audiowit Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Cytat "Wracając natomiast do problemu poruszonego nieco wyżej przez Krafta. Na podstawie rozmów z kolegami wiem, że nie dla każdego więcej znaczy lepiej" Podaj konkretne przykłady, kto i o ktorym pomieszczeniu tak powiedział. 9 minut temu, Mikelas76 napisał: Też tak myślę, z naciskiem na niewiele. Podobnie sztukę robisz z pomiarów i wykresów ktore nic nie wnosza sonicznie tudzież dzwiękowo oprocz samej wiedzy. Delikatnie slychac przewage myronow, pewnie dla zwyklego sluchacza niewarta rewolucji, jednakze dla kogos konsekwentnie dążącego do perfekcji warte tych pieniedzy Wszystko jasne. Masz na tyle slaba akustyke ze nie slyszysz tego. Nie zakladaj ze wszyscy maja podobne tobie warunki. U mnie slychac bylo od razu wstawienie na boczne odbicia. Nie jest to WOW, ale slychac. Moze zastosuj kalkulator zeby dobrze chwycic punkty na suficie. Werdyktu moze nie wydawaj bo samo to slowo brzmi zbyt powaznie. Moze wyraz swoje zdanie po prostu. Z wiarygodnych źrudeł wiem, ze postepy jesli chodzi o dźwięk i akustyke są duże. Nie wiesz, co on uslyszy, a czego nie. Daj mu szansę sprawdzić. Mariusz trochę przynudza ze swoimi wykresami ale progres jest. Kazda sciezka jest dobra jesli prowadzi do celu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowany) 14 minut temu, audiowit napisał: Cytat "Wracając natomiast do problemu poruszonego nieco wyżej przez Krafta. Na podstawie rozmów z kolegami wiem, że nie dla każdego więcej znaczy lepiej" Podaj konkretne przykłady, kto i o ktorym pomieszczeniu tak powiedział. Nie wiem czy mogę ale żeby nie być gołosłownym - u forumowego kolegi Piotrka z okolic Częstochowy zdjęcie ciężkich zasłon dało, wg niego, lepszy rezultat niż ich pozostawienie. Nie są to oczywiście żadne absorbery czy dyfuzory ale tak jak i one działają na konkretne pasmo. O przykładzie z sufitem niestety się nie wypowiem bo ten kolega nie pisze już tutaj a i ja od dawna nie mam z nim kontaktu. Edytowano 8 godzin temu przez KrólKiczu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 17 minut temu, Mikelas76 napisał: Jarek ma troche racji, gdyz potrzebna jest jednak spora ilosc ustrojow i jeden mniej czy wiecej nie zrobi roznicy. Liczy sie jednak ilosc Dlaczego "trochę". Z dalszej części Twojej wypowiedzi wynika, że mam po prostu rację;). Więcej odwagi! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Kraft, skąd u Ciebie takie zmiany stanowiska? Sufit ważny, robisz z pokoju uzytkowego pokoj odsluchowy? Czy przez tyle lat sie mylileś? Nie oczekuję odpowiedzi- tak, bo wiem, ze nie umiesz przyznawać się do błędow. Umowmy sie na znak. Jak postawisz kropkę to bedzie znaczylo tak, jak przecinek to nie 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 1 minutę temu, audiowit napisał: Kraft, skąd u Ciebie takie zmiany stanowiska? Sufit ważny, robisz z pokoju uzytkowego pokoj odsluchowy? Czy przez tyle lat sie mylileś? Tak, mylił się. A może nie chciał "bałaganić" w salonie? 3 minuty temu, audiowit napisał: bo wiem, ze nie umiesz przyznawać się do błędow Hmmm możesz mieć rację 🤭. 12 minut temu, Kraft napisał: Dlaczego "trochę". Z dalszej części Twojej wypowiedzi wynika, że mam po prostu rację;). Więcej odwagi! Wszyscy wiemy ze do dzialania ustrojów potrzebna jest jakas tam ptzez kogos przeliczana wartosc w % calej powierzchni. I tu pelna zgoda. Ale, jak w przypadku myron/vicoustic, liczy sie tez troche ich jakosc. Skoro juz sie zagraca sobie pokoj, to warto robic to ze 100% skutecznoscia, zeby to dzialalo na maxa. A dlaczego nie chce przyznac tobie racji w 100%? A dlatego, ze jeszcze nie slyszysz bezpiecznikow, kabli zasilajacych, kabli cyfrowych, zasilaczy liniowych itp. Dzieki "Najwyzszemu" ze przekonales sie do akustyki. Czekam az zrozumiesz cala reszte. Wtedy przyznam tobie racje. W 100% 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 11 minut temu, Mikelas76 napisał: A dlatego, ze jeszcze nie slyszysz bezpiecznikow, kabli zasilajacych, kabli cyfrowych, zasilaczy liniowych itp. Nie zapominajmy o liniowych ekspanderach przewodności, separatorach potencjałów, transpulsatorach fazy aktywnej oraz fazometrach symfonicznych. Nie gadaj, że nie używasz ich u siebie 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Natomiast sam już myślałem o wątku z przeglądem dostępnych na rynku ustrojów akustycznych i wrażeniami z ich aplikacji w naszych pokojach. Jestem za. Podejmiesz się? 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowany) 37 minut temu, Mikelas76 napisał: Dzieki "Najwyzszemu" ze przekonales sie do akustyki. I to nawet dość dawno:). Zdaje się, że nawet sam rozruszałem ten temat na naszym forum. Wkleję parę wątków. Jak ktoś przeoczył, to może doczytać. Coś ciekawego na pewno znajdzie. A Ty Michał kiedy zacząłeś rzeźbić w temacie? Edytowano 7 godzin temu przez Kraft 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Hej, Sporo wypowiedzi czytałem, że ustroje akustyczne, absorbery ujmują sopranów. Nic takiego nie ma miejsca, jedyne czego ujmują to czas pogłosu. Poprawiają "clarity", sprawiają, że inaczej słyszymy, ale nie mniej tylko bardziej Pokazywałem już pomiary dB SPL gołej ściany i ściany z czterema absorberami. Pomiar z tego samego miejsca, w tych samych warunkach poza zmienna jaką były absorbery. Nawet 1dB SPL amplitudy na sopranach nie ubył. Gdyby coś ubyło to byłoby to widać w pomiarze. Pozdrawiam. M 1 godzinę temu, Mikelas76 napisał: Podobnie sztukę robisz z pomiarów i wykresów ktore nic nie wnosza sonicznie tudzież dzwiękowo oprocz samej wiedzy. Ja mierzę i słucham. To źle? 1 godzinę temu, Mikelas76 napisał: Wszystko jasne. Masz na tyle slaba akustyke ze nie slyszysz tego. To dopiero sprawdzę więc na razie gdybam tylko. 1 godzinę temu, Mikelas76 napisał: Nie zakladaj ze wszyscy maja podobne tobie warunki. Nie zakładam. Nikt nie ma. Każdy ma inne więc u każdego może być słychać co innego. W tym kontekście czuję się upoważniony o wygłaszaniu werdyktu, bo nikt inny go nie wygłosi. "U mnie" nie znaczy "u Ciebie". Proste? Pozdrawiam. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 20 minut temu, MariuszZ napisał: Nie zakładam. Nikt nie ma. Każdy ma inne więc u każdego może być słychać co innego. W tym kontekście czuję się upoważniony o wygłaszaniu werdyktu, bo nikt inny go nie wygłosi. "U mnie" nie znaczy "u Ciebie" To moze nastepnym razem zaznacz werdykt "u Ciebie" i "twoja akustyka". Kazdy bedzie wiedzial iz twa opinia dotyczy wylacznie twoich ustrojow, warunkow itp. 21 minut temu, MariuszZ napisał: Ja mierzę i słucham. To źle? Absolutnie nie. Tyle ze robisz z tego jak to napisales "sztuke". 22 minuty temu, MariuszZ napisał: Nikt nie ma. Każdy ma inne więc u każdego może być słychać co innego Otoz to, i na tym zakonczmy 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowany) 56 minut temu, MariuszZ napisał: Nic takiego nie ma miejsca, jedyne czego ujmują to czas pogłosu. Niektorzy z nas wiedza o tym od lat. A pokazesz pelen wykres rt60? Zdaje sie ze masz za wysoki czas poglosu ponizej 100hz. a nie idzie odczytac wartosci. Nie widac tez spla do 400hz A co sie u ciebie dzieje pomiedzy 4 a 5,5 tysiaca hz??? Co to za dziura? Jest DUŻA... Edytowano 6 godzin temu przez Mikelas76 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 9 minut temu, Mikelas76 napisał: Zdaje sie ze masz za wysoki czas poglosu ponizej 100hz. a nie idzie odczytac wartosci. Ale przecież wg akustyków mierzenie czasu pogłosu poniżej 100 Hz nie ma sensu. Ale skoro już poruszyłeś ten temat - jaki wg Ciebie powinien być ten czas pogłosu w tym zakresie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 1 minutę temu, KrólKiczu napisał: Ale skoro już poruszyłeś ten temat - jaki wg Ciebie powinien być ten czas pogłosu w tym zakresie? Sa wykresy Bartka przecież Dostrzegam ze w zakresie do 100hz Mariusz ma duzy czas poglosu Tu masz przyklad, ktory ukazuje referencje ptzerywana linia. Duze wyskoki nawet na niskich tonach swiadcza ze jest tam problem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 2 minuty temu, Mikelas76 napisał: Sa wykresy Bartka przecież Dostrzegam ze w zakresie do 100hz Mariusz ma duzy czas poglosu Ok. Bez złośliwości. Jaki czas pogłosu na basie jest wg Ciebie akceptowalny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Akurat moj pokoj 24m² z moja adaptacja miesci sie idealnie miedzy przerywanymi liniami. Mi bardziej chodzi o to ze wykres czasu poglosu nie powinien miec takich naglych wyskokow. Moze by ponizej 0,4 czy nawet powyzej, ale powinien byc linia w miare prosta. To gwarantuje brak powazniejszych klopotow. 2 minuty temu, KrólKiczu napisał: Ok. Bez złośliwości. Jaki czas pogłosu na basie jest wg Ciebie akceptowalny? No taki ktory wpasuje sie miedzy przerywane 3 minuty temu, KrólKiczu napisał: Ok. Bez złośliwości. Jaki czas pogłosu na basie jest wg Ciebie akceptowalny? W innym pokoju mialem problemy z basem i na rt60 od razu tez to widac. Te wykresy tzn spl i rt60 czyta sie razem. A absorberami tylko uspakajasz poglos. Ja spl "ustawilem" przede wszystkim prawidlowym istawieniem kolumn i miejsca odsluchu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 45 minut temu, Mikelas76 napisał: Absolutnie nie. Tyle ze robisz z tego jak to napisales "sztuke". Nic takiego nie napisałem o pomiarach. Nie o pomiarach tylko o słuchaniu. O pomiarach pisałem wielokrotnie. Ty też. Cytuję Ciebie: "Zaczalbym od pomiarow, wstawianu ustrojow, przestawianiu kolumn i siedziska a potem na koncu weryfikowalbym na sluch. Niestety nie zawsze idealny wykres/pomiar idzie w parze z najlepszymi wrazeniami odsluchowymi… Ale na bazie doswiadczen wlasnych uwazam ze pomiary sa konieczne. Mozna je potraktowac jako wytyczne do dalszych dzialan i trudno to zastapic wylacznie odsluchami. Za dlugo trwaja takie „manualne” zabawy, a czasami i tak jest potrzebny jeden czy drugi kolega aby z dystansu ocenic system i zasugerowac usuniecie czy wstawienie dyfuzorow czy innych pianek itp itd". To co? Moje pomiary są złe, Twoje dobre? 🤦♂️ 23 minuty temu, Mikelas76 napisał: A pokazesz pelen wykres rt60? Wstawiam plik mdat. To samo pomieszczenie w roznym czasie. Heresy, BMNy i Bifrosty tak u mnie mierzą. Wrzuć swoje pomiary, te najlepsze. Chętnie się przyjrzę 😁 Moje pomiary.mdat 24 minuty temu, Mikelas76 napisał: A co sie u ciebie dzieje pomiedzy 4 a 5,5 tysiaca hz??? Co to za dziura? Jest DUŻA... Tak mają Heresy. Fabrycznie jest tweeter odwrócony. Aktualnie mam zamienioną polaryzację tweetera, ale raczej wrócę do fabrycznych ustawień. Zresztą nie tylko Heresy tak mają . Cornwalle też Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 1 minutę temu, MariuszZ napisał: To co? Moje pomiary są złe, Twoje dobre? Oczywiscie ze nie. Ty po prostu namiernie egzaltujesz wykresy i pomiary, ale ok. Slyszalem ze jestes z wyksztalcenia elektronikiem po jakims zdaje WAT, a jesli tak jest to by wyjasnialo. Spokojnie Mariusz, za bardzo bierzesz to do siebie. 5 minut temu, MariuszZ napisał: Wrzuć swoje pomiary, te najlepsze. Chętnie się przyjrzę 😁 Juz ci kiedys wysylalem. Chyba nie robimy zawodow kto ma wie.... co? Zauwazylem tylko ze mozesz miec problem z basem do 100hz i zapytalem o dziure 4000-5500hz. Mam jeszcze prosbe. Od jakiegos czasu nie widzę powiadomien ze dostaje jakas wiadomosc i ze ktos mnie cytuje. Nic nie zmienialem i chyba mam. to pozaznaczane, a nie działa... Ktos ma jakis pomysl? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 2 minuty temu, Mikelas76 napisał: Slyszalem ze jestes z wyksztalcenia Nie słuchaj plotek, ale tak jestem technicznym wykształciuchem Mierzę bo warto mieć pełen obraz sytuacji. Słucham bo lubię utwierdzać się słuchem w technicznych przekonaniach. Zachęcam do analiz na każdej płaszczyźnie, praktycznej, teoretycznej i organoleptycznej. Świat audio jest wtedy mniej skomplikowany. 25 minut temu, Mikelas76 napisał: Dostrzegam ze w zakresie do 100hz Mariusz ma duzy czas poglosu 300-350ms . To dużo? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Ty masz sredni czas pogłosu 0,22s ??? Teraz widze ze jest rowny, ale czy ty nie masz za bardzo wygluszonego pomieszczenia? Kiedys bylem w podobnym pomieszczeniu. Jak dla mnie poglos za niski zdecydowanie. Nie krytykuje, to twoja sprawa jak tak lubisz. Kazdy z nas ma problematyczny pokoj. U ciebie cos na splu miedzy 200a 400hz jest za malo, szczegolnie na bifrostach pojawia sie spora dziura. Jak jest miejsce to pojeździłbym fotelem i paczkami po podlodze. I wywalil troche absorberow. Ale to ja 😉 15 minut temu, MariuszZ napisał: 300-350ms . To dużo? Teraz widze i jest ok. Tamten screen nieszczesliwie pokazywal. Ale na serio masz za niski poglos. To zabija troche zywosc dzwiekow... Tu masz porownanie spl i sam ocen. Twoje Heresy i moje YB A tu masz moj rt60, pierwszy z brzegu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu @MariuszZ, możesz zdradzić jak udało Ci się uzyskać tak niski czas pogłosu na basie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 1 minutę temu, KrólKiczu napisał: jak udało Ci się uzyskać tak niski czas pogłosu na basie? Pokoj jest nieduży, zagracony, jest kilka m2 absorberów i to działa. 1 godzinę temu, Mikelas76 napisał: Ale na serio masz za niski poglos. To zabija troche zywosc dzwiekow... Nie sądzę. Po prostu nie mam pogłosu ponad normę. Wklejałem pomiar w korytarzu normy. Jest OK i podoba mi się. Jeżeli chodzi o Twoje pomiary to nie widziałem pliku mdat. Przegapiłem? Wklejałeś screenshoty. Wklej plik z pomiaru mdat. Chętnie obejrzę po mojemu 😎 1 godzinę temu, Mikelas76 napisał: Tu masz porownanie spl i sam ocen Nie da się. Trzeba SPL znormalizować. Daj mdat to wyrównam poziomy, obejrzymy SR, clarity i inne parametry. Podyskutujemy 😎 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 17 minut temu, MariuszZ napisał: Podyskutujemy Przy okazji podrzuce, teraz nie mam jak. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 7 godzin temu, lpomis napisał: Nie za blisko tylnej ściany? Panele załapią się na pierwsze odbicia? Hej, Tak myślę. Będę kombinował na te 3D rzepy. Nic na stałe. Pochwalę się na pewno. Pozdrawiam. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts