lpomis Napisano 5 maja Napisano 5 maja (edytowany) Dobra. To teraz jak będę mierzył i coś wrzucał na forum, to co najmniej po kilkunastu próbach, w odstępach co 1 cal, żeby wykresik był jak najrówniejszy. Wybiorę ten najlepszy! Dla lepszego samopoczucia i aby innym gul skoczył, heh A na serio, dobrze że chociaż z niższymi częstotliwościami nie ma takich cyrków. Edytowano 5 maja przez lpomis Odpisz, cytując
Kraft Napisano 5 maja Napisano 5 maja Można mierzyć kilka razy z małymi przesunięciami i uśredniać w REW. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 5 maja Napisano 5 maja Chcąc z grubsza oszacować,, ile ustrojów potrzebujemy do zbicia czasu pogłosu, można się pobawić takim na przykład kalkulatorem. https://acoustic.ua/rt60/?lang=en Da się w niego wpisać nawet oktawowe parametry pochłaniania konkretnych posiadanych przez nas absorberów. 1 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 5 maja Napisano 5 maja Panowie, ja mam pomiary z marca tego roku. Mikrofon stal nieruszany, a zmienialy sie ustroje itp. Co prawda nie bylo ich jakos duzo, ale bedzie porownanie. Wybiore dwie wersje, taką sote i taką na maxa obstawioną. Ale to za chwile wrzuce. 1 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 5 maja Napisano 5 maja A to dwa z moich eksperymentalnych ustawień. Pierwsze ustawienie to tylko "kanapka" PET/BASOTECT na pierwsze odbicie z lewej (kolor fioletowy) Drugie ustawienie to juz wariacja gdzie jest wiecej pochłaniania i rozpraszania - pet na 1 z lewej myrony na 2 z lewej, zasłona gęsta na 1 odbicie z prawej, myrony na 2 z prawej, zasłona tylna rozciagnieta To tylko wyglada skomplikowanie ale załóżmy ze pierwszy (fioletowy) wykres jest mega prosty, a drugi (zielony) ma wiecej ustrojów. Na wykresie SPL widać różnicę ale niewielką maksymalnie 2 db. Pierwsze odbicie mam na mysli odbicie z kolumny przyległej (bliskiej) do ściany Drugie odbicie to odbicie z kolumny przeciwległej (dalszej) do ściany. A jak wygląda pogłos? Nie wiem jak wrzucic razem te wykresy, wiec wrzuce oba i powiem ze ten z nizszym czasem pogłosu to ten gdzie jest wiecej ustrojów. Jak widać na tych eksperymentalnych ustawieniach ustroje ruszają pogłos dopiero od 200hz w górę. Kto chce np. @MariuszZ moze obejrzec oba pliki w REW. Zaznaczam ze to był tylko eksperyment marzec 23 L 66 i 97 P 92 i 92 M 224 i 228 pet na 1 z lewej.mdat marzec 23 L 67 i 97 P 92 i 92 M 224 i 228 pet+ ażur i poduszki ponizej na 1 z lewej myrony na 2 z lewej rozciagnieta zaslona na 1 z prawej myrony na 2 z prawej zasłona tylna rozciagnieta.mdat Spytam raz jeszcze, gdzie zaznaczyć zebym widział powiadomienia na stronie? Niby mam zaznaczone a nie widze jak ktos odpowiada mi czy mnie cytuje... 5 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 5 maja Napisano 5 maja (edytowany) No to nie widać szczególnie "zjadania" góry. Edytowano 5 maja przez Kraft Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 5 maja Napisano 5 maja 15 godzin temu, Kraft napisał: Chcąc z grubsza oszacować,, ile ustrojów potrzebujemy do zbicia czasu pogłosu, Bawiłem się tym kalkulatorem. Konia z rzędem temu komu uda się dopasować oczekiwania do realnego stanu. Tzn. wrzuciłem wszystko co mam do kalkulatora licząc, że wypluje to co mam, ale nie bardzo chcial. Strasznie zawyżał poglos czyli tak jakby działał na korzyść oczekiwań bo realny pomiar wykazywał dużo niższy poglos niż symulował kalkulator. Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 5 maja Napisano 5 maja 5 minut temu, Kraft napisał: No to nie widać szczególnie "zjadania" góry Z tym ze tam nie bylo za duzo absorberow. Raczej 50/50 dyfuzor i absorber. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 5 maja Napisano 5 maja (edytowany) 8 minut temu, MariuszZ napisał: Strasznie zawyżał poglos A wszystkie mebelki i zasłonki skrupulatnie wpisałeś? Grubość szyb też? No i kalkulator podaje T60, a ten będzie zawsze wyższy niż T30 czy T20. Edytowano 5 maja przez Kraft Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 5 maja Napisano 5 maja 7 minut temu, Kraft napisał: wszystkie mebelki i zasłonki skrupulatnie wpisałeś? Grubość szyb też? Z nawiązką. 1 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 5 maja Napisano 5 maja 31 minut temu, Mikelas76 napisał: Spytam raz jeszcze, gdzie zaznaczyć zebym widział powiadomienia na stronie? Niby mam zaznaczone a nie widze jak ktos odpowiada mi czy mnie cytuje... Sprawdź czy pomoże wejście w ustawienia powiadomień, odznaczenie wszystkiego, wylogowanie, przeładowanie gruntowne (twarde) strony za pomocą skrótu CTRL + F5 w przeglądarce, a następnie zalogowanie i ponowne włączenie powiadomień w ustawieniach. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 6 maja Napisano 6 maja 13 godzin temu, Mikelas76 napisał: Nie wiem jak wrzucic razem te wykresy, wiec wrzuce oba i powiem ze ten z nizszym czasem pogłosu to ten gdzie jest wiecej ustrojów. Poprzez zakładkę w REW "Overlays". Poniżej Twoje z moim pomiarem dla porównania. 1 Odpisz, cytując
Erill Napisano 11 maja Napisano 11 maja Widzę, że temat wystrzelił z kopyta 😅 Chciałbym dopytać o sufit. Mam 3,30 wysokości, więc coś tam się zmieści. W którym miejscu celować? Jest do tego jakiś kalkulator? Do wyboru mam panele z wełny, pianka piramidka 3cm + sklejka, dyfuzory w stylu myron. Za samymi Frontami będzie 5cm wełny, za słuchaczem pas hybrydowych absorberów wełnianych 1*2,4m @ 5cm-150kg + 5cm-70kg + pustka, w miejscach 1 odbić gdzie się uda to niestety pianka + sklejka. Na całej podłodze cienki dywan z wełny. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 11 maja Napisano 11 maja (edytowany) Byle nie piramidki. Może podejmij decyzję w sprawie sufitu na koniec. Najpierw posłuchaj, co dały pozostałe ustroje. Edytowano 11 maja przez Kraft Odpisz, cytując
Erill Napisano 11 maja Napisano 11 maja 1 godzinę temu, Kraft napisał: Byle nie piramidki. Może podejmij decyzję w sprawie sufitu na koniec. Najpierw posłuchaj, co dały pozostałe ustroje. Sęk w tym, że muszę rozwiesić lampę "pająk" gdy to zrobię, zapewne nie zmieszczę się z resztą na suficie. Musi być to proces połączony z wieszaniem ustrojów. Dlaczego nie piramidka? Wysokie tony trochę wytłumi. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 11 maja Napisano 11 maja 12 minut temu, Erill napisał: Dlaczego nie piramidka? Wysokie tony trochę wytłumi. Lepiej działać na szerszy zakres pasma, by zachować prawidłowy balans. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 11 maja Napisano 11 maja 1 godzinę temu, fp74 napisał: jak dasz tyle wełny to wytniesz sporo basów ale również wszystkie wysokie To trzeba przykryć wełnę płytą GK. 1 godzinę temu, fp74 napisał: Ja dałem za kolumny na całą ścianę 15 cm welny i właściwie to załatwiło całą sprawę. LEDE Odpisz, cytując
Erill Napisano 11 maja Napisano 11 maja W gruncie rzeczy, wełna za plecami ma za zadanie wyciąć wszystko - ile się da. W stereo może trochę bez sensu, ale w kinie domowym poprawia lokalizację. Aktualnie bez wygłuszenia mam czasem wrażenie, że pewne efekty w stereo są jednak za mną co uważam za niedopuszczalne. Piramidki bo są cienkie i je posiadam za darmo. Na 5cm wełny mogę nie znaleźć miejsca, na 10 na pewno nie znajdę. Chcę nimi zredukować pogłos wysokich tonów od pierwszych odbić. Uważam, że mam sporo wysokich tonów i przy głośniejszych odsłuchach robi się jazgot. Odpisz, cytując
Erill Napisano 13 maja Napisano 13 maja (edytowany) Panowie. Zwykła pianka 2cm pochłania jak wysoki zakres częstotliwości? Mogę zrobić absorbery do 13,5cm. Chcę dać 5cm wełny 150, 5cm wełny ~80. Niestety ~80kg/M3 nie radzi sobie dobrze z wysokimi tonami. Mogę na front dać jeszcze piankę ~2cm jeśli ona dobrze ogarnia tony wysokie. Co o tym sądzicie? Edytowano 13 maja przez Erill Odpisz, cytując
Sipo Napisano 13 maja Napisano 13 maja Dnia 11.05.2025 o 21:33, Erill napisał: Uważam, że mam sporo wysokich tonów i przy głośniejszych odsłuchach robi się jazgot. Większość lodków szukałaby problemu w głośniku lub ewentualnie we wzmacniaczu. Ciekawy jestem czy uda Ci się opanować problem nadmiaru wysokich tonów przez poprawę akustyki pomieszczenia. Nie ogarniam tematu wygłuszeń/pianek/absorberów ale do teraz myślałem ze takimi sposobami to raczej bas można utemperować a nie gore. Odpisz, cytując
Erill Napisano 13 maja Napisano 13 maja 46 minut temu, Sipo napisał: Większość lodków szukałaby problemu w głośniku lub ewentualnie we wzmacniaczu. Ciekawy jestem czy uda Ci się opanować problem nadmiaru wysokich tonów przez poprawę akustyki pomieszczenia. Nie ogarniam tematu wygłuszeń/pianek/absorberów ale do teraz myślałem ze takimi sposobami to raczej bas można utemperować a nie gore. Odbicia powodują efekt wzmocnienia/większej ilości odczuwalnej. Dodatkowo robi się bałagan przy wyższych głośnościach, bo ilość "słyszalnych odbić" rośnie wraz z głośnością. Zabierając odbicia redukujemy tą po części odczuwalną ilość. To moja wersja - do sprawdzenia i konsultacji z doświadczonymi w temacie zawodnikami 💪 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 14 maja Napisano 14 maja Dnia 13.05.2025 o 17:30, Erill napisał: Co o tym sądzicie? Liczy się nie tylko wkład w panelach, ale też warstwa wierzchnia (front). Im gładsza powierzchnia, tym bardziej odbija wysokie, im bardziej porowata, tym mocniej je pochłania. Ten sam panel obity materiałem pochłania górę mocniej niż kiedy dasz na front warstwę gładkiego HDF-u (testowałem). Odpisz, cytując
lpomis Napisano 14 maja Napisano 14 maja Porównałem swoje ostatnie pomiary (zrobione na monitorach JMR Lucia) do tych Michała, które wrzucał w wątku stronę wcześniej. Jak na klitkę 11m2, w której wydałem jakieś 2000zł na panele akustyczne, to chyba nie ma tragedii. Reszta to klasyczne zagracenie - sporo kwiatów, szafki, sofa, płyty... Wygładzanie 1/12, wyrównanie za pomocą opcji Align SPL. Niebieskie @Mikelas76, czerwone moje. SPL, pogłos, clarity D50. Widać zdecydowanie różną odpowiedź na niskim basie przez różnice w wielości naszych pomieszczeń. Moje monitory też nie schodzą tak nisko jak podłogowe YB Audio Michała. Mieliśmy też inne podejście do wysokich tonów. Nie ukrywam, że lubię jak jest ich po prostu ilościowo więcej, nie chciałem ich ubijać za wszelką cenę. 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 14 maja Napisano 14 maja 1 godzinę temu, lpomis napisał: Nie ukrywam, że lubię jak jest ich po prostu ilościowo więcej, nie chciałem ich ubijać za wszelką cenę Hej, Ta górka ok.20kHz to efekt jakiejś korekcji DSP? Straszny dzwon. Naturalnie chyba nie mają kolumny takich sopranów. Pozdrawiam. M Odpisz, cytując
lpomis Napisano 14 maja Napisano 14 maja (edytowany) 28 minut temu, MariuszZ napisał: Ta górka ok.20kHz Chodzi Ci chyba o 10kHz? Tak, jest tam fabryczne podbicie, choć na wykresie producenta wygląda na mniejsze. A teraz ten sam fragment wykresu z przesunięciem mikrofonu o jakieś 2-3cm. Czerwony przed, pomarańcz po. I tyle warte te pomiary na wyższych częstotliwościach. Chyba faktycznie najlepiej będzie robić tak jak pisał Jarek. Kilka pomiarów i uśredniać. Albo jeszcze lepiej - odpuścić to wszystko w cholerę i cieszyć się muzyką. Tak czy inaczej REW na pewno świetnie mi się sprawdził w kwestii pogłosu, zrozumienia tego w jaki sposób wpływają na niego dane ustroje i dogracanie pomieszczenia. Pomógł też niesamowicie w znalezieniu złotego środka jeśli chodzi o odsunięcie kolumn od ściany (SBIR). /edit Mariusz, a jak Twój sufit? Działałeś coś? Edytowano 14 maja przez lpomis Odpisz, cytując
Recommended Posts