Erill Napisano 3 kwietnia Napisano 3 kwietnia Cześć mam problem. Mam Denona x4400 i osobny wzmacniacz pod subwoofer. Gdy trzymam chinche od subwoofera w ręce i dotknę drugą ręką wzmacniacza, to mnie pieści jakby napięcie 230 60hz tam było... Inny wzmacniacz z tym denonem nie kopie. Ten wzmacniacz z Onkyo RZ730 nie kopał. Wiecie co może być nie tak? Nie chcę skopać sprzętu... Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 3 kwietnia Napisano 3 kwietnia Mierzyłeś to napięcie? Masz podłączoną kablówkę lub antenę? Odpisz, cytując
RoRo Napisano 3 kwietnia Napisano 3 kwietnia Może coś jest z polaryzacją? Czy jest możliwość innego podłączenia kabla sieciowego? Czy jak dotykasz subwoofer, Denona oraz wzmacniacza to czujesz na którejś obudowie lekkie mrowienie? Ja miałem tak w starym wzmacniaczu Sony i gdy odwrotnie podłączyłem kabel w gniazdku (płaska wtyczką, bez uziemienia) problem zniknął. Pozdrawiam Odpisz, cytując
Erill Napisano 3 kwietnia Autor Napisano 3 kwietnia 1 godzinę temu, RoRo napisał: Może coś jest z polaryzacją? Czy jest możliwość innego podłączenia kabla sieciowego? Czy jak dotykasz subwoofer, Denona oraz wzmacniacza to czujesz na którejś obudowie lekkie mrowienie? Ja miałem tak w starym wzmacniaczu Sony i gdy odwrotnie podłączyłem kabel w gniazdku (płaska wtyczką, bez uziemienia) problem zniknął. Pozdrawiam Wtyk z bolcem, denon trapez, nie da się inaczej. Są wpięte w tę samą listwę. 5 godzin temu, tomek72 napisał: Mierzyłeś to napięcie? Masz podłączoną kablówkę lub antenę? 90-110v różnica potencjału między chinch i obudową wzmacniacza. Wzmacniacz sam nie kopie, chinche same też nie kopią 🤦 Odpisz, cytując
Lebcio Napisano 4 kwietnia Napisano 4 kwietnia 7 godzin temu, Erill napisał: Wtyk z bolcem, denon trapez, nie da się inaczej. Są wpięte w tę samą listwę. 90-110v różnica potencjału między chinch i obudową wzmacniacza. Wzmacniacz sam nie kopie, chinche same też nie kopią 🤦 Jeśli chodzi o gniazdko zasilające to możesz jeszcze sprawdzić: -czy faza w gniazdku jest z lewej strony gdy bolec ochronny jest na górze -sprawdzić w gniazdku czy bolec ochronny jest podłączony do przewodu ochronnego Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 4 kwietnia Napisano 4 kwietnia Miałem podobne objawy z komputerem w starym mieszkaniu. Dwuprzewodowa instalacja. Znajomy elektryk zrobił "zerowanie" gniazdek i problem ustąpił. 1 Odpisz, cytując
nowy78 Napisano 4 kwietnia Napisano 4 kwietnia Dokładnie. Jeżeli urządzenie jest przewidziane do zasilania z instalacji trójprzewodowej, a zasilamy je z dwuprzewodowej, bez połączenia przewodu PE, może wystąpić sytuacja, w której wbudowane tuż za gniazdem zasilającym filtry będą powodowały powstanie na masie urządzenia napięcia równego w przybliżeniu połowie napięcia zasilania czyli ok 115V. Jeżeli jedno z urządzeń ma takie filtry, a drugie nie (lub ma ale nie wnikając w szczegóły w pewien sposób ograniczone), jest to sygnalizowane charakterystycznym mrowieniem w trakcie badania palpacyjnego Sytuacja, w której na masie/obudowie urządzenia pojawi się napięcie może mieć miejsce także, gdy używamy listwy filtrującej, zasilanej z sieci dwuprzewodowej. Odpisz, cytując
Butler Napisano 4 kwietnia Napisano 4 kwietnia Krótko - pierwszy krok to sprawdzenie instalacji 230V Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 5 kwietnia Napisano 5 kwietnia Czy to problem kiedy użytkujesz sprzet? Bo rozumiem że zmiana instalacji teraz za bardzo nie wchodzi w gre? Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 5 kwietnia Napisano 5 kwietnia Dnia 3.04.2025 o 23:09, Erill napisał: 90-110v różnica potencjału między chinch i obudową wzmacniacza. Wzmacniacz sam nie kopie, chinche same też nie kopią miałem podobną sytuację jakiś czas temu, ale u mnie przyczyną okazała się "kablówka". Problem rozwiązał izolator galwaniczny na wejściu kablówki do domu. Znalazłem również przypadkiem izolator do RCA, oczywiście jeżeli instalacja 230V jest bez zarzutu może warto sprawdzić. 1 Odpisz, cytując
Erill Napisano 13 kwietnia Autor Napisano 13 kwietnia Dzięki wszystkim za pomoc. Okazało się, że Smart stycznik ma podłączenie PE, ale w środku wejście i wyjście nie jest połączone. Popaprane chińczyki... Połączyłem PE na sztywno i problem nie występuje ❤️ Instalację mam nową, sam robiłem z PE, stąd podejrzenia padły na sprzęt. 1 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts