Skocz do zawartości

ProAc D2R

kaczadupa

Recommended Posts

Czekam z decyzją na Cyrusa 40 AMP, no i wygrzewam jak kazał salon.

Ps. Jarek, ja rozumiem, że poprawnie skonstruowany wzmacniacz…  ale wybacz, chcę posłuchać wzmacniacz mojego Cyrusa.  To producent, który znaczy dla mnie więcej niż wszystkie Regi, Hegle i Naimy razem wzięte. 

3 minuty temu, audiowit napisał:

O tym wlaśnie mowiłem.

Kazde kolumny są wyjatkowe, najlepsze, rewelacyjne.

A poźniej ludzie to czutają i kupują. Ehhhh.

A takich kolumn w tym budzecie, rownie dobrze grajacych jest masa.

Ludzie dzisiaj są bardzo nieufni i nikt nie kupi jak sam nie posłucha. Oczywiście, że jest wiele pięknie grających kolumn. Opiniotwórczy Witold z Forum Audio poleca Kudosa Super 10A a i tak nikt ich nie kupuje. Tyle w temacie dziwnych wpisów, które muszą się pojawić. :)

Jesli juz to 20 i bez A.

10 moze Tobie polecalem do malego pokoju i są napewno lepsze w kazdym aspekcie w stosunku do Proac D2r.

I nie rozumiem, co znaczy, ze ktos ich nie kupuje. Skad masz takie informacje?

Adam, mnie chodzi o to, ze piejesz z zachwytu nad wszystkim co trafiło do Ciebie. Trochę krytyki w tym hobby. Zachowujesz sie jak dziecko w cukierni, a juz kilka lat chyba jestes w tym hobby.

9 minut temu, audiowit napisał:

10 moze Tobie polecalem do malego pokoju i są napewno lepsze w kazdym aspekcie w stosunku do Proac D2r.

Właśnie, jeżeli ktoś trochę w tym już siedzi wie, że taki wpis to zwykłe - poczytaj mi mamo - zazdrosnego człeka. Wszystko lepsze ale D2R u siebie nie miałem, tak samo jak pewnie Kudosa 10… Za to PRE, no wiesz to Twoje, najlepsze, zrobione pod Twoje wskazówki…  
Witek, więcej uśmiechu i radości a mniej jadu, będzie Ci łatwiej pozostać najważniejszą osobistością na Forum. Dla mnie jesteś  filarem chociaż nie potrafimy ze sobą rozmawiać, nie zgadzamy się co do audio, przynajmniej za pośrednictwem forum. Uśmiechnij się! :) Dla mnie jesteś debeściak. Tak samo jak Kraft  czy moderator Mariusz czy spec od spraw technicznych Pi. 

Edytowano przez kaczadupa

Adam, kompletnie nie rozumiesz. Jaki debesciak. Nie mam wiedzy ani dźwieku zeby nim być.

Na forach nie pisują debesciaki. Wierz mi.

Zazdrość i jad... z drugim sie zgodzę ale na swoje usprawiedliwienie napiszę, ze nie cierpię jak ktos pieprzy bez sensu. Z pierwszym, napewno nie. Baaaaardzo się nie zgodzę. Nie masz ani jednej rzeczy, ktorą chcialbym mieć i nie chcialbym miec tak bezkrytycznej postawy wobec audio.

To moze zapytam tak

A jakie wady mają R2D? 

Edytowano przez audiowit

Napisałem już, że dla mnie bardziej podoba się więcej ciepła w głosach zarówno solistów jak i solistek jakie mam z ATC SCM7. Są nieznacznie bardziej gęste, osadzone troszkę niżej. Tego brakuje mi do pełni szczęścia aby przejść z ATC na ProAc. 

I tak jak pisaliśmy, ATC SCM7  ujednolicają ciepłem ale to mi się podoba przy niektórych płytach. Na dzisiaj nie mam więcej - ale. No i wygląd samego D2R też mnie nie zachwyca, nie jest to Sonus Faber.

Dziekuję za to pytanie. W koncu ktoś je zadał.

Kudos 20

-przy wzmacniaczach tranzystorowych  za małe dociażenie wysokich tonow. Blachy moglyby miec wiekszą masę.

-niski bas zbyt monotonny. Ale i tak bardziej zroznicowany niz ze znakomitej wiekszosci br

-niby to ultraprzejzyste kolumny ale mnie i tak przydaloby się wiecej.

-ja mam egz czarny, wolalbym teraz z perspektywy czasu ktorąś odmianę drewnianą, bo zostają na czarnym odbicia paluchow od zdejmowania maskownicy.

Kudos 10

-zbyt male rozciagniecie basu w doł

Nie ma idealnych kolumn i mozna o tym pisać.

Np ze ProAc gra manierą, źle zszyte przetworniki, wysokie są zbyt lekkie i cala kolumna jest slodka.

Np ze Pylon gra ponizej krytyki i w zasadzie nic tam nie ma godnego pochwaly nie liczac moze wykonczenia, niezlego jak na ta kategorie cenową.

Moze wtedy forumowicze coś wiecej by się dowiedzieli, a nie wszystko super, a tak naprawdę przecietność.

6 godzin temu, Kraft napisał:

A jakie Kudosy Super20?*

* I skoro Adam jest bezkrytyczny, a Ty krytyczny, to musisz wymienić tych wad dwa razy tyle co on.

Bo się nie boję, ze kogoś urażę. To tylko sprzęt.

5 godzin temu, kaczadupa napisał:

A teraz moja kolej. :)

Jakie wady mają Kudosy Super 10, które mi polecasz.

Polecam Ci je bo maja wiekszy potencjal niz ProAc. Ale skoro zaletę proac czyli zbyt realne wokale zaliczasz do wad, to kudos nie dla Ciebie.

No dobra, czyli z tego co tu piszemy wychodzi, że  Kudos przesoli a ATC przesłodzi (ProAc będzie gdzieś pomiędzy).

Oczywiście Kudosa u siebie nie miałem więc to tylko gdybanie. Porównanie, mając jedne i drugie jednocześnie w pokoju to byłoby coś ciekawego i już jakiś obraz obu by dało. A tak to fajnie nam się rozmawia i to też już jakiś przyjemny progres :) Słone, słodkie, kwaśne, gorzkie, bez smaku itd. 
To jakie smaki mają Wasze paczki Koledzy z Forum? Pewnie najwięcej będzie słodkich :) 

38 minut temu, Kraft napisał:

A co to dokładnie oznacza? 

To oznacza, ze przetworniki seas mają wieksze znieksztalcenia przy wysokim spl niż podobne scan speak. Lub inaczej, kudosy nie nadaja sie do grania z duzym volumenem w duzych pomieszczeniach. Mysle, ze max 20m2.

U mnie nie ma to znaczenia, bo osiagniecie 90db to osiagniesz i z menuetow. Ale mam porownanie do illuminatorow i to zupelnie inne poziomy.

36 minut temu, kaczadupa napisał:

No dobra, czyli z tego co tu piszemy wychodzi, że  Kudos przesoli a ATC przesłodzi (ProAc będzie gdzieś pomiędzy).

Oczywiście Kudosa u siebie nie miałem więc to tylko gdybanie. Porównanie, mając jedne i drugie jednocześnie w pokoju to byłoby coś ciekawego i już jakiś obraz obu by dało. A tak to fajnie nam się rozmawia i to też już jakiś przyjemny progres :) Słone, słodkie, kwaśne, gorzkie, bez smaku itd. 
To jakie smaki mają Wasze paczki Koledzy z Forum? Pewnie najwięcej będzie słodkich :) 

No nie Adam w stosunku do scm7 to moze są przesolone ale neutralność to drugie ich imie. Proac jest slodki, a scm7 slodki i strasznie usredniajacy i bez rozdzielczosci.

Witek a nie zauważyłeś, że niskie tony z Kudosa 10 są wyraźnie szybsze od tych z Twoich Kudosów? 
Wiele osób w sieci zwraca na to uwagę. 

12 minut temu, audiowit napisał:

neutralność to drugie ich imie

Ok, i dodając do tego ultra detaliczność ja nie mógłbym słuchać z przyjemnością moich ulubionych płyt. Rozjaśnione, bardzo lekkie i rozbite na atomy brzmienie, to nie dla mnie. Wolę jak głośnik „rzuci koło ratunkowe” dla gorszych realizacji a tych przecież nie brakuje, żeby nie powiedzieć więcej….

Oczywiście zawsze można walczyć z doborem elektroniki, żeby ProAc bardziej krzyczały na średnicy a Kudos nie brzmiał jak rozjaśnione radio kuchenne z mega detalem. No zawsze można się do czegoś przyczepić i chyba ostatecznie warto pamiętać o tym jak zrealizowane są nasze ulubione płyty. 
A jeszcze akustyka pokoju, która zazwyczaj „preferuje” cieplejszy dźwięk…

Nie Adam, nie zgodze sie znow z Tobą. Jesli w tej ultraprecyzyjnosci jest naturalne dociażenie, nie ma przesterowań to mozesz sluchać podobnie jak w filharmonii muzyki bez grymasu na twarzy.

W 90% opis zbyt rozdzielczych, klujacych czy nie wiem jak to juz opisuja jest winą forumowiczow, ktorzy maja kiepską akustykę, elektronikię lub źle dobrane elementy albo i kiepskie ucho...

Oczywiście dyplomatycznie mozemy sobie tu napisać, ze ktos tak lubi... ale moze warto czasem powiedzieć " nie umiem sobie z tym poradzić.

Adam, nie pisz, ze kudos brzmi jak radio kuchenne, bo to tylko o Tobie swiadczy.

Witek, Ty chyba tylko muzyki klasycznej słuchasz, że tak kochasz neutralnego i detalicznego Kudosa. 

8 minut temu, audiowit napisał:

Adam, nie pisz, ze kudos brzmi jak radio kuchenne, bo to tylko o Tobie swiadczy.

Ok. Przepraszam. To była taka partykuła wzmacniająca czy tam obrazująca. Witek, mamy wybór i nie ma co bić piany kto wybrał lepiej bo ten wybrał lepiej, który wybrał pod swoje ucho. Ja nadal uwielbiam swoje ATC SCM 7 chociaż przy ProAc wyraźnie słyszę czego z ATC nie słyszę. I da się bez tego żyć, chociaż… :)

7 minut temu, kaczadupa napisał:

Witek, Ty chyba tylko muzyki klasycznej słuchasz, że tak kochasz neutralnego i detalicznego Kudosa. 

Ok. Przepraszam. To była taka partykuła wzmacniająca czy tam obrazująca. Witek, mamy wybór i nie ma co bić piany kto wybrał lepiej bo ten wybrał lepiej, który wybrał pod swoje ucho. Ja nadal uwielbiam swoje ATC SCM 7 chociaż przy ProAc wyraźnie słyszę czego z ATC nie słyszę. I da się bez tego żyć, chociaż… :)

Nie tylko, ale ona jest matką muzyki i w niej są uzywane żywe instrumenty, ktore mają usystematyzowane i ustandaryzowane brzmienie. Scena tez jest ustandaryzowana. Więc jesli slysze jak dobieracie utwory do testow to calym soba krzyczę nieeeee.

I jeszcze to Yello..... :(

12 godzin temu, kaczadupa napisał:

Czekam z decyzją na Cyrusa 40 AMP, no i wygrzewam jak kazał salon.

Ps. Jarek, ja rozumiem, że poprawnie skonstruowany wzmacniacz…  ale wybacz, chcę posłuchać wzmacniacz mojego Cyrusa.  To producent, który znaczy dla mnie więcej niż wszystkie Regi, Hegle i Naimy razem wzięte. 

Ludzie dzisiaj są bardzo nieufni i nikt nie kupi jak sam nie posłucha. Oczywiście, że jest wiele pięknie grających kolumn. Opiniotwórczy Witold z Forum Audio poleca Kudosa Super 10A a i tak nikt ich nie kupuje. Tyle w temacie dziwnych wpisów, które muszą się pojawić. :)

Przypadkowo trafiłem na to. Po co przepłacać, tani a  kto wie może i dobry?  Wygląda, że test niesponsorowany.
Jak wróci mi ochota na audio (na razie mam na głowie zakup ebika ) to sobie kupię i zrobimy orgietkę :) 

https://audiofanatyk.pl/sabaj-a20h-recenzja-zabojcy-audiofilskich-wzmacniaczy/

Przed chwilą, MMarek napisał:

zrobimy orgietkę :) 

Jestem za, tym razem w końcu zabiorę Beatę bo bardzo chce Cię poznać. 

4 minuty temu, Rafał S napisał:

Mnie się podobały. To były te ciemniejsze (orzechowe?). Klasyczny brytyjski monitor.

Orzech bardzo ładny ale sama bryła monitora i ten dzyndzel na dole… no ale de gustibus.