lpomis Napisano 10 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 10 kwietnia (edytowany) 7 godzin temu, Grzesiek202 napisał: Mam nadzieję, że nie spodziewasz się widoków jak z Hubble'a? To jest też bardzo ważna kwestia którą poruszyłeś. Oczekiwania. Obserwując "live", bezpośrednio przez teleskop nie uzyskamy tak spektakularnych widoków jakie są widoczne na astrofoto. Dobre 15 lat temu kupiłem Syntę 6". Naoglądał się człowiek kolorowych, pięknych, mega ostrych fotek, a tu klops. Oczywiście - zmiana optyki na lepszą sporo zmienia, ale nadal ciężko o taki efekt. Pamiętam też pierwsze zderzenia z nocnym, bezchmurnym niebem. No wyglądało pięknie. Nic tylko obserwować. Niestety. Bardzo często mamy do czynienia z tzw. seeingiem czyli turbulencjami astronomicznymi spowodowanymi atmosferą ziemską. Mimo pozornie przejrzystego nieba obraz sprawia wrażenie drgającego, zniekształconego. Kolejnym wrogiem jest różnica temperatur gdy np. wystawimy teleskop na zewnątrz z ciepłego pomieszczenia. Chłodne noce powodują, że na lustrze i soczewkach potrafi się skrapiać para wodna. Jest to więc hobby zdecydowanie dla cierpliwych. Ale żeby nie było tak smutno, wrzucam fotkę ostatniego zaćmienia Słońca z 25 marca zrobioną przez kolegę Charona o którym wspominałem kilka wpisów wcześniej. Tym razem użyty był refraktor Sky-Watcher Evostar 120. Coś pięknego. Edytowano 10 kwietnia przez lpomis 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 10 kwietnia Udostępnij Napisano 10 kwietnia 15 minut temu, lpomis napisał: Chłodne noce powodują, że na lustrze i soczewkach potrafi się skrapiać para wodna. Jest to więc hobby zdecydowanie dla cierpliwych. To jest jeden aspekt działania temperatury. Drugi problem to odpowiednie wychłodzenie sprzętu kiedy wyciągamy go z domu. Im większe lustro, tym więcej czasu potrzebuje, że by się ustabilizować termicznie na zewnątrz. A jeszcze większy problem jest z powietrzem uwięzionym w konstrukcjach zamkniętych (MAK, reraktory). To hobby uczy cierpliwości:). Miałe mkiedyś MAKa 180mm. Po ok. 30-60 min. Dopiero pokazywał na co go stać. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 10 kwietnia Autor Udostępnij Napisano 10 kwietnia 45 minut temu, lpomis napisał: zaćmienia Słońca z 25 marca *29 marca oczywiście. 23 minuty temu, Grzesiek202 napisał: Drugi problem to odpowiednie wychłodzenie sprzętu kiedy wyciągamy go z domu. Tak. Widziałem też już po znajomych ciekawe patenty m.in. z akumulatorami żelowymi i wentylatorami używanymi do chłodzenia podzespołów komputerowych. Dawało to radę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Sobota o 19:15 Udostępnij Napisano Sobota o 19:15 Pewnie wiecie co to za galaktyka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Sobota o 19:27 Udostępnij Napisano Sobota o 19:27 Dnia 10.04.2025 o 10:51, Grzesiek202 napisał: Moim zdaniem, dość uniwersalnym teleskopem jest na przykład ten: https://deltaoptical.pl/teleskop-sky-watcher-dobson-8-pyrex-200-1200 Sorry, ale żaden geleskop na Dobsonie nie jest wystarczająco uniwersalnyy i mobilny. Jak ktoś ma ogródek z miejscowką i ladnym niebem, owszem poszedlbym w jasny teleskop na dobsonie. Ale montaż Dobsona raczej do uniwersalnych nie należy. 😉 Dnia 10.04.2025 o 18:50, Grzesiek202 napisał: Miałe mkiedyś MAKa 180mm. Po ok. 30-60 min. Dopiero pokazywał na co go stać. Im większy tym dłużej. Mnie starczy MAak 127 i nie mam zapędów na większy, tym bardziej, że mam ognisko wydłużone przez nasadke bino do jednego oka już nie wracam 😉 Maczki też wybaczaja okularom, choć warto mieć dobre szkiełka. Newtony ze światłem f5 wymagają naprawdę dobrych jakościowo okularów, przy byle okularach w jasnym telepie jakos tak słabo. 24 minuty temu, kaczadupa napisał: Pewnie wiecie co to za galaktyka. Meksykanie takie kapelusze noszą 😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano Sobota o 19:43 Udostępnij Napisano Sobota o 19:43 Przepiękny ten kapelutek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Sobota o 19:48 Udostępnij Napisano Sobota o 19:48 (edytowany) 19 minut temu, kaczadupa napisał: Przepiękny ten kapelutek Niestety tak z teleskopu z Ziemi ludzkie oko nie zobaczy nigdy, jak każdy inny obiekt głebokiego nieba. Dnia 10.04.2025 o 18:28, lpomis napisał: Kolejnym wrogiem jest różnica temperatur gdy np. wystawimy teleskop na zewnątrz z ciepłego pomieszczenia. Chłodne noce powodują, że na lustrze i soczewkach potrafi się skrapiać para wodna. Jest to więc hobby zdecydowanie dla cierpliwych. A jak te noce są jeszcze wilgotne to zraszają nam przednie szkiełko, ale można założyć odrośnik i pomaga bardzo. Z ciepłego od razu na zimne nie trzeba, można stopniowo, albo wystawić tubę wcześniej na podwórko lub balkon/taras, jak się ma takie warunki i możliwości. Jadąc gdzieś na miejscówkę wystarczy w bagażniku w walizce i w drodze już sie częściowo wychłodzi. Aż tak tragicznie to nie jest. Grzałki i inne takie wentylatorki chłodzące kamerkę to w astrofotografii w obserwacjach wizualnych często wystarcza odrośnik i też nie trzeba przesiadywać godzinami niemalże noc w noc, jak przy astrofoto. Zależy na co się poluje. Edytowano Sobota o 20:03 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaudio Napisano Niedziela o 00:50 Udostępnij Napisano Niedziela o 00:50 (edytowany) Fajnie macie Panowie. Mnie zostają tylko dwa gwiezdne wspomnienia. Oba na swój sposób formacyjne. Pierwsze to szkolna wycieczka do Planetarium w Chorzowie. Miałem jakieś trzynaście lat. Kombinacja pokazu nieba, i muzyki J.M.Jarre-a podanej z czterech Altusów 140, dosłownie wyrwała mnie z kapci. Wtedy zrozumiałem, że muszę mieć własne audio. Trzy lata później zamieniłem swój śmigany motorower, na Amatora 2b i 15-to watowe Tonsile. Z rms Hania jako źródłem było na tamte warunki naprawdę grubo... 😍 Kaseta demo dostarczona z Hanią brzmiała lepiej niż dobrze. Drugie wspomnienie nieba, już na żywo, i w ciszy pochodzi z samego początku lat dwutysięcznych. Po tygodniu ciężkiej pracy przy remoncie, a właściwie odbudowie i lakierowaniu ciągnika siodłowego, urządziliśmy sobie w letni piątkowy wieczór grilla z małym co nieco. Do grilla i spożycia przygrywało nam jakieś Italo disco. Aż tu nagle padło zasilanie... Zrobiło się totalnie cicho, po zgaśnięciu świateł, na opolskiej wsi zrobiło się nam nieme planetarium... Przez dobre pięć minut nikt z rozgadanego wcześniej towarzystwa się nie odezwał. Widok rozgwieżdżonego nieba w kompletnej ciemności i ciszy odebrał mowę największym gadułom. Gwiazdy bez sztucznego oświetlenia były znacznie wyraźniejsze niż w planetarium... Nigdy tego nie zapomnę... Pozdro dla obserwatorów nieba. Edytowano Niedziela o 00:53 przez michaudio Literówka 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmodronik Napisano Niedziela o 07:10 Udostępnij Napisano Niedziela o 07:10 Witam kolegów Astro Zawodowców !!!! Zapraszam na forum Astromaniak i Astropolis , to drugie dla astrofociarzy raczej . Na astromaniaku pojawiło sie ostatnio duzo sprzetu z drugiej reki i mozna cos wybrac do ogladania niie tylko samego nieboskłonu ale i wiosennych ziemskich widoków . Gdyby ktos reflektował na nowe hobby to polecam zakup juz na wstepie nasadki binokularowej - to wynalazek stulecia , w zwiazku z tym tzw ''piratom'' mó wimy stanowcze -- nie . Kto raz spojrzał przez bino raczej do pirata juz nie wróći , Druga sprawa - mam trzy telepy dwa soczewkowce 120 i 150 mmm i betoniarkę SCT-ka 8 , niestety wszystkie chinczyki po zakupie musza byc drobiazgowo kolimowane , bo np u mnie były takie ''kwiatki '' jak dobrze wyszlifowane soczewy , ale krzywo zamontowane w obudowie obiektywu no i oczywiscie tubus uciety ''na kiełbasę'' bo przysneło sie zółtkowi przy tokarce . Czystego nieba i znakomitego seeingu ! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Niedziela o 07:28 Udostępnij Napisano Niedziela o 07:28 12 godzin temu, kaczadupa napisał: Pewnie wiecie co to za galaktyka. Numer 104 w katalogu Messiera. Galaktyka "Sombrero". Do złapania już w lornetce 70mm :). 12 godzin temu, DiBatonio napisał: Sorry, ale żaden geleskop na Dobsonie nie jest wystarczająco uniwersalnyy i mobilny. Ale @Adi777 chyba ma możliwość wyjścia do ogródka. Bo jeśli rozwazamy tylko balkon jako miejsce obserwacji, to no... jest biednie. Na balkon tylko MAK, albo lornetka. 12 godzin temu, DiBatonio napisał: Newtony ze światłem f5 wymagają naprawdę dobrych jakościowo okularów, przy byle okularach w jasnym telepie jakos tak słabo. No tak, ale nie trzeba przecież od razu wiadra Naglerów. ESy są okej 31 minut temu, desmodronik napisał: Witam kolegów Astro Zawodowców !!!! A dzień dobry! Co to za soczewy 120 i 150 masz? 35 minut temu, desmodronik napisał: Kto raz spojrzał przez bino raczej do pirata juz nie wróći , Ja też wolę dwoje oczu, ale w dwóch torach. Do nasadki w teleskopach nigdy się nie przekonałem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmodronik Napisano Niedziela o 08:08 Udostępnij Napisano Niedziela o 08:08 37 minut temu, Grzesiek202 napisał: a też wolę dwoje oczu, ale w dwóch torach. Do nasadki w teleskopach nigdy się nie przekonałem. No bo nasadkę trzeba odpowiednio i ustawic i czyli dopasować do telepa i jakby nie było mozliwosci optycznych własnego wzroku --- troche mozna sie pomęczyc ale efekt jest zdumiewajacy ... celestrony stare ale jare --- xlt 120 mm /1000 i 150 mm/1200 . niestety bino lorneta czy bino teleskop wychodzi znacznie drozej i jest co taszczyć . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Niedziela o 08:40 Udostępnij Napisano Niedziela o 08:40 Miałem kiedyś achromat 152/760. Miło go wspominam. 25 minut temu, desmodronik napisał: niestety bino lorneta czy bino teleskop wychodzi znacznie drozej i jest co taszczyć . Dla mnie najbardziej uniwersalny (czyli najczęściej używany) zestaw to lorneta na fajnych szkłach 100×25 + statyw typu Manfrotto. W jedną rękę lorneta, w drugą statyw i można spokojnie kilka pięter przejść. A wolę jednak 25×100 niż nasadkę na soczewce 150mm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmodronik Napisano Niedziela o 08:45 Udostępnij Napisano Niedziela o 08:45 3 minuty temu, Grzesiek202 napisał: Dla mnie najbardziej uniwersalny (czyli najczęściej używany) zestaw to lorneta na fajnych szkłach 100×25 + statyw typu Manfrotto. W jedną rękę lorneta, w drugą statyw i można spokojnie kilka pięter przejść. A wolę jednak 25×100 niż nasadkę na soczewce 150mm. mobilnosci lornecie nikt nie odmówi ........ ogólnie jestem planeciarzem wiec celuje w duze powiekszenia , 150 tka po doprowadzeniu do porzadku z bino i dobrymi okularami -telewujkami i pentaxami plus chinszczyzna , w powiekszeniu 200x 270x pokazuje na co ja stać . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Niedziela o 08:55 Udostępnij Napisano Niedziela o 08:55 2 minuty temu, desmodronik napisał: 200x 270x Nieźle. Ja, tak jak i w audio: uwielbiam przestrzeń i szerokie pola. Choć okurat doceniam każdy sprzęt. Czapy lodowe Marsa zobaczyłem pierwszy raz przez MAKa 180. Fajna betoniarka to była :). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Niedziela o 13:03 Udostępnij Napisano Niedziela o 13:03 (edytowany) 4 godziny temu, desmodronik napisał: No bo nasadkę trzeba odpowiednio i ustawic i czyli dopasować do telepa i jakby nie było mozliwosci optycznych własnego wzroku --- troche mozna sie pomęczyc ale efekt jest zdumiewajacy . Na przyklad łysy w bino, a w pojedynczym okularze to dwa różne światy. No nie ma powrotu do pirata 😉 4 godziny temu, Grzesiek202 napisał: Czapy lodowe Marsa zobaczyłem pierwszy raz przez MAKa 180. Fajna betoniarka to była :). Czapkę lodową na Marsie też zobaczyłem z Maczka 127. Edytowano Niedziela o 13:05 przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano Niedziela o 17:33 Udostępnij Napisano Niedziela o 17:33 10 godzin temu, Grzesiek202 napisał: Ale @Adi777 chyba ma możliwość wyjścia do ogródka. Tak 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Niedziela o 19:51 Udostępnij Napisano Niedziela o 19:51 No to ja jednak radzę kupić "dobsona", 10-12 cali. O ile niebo pozwala. Jeszcze raz analogia do audio: możesz wydać fortunę, ale jeśli nie masz warunków, to wstawisz taki sprzęt pod miejskie niebo i będzie ogromne rozczarowanie. Teleskop nie przebija się jakoś cudownie ani przez chmury, ani przez latarnie. Okulary będą droższe niż w przypadku innych konstrukcji, ale system Newtona jest moim zdaniem jednak najlepszy w stosunku: cena/wrażenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Niedziela o 20:11 Udostępnij Napisano Niedziela o 20:11 Do obserwacji głębokiego nieba na pewno w planetkach to lepiej wypadają Maksutowy i Schmidta-Cassegrain'a. Na jednym spotkanku porównywaliśmy z jasnego Newtona i MAKa Jowisza i Saturna w wizualu, to planetarny ciemny teleskop lepiej te planety pokazał. W podmiejskich oświetlonych warunkach te ciemne troszkę też im to światlo mniej przeszkadza, jasny telep będzie chwytał to światło i może przeszkadzać na początku. Ale można przeca filtry użyć. 😉 Ale mając własne podwórko i trochę wiedzy o niebie też bym poszedł w Newtona na dobsonie. Tylko 10-12 cali to już kawal "rury", więc i montaż odpowiedni, lekkie to to nie będzie. A może jak to na forach astro polecamy początkującym, coś taniego nawet często padają propozycje tanie refraktory, małe MAKi 102 itp. Bo tego nie wie nikt, czy świeży amator astroobserwacji w ogóle się wciągnie. Z czasem wychodzi, że brak czasu, brak chęci, czasem wychodzi, że to nie dla niego, bo za dużo wiedzy itp.. A wtedy mniejsza strata finansowa. A z takim Newtonem 10-12 cali to już trochę grosza jest, o optyce do obserwacji do takiego teleskopu nie wspomnę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Niedziela o 20:35 Udostępnij Napisano Niedziela o 20:35 4 minuty temu, DiBatonio napisał: Bo tego nie wie nikt, czy świeży amator astroobserwacji w ogóle się wciągnie. A widzisz, to jest w tym hobby cholernie ważne, jeśli taki adept wcześniej nie miał okazji popatrzeć u kogoś. Tu też trzeba cierpliwości. 12 minut temu, DiBatonio napisał: A może jak to na forach astro polecamy początkującym, coś taniego nawet często padają propozycje tanie refraktory, małe MAKi 102 itp. Ale taki MAK, nawet mały, to już ogniskowa ok. 1500mm. Ja wiem, jak ciężko jest początkującym się w ogóle odnaleźć w, dajmy na to 1 stopniu kątowym na niebie. Moje ostatecznie zdanie: 1) lornetka 15x70 na prostym statywie, jeśli chwyci, to 2) Dobson, tak ok. 10 cali, a potem 3) to już można pod swoje preferencje. Wiem, że Maksutovy są fajne do miasta, na balkon, do US najlepsze, wiem, że są mniej podatne za zanieczyszczenie światłem, ale... jeśli są warunki, to "jasna", gruba rura i będzie uśmiech na gębie. Trochę tego miałem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Niedziela o 20:53 Udostępnij Napisano Niedziela o 20:53 (edytowany) 32 minuty temu, Grzesiek202 napisał: widzisz, to jest w tym hobby cholernie ważne, jeśli taki adept wcześniej nie miał okazji popatrzeć u kogoś. Tu też trzeba cierpliwości. Dlatego, jak bywasz, czy bywałeś na forach astro najczęściej padają propozycje, by świeżak z kimś się umówil, zapisał się na zlot i zobaczył, czy to dla niego. 32 minuty temu, Grzesiek202 napisał: Ale taki MAK, nawet mały, to już ogniskowa ok. 1500mm MAK102 ma chyba 1300mm. Ale chodzi o cenę, zresztą posiadacze już nawet dużych planetarnych i tak dokopują sobie dodatkowo refraktor. Poza tym najczesciej tez obok malych MAKów polecane sa refraktorki z niewielka aperturą, co za tym idzie duzym polem widzenia, co w nauce moze sie przydać. MAK jednak swoim polem nie dorownuje refraktorowi np 70, czy 102mm. 32 minuty temu, Grzesiek202 napisał: jeśli są warunki, to "jasna", gruba rura i będzie uśmiech na gębie. Trochę tego miałem. Oczywiście, z planetarnym jest podobnie. A najbliższa mglawica M42 w Orionie w Maczku tez pieknie wyglada, podobnie w duzej lornetce przy dobrych warunkach. Lornetka 15x70 jest ok, ale do nauki i z wiekszym polem widzenia 10x50. Znam gościa, który miał Newtony, miał Maki, a po kilku latach przeszedł na obserwacje tylko z lornetek z dobrym szkiełkiem ED. Sam bym jedną z moich lornetek zamienił na jakąś ze szkielkami niskodyspersyjnymi ED. Rozmawialem w zeszlym roku z teleskopami pl, bo Celestron wypuścił dwie sztuki, jedna 20x60, ale usłyszałem, że przeskok jakościowy z niedrogiego Bressera nie bedzie adekwatny do kwoty jaka je różni. Samemu sobie trzeba odpowiedzieć, czy warto. Dokladnie tak jak w audio i w każdym hobby. Ostatnio mam fazę po latach też na pykanie z pneumata, zamienilem swoje ASG i bieganie w scenriuszach bitewek na śrut 😉 Ale nie wariuję i nie szaleję za bardzo, ma być frajda, a nie współzawodnictwo i uczestnictwo w zawodach. Po co mi to. 😆 Edytowano Niedziela o 21:09 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Niedziela o 21:29 Udostępnij Napisano Niedziela o 21:29 22 minuty temu, DiBatonio napisał: Znam gościa, który miał Newtony, miał Maki, a po kilku latach przeszedł na obserwacje tylko z lornetek z dobrym szkiełkiem ED. To mógłbym być ja. 26 minut temu, DiBatonio napisał: Rozmawialem w zeszlym roku z teleskopami pl, bo Celestron wypuścił dwie sztuki, jedna 20x60, ale usłyszałem, że przeskok jakościowy z niedrogiego Bressera nie bedzie adekwatny do kwoty jaka je różni. Miałem Celestrony i Bressery też. Teraz mam jako największą APM 25×100 ED. Genialny sprzęt. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano Niedziela o 21:51 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 21:51 Jakiś czas temu, podczas robienia próbnego zdjęcia smartfonem (przed nagraniem timelapsa nocnego nieba), uchwycił on jakieś dziwne zjawisko. Esy-floresy. Zastanawiam się co to może być. Błąd w oprogramowaniu, glitch, odblaski, flary, owady, drony? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano Niedziela o 21:53 Udostępnij Napisano Niedziela o 21:53 (edytowany) 24 minuty temu, Grzesiek202 napisał: Miałem Celestrony i Bressery też. Teraz mam jako największą APM 25×100 ED. Genialny sprzęt. Miałeś Celestrony SkyMastery chyba co? Ale ja piszę o ostatnich Celestronach ze szkłami ED, nigdy wcześniej Celestron chyba nie miał lornetek ze szkłami ED. Mnie starcza Nikon 10x50 EX CF i Bresser 20x60 Special Astro z mostem na statyw. APMa na jakimś montażu już trzeba co? Kiedyś za mną chodzila lorneta kątowa, ale odpuściłem. Miałem na myśli tego Celestronka 😉 https://teleskopy.pl/product_info.php?cPath=25_266&products_id=9217 @lpomis UFOludki atakujommmm 😆 Prędzej to jakieś drony, jak owady. Długo to było naświetlane, bo może to jeden dron tylko operator się z nim przemieszczał po wylądowaniu? Edytowano Niedziela o 21:54 przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano Niedziela o 22:04 Udostępnij Napisano Niedziela o 22:04 8 minut temu, lpomis napisał: Błąd w oprogramowaniu, glitch, odblaski, flary, owady, drony? A to jest jakaś migawka, czy dłuższy czas ekspozycji? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano Niedziela o 22:07 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 22:07 ISO 2500, 26mm, F1.5, naświetlanie 2 sekundy. Automat z ajfona. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts