Skocz do zawartości

Kino Domowe

Obraz i dźwięk (telewizory, projektory, amplitunery i wzmacniacze wielokanałowe, odtwarzacze DVD i BR, wielokanałowe zestawy kolumn, soundbary i projektory dźwięku, "naleśniki" - zestawy zintegrowane wszystko w jednym).

10 270 tematów w tym forum

• 2 odpowiedzi
    • 2,8k wyświetleń
  1. Dobor wzmacniacza do Jamo

• 4 odpowiedzi
    • 2,9k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 4,1k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1,5k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 2,6k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 4,4k wyświetleń
    • 18 odpowiedzi
    • 7,5k wyświetleń
    • 0 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
    • 12 odpowiedzi
    • 6,5k wyświetleń
  2. zestaw kina domowego

• 8 odpowiedzi
    • 4,3k wyświetleń
  3. potrzebny subwoofer

• 2 odpowiedzi
    • 2,1k wyświetleń
  4. Zestaw LG

• 1 odpowiedź
    • 2,2k wyświetleń
  5. Ważny wybór Amplitunera.

• 11 odpowiedzi
    • 6k wyświetleń
  6. Onkyo 605 czy 607?

• 0 odpowiedzi
    • 2k wyświetleń
  7. Problem z menu ekranowym

• 7 odpowiedzi
    • 6,3k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 3,1k wyświetleń
  8. Wybór kabli co wybrac?

• 0 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń
  9. Problem Panasonic SC-PT175

• 0 odpowiedzi
    • 2,2k wyświetleń
  10. Ogólny wybór Kina domowego

• 3 odpowiedzi
    • 2,8k wyświetleń
  11. Yamaha RX-V1065

• 9 odpowiedzi
    • 4,9k wyświetleń
  12. dobry zestaw do xbox360 i do tv

• 15 odpowiedzi
    • 5,9k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 3,6k wyświetleń
  13. Mission M64i oraz MV6

• 1 odpowiedź
    • 2,3k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 2,7k wyświetleń
  14. Kolumny do Onkyo 605?

• 2 odpowiedzi
    • 2,5k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Przeczytaj uważniej co napisałem. Rozumiem Twoja frustrację tym, ze każdy nabyty sprzęt, w tym elektroniczny, się starzeje, po 15-30 latach używania przestaje mieć należyte cechy użytkowe  i niestety trzeba go co jakiś czas wymieniać, takie jest życie, musisz to zaakceptować i z tym żyć. 😁 Tą kwestię w zasadzie można pominąć, koszt gramofonu, jak piszesz 4,3 tys. zł rozłożony na 15 lat daje 287 zł/rok - 24 zł/m-c. 🙂 Piętnastoletniego Technicsa 1500C to pewnie jeszcze sprzedasz, ale 65 letniego SL1510 wątpię. 😁
    • Przeczytałem, ale pominąłem kwestie kłótni i stylu wypowiedzi. Nie chce mi się polemizować ani z tymi, którzy twierdzą, że vintage jest do bani, ani z tymi co twierdzą, że to jedyna słuszna droga (ok, lepsza/więcej za tą samą kasę).   Ani nowe ani vintage nie jest idealne. Za nowe o tych samych możliwościach często trzeba zapłacić więcej, a vintage to trochę bomba z opóźnionym zapłonem. Jak ze starym samochodem. Kupujesz i decydujesz czy robisz w nim wszystko co trzeba od razu by cieszył w miarę tak jak nowy, czy czekasz na kolejne awarie i wtedy wkładasz w niego pieniądze. W przypadku sprzętu nowego przez dwa lata nie wkładasz bo przysługują Ci prawa.  W przypadku vintage jak się zdecydujesz na serwis to dostajesz tyle wsparcia ile serwis Ci zaproponuje. Czasem to miesiąc, czasem trzy, rzadziej pół roku. Nie można tak hop-siup powiedzieć, że TCO w przypadku sprzętu o zbliżonych parametrach w przypadku vintage będzie niższe. Dobry serwis kosztuje, na tani nie warto się decydować. Mając do wyboru za 2.7k PLN Technicsa SL-1510 długo bym myślał, czy jednak nie wziąć nowego SL-1500CEG za 4.3k PLN. Dochodzi kolejne pytanie - ile wezmę za te gramofony gdybym chciał się ich pozbyć za te 15 lat. Ci, którzy preferują vintage będą raczej unikali sprzętu nowego. Mniejsze straty w przypadku gdy coś nie podejdzie i trzeba będzie sprzedać za chwilę. Poza tym inna technika montażu nowego sprzętu, droższa w potencjalnych naprawach. Nie wiadomo jak będzie z częściami zamiennymi za te kilka lat (choć przy markowych gramofonach raczej nie będzie to wielki problem). Możliwość trafienia na słabszy produkt, która to słabość zostanie zauważona z czasem i sprzęt za te kilkanaście alt nie będzie należał do poszukiwanych przez zwolenników vintage. O słabościach vintage już wiemy, więc wiadomo czego szukać by zmniejszyć ryzyko wtopy.  
    • Cześć, Tak, jestem świadom nadmiaru DAC-ów w moim systemie  Teraz wygląda to tak, że streamer pełni też funkcję przedwzmacniacza i z zaimplementowanego tam DAC-a korzystam, próbowałem też tego z pokładu wzmacniacza, ale ten w streamerze bardziej mi odpowiada. Natomiast CD pracuje jaka typowy odtwarzacz, więc taka prawda, że DAC we wzmacniaczu jest w tej chwili nie wykorzystywany, dlatego też nie jest to dla mnie coś co koniecznie musi być. Aczkolwiek, gdyby wzmacniacz posiadał wyższej klas DAC, wtedy streamer służyłby jedynie jako transport. O samej końcówce mocy przyznam nie pomyślałem, temat do rozważenia. Ale czy obecny pre-amp dałby radę? Czy efekt byłby zadowalający? Nie wspominałem o tym, ale jest też gramofon. Dosyć stary sprzęt raczej niskiej jakości, który był u nas jeszcze przed resztą sprzętu, słuchamy na nim czasem płyt, jest to raczej gadżet, na poważnie nie będę to wchodził, jeśli chodzi o fizyczny nośnik skupiam się na CD, ale jak już jest to zawsze możliwość podpięcia jest dla mnie mile widziana.  Ogólnie też nie jestem przekonany do wzmacniacza wszystko w jednym, z tej racji, że wolałbym nie łączyć streamera i wzmacniacza w jednym urządzeniu, z przyczyn, o których wspominałaś, a także, żeby przy ewentualnej zmianie sprzętu nie narażać się na większe koszty koniecznością dokupienia streamera (nowego), albo wybierania tylko spośród rozwiązań all-in-one. Tak wiem, pojawiły się u mnie Marantz 60 n, Onkyo i Audiolab, ale raczej interesują mnie jako typowe wzmacniacze
    • Kupiłem właśnie na Allegro, tanim kosztem kilka plyt. Super wydania, z lat 90, używki w idealnym stanie ale wśród nich była jedna nowa plyta, którą kupiłem nie dla muzyki, lecz samej realizacji... Juz pokazywałem niedawno płytę Chesky Records, mają one ogólnie bdb opinie. Tam bylo sacd tu cd - nagrano w tym samym kościele. Powiem tak. Muzycznie nie do końca mój klimat i to wiedziałem. Ale jest to dźwiękowy absolut! Chesky reklamuje swoje nagrania jako w 100% naturalne, realne, nie kolorowane itd. To jest to! Pełen realizm i naturalność!   
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...