Skocz do zawartości

Kopiący chinch przy jednym wzmacniaczu

Erill

Recommended Posts

Cześć mam problem.

Mam Denona x4400 i osobny wzmacniacz pod subwoofer. Gdy trzymam chinche od subwoofera w ręce i dotknę drugą ręką wzmacniacza, to mnie pieści jakby napięcie 230 60hz tam było... Inny wzmacniacz z tym denonem nie kopie. Ten wzmacniacz z Onkyo RZ730 nie kopał. Wiecie co może być nie tak? Nie chcę skopać sprzętu...

Może coś jest z polaryzacją? Czy jest możliwość innego podłączenia kabla sieciowego?

Czy jak dotykasz subwoofer, Denona oraz wzmacniacza to czujesz na którejś obudowie lekkie mrowienie? Ja miałem tak w starym wzmacniaczu Sony i gdy odwrotnie podłączyłem kabel w gniazdku (płaska wtyczką, bez uziemienia) problem zniknął.

Pozdrawiam

1 godzinę temu, RoRo napisał:

Może coś jest z polaryzacją? Czy jest możliwość innego podłączenia kabla sieciowego?

Czy jak dotykasz subwoofer, Denona oraz wzmacniacza to czujesz na którejś obudowie lekkie mrowienie? Ja miałem tak w starym wzmacniaczu Sony i gdy odwrotnie podłączyłem kabel w gniazdku (płaska wtyczką, bez uziemienia) problem zniknął.

Pozdrawiam

Wtyk z bolcem, denon trapez, nie da się inaczej. Są wpięte w tę samą listwę.

5 godzin temu, tomek72 napisał:

Mierzyłeś to napięcie? Masz podłączoną kablówkę lub antenę?

90-110v różnica potencjału między chinch i obudową wzmacniacza. Wzmacniacz sam nie kopie, chinche same też nie kopią 🤦

7 godzin temu, Erill napisał:

Wtyk z bolcem, denon trapez, nie da się inaczej. Są wpięte w tę samą listwę.

90-110v różnica potencjału między chinch i obudową wzmacniacza. Wzmacniacz sam nie kopie, chinche same też nie kopią 🤦

Jeśli chodzi o gniazdko zasilające to możesz jeszcze sprawdzić:

-czy faza w gniazdku jest z lewej strony gdy bolec ochronny jest na górze

-sprawdzić w gniazdku czy bolec ochronny jest podłączony do przewodu ochronnego

Dokładnie. Jeżeli urządzenie jest przewidziane do zasilania z instalacji trójprzewodowej, a zasilamy je z dwuprzewodowej, bez połączenia przewodu PE, może wystąpić sytuacja, w której wbudowane tuż za gniazdem zasilającym filtry będą powodowały powstanie na masie urządzenia napięcia równego w przybliżeniu połowie napięcia zasilania czyli ok 115V.  Jeżeli jedno z urządzeń ma takie filtry, a drugie nie (lub ma ale nie wnikając w szczegóły w pewien sposób ograniczone), jest to sygnalizowane charakterystycznym mrowieniem w trakcie badania palpacyjnego ;) 

Sytuacja, w której na masie/obudowie urządzenia pojawi się napięcie może mieć miejsce także, gdy używamy listwy filtrującej, zasilanej z sieci dwuprzewodowej.