Rega Napisano 9 kwietnia Napisano 9 kwietnia 1 minutę temu, Grzesiek202 napisał: przeczucie graniczące z pewnością, że już je gdzieś widziałem Bardzo możliwe. Martyna zamieszcza swoje zdjęcia w wielu miejscach. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 9 kwietnia Napisano 9 kwietnia Takich zdjęć kawałka Drogi Mlecznej w necie od groma, często bardzo podobnych do siebie. 😉 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 9 kwietnia Napisano 9 kwietnia Przed chwilą, Rega napisał: Bardzo możliwe. Martyna zamieszcza swoje zdjęcia w wielu miejscach. I oby jak najwięcej. Nie samym audio żyją ludzie. 1 minutę temu, DiBatonio napisał: Takich zdjęć kawałka Drogi Mlecznej w necie od groma, często bardzo podobnych do siebie. 😉 Wiem. Ale mam do nich dobrą pamięć. Odpisz, cytując
Rega Napisano 9 kwietnia Napisano 9 kwietnia Zdjęcie zrobione w Bieszczadach. Tam warunki odpowiednie. Właśnie napisała , że zaraz wyśle mi więcej. Zaraz wstawię. 1 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 9 kwietnia Napisano 9 kwietnia Natomiast Pani Martyna nie jest początkującym adeptem astrofotografii w moim mniemaniu 😀. 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 9 kwietnia Napisano 9 kwietnia 1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał: W sensie 7x12s? Moim zdaniem, trudne, ale da się. W sumie można użyć bracketingu dla tych 7 klatek i złożyć w jedno HDR. Sposobów może być kilka, nie ruszając czasu naświetlania. 1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał: Natomiast Pani Martyna nie jest początkującym adeptem astrofotografii w moim mniemaniu 😀. Musiałbyś widzieć Jej malarstwo stary. Moje ołówkowe wypociny, to przy Jej pracach to amatorka 🤭 Odpisz, cytując
Rega Napisano 9 kwietnia Napisano 9 kwietnia (edytowany) Martyna fotografią interesuje się (i fotografuje ) od 17 lat. Napisałem, że początkującego (j) bo to jedno z jej pierwszych zdjęć gwiazd. @DiBatonio - już chyba widział jej zdjęcia przed ok 2 laty. Edytowano 9 kwietnia przez Rega Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 9 kwietnia Napisano 9 kwietnia (edytowany) Warunki - czynnik często numer jeden. Ja nie foce Kosmosu, i w technikaliach jestem słaby ale wiem jaki to "kosmos" robić fajne zdjęcia i zawsze sprawdzam użyte parametry. Znam paru pasjonatów. A ja tylko podglądam. Edytowano 9 kwietnia przez Grzesiek202 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 9 kwietnia Napisano 9 kwietnia 6 minut temu, Rega napisał: DiBatonio - już chyba widział jej zdjęcia przed ok 2 laty Obrazy pamietam, zdjęć chyba nie, ale spojrzę. No jednak zdjęć nie było 😉 12 minut temu, Grzesiek202 napisał: Warunki - czynnik często numer jeden. Ja nie foce Kosmosu, i w technikaliach jestem słaby ale wiem jaki to "kosmos" robić fajne zdjęcia i zawsze sprawdzam użyte parametry. Znam paru pasjonatów. A ja tylko podglądam. Ale Księżyc możesz pstrykać przez telepa nawet smartfonem. Kiedyś kupiłem świetny uchwyt Celestrona, to nawet filmiki dało się kręcić łysemu. Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 9 kwietnia Napisano 9 kwietnia 16 minut temu, DiBatonio napisał: Musiałbyś widzieć Jej malarstwo stary. Jakieś rysunki (chyba psa?) widziałem nawet tu na forum. Cóż, mnie pozostaje tylko rozłożyć ręce do oklasków i w nadziei, że też coś tam potrafię, bynajmniej nie artystycznie, ale tak zdrowo - zazdroszczę takim ludziom. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 9 kwietnia Napisano 9 kwietnia 3 minuty temu, Grzesiek202 napisał: Jakieś rysunki (chyba psa?) widziałem nawet tu na forum. Cóż, mnie pozostaje tylko rozłożyć ręce do oklasków i w nadziei, że też coś tam potrafię, bynajmniej nie artystycznie, ale tak zdrowo - zazdroszczę takim ludziom. Psa ? 🤔 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 9 kwietnia Napisano 9 kwietnia 9 minut temu, DiBatonio napisał: Ale Księżyc możesz pstrykać przez telepa nawet smartfonem. Słowo klucz: "pstrykać", a nie naświetlać po kilkaset sekund i tak parenaście razy. Przed wszystkimi fotografującymi nocne niebo chapeau bas! 2 minuty temu, DiBatonio napisał: Psa ? 🤔 Nie wiem. @Rega - możliwe to? Odpisz, cytując
Rega Napisano 9 kwietnia Napisano 9 kwietnia Tu próbki jej twórczości. Aparaty Canon 40D, obiektyw Pentax super Takumar na gwincie m42 oraz Canon 77D z obiektywem Sigma 18-35/1.8 . 6 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 9 kwietnia Napisano 9 kwietnia (edytowany) Czyli jwdnak Kosmos. A ta kometa, to ta z ostatniej jesieni? Czy ta z pandemii? Albo i obydwie, sądząc po warkoczu. Pierwsza z pandemii, druga z tej jesieni. Zgadłem? Edytowano 9 kwietnia przez Grzesiek202 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 9 kwietnia Napisano 9 kwietnia (edytowany) 14 minut temu, Grzesiek202 napisał: Słowo klucz: "pstrykać", a nie naświetlać po kilkaset sekund i tak parenaście razy. Przed wszystkimi fotografującymi nocne niebo chapeau bas! Eee tam jednoklatkowe Ksieżyca też się da, nie jest to może taka jakość, jak ze stackowania z avików Księżyca, ale da się zrobić. Kiedyś zapinałem lustrzankę do telepa, później miałem ochotę na jakąś kamerkę astro, ale tylko dla łysego to mi szkoda kasy. A za głębokie niebo się nie biorę z tym co mam. Przy pomocy tego uchwytu Celestrona mam nawet plamy na Słońcu zrobione smartfonem 😉 13 minut temu, Rega napisał: Tu próbki jej twórczości. Aparaty Canon 40D, Stara poczciwa 40ka też jeszcze mam i to z niewielkim przebiegiem zastapila go pelna klatka. Widzę obłoki srebrzyste córka chwytała, pięknie. Edytowano 9 kwietnia przez DiBatonio Odpisz, cytując
Rega Napisano 9 kwietnia Napisano 9 kwietnia Jeśli mowa o Martynie to TYLKO fotografia. Natomiast malarstwo to moja druga córka Magdalena. Tu kilka próbek jej twórczości. M in kopie Beksińskiego i Chełmońskiego. A w ogóle specjalizuje się w portrecie. 9 1 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 9 kwietnia Napisano 9 kwietnia Tak. To pierwsze zdjęcie widziałem w bliżej nieokreślonym czasie na forum. Pamiętam obrazy i twarze. I nigdy nazwiska 😀. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 9 kwietnia Napisano 9 kwietnia (edytowany) 17 minut temu, Grzesiek202 napisał: Pierwsza z pandemii, druga z tej jesieni. Z pandemii chyba mam z astropolis tę kometę, świetne fotki, jedna to montaż z Księżycem. Trochę mam też z głębokiego nieba z których zrobiłem sobie odbitki na świetnym papierze PRO w formacie A4. Swoją drogą ta kometa 46P/Wirtanen, to ta sama, którą 2000 lat temu widziało trzech magików 😉 Edytowano 9 kwietnia przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 9 kwietnia Napisano 9 kwietnia (edytowany) Jeszcze się zapodziały. Przepraszam za OT. Na dwóch ostatnich autorki - młodsza i starsza. No i Magdzie zdarzyło się namalować obraz nieba na licytację WŚOP. Edytowano 9 kwietnia przez Rega 3 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 9 kwietnia Napisano 9 kwietnia No na zdjęcia kosmosu nie wyglądają 🤭 Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 10 kwietnia Napisano 10 kwietnia @lpomis, @Grzesiek202 Dzięki za szczegółowe odpowiedzi 🙂 Obserwowalibyśmy z ogródka, ale też wypady poza miasto. Co obserwować? Właściwie wszystko, jak najwięcej 😉, ale przede wszystkim, jak to napisałeś - obiekty głębokiego nieba. Nie, nie mamy doświadczenia, ale je nabędziemy z czasem. Co do budżetu, to czy nie lepiej już od samego początku kupić lepszy sprzęt, żeby później go nie wymieniać jak przyjdzie doświadczenie i chęć na kupno czegoś z wyższej półki? 23 godziny temu, tomek4446 napisał: nada się ? Bo działkę masz sporą. Wygląda solidnie, ale musiałbym zrezygnować z pola golfowego 😏😁 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 10 kwietnia Napisano 10 kwietnia 29 minut temu, Adi777 napisał: Obserwowalibyśmy z ogródka, ale też wypady poza miasto. Jakie to jest niebo? Widać Drogę Mleczną? Moim zdaniem, dość uniwersalnym teleskopem jest na przykład ten: https://deltaoptical.pl/teleskop-sky-watcher-dobson-8-pyrex-200-1200 35 minut temu, Adi777 napisał: Co do budżetu, to czy nie lepiej już od samego początku kupić lepszy sprzęt, żeby później go nie wymieniać jak przyjdzie doświadczenie i chęć na kupno czegoś z wyższej półki? Najpierw musisz się dowiedzieć, czym dla Ciebie jest ta wyższa półka. Można też odwrócić pytanie i postawić je na zasadzie: a co jeśli Ci się nie spodoba? Czy spoglądałeś kiedykolwiek przez teleskop, lub choćby lornetkę? Mam nadzieję, że nie spodziewasz się widoków jak z Hubble'a? Dla mnie w amatorskich obserwacjach, najważniejsze rzeczy aby czerpać z nich przyjemność to (kolejność nieprzypadkowa): 1. Jakość nieba. Można kupić dwudziestodwucalowe bydlę, które na niebie pomarańczowym od łun latarń nic nie pokaże. Więcej zobaczysz przez lornetkę 10X50 w Bieszczadach. 2. Natomiast, jeśli niebo pozwala, to hm... no liczy się rozmiar (apertura). I tu moim zdaniem takie minimum to 8" lub lepiej 10" w teleskopie zwierciadlanym, lub 100-120mm dla refraktora (teleskop w systemie soczewkowym). 3. Jakość okularów i innego osprzętu do teleskopu. To potrafić kosztować więcej niż sama "goła" tuba. No a ze 3 sztuki, dla różnych powiększeń wypada mieć. 4. Montaż. Na początek zdecydowanie polecam montaż typu azymutalnego (czyli po prostu ustawienie w dwóch osiach). Montaż paralaktyczny jest dużo mniej intuicyjny dla początkujących. 5. Mobilność wszystkiego. Jeśli przyjdzie Ci wytaszczyć te wszystkie kilogramy w kilku walizkach przy -15 stopniach, i spędzić 20 minut na ustawieniu, a następnie złożeniu klamotów, to zrozumiesz co mam na myśli :). 3 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 10 kwietnia Napisano 10 kwietnia 1 godzinę temu, Adi777 napisał: Wygląda solidnie, ale musiałbym zrezygnować z pola golfowego Z takim argumentem nie śmiem dyskutować . Odpisz, cytując
Adi777 Napisano 10 kwietnia Napisano 10 kwietnia 1 godzinę temu, Grzesiek202 napisał: Mam nadzieję, że nie spodziewasz się widoków jak z Hubble'a? Nie no, aż tak to nie 😄 Odpisz, cytując
Recommended Posts