Erill Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Cześć mam problem. Mam Denona x4400 i osobny wzmacniacz pod subwoofer. Gdy trzymam chinche od subwoofera w ręce i dotknę drugą ręką wzmacniacza, to mnie pieści jakby napięcie 230 60hz tam było... Inny wzmacniacz z tym denonem nie kopie. Ten wzmacniacz z Onkyo RZ730 nie kopał. Wiecie co może być nie tak? Nie chcę skopać sprzętu... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Mierzyłeś to napięcie? Masz podłączoną kablówkę lub antenę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu Może coś jest z polaryzacją? Czy jest możliwość innego podłączenia kabla sieciowego? Czy jak dotykasz subwoofer, Denona oraz wzmacniacza to czujesz na którejś obudowie lekkie mrowienie? Ja miałem tak w starym wzmacniaczu Sony i gdy odwrotnie podłączyłem kabel w gniazdku (płaska wtyczką, bez uziemienia) problem zniknął. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erill Napisano 14 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 14 godzin temu 1 godzinę temu, RoRo napisał: Może coś jest z polaryzacją? Czy jest możliwość innego podłączenia kabla sieciowego? Czy jak dotykasz subwoofer, Denona oraz wzmacniacza to czujesz na którejś obudowie lekkie mrowienie? Ja miałem tak w starym wzmacniaczu Sony i gdy odwrotnie podłączyłem kabel w gniazdku (płaska wtyczką, bez uziemienia) problem zniknął. Pozdrawiam Wtyk z bolcem, denon trapez, nie da się inaczej. Są wpięte w tę samą listwę. 5 godzin temu, tomek72 napisał: Mierzyłeś to napięcie? Masz podłączoną kablówkę lub antenę? 90-110v różnica potencjału między chinch i obudową wzmacniacza. Wzmacniacz sam nie kopie, chinche same też nie kopią 🤦 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebcio Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 7 godzin temu, Erill napisał: Wtyk z bolcem, denon trapez, nie da się inaczej. Są wpięte w tę samą listwę. 90-110v różnica potencjału między chinch i obudową wzmacniacza. Wzmacniacz sam nie kopie, chinche same też nie kopią 🤦 Jeśli chodzi o gniazdko zasilające to możesz jeszcze sprawdzić: -czy faza w gniazdku jest z lewej strony gdy bolec ochronny jest na górze -sprawdzić w gniazdku czy bolec ochronny jest podłączony do przewodu ochronnego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Miałem podobne objawy z komputerem w starym mieszkaniu. Dwuprzewodowa instalacja. Znajomy elektryk zrobił "zerowanie" gniazdek i problem ustąpił. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Dokładnie. Jeżeli urządzenie jest przewidziane do zasilania z instalacji trójprzewodowej, a zasilamy je z dwuprzewodowej, bez połączenia przewodu PE, może wystąpić sytuacja, w której wbudowane tuż za gniazdem zasilającym filtry będą powodowały powstanie na masie urządzenia napięcia równego w przybliżeniu połowie napięcia zasilania czyli ok 115V. Jeżeli jedno z urządzeń ma takie filtry, a drugie nie (lub ma ale nie wnikając w szczegóły w pewien sposób ograniczone), jest to sygnalizowane charakterystycznym mrowieniem w trakcie badania palpacyjnego Sytuacja, w której na masie/obudowie urządzenia pojawi się napięcie może mieć miejsce także, gdy używamy listwy filtrującej, zasilanej z sieci dwuprzewodowej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 13 minut temu Udostępnij Napisano 13 minut temu Krótko - pierwszy krok to sprawdzenie instalacji 230V Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts