Skocz do zawartości

ProAc D2R

kaczadupa

Recommended Posts

Dzieje się też w Szczecinku :)

Kolejna noc trochę zarwana i nadal nie ma tak głębokich barw w głosach solistów jak z monitorów ATC. Nie że ProAc je odchudza, że coś im zabiera, absolutnie nie. Jednak przy niektórych realizacjach niestety trochę „za jasnych”, „za lekkich” na średnicy  D2R robi swoje i pokazuje dokładnie to co zrobił realizator śmiejąc się do mnie, że nie z nim te numery (jak to jest przy moich ukochanych ATC SCM7) w pomaganiu gorszym realizacjom na „odcinku pasma zwanym - średnicą” czyli  wokal męski nie dostanie dodatkowego ciepła od głośnika ProAc D2R, bas też niczego nie podgrzeje. Niskie tony mają być super punktualne i czytelne, i tak dokładnie jest! To są bardzo żywo grające monitory, lubią szybkie, energetyczne klimaty (The Prodigy to dla nich bułka z masłem).

Na siłę można się „dosłuchać” delikatnego grania na planie litery U (nie V) ale jest to bardzo ale to bardzo subtelna modyfikacja.  Cały czas mówię o secie - Rega Elex mk4 / Chord Qutest no i D2R.  
…czyli wszystko się zgadza pod warunkiem, że realizator nagrania nie dał ciała… 

Edytowano przez kaczadupa

Majkelu, swoboda, przestrzeń, powietrze, detal a także nieznacznie twardszy atak na stopie to ProAc. To nie są też tak „kanciasto” grające paczki jak Bowersy, jest w nich trochę naturalnej płynności (to jest też w ATC) i to jest potrzebne Bowersie…

Jednak głębia barw wokali (a zwłaszcza solistów) cała dolna średnica ATC pomaga gorszym realizacjom a takie właśnie płyty, które tego muśnięcia ciepłem na średni potrzebują  zazwyczaj lubię i słucham. I  będę słuchał, nigdy z nich nie zrezygnuję na rzecz audiofilskich sampli czy idealnie równo ustawionego na średnicy monitora. 
Obiektywnie ProAc jest lepszym monitorem od ATC scm7 ale jak zaczniemy słuchać naszej ulubionej muzyki to jest coś za coś, coś kosztem czegoś … 

10 minut temu, Kraft napisał:

Co za niefart, że największy znawca tych kolumn ma akurat bana. 

Jeśli chodzi o Jacka, to ma on wersję bez "R" czyli z kopułką tekstylną zamiast wstęgi. Różnica może być znacząca. Z naszego forum, posiadaczem D2R jest @Slawko69 - właśnie chciałem go poprosić o komentarz, ale Sławek był szybszy. :) 

2 minuty temu, Rafał S napisał:

Jeśli chodzi o Jacka, to ma on wersję bez "R" czyli z kopułką tekstylną zamiast wstęgi. Różnica może być znacząca. Z naszego forum, posiadaczem D2R jest @Slawko69 - właśnie chciałem go poprosić o komentarz, ale Sławek był szybszy. :) 

Zmiany to nie tylko tweeter ale i obudowa no i oczywiście zwrotnica. To na bank nie będzie to samo brzmienie, tonalność. 

9 minut temu, audiowit napisał:

Trzeba zacząć od tego, ze ProAc to zupelnie inna klasa sprzetu. Mozna z nim zrobic duzo wiecej niz z atc scm7, ktory przeznaczony jest dla budzetowych systemow. Maja usredniać. Niestety ProAc wymaga wiecej od strony elektronicznej. No i na nich juz slychać rożnicowanie

Tak, jako audiofil przybijam Ci piątkę ale  serce muzyki na teraz mocniej bije w ATC SCM 7. Może Cyrus 40AMP pokaże coś więcej niż Rega Elex mk4. 

13 minut temu, Kraft napisał:

No nie wiem. Wróci Jacek to może przemierzy.

Materiał obudowy. Jestem od rana na bicyclu i nie pamiętam, gdzie o tym pisali. W jakiejś zachodniej recenzji wskazali, że w celu zminimalizowania rezonansów przednia i tylna ściana dostała inny materiał niż klasyczne D2. To tak z pamięci, może coś mieszam ale zmiany w materiale skrzyń pamiętam.

@Top Hi-Fi & Video Design specjaliści od dobrego brzmienia pomogą?

6 godzin temu, Slawko69 napisał:

Pathos Logos. Miłość od pierwszego wejrzenia.  Chciałbym go dla samego wyglądu. Niestety nie słyszałem

Mieliśmy w ofercie te urządzenie. To był najlepszy wzmacniacz z całej oferty moim zdaniem. Zachowywał się jak mocny tranzystor i był zarazem ocieplony. Klasa sama w sobie