Skocz do zawartości

Jaki wzmacniacz z funkcją streamingu do Elac Vela BS403.2?

Robciu

Recommended Posts

1 minutę temu, Robciu napisał:

PM7000N mogę mieć za 2600zł z wysyłką z 2 letnią gwarancją (po zwrocie konsumenckim).

CA EVO 150 mogę mieć za 7500zł z wysyłką z 2 letnią gwarancją obowiązującą też na terenie PL (refurb, bezpośrednio od producenta z ich outletu) - odpisali mi, że produkt może posiadać małe ryski ale dają 30 dni na zwrot, gdyby brzmienie lub stan wizualny mi nie odpowiadał. Wiele komentarzy odnośnie odnowionych produktów jest typu "towar jak nowy itd."

Obie opcję kuszą.

Zastanawiam się jeszcze nad wzmacniaczem z DIRAC - czy to naprawdę taka rewolucja nad którą warto się pochylić czy bardziej marketing?

Osobiście dzwiękowo wybrał bym PM7000N, a i cenowo też duża różnica.

Dirac, no wiesz to już zależy od akustyki twojego pomieszczenia.Jeśli jest dobra to Dirac ci wiele nie pomoże, ale gdy jest kiepska to może wnieśc dużą poprawę.

Wcześniej miałem Arcama SA30 i gdy w moim pomieszczeniu odsłuchowym, trochę nie regularnym o o kształcie mniej więcej 3,60(pierwsze 220cm od okna),a dalej 400cm i długości 580cm ,sprzęt stał na tej węższej ścianie to w miejscu odsłuchowym miałem mood basowy(basu praktycznie nie było słychać) to Dirac bardzo mi pomógł.Gdy przestawiłem sprzęt na długą ścianę i ustawiłem wszystko od siebie (kolumny i miejsce odsłuchowe) na odległość około 220cm to akustyka pomieszczenia bardzo mi się poprawiła i Dirac praktycznie nie był w stanie nic poprawić. Dlatego sprzedałem SA30 i kupiłem lepiej grający wzmacniacz.

Dlatego ,najpierw pożycz od Taty tego marantza i przesłuchaj jak to u ciebie brzmi.Ważne też będzie ustawienie samych kolumn, i to czy postawisz je na standach.

18 minut temu, KrólKiczu napisał:

Masz jakieś problemy z akustyką?

Tego jeszcze nie wiem, gdyż to będzie moje pierwsze stereo na tym mieszkaniu (i w tym pokoju).

19 minut temu, Rafał S napisał:

Osobiście z dwojga złego wolałem już okazjonalne wzbudzanie się niskich tonów (na nielicznych płytach) niż dźwięk przepuszczony w moim torze przez Diraca. 

Ja też zazwyczaj mam tendencję do wyłączania wszelkich polepszaczy, equalizerów itp. Lubię, gdy sprzęt gra swoim naturalnym charakterem. Jeśli chodzi o moje preferencje dźwiękowe (bo tego chyba jeszcze nie napisałem w tym wątku) to lubię brzmienie na wzór Sennheiserów HD650 - ciepłe, muzykalne o łagodnej górze, spójne. Lubię, gdy średnica jest wysokiej rozdzielczości. Najgorsze dla mnie jest granie na planie mocnego V, gdzie sybilanty po kilku piosenkach zaczynają męczyć uszy.

16 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Osobiście dzwiękowo wybrał bym PM7000N, a i cenowo też duża różnica.

Cena mocno przemawia na korzyść PM7000N ale rozmiar już niekoniecznie (na styk zmieści mi się na półkę).

18 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Dlatego ,najpierw pożycz od Taty tego marantza i przesłuchaj jak to u ciebie brzmi. Ważne też będzie ustawienie samych kolumn, i to czy postawisz je na standach.

Na pewno przesłucham ich pierw na PM7000N. "Salon" ma 6m x 3m. Sprzęt muzyczny wraz z TV znajdować się będzie na tej dłuższej ścianie. Czyli od sprzętu do kanapy będzie jakieś 2,5 metra. Głośniki zamierzam postawić na podwieszanej półce, która przechodzi pod podwieszanym TV. Jak je ustawię na półce i siądę na kanapie to głośnik wysokotonowy powinien być mniej więcej na wysokości mojej twarzy. 

1 minutę temu, Robciu napisał:

Tego jeszcze nie wiem, gdyż to będzie moje pierwsze stereo na tym mieszkaniu (i w tym pokoju).

Ja też zazwyczaj mam tendencję do wyłączania wszelkich polepszaczy, equalizerów itp. Lubię, gdy sprzęt gra swoim naturalnym charakterem. Jeśli chodzi o moje preferencje dźwiękowe (bo tego chyba jeszcze nie napisałem w tym wątku) to lubię brzmienie na wzór Sennheiserów HD650 - ciepłe, muzykalne o łagodnej górze, spójne. Lubię, gdy średnica jest wysokiej rozdzielczości. Najgorsze dla mnie jest granie na planie mocnego V, gdzie sybilanty po kilku piosenkach zaczynają męczyć uszy.

No to nie wiem czy akurat Vele 403 spełnią Twoje oczekiwanie, bo grają delikatną v-ką, średnica jest neutralna, równa ale ciepła to w niej zbyt dużo nie ma. Wszystko zweryfikuje odsluch.

6 minut temu, Robciu napisał:

Na pewno przesłucham ich pierw na PM7000N. "Salon" ma 6m x 3m. Sprzęt muzyczny wraz z TV znajdować się będzie na tej dłuższej ścianie. Czyli od sprzętu do kanapy będzie jakieś 2,5 metra. Głośniki zamierzam postawić na podwieszanej półce, która przechodzi pod podwieszanym TV. Jak je ustawię na półce i siądę na kanapie to głośnik wysokotonowy powinien być mniej więcej na wysokości mojej twarzy. 

To ustawianie na podwieszanej półce to nie jest dobre wyjście, i na pewno nie pozwoli kolumnom pokazać tego jak mogą na prawdę zagrać.

4 minuty temu, majkel74 napisał:

No to nie wiem czy akurat Vele 403 spełnią Twoje oczekiwanie, bo grają delikatną v-ką, średnica jest neutralna, równa ale ciepła to w niej zbyt dużo nie ma. Wszystko zweryfikuje odsluch.

Jasne, biorę to pod uwagę. Mała V'ka mi nie przeszkadza. Najważniejsze, żeby wyższe tony nie były drażliwe.

3 minuty temu, Tomasz Kluczynski napisał:

To ustawianie na podwieszanej półce to nie jest dobre wyjście, i na pewno nie pozwoli kolumnom pokazać tego jak mogą na prawdę zagrać.

Na razie innej opcji nie mam. Być może w przyszłości pomyślę o standach.

6 godzin temu, Rafał S napisał:

A jak w porównaniu z nim wypadnie Arcam SA30?

zależy od Diraca. Jak mowa o porównaniu "na sucho", to będzie moim zdaniem ich połączeniem, ale bliżej do Marantza. Jedynie bas szybszy, lepszy detal i scena od niego, ale znowu może przegrać w EVO w tych aspektach. 

20 godzin temu, Rafał S napisał:

A jak w porównaniu z nim wypadnie Arcam SA30?

Bardziej masywny od Marantza. Z Dirac świetna opcja.

19 godzin temu, majkel74 napisał:

Więc do Veli lepszy będzie Marantz. 

Przyda się im trochę masy i nasycenia w średnicy.

Do ELAC Veli potrzeba masy z wzmacniacza?

To ja je odbieram własnie inaczej :) One to mają w sobie.

19 godzin temu, Robciu napisał:

Zastanawiam się jeszcze nad wzmacniaczem z DIRAC - czy to naprawdę taka rewolucja nad którą warto się pochylić czy bardziej marketing?

Tak, SA30 jak dostaniesz albo nowy SA35 ale jego jeszcze nie widziałem.

NAD M10 na razie z wadą.

21 godzin temu, Robciu napisał:

Być może w przyszłości pomyślę o standach.

Jak już będziesz miał w domu kolumny, jakiś wzmacniacz i kable, to spróbuj postawić je choćby na zwykłych taboretach i sprawdzić kilka ustawień, w tym przy samej ścianie i dobre kilkadziesiąt centymetrów od niej (zależnie od możliwości). Usiądź tak, żeby mieć tweetery mniej więcej na wysokości uszu (np. na podłodze, na kocach czy poduszkach). Moim zdaniem po takim eksperymencie nie wrócisz już do pomysłu z podwieszanymi półeczkami. 

Wczoraj przyszły moje BS 403.2. Od razu poprosiłem ojca, żeby podrzucił mi PM7000N. Kolumny wstępnie ustawiłem na roboczo na krzesłach. Tak, aby Tweeter Jet 6 był na wysokości uszu. Odpaliliśmy sprzęt i.... obojgu nam opadły szczęki. Nie spodziewałem się, że takie małe kolumienki mają tak soczysty, dociążony dźwięk. Bas schodzi naprawdę bardzo nisko i jest go całkiem sporo jak na taką małą konstrukcję. Jakościowo bardzo dobry. Tony wysokie to najlepsza interpretacja tego zakresu jaką słyszałem. To jakby połączyć ciepło grające dociążone brzmienie o wysokiej rozdzielczości ze szczegółową górą, która absolutnie nie jest natarczywa ale potrafi przemycić wszystkie detale. Jakby połączenie dwóch różnych światów zestrojone ze sobą w bardzo umiejętny sposób. Jestem pod ogromnym wrażeniem, bo czegoś takiego nie spodziewałem się po tak małej konstrukcji. Ojciec od razu stwierdził, że gra to o wiele lepiej niż jego Focale Vestia n3 😄 A jeśli chodzi o wykonanie i design to nie ma się do czego przyczepić. Nawet żona stwierdziła, że są ładne.

Kupuję Marantza PM7000N. Gra to fenomenalnie. Ciepło, analogowo, z rozmachem, a jednocześnie bez utraty szczegółów, czyli tak jak lubię. 

Łącznie wzmacniacz + kolumny wyjdą mnie 7000 zł (a więc jedynie lekko ponad założony budżet) i jak za tę cenę to uważam, że lepszego zestawu nie kupię 😄

Edytowano przez Robciu