Rega Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia 1 minutę temu, Grzesiek202 napisał: przeczucie graniczące z pewnością, że już je gdzieś widziałem Bardzo możliwe. Martyna zamieszcza swoje zdjęcia w wielu miejscach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia Takich zdjęć kawałka Drogi Mlecznej w necie od groma, często bardzo podobnych do siebie. 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia Przed chwilą, Rega napisał: Bardzo możliwe. Martyna zamieszcza swoje zdjęcia w wielu miejscach. I oby jak najwięcej. Nie samym audio żyją ludzie. 1 minutę temu, DiBatonio napisał: Takich zdjęć kawałka Drogi Mlecznej w necie od groma, często bardzo podobnych do siebie. 😉 Wiem. Ale mam do nich dobrą pamięć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia Zdjęcie zrobione w Bieszczadach. Tam warunki odpowiednie. Właśnie napisała , że zaraz wyśle mi więcej. Zaraz wstawię. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia Natomiast Pani Martyna nie jest początkującym adeptem astrofotografii w moim mniemaniu 😀. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia 1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał: W sensie 7x12s? Moim zdaniem, trudne, ale da się. W sumie można użyć bracketingu dla tych 7 klatek i złożyć w jedno HDR. Sposobów może być kilka, nie ruszając czasu naświetlania. 1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał: Natomiast Pani Martyna nie jest początkującym adeptem astrofotografii w moim mniemaniu 😀. Musiałbyś widzieć Jej malarstwo stary. Moje ołówkowe wypociny, to przy Jej pracach to amatorka 🤭 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia (edytowany) Martyna fotografią interesuje się (i fotografuje ) od 17 lat. Napisałem, że początkującego (j) bo to jedno z jej pierwszych zdjęć gwiazd. @DiBatonio - już chyba widział jej zdjęcia przed ok 2 laty. Edytowano 9 kwietnia przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia (edytowany) Warunki - czynnik często numer jeden. Ja nie foce Kosmosu, i w technikaliach jestem słaby ale wiem jaki to "kosmos" robić fajne zdjęcia i zawsze sprawdzam użyte parametry. Znam paru pasjonatów. A ja tylko podglądam. Edytowano 9 kwietnia przez Grzesiek202 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia 6 minut temu, Rega napisał: DiBatonio - już chyba widział jej zdjęcia przed ok 2 laty Obrazy pamietam, zdjęć chyba nie, ale spojrzę. No jednak zdjęć nie było 😉 12 minut temu, Grzesiek202 napisał: Warunki - czynnik często numer jeden. Ja nie foce Kosmosu, i w technikaliach jestem słaby ale wiem jaki to "kosmos" robić fajne zdjęcia i zawsze sprawdzam użyte parametry. Znam paru pasjonatów. A ja tylko podglądam. Ale Księżyc możesz pstrykać przez telepa nawet smartfonem. Kiedyś kupiłem świetny uchwyt Celestrona, to nawet filmiki dało się kręcić łysemu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia 16 minut temu, DiBatonio napisał: Musiałbyś widzieć Jej malarstwo stary. Jakieś rysunki (chyba psa?) widziałem nawet tu na forum. Cóż, mnie pozostaje tylko rozłożyć ręce do oklasków i w nadziei, że też coś tam potrafię, bynajmniej nie artystycznie, ale tak zdrowo - zazdroszczę takim ludziom. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia 3 minuty temu, Grzesiek202 napisał: Jakieś rysunki (chyba psa?) widziałem nawet tu na forum. Cóż, mnie pozostaje tylko rozłożyć ręce do oklasków i w nadziei, że też coś tam potrafię, bynajmniej nie artystycznie, ale tak zdrowo - zazdroszczę takim ludziom. Psa ? 🤔 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia 9 minut temu, DiBatonio napisał: Ale Księżyc możesz pstrykać przez telepa nawet smartfonem. Słowo klucz: "pstrykać", a nie naświetlać po kilkaset sekund i tak parenaście razy. Przed wszystkimi fotografującymi nocne niebo chapeau bas! 2 minuty temu, DiBatonio napisał: Psa ? 🤔 Nie wiem. @Rega - możliwe to? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia Tu próbki jej twórczości. Aparaty Canon 40D, obiektyw Pentax super Takumar na gwincie m42 oraz Canon 77D z obiektywem Sigma 18-35/1.8 . 6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia (edytowany) Czyli jwdnak Kosmos. A ta kometa, to ta z ostatniej jesieni? Czy ta z pandemii? Albo i obydwie, sądząc po warkoczu. Pierwsza z pandemii, druga z tej jesieni. Zgadłem? Edytowano 9 kwietnia przez Grzesiek202 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia (edytowany) 14 minut temu, Grzesiek202 napisał: Słowo klucz: "pstrykać", a nie naświetlać po kilkaset sekund i tak parenaście razy. Przed wszystkimi fotografującymi nocne niebo chapeau bas! Eee tam jednoklatkowe Ksieżyca też się da, nie jest to może taka jakość, jak ze stackowania z avików Księżyca, ale da się zrobić. Kiedyś zapinałem lustrzankę do telepa, później miałem ochotę na jakąś kamerkę astro, ale tylko dla łysego to mi szkoda kasy. A za głębokie niebo się nie biorę z tym co mam. Przy pomocy tego uchwytu Celestrona mam nawet plamy na Słońcu zrobione smartfonem 😉 13 minut temu, Rega napisał: Tu próbki jej twórczości. Aparaty Canon 40D, Stara poczciwa 40ka też jeszcze mam i to z niewielkim przebiegiem zastapila go pelna klatka. Widzę obłoki srebrzyste córka chwytała, pięknie. Edytowano 9 kwietnia przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia Jeśli mowa o Martynie to TYLKO fotografia. Natomiast malarstwo to moja druga córka Magdalena. Tu kilka próbek jej twórczości. M in kopie Beksińskiego i Chełmońskiego. A w ogóle specjalizuje się w portrecie. 9 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia Tak. To pierwsze zdjęcie widziałem w bliżej nieokreślonym czasie na forum. Pamiętam obrazy i twarze. I nigdy nazwiska 😀. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia (edytowany) 17 minut temu, Grzesiek202 napisał: Pierwsza z pandemii, druga z tej jesieni. Z pandemii chyba mam z astropolis tę kometę, świetne fotki, jedna to montaż z Księżycem. Trochę mam też z głębokiego nieba z których zrobiłem sobie odbitki na świetnym papierze PRO w formacie A4. Swoją drogą ta kometa 46P/Wirtanen, to ta sama, którą 2000 lat temu widziało trzech magików 😉 Edytowano 9 kwietnia przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia (edytowany) Jeszcze się zapodziały. Przepraszam za OT. Na dwóch ostatnich autorki - młodsza i starsza. No i Magdzie zdarzyło się namalować obraz nieba na licytację WŚOP. Edytowano 9 kwietnia przez Rega 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia No na zdjęcia kosmosu nie wyglądają 🤭 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 9 kwietnia Udostępnij Napisano 9 kwietnia Bo to kosmitki zyjące na Ziemi. 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 10 kwietnia Udostępnij Napisano 10 kwietnia @lpomis, @Grzesiek202 Dzięki za szczegółowe odpowiedzi 🙂 Obserwowalibyśmy z ogródka, ale też wypady poza miasto. Co obserwować? Właściwie wszystko, jak najwięcej 😉, ale przede wszystkim, jak to napisałeś - obiekty głębokiego nieba. Nie, nie mamy doświadczenia, ale je nabędziemy z czasem. Co do budżetu, to czy nie lepiej już od samego początku kupić lepszy sprzęt, żeby później go nie wymieniać jak przyjdzie doświadczenie i chęć na kupno czegoś z wyższej półki? 23 godziny temu, tomek4446 napisał: nada się ? Bo działkę masz sporą. Wygląda solidnie, ale musiałbym zrezygnować z pola golfowego 😏😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 10 kwietnia Udostępnij Napisano 10 kwietnia 29 minut temu, Adi777 napisał: Obserwowalibyśmy z ogródka, ale też wypady poza miasto. Jakie to jest niebo? Widać Drogę Mleczną? Moim zdaniem, dość uniwersalnym teleskopem jest na przykład ten: https://deltaoptical.pl/teleskop-sky-watcher-dobson-8-pyrex-200-1200 35 minut temu, Adi777 napisał: Co do budżetu, to czy nie lepiej już od samego początku kupić lepszy sprzęt, żeby później go nie wymieniać jak przyjdzie doświadczenie i chęć na kupno czegoś z wyższej półki? Najpierw musisz się dowiedzieć, czym dla Ciebie jest ta wyższa półka. Można też odwrócić pytanie i postawić je na zasadzie: a co jeśli Ci się nie spodoba? Czy spoglądałeś kiedykolwiek przez teleskop, lub choćby lornetkę? Mam nadzieję, że nie spodziewasz się widoków jak z Hubble'a? Dla mnie w amatorskich obserwacjach, najważniejsze rzeczy aby czerpać z nich przyjemność to (kolejność nieprzypadkowa): 1. Jakość nieba. Można kupić dwudziestodwucalowe bydlę, które na niebie pomarańczowym od łun latarń nic nie pokaże. Więcej zobaczysz przez lornetkę 10X50 w Bieszczadach. 2. Natomiast, jeśli niebo pozwala, to hm... no liczy się rozmiar (apertura). I tu moim zdaniem takie minimum to 8" lub lepiej 10" w teleskopie zwierciadlanym, lub 100-120mm dla refraktora (teleskop w systemie soczewkowym). 3. Jakość okularów i innego osprzętu do teleskopu. To potrafić kosztować więcej niż sama "goła" tuba. No a ze 3 sztuki, dla różnych powiększeń wypada mieć. 4. Montaż. Na początek zdecydowanie polecam montaż typu azymutalnego (czyli po prostu ustawienie w dwóch osiach). Montaż paralaktyczny jest dużo mniej intuicyjny dla początkujących. 5. Mobilność wszystkiego. Jeśli przyjdzie Ci wytaszczyć te wszystkie kilogramy w kilku walizkach przy -15 stopniach, i spędzić 20 minut na ustawieniu, a następnie złożeniu klamotów, to zrozumiesz co mam na myśli :). 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 10 kwietnia Udostępnij Napisano 10 kwietnia 1 godzinę temu, Adi777 napisał: Wygląda solidnie, ale musiałbym zrezygnować z pola golfowego Z takim argumentem nie śmiem dyskutować . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 10 kwietnia Udostępnij Napisano 10 kwietnia 1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał: Mam nadzieję, że nie spodziewasz się widoków jak z Hubble'a? Nie no, aż tak to nie 😄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts