Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
1 godzinę temu, Robciu napisał:

Na ile odczuję różnicę po przejściu z Marantza PM7000N? 

Efektu Wow to raczej nie będzie, bo jako sam wzmacniacz SA30 jest ok ,ale i nic więcej.

Za to jeśli masz problemy z akustyką to Dirac może bardzo pomóc. Streaming też lepszy niż z pm 7000n.

Sam nie mam problemów z akustyką i wymieniłem SA30 na Qudrala Aurum A9 i tu przeskok jakościowy jest spory, jeśli chodzi o sam wzmak.

Swojego ponad rok temu sprzedałem właśnie za 5tys zł, a miał ponad 3,5 roku.

Napisano (edytowany)

Cześć.

Miałem BS403 przez chwile z PM7000N i dla mnie jakościowym skokiem była zmiana na Hegla H120. Nie ma Tidal connect ale świetnie sprawdzał się jako końcówka roon'a. Moim zdaniem Vela i H120 to świetnie połączenie ze świetną, detaliczną górą i super zróżnicowanym i kontrolowanym basem. Poziom dynamiki i kontroli nad głośnikiem H120 jest nieosiągalny dla PM7000N. Moim zdaniem super poukładany dźwięk z lekko wycofana średnicą.

Nie wyobrażam sobie, żeby po PM7000N nie spodobało ci się granie Hegla z tym głośnikiem.

Edytowano przez FreddieMercury
Napisano
Dnia 20.06.2025 o 18:14, Robciu napisał:

Słuchajcie, mam okazję kupić dwuletniego używanego Arcama SA30 za 5 tys zł. Czy warto w niego iść? Jak myślicie? 

Warto

Dnia 20.06.2025 o 18:34, Robciu napisał:

Odczujesz. Nawet bez Diraca. Dojdzie masa. Energia, nasycenie.

Napisano
Dnia 20.06.2025 o 18:34, Robciu napisał:

Będzie spora różnica w samej sygnaturze dźwięku. No i Dirac :) 

Napisano (edytowany)

Od wczoraj jestem przeszczęśliwym posiadaczem Arcama SA30. Chciałem Wam podziękować, za to, że nakłoniliście mnie do kupna tego cuda. Przyznaję, że byłem sceptycznie nastawiony ale po podłączeniu tej integry, zrobieniu aktualizacji i kalibracji + delikatnym zmodyfikowaniu krzywej pod swoje preferencje (ta zaproponowana przez Dirac jest nudna i poprawna do bólu) dosłownie wyrwało mnie z kapci. Poziom szczegółów i kontrola dolnego pasma jest tutaj na nieosiągalnym dla Marantza poziomie. Przy dosłownie każdym kawałku mam opad szczęki. Ale najpiękniejsza jest średnica… zwłaszcza wokale. Tak wyraźnych wokali jeszcze nie słyszałem. 

Sam sprzęt przyszedł w niemal doskonałym stanie wizualnym. Widać, że ktoś bardzo dbał. To były najlepiej wydane 5k w ostatnim czasie. PM7000N z prawie 2 letnią gwarancją (bez 3 miesięcy) poleci na sprzedaż.

Acha, na żywo SA30 prezentuje się lepiej niż na zdjęciach. Wyjątkowo niefotogeniczny jest dziad 😁

Edytowano przez Robciu
  • 2 months later...
Napisano

Dolcze do dyskusji, moze komus to pomoze: tez te kolumny tj. elac vela bs 403 zakupilem i to z heglem h120 i ten hegel nie wpolpracuje , nerw jak nic,  takie plaskie granie bez basu , bez efektu, podpialem starego denona pma710ae, basy powstaly, hegel poszedl do podlogowek,  minelo pol roku,  urlop  i twardo kolumny do multisalonu, ok 10 wytypowanych wzmacniaczy w cenie 3-12k tranzystorowych i hybrydowych, od Musical Fifelity m2si najtanszy  po yamaha r-n2000 najdrozsze, do finalu , ( jak kogos interesuje co bylo testowane to napisze- dluga historia) do domu na testy Musical fidelity M5si oraz tu najwieksza niespodzianka Matrantz Model 50 ( rzutem na tasme bo nie mialo go byc - tak z przypadku troche, juz kupowale MF)- bo w salonie nie mogem zdecydowac , bylem za MF ale chcialem sluchac marantza

Napisze tak; te dwa to swietny wybor do BS 403cokolwiek byscie wybrali, roznoca to MF M5si bas  jest taki techniczny, szybszy, taki realistyczny mocny - w porownaiu do tego marantza oczywiscie, marantz to bass taki dluzej trwajacy, dla audiofili pewnie dyskwalifikujacy ,  bardziej cieply , lejacy sie po podlodze - oba wzmacniacze sa cieple zeby nie bylo i coby nie bylo bas od samego poczatku skali maja dwa  !!!!!!!!!

wnioski: ten moj dlugi wybor wzacniacza zakonczyl  sie sukcesem , znalazlem dwa wspolpracujace z tymi kolumnami i tylko z tymi, nie tyczy sie to moich podlogowek dla przykladu, MF jest bardzo dobry, a marantz juz nie, 

ps wybralem Marantza - za ten lejacy sie bass , taki blizej KD,  MF rownie dobry sprzet z jakims dobrze grajacym dac bardziej naturalny i ma przyciski selektora a nie pokretlo - no i tez zagral z podlogowkami, marantz ma ladnego pilota, a ten od MF jak chinski uniwesalny zamiennik do wszystkiego, za to marantz jest gabarytowo wielki :)

zrodlo to eversolo DMP-A6 gen2, ustawiania EQ -Laudness, Tidal

Gratki dla Kolegi za zakup 403gen2 w tej cenie

• 1 month later...
Napisano

Cześć.

Pozwolę sobie odkopać i podpiąć się pod ten wątek, gdyż posiadam siostrzane kolumny Elac Vela BS404.2 i również przymierzam się u siebie do zmiany systemu. W chwili obecnej gram w 18m2 na systemie dzielonym Marantz PM8006/ND8006. Muszę przyznać, że generalnie Marantz bardzo ładnie zgrywa z tymi Elacami, niemniej czuć, że brakuje mu mocy, trzeba go "kręcić" i że te kolumny potrzebują czegoś więcej i mocniej. Niby scena jest bardzo ładna, rozdzielcza, bas potrafi zejść naprawdę bardzo nisko, lekko rozlewając się i pozostając na dłużej, co akurat nie do końca mi pasuje. Wokale czyste i ładne, ale jakby delikatnie wycofane. Góra poprawna, dość wyrazista, ale nie świszcząca i nachalna.. Generalnie dźwięk jest lekko dynamiczny, dość neutralny, taki powiedziałbym po prostu kulturalny Marantz i tyle. PM8006 trzeba niestety podkręcić, bo przy cichszym graniu jest już bardzo płasko i niefajnie. Jeśli ktoś zna markę, to myślę, że wie o czym myślę. Brakuje mi w nim takiego większego zaangażowania, powietrza, trochę większej sceny, co sprawia, że mamy tutaj ten charakterystyczny lekki kocyk i taką jakby zachowawczość, ostrożność. Starzeję się i gusta się zmieniają :)

AV2025 zbliża się wielkimi krokami. Będę w Pt i Sb więc dla mnie jest to okazja, żeby pooglądać, podotykać, trochę posłuchać, podyskutować z producentami i/lub dystrybucją. Szukam dobrego ALL-IN-ONE w budżecie do ca 20k. Podpowiedzcie proszę, co warto do tych kolumn obejrzeć, a później już odsłuchać na miejscu, u siebie?

Sprzęt musi mieć dobrej klasy przedwzmacniacz gramofonowy MM (obecny u mnie PM8006 ma go naprawdę na dobrym poziomie), streaming oraz możliwość pracy jako końcówka mocy z amplitunerem AV przełączane najlepiej z pilota, bo w moim PM8006 muszę podejść i trzymać 3s przycisk na frontpanelu :). Jestem w stanie obecnie czasowo, a może na zawsze zrezygnować z odtwarzania CD.

Rozważam:

- Arcam SA35 lub SA45, póki co brak funkcji HT bypass, ale ma kiedyś być, urzekły mnie wyglądem :)

- Lyngdorf tdai-2210, nie wiem, czy pracuje w trybie HT,

- Yamaha R-N2000A, gdzieś czytałem, że bardzo dobrze zgrywa się właśnie z Elacami Vela

- Cambridge Audio Evo 150 SE, nie wiem czy ma HT bypass i czy w ogóle to dobry kierunek z jego chyba dość analitycznym graniem,

- Marantz Model 30+30n, tak , tak, rozważam też ponownie, ale w ostateczności system dzielony, choć odstrasza cena i zupełnie inne nie marantzowe brzmienie, choć osobiście nie słuchałem.

Rozważałem też NADy Mxx, ale widzę, że chyba nie potrafią pracować jako końcówka mocy z ampli AV.

Coś jeszcze dorzucić do tej listy? Dzięki za sugestie i do zobaczenia gdzieś w tłumie na PGE :)

Napisano

Nada m33 moge polecić jako all in one, ale faktycznie nie wiem czy może pracować jako końcówka mocy. Na pewno może pracować jako przedwzmacniacz. Jesli wybierasz sie na targi to zawsze możesz się tam zapytać jakie sa opcje.

No i kolejna rzecz to przedwzmacniacz gramofonowy w m33. Jest ale sygnał Jest tam jakos dwukrotnie przetwarzany i szczerze to gramofonu słuchało mi sie lepiej z Cyrusa.

Napisano
12 minut temu, KrólKiczu napisał:

Ja rozważyłbym do 18 metrów mniejsze siostry Veli. Nie wiem czy problem basu wyleczysz wzmacniaczem.

Dziękuję za sugestię. Nie występuje u mnie problem basu. Być może źle się wyraziłem lub niewłaściwie coś zinterpretowałeś. Ten Marantz po prostu tak gra z tymi kolomnami. Bas jest głęboki, niski i lekko przeciągniety. Nie jest to punktowe pykanie. Mniejsze BS403.2 również miałem na odsluchu w domu i tam basu było troszkę za mało, ale charakterystyka z tym wzmacniaczem byla ta sama. Pokój mam częściowo zaadoptowany akustycznie, właśnie głównie basowo (mod pomieszczenia ca 47-50 Hz), bo według mnie, jest to kluczowe do osiągnięcia dobrego dźwięku, istotniejsze niż sprzęt. Tutaj problemem jest jakiś taki niezdecydowany, zachowawczy dźwięk tego tandemu i zbyt mała, w moim odczuciu, moc wzmacniacza. Te kolumny zasługują na więcej i lepiej. Stąd pytanie o kierunek poszukiwań. 

29 minut temu, Webster.brd napisał:

Nada m33 moge polecić jako all in one, ale faktycznie nie wiem czy może pracować jako końcówka mocy. Na pewno może pracować jako przedwzmacniacz. Jesli wybierasz sie na targi to zawsze możesz się tam zapytać jakie sa opcje.

No i kolejna rzecz to przedwzmacniacz gramofonowy w m33. Jest ale sygnał Jest tam jakos dwukrotnie przetwarzany i szczerze to gramofonu słuchało mi sie lepiej z Cyrusa.

Już wiem, że M33 nie ogarnia trybu końcówki mocy.

Nowa seria Cyrus 40 wygląda i gra przekozacko, ale to nie segment dla mnie, jeszcze :)

Napisano
5 godzin temu, Toma napisał:

Cambridge Audio Evo 150 SE, nie wiem czy ma HT bypass i czy w ogóle to dobry kierunek z jego chyba dość analitycznym graniem,

Ma HT Bypsass 

Oprócz niego można jeszcze dorzucić np. Gato Audio DIA-250S NPM, ewentualnie któryś z Cyrusów (tylko tu nie ma all in one, za wyjątkiem jednego niższego modelu).

Napisano
Dnia 17.10.2025 o 16:22, KrólKiczu napisał:

A masz jakieś pomiary zrobione po adaptacji? 

Póki co nie. Nie było takiej potrzeby, bo efekt dotychczasowych ustrojów jest znaczący.

Napisano
Dnia 17.10.2025 o 19:37, Webster.brd napisał:

Słuchałeś już Cyrusa 40? Jak opiszesz brzmienie? Mi też sie podobają wizualnie nowe modele, ale nie udało mi sie ich posłuchać. No i ceny faktycznie troche 

Słuchałem calego zestawu niestety tylko chwilę, gdzues w przelocie,  ale nie pamietam z czym grał. Brzmienie charakterystyczne dla tej marki. Bardzo zrównoważone, ale dynamiczne, a jednocześnie lekkie i przyjemne, takie dostojne. Bas bardzo lekko dociążony, nie pukający. Średnica nie narzucająca się, taka w sam raz, a góra była delikatna,  ale jasna. Pamiętam, że zrobił na mnie świetne wrażenie i pewnie super zgrywałby się właśnie z tymi Elacami, bo one grają delikatnie ciepłą barwa. Niemniej nie ten budżet sprzętu i nie ten segment kolumn.