lpomis Napisano 10 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 10 kwietnia (edytowany) 7 godzin temu, Grzesiek202 napisał: Mam nadzieję, że nie spodziewasz się widoków jak z Hubble'a? To jest też bardzo ważna kwestia którą poruszyłeś. Oczekiwania. Obserwując "live", bezpośrednio przez teleskop nie uzyskamy tak spektakularnych widoków jakie są widoczne na astrofoto. Dobre 15 lat temu kupiłem Syntę 6". Naoglądał się człowiek kolorowych, pięknych, mega ostrych fotek, a tu klops. Oczywiście - zmiana optyki na lepszą sporo zmienia, ale nadal ciężko o taki efekt. Pamiętam też pierwsze zderzenia z nocnym, bezchmurnym niebem. No wyglądało pięknie. Nic tylko obserwować. Niestety. Bardzo często mamy do czynienia z tzw. seeingiem czyli turbulencjami astronomicznymi spowodowanymi atmosferą ziemską. Mimo pozornie przejrzystego nieba obraz sprawia wrażenie drgającego, zniekształconego. Kolejnym wrogiem jest różnica temperatur gdy np. wystawimy teleskop na zewnątrz z ciepłego pomieszczenia. Chłodne noce powodują, że na lustrze i soczewkach potrafi się skrapiać para wodna. Jest to więc hobby zdecydowanie dla cierpliwych. Ale żeby nie było tak smutno, wrzucam fotkę ostatniego zaćmienia Słońca z 25 marca zrobioną przez kolegę Charona o którym wspominałem kilka wpisów wcześniej. Tym razem użyty był refraktor Sky-Watcher Evostar 120. Coś pięknego. Edytowano Czwartek o 16:41 przez lpomis 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Czwartek o 16:50 Udostępnij Napisano Czwartek o 16:50 15 minut temu, lpomis napisał: Chłodne noce powodują, że na lustrze i soczewkach potrafi się skrapiać para wodna. Jest to więc hobby zdecydowanie dla cierpliwych. To jest jeden aspekt działania temperatury. Drugi problem to odpowiednie wychłodzenie sprzętu kiedy wyciągamy go z domu. Im większe lustro, tym więcej czasu potrzebuje, że by się ustabilizować termicznie na zewnątrz. A jeszcze większy problem jest z powietrzem uwięzionym w konstrukcjach zamkniętych (MAK, reraktory). To hobby uczy cierpliwości:). Miałe mkiedyś MAKa 180mm. Po ok. 30-60 min. Dopiero pokazywał na co go stać. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano Czwartek o 17:17 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 17:17 45 minut temu, lpomis napisał: zaćmienia Słońca z 25 marca *29 marca oczywiście. 23 minuty temu, Grzesiek202 napisał: Drugi problem to odpowiednie wychłodzenie sprzętu kiedy wyciągamy go z domu. Tak. Widziałem też już po znajomych ciekawe patenty m.in. z akumulatorami żelowymi i wentylatorami używanymi do chłodzenia podzespołów komputerowych. Dawało to radę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts