do tego, do czego służy. Do muzyki użyj streamera :)

Edytowano przez Grzesiek202

No to nasi fachowcy będą mieli zagwozdkę! Jeśli kolumny mają trafić między TV a zabudowy, jak wynika z fotki,to fatalnie. 

Jaka jest odległość od tych zabudów do kanapy?

Gwoli wyjaśnienia,zdecydowana większość kolumn potrzebuje miejsca wokół siebie ,by zagrać poprawnie,jakby tego było mało będziesz siedział z głową praktycznie na ścianie za sobą,ciężka sprawa

8 minut temu, Grzegorz Drużyński napisał:

No niestety takim pomieszczeniem dysponuje i raczej nic się nie zmieni. Od TV do ściany jest 3-3.2m

To jeszcze głębokość tej zabudowy poprosimy i szerokości tv-zabudowa ,tv-ściana,bo teraz walka będzie o to co tam da się upchnąć

Witaj,

W tej części pokoju wątpię abyś potrzebował subwoofera. Zainteresowałby się na Twoim miejscu głośnikami aktywnymi, nie dużych rozmiarów.

Zerknij na:

https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/psb-alpha-iq.html?gad_source=1&gbraid=0AAAAAD3sgsHKb511cCA0etKpkSxo8YvrE&gclid=Cj0KCQjw4cS-BhDGARIsABg4_J0yjRPMmRsytdlSUWHfTipwO4lc8-mzgstqMz0yTV4rYiKhO1mbc3QaAgn2EALw_wcB

PSB ALPHA IQ.

Wystarczy Ci prąd, dobry internet. Na pokładzie bardzo dobra i ceniona aplikacja BluOS, dodatkowo będziesz mógł też podłączyć TV.

Te głośniki są w stanie bardzo dużo pokazać i sądzę, że warto na nie zwrócić uwagę. 

Cześć, jak już pisałem na grupach - opcji będzie sporo ;) Na pewno sprawdziłbym na start nieco droższe combo z Audiolaba 7000A + KEF Q Concerto Meta lub, już w budżecie, Monitor Audio Bronze 100. Ciekawe będzie też Onkyo TX-8470, Denon PMA-900HNE. Z kolumn Sonus faber Lumina II, Pylony Diamond. Dużo możliwości :) 

Zachęcam do kontaktu i umówienia się na odsłuchu, znajdzie się optymalne rozwiązanie ;) 

17 godzin temu, Grzegorz Drużyński napisał:

No niestety takim pomieszczeniem dysponuje i raczej nic się nie zmieni.

Wyjścia są dwa. Jak dysponujesz narzędziem typu flex z tarczą do drewna to tniesz tą zabudowę z lewej i prawej. Robisz miejsce dla monitorów na standach i zaczynamy poważną rozmowę.

Wyjście drugie to kupujesz coś w stylu :

https://www.q21.pl/wiim-amp-czarny.html?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMImo77kNSGjAMVayCiAx2UfTkDEAAYASAAEgIVwvD_BwE

https://www.q21.pl/dali-menuet.html?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIkLSb9tOGjAMVoxCiAx3vTyYzEAAYAiAAEgLumvD_BwE

lub

https://www.liniadzwieku.pl/Usher-S-520-Kolumny-podstawkowe?srsltid=AfmBOorcuqNhDqPHUMfK7t7xF3WG-W4O5QuO3tbeGpGc_dfP724QFddQ

@Q21 daje Ci 50% rabat i zapominamy o temacie :)

Suba sobie odpuść.

Biorąc pod uwagę cele (słuchanie głównie ze streamingu) i dodatkowe opcje (wyjście na sub i ewentualnie hdmi do tv), a także ogólnie dość zamknięte ustawienie kolumn, to właśnie kolumny aktywne są wg mnie rozwiązaniem godnym rozwagi. W tym budżecie to już możesz znaleźć naprawdę niezłe paki, żeby nie powiedzieć poszaleć nawet trochę. Problem doboru wzmacniacza masz z głowy, czysto, prosto, estetycznie, a przy tym budżecie masz gwarancję dobrego dźwięku.

9 minut temu, Grzegorz Drużyński napisał:

A kiedy masz spieprzony dzień to dać temu upustu i niech sobie kolumny pooddychają dobrym brzmieniem.

Grzesiek, największy problem u Ciebie, to właśnie to, że nie mają gdzie pooddychać. Jeśli to rozwiążesz, to już z górki.

Zanim zaczną padać konkretne propozycje modeli, powied - naprawdę nie da się zrobić więcej miejsca? To determinuje rozmiar kolumn i ten "zapas" o którym piszesz.

Inaczej będziesz słyszał regał, a nie kolumny.

2 minuty temu, Grzesiek202 napisał:

Grzesiek, największy problem u Ciebie, to właśnie to, że nie mają gdzie pooddychać. Jeśli to rozwiążesz, to już z górki.

Dobrze wiemy, że w tym pomieszczeniu niewiele da się zrobić - mam na myśli ustawność jakąś. Jak zwykle, jest jak jest i trzeba się w to wpasować. Jak to ktoś napisał trafnie, w przypadku takich pomieszczeń (wspólnych dla domowników) o wszystkim przesądza najsłabszy element toru czyli żona 😁

Do komputera mówisz... Szkoda, że nie zobaczę Twojej miny jak posłuchasz. Wiadomo, wygląd ma czasem duże znaczenie, a czasem decydujące, gdy to musi stać w salonie na widoku. Na szczęście nie mam tego problemu, więc mogę sobie pozwolić na brzydkie i niespasowane dizajnersko klocki 😄. Powodzenia.

@Grzegorz Drużyński Przecież Ty masz u siebie na miejscu dobrze zaopatrzony salon z fajną obsługą - Univex Audio! 

Posłuchasz na miejscu, a jak się dobrze dogadasz to oni są skłonni pożyczyć nawet do domu za kaucją (ja pożyczyłem, trochę się krzywili, ale ostatecznie zgodzili się) . Nie musisz ruszać tyłka poza swoje miasto.

Nie dziękuj :D

Edytowano przez stach_s

Weź pod uwagę, że odsłuch w każdym salonie audio będzie odbywał się w zupełnie innej akustyce. U Ciebie zagra też szafka. Ta pod spodem i boczna + bliskość ścian. Do tego siedzisz też przytulony do ściany tylnej. Nie skreślałbym więc mniejszych kolumn lub takich, które grają jednak skromniej na basie i nie mają tam perfidnego podbicia. Takie konstukcje zagrają też często swobodniej w mniej sprzyjających warunkach.

No, chyba że jednak ta flexa ;)

Był u mnie ostatnio znajomy , chciał pożyczyć standy , niestety zostaly mi tylko te które używam. 

Zabrał więc ze sobą monitory w celu sprawdzenia jak to jest na standach a na szafce .

Po odsluchu ,stwierdził że nie ma powrotu do ustawienia na meblach,  wysunęliśmy je na dodatek i przekonał się co traci jeśli chodzi o scenę i przestrzeń. 

Tak ze słuchać jak radzą a najlepiej u siebie 😉.

Pzdr

Witam kolegę z Rybnika. 

Tak się składa, że taki zestaw aktywny KEF LSX leży u mnie w piwnicy 😁 Grałem na nim kilka lat z satysfakcją. Po zmianie systemu zostawiłem dla syna, bo szkoda sprzedać. Nie wiem jakie są twoje doświadczenia i jaki dźwięk ci się podoba, ale w ograniczonej przestrzeni te małe kolumny dają radę, nawet bas potrafi zaskoczyć. Zawsze można do nich później podłączyć dedykowany subwoofer. Ja w tak ograniczonej przestrzeni dałbym szansę kolumnom aktywnym. No i żona będzie zadowolona, bo mniej kabli 😉

I uważałby z takim bezkrytycznym podchodzeniem do kwestii wielkości kolumn i "mocnych"wzmacniaczy. Duża kolumna potrzebuje miejsca i to nie tylko, żeby ją gdzieś upchać, ale żeby mogła zagrać (kubatura pomieszczenia). Co do wzmacniacza, to zasięgnął bym opinii o wydajność prądową, bo na papierze będzie 100W czy więcej, a grać będzie słabo. Przykładowo ja napędzam swoje kolumny wzmacniaczem "tylko" 50W (w pomiarach chyba wychodziło nawet 46W). Ale mocy nie brakuje. 

Jeśli miałbym coś doradzić od siebie, to w tym budżecie szedłbym w klocki używane. Ale to każdy ma swoją wizję jak chce wydać pieniądze i jaką osiągnąć satysfakcję.