Skocz do zawartości

Kino Domowe

Obraz i dźwięk (telewizory, projektory, amplitunery i wzmacniacze wielokanałowe, odtwarzacze DVD i BR, wielokanałowe zestawy kolumn, soundbary i projektory dźwięku, "naleśniki" - zestawy zintegrowane wszystko w jednym).

10 337 tematów w tym forum

1. Dzwięk DD z tv

• 2 odpowiedzi
    • 2k wyświetleń
  2. Kodek D T S

• 11 odpowiedzi
    • 4,9k wyświetleń
  3. Denon AVR 1306

• 1 odpowiedź
    • 2,8k wyświetleń
  4. Pomoc przy zakupie

• 4 odpowiedzi
    • 3,4k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 2k wyświetleń
  5. Wąskie czy szerokie ?

• 7 odpowiedzi
    • 3,4k wyświetleń
    • 14 odpowiedzi
    • 5,9k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 2,7k wyświetleń
  6. SOUNDBAR 1 2 3 4

• 96 odpowiedzi
    • 53k wyświetleń
  7. Kino domowe do 1000zł

• 9 odpowiedzi
    • 3,6k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
  8. ONKYO UWF-1 Macadres

• 0 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
  9. Pomoc przy wyborze

• 4 odpowiedzi
    • 2,1k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 2,6k wyświetleń
  10. Subwoofer do Denon X1000

• 5 odpowiedzi
    • 3,4k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 3,7k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 2,4k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 5,3k wyświetleń
  11. DENON 1908 + Bose Acoustimass 10

• 4 odpowiedzi
    • 6,4k wyświetleń
    • 20 odpowiedzi
    • 5,1k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 2,4k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1,9k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 2,3k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 2,2k wyświetleń
  12. Kino domowe do 1500 zł 1 2

• 45 odpowiedzi
    • 24,3k wyświetleń

• Ostatnie posty

• FAKT. Nie wiem skąd mi się wzięło, że jedna sferyczna, a druga eliptyczna 👍chyba pomyliłem z DL-103S. O to dla mnie byłoby lepiej.
    • Na tak zadane pytanie w zasadzie może odpowiedzieć tylko ktoś, kto te kable razem testował, a i tak nie będzie to wiarygodna opinia. Dlaczego? Kabel ma swoje parametry elektryczne, ale również posiada je wzmacniacz i kolumny głośnikowe, które ten kabel łączy. Te parametry wzajemnie na siebie oddziałują i od skali ich interakcji na przepływający prąd elektryczny (sygnał) zależy, czy wpływ kabla na brzmienie będzie zauważalny czy też poza granicami percepcji. Do tego dochodzi klasa jakości samych elementów systemu (teoretycznie im droższy sprzęt tym więcej powinien pokazać), czystość zasilania, adaptacja akustyczna pomieszczenia, ale też krzywa czułości ucha słuchacza, wytrenowana umiejętność uważnego słuchania czy wreszcie gust muzyczny. Jeden powie, że nie słyszy różnic między kablami lub że wcale nie słyszy ich wpływu na brzmienie, drugi te niuanse zauważy i bedzie zachwycony, a trzeci też usłyszy, ale bedzie rozczarowany. Komu uwierzysz? Testowałem niegdyś dwa kable głośnikowe Klotz, cieńszy i grubszy. Niestety nie pamiętam oznaczeń, a nie chce mi się szukać w katalogach. W MOIM systemie grubszy kabel nieporównanie lepiej "zagrał" niskie tony, bas zyskał na sprężystości i szybkości. Znalazłem dla niego niszę, zasila u mnie sekcję niskotonową w kolumnach. Mam dwa wzmacniacze w układzie bi-amping, gdzie druga końcówka zasila woofery. No więc ten grubszy kabel Klotza mam do dziś, ale na basie, tam i tylko tam. Póki co okazał się najlepszy spośród kabli, które wypróbowałem. Gdyby jednak to miał być kabel na całe kolumny, nie chciałbym go nawet za darmo, podobnie jak ten cieńszy. W zakresie tonów średnich i wysokich degradowały dźwięk chyba w każdym aspekcie, a najbardziej wkurzała mnie utrata przejrzystości. Tak jakbyś patrzył przez lornetkę i majstrował przy ostrości każdego z okularów.  No ale patrząc na ówczesne fora i recenzje, kable te miały spore grono swoich zwolenników.   Co do potencjalnych różnic między kablami, o które pytasz, nie mam pojęcia. Jeśli jednak nikt się nie odezwał z konkretami, raczej nie masz co liczyć na pomoc. Najlepiej wypożyczyć samemu do odsłuchu, to przecież nie są drogie kable. Nikt nie jest jasnowidzem, żeby określić, jak (i czy) sprawdzą się u Ciebie.  A jeśli będziesz je mieć u siebie, pamiętaj o ich "wygrzaniu" przed właściwym testem odsłuchowym. Kilka dni intensywnego grania powinno wystarczyć.
    • A to ciekawe bo to u Państwa kupiłem taki gotowy na stronce zestaw 😁. A4A mnie kusił ale cena znacząco się różni w porównaniu do v6a, a wydatków w tym roku zwaliło się na nas stanowczo zbyt dużo.
    • W razie czego możemy zrobić fajniejszą cenę na tego Klipscha  
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...