Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 minutę temu, Grzesiek202 napisał:

przeczucie graniczące z pewnością, że już je gdzieś widziałem

Bardzo możliwe. Martyna zamieszcza swoje zdjęcia w wielu miejscach.

Napisano
Przed chwilą, Rega napisał:

Bardzo możliwe. Martyna zamieszcza swoje zdjęcia w wielu miejscach.

I oby jak najwięcej. Nie samym audio żyją ludzie.

1 minutę temu, DiBatonio napisał:

Takich zdjęć kawałka Drogi Mlecznej w necie od groma, często bardzo podobnych do siebie.  😉

Wiem. Ale mam do nich dobrą pamięć.

Napisano
1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał:

W sensie 7x12s? Moim zdaniem, trudne, ale da się.

W sumie można użyć bracketingu dla tych 7 klatek i złożyć w jedno HDR.

Sposobów może być kilka, nie ruszając czasu naświetlania.

1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał:

Natomiast Pani Martyna nie jest początkującym adeptem astrofotografii w moim mniemaniu 😀.

Musiałbyś widzieć Jej malarstwo stary.

Moje ołówkowe wypociny, to przy Jej pracach to amatorka 🤭

Napisano (edytowany)

Martyna fotografią interesuje się (i fotografuje ) od 17 lat. Napisałem, że początkującego (j) bo to jedno z jej pierwszych zdjęć gwiazd.

@DiBatonio - już chyba widział jej zdjęcia przed ok 2 laty. 

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)

Warunki - czynnik często numer jeden. Ja nie foce Kosmosu, i w technikaliach jestem słaby ale wiem jaki to "kosmos" robić fajne zdjęcia i zawsze sprawdzam użyte parametry. Znam paru pasjonatów. A ja tylko podglądam.

Edytowano przez Grzesiek202
Napisano
6 minut temu, Rega napisał:

DiBatonio - już chyba widział jej zdjęcia przed ok 2 laty

Obrazy pamietam, zdjęć chyba nie, ale spojrzę.

No jednak zdjęć nie było 😉

12 minut temu, Grzesiek202 napisał:

Warunki - czynnik często numer jeden. Ja nie foce Kosmosu, i w technikaliach jestem słaby ale wiem jaki to "kosmos" robić fajne zdjęcia i zawsze sprawdzam użyte parametry. Znam paru pasjonatów. A ja tylko podglądam.

Ale Księżyc możesz pstrykać przez telepa nawet smartfonem.

Kiedyś kupiłem świetny uchwyt Celestrona, to nawet filmiki dało się kręcić łysemu.

Napisano
16 minut temu, DiBatonio napisał:

Musiałbyś widzieć Jej malarstwo stary.

Jakieś rysunki (chyba psa?) widziałem nawet tu na forum. Cóż, mnie pozostaje tylko rozłożyć ręce do oklasków i w nadziei, że też coś tam potrafię, bynajmniej nie artystycznie, ale tak zdrowo - zazdroszczę takim ludziom.

Napisano
3 minuty temu, Grzesiek202 napisał:

Jakieś rysunki (chyba psa?) widziałem nawet tu na forum. Cóż, mnie pozostaje tylko rozłożyć ręce do oklasków i w nadziei, że też coś tam potrafię, bynajmniej nie artystycznie, ale tak zdrowo - zazdroszczę takim ludziom.

Psa ? 🤔

Napisano
9 minut temu, DiBatonio napisał:

Ale Księżyc możesz pstrykać przez telepa nawet smartfonem.

Słowo klucz: "pstrykać", a nie naświetlać po kilkaset sekund ;) i tak parenaście razy. Przed wszystkimi fotografującymi nocne niebo chapeau bas!

2 minuty temu, DiBatonio napisał:

Psa ? 🤔

Nie wiem. @Rega - możliwe to?

Napisano (edytowany)
14 minut temu, Grzesiek202 napisał:

Słowo klucz: "pstrykać", a nie naświetlać po kilkaset sekund ;) i tak parenaście razy. Przed wszystkimi fotografującymi nocne niebo chapeau bas!

Eee tam jednoklatkowe Ksieżyca też się da, nie jest to może taka jakość, jak ze stackowania z avików Księżyca, ale da się zrobić.

Kiedyś zapinałem lustrzankę do telepa, później miałem ochotę na jakąś kamerkę astro, ale tylko dla łysego to mi szkoda kasy. 

A za głębokie niebo się nie biorę z tym co mam.

Przy pomocy tego uchwytu Celestrona mam nawet plamy na Słońcu zrobione smartfonem 😉

13 minut temu, Rega napisał:

Tu próbki jej twórczości. Aparaty Canon 40D,

Stara poczciwa 40ka też jeszcze mam i to z niewielkim przebiegiem zastapila go pelna klatka.

Widzę obłoki srebrzyste córka chwytała,  pięknie. 

Edytowano przez DiBatonio
Napisano

Jeśli mowa o Martynie to TYLKO fotografia. Natomiast malarstwo to moja druga córka Magdalena. Tu kilka próbek jej twórczości. M in kopie Beksińskiego i Chełmońskiego. A w ogóle specjalizuje się w portrecie.

IMG_20211221_135802.jpg

IMG_20220506_173708.jpg

IMG_20220506_173740.jpg

IMG_20220506_173759.jpg

inline (37).jpg

inline (27).jpg

inline (28).jpg

Napisano (edytowany)
17 minut temu, Grzesiek202 napisał:

Pierwsza z pandemii, druga z tej jesieni.

Z pandemii chyba mam z astropolis tę kometę, świetne fotki, jedna to montaż z Księżycem. Trochę mam też z głębokiego nieba z których zrobiłem sobie odbitki na świetnym papierze PRO w formacie A4.

Swoją drogą ta kometa 46P/Wirtanen, to ta sama, którą 2000 lat temu widziało trzech magików 😉

Edytowano przez DiBatonio
Napisano (edytowany)

Jeszcze się zapodziały. Przepraszam za OT. Na dwóch ostatnich autorki - młodsza i starsza. No i Magdzie zdarzyło się namalować obraz nieba na licytację WŚOP.

image.png.250d84f263fad85111701d843ad85835.png

image.png.ba9fe125bd27554e5cc18620edae2fd3.png

received_10212997645319457.jpeg

Zdjęcie(32).jpg

Zdjęcie(34).jpg

Edytowano przez Rega
Napisano

@lpomis, @Grzesiek202 Dzięki za szczegółowe odpowiedzi 🙂

Obserwowalibyśmy z ogródka, ale też wypady poza miasto. Co obserwować? Właściwie wszystko, jak najwięcej 😉, ale przede wszystkim, jak to napisałeś - obiekty głębokiego nieba. Nie, nie mamy doświadczenia, ale je nabędziemy z czasem. Co do budżetu, to czy nie lepiej już od samego początku kupić lepszy sprzęt, żeby później go nie wymieniać jak przyjdzie doświadczenie i chęć na kupno czegoś z wyższej półki?

23 godziny temu, tomek4446 napisał:

nada się ? Bo działkę masz sporą. :)

Wygląda solidnie, ale musiałbym zrezygnować z pola golfowego 😏😁

Napisano
29 minut temu, Adi777 napisał:

Obserwowalibyśmy z ogródka, ale też wypady poza miasto.

Jakie to jest niebo? Widać Drogę Mleczną?
Moim zdaniem, dość uniwersalnym teleskopem jest na przykład ten: https://deltaoptical.pl/teleskop-sky-watcher-dobson-8-pyrex-200-1200

35 minut temu, Adi777 napisał:

Co do budżetu, to czy nie lepiej już od samego początku kupić lepszy sprzęt, żeby później go nie wymieniać jak przyjdzie doświadczenie i chęć na kupno czegoś z wyższej półki?

Najpierw musisz się dowiedzieć, czym dla Ciebie jest ta wyższa półka. Można też odwrócić pytanie i postawić je na zasadzie: a co jeśli Ci się nie spodoba? Czy spoglądałeś kiedykolwiek przez teleskop, lub choćby lornetkę? Mam nadzieję, że nie spodziewasz się widoków jak z Hubble'a?

Dla mnie w amatorskich obserwacjach, najważniejsze rzeczy aby czerpać z nich przyjemność to (kolejność nieprzypadkowa):
1. Jakość nieba. Można kupić dwudziestodwucalowe bydlę, które na niebie pomarańczowym od łun latarń nic nie pokaże. Więcej zobaczysz przez lornetkę 10X50 w Bieszczadach.
2. Natomiast, jeśli niebo pozwala, to hm... no liczy się rozmiar (apertura). I tu moim zdaniem takie minimum to 8" lub lepiej 10" w teleskopie zwierciadlanym, lub 100-120mm dla refraktora (teleskop w systemie soczewkowym).
3. Jakość okularów i innego osprzętu do teleskopu. To potrafić kosztować więcej niż sama "goła" tuba. No a ze 3 sztuki, dla różnych powiększeń wypada mieć.
4. Montaż. Na początek zdecydowanie polecam montaż typu azymutalnego (czyli po prostu ustawienie w dwóch osiach). Montaż paralaktyczny jest dużo mniej intuicyjny dla początkujących.
5. Mobilność wszystkiego. Jeśli przyjdzie Ci wytaszczyć te wszystkie kilogramy w kilku walizkach przy -15 stopniach, i spędzić 20 minut na ustawieniu, a następnie złożeniu klamotów, to zrozumiesz co mam na myśli :).