Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
5 godzin temu, Nowy75 napisał:

Tak bardzo ogólnie to pociąga mnie rozsądek w sprawach gospodarczych,bez popadania w ekstremalny libertarianizm .

A pamiętasz Kongres Liberalno-Demokratyczny? Tusk to liberał.

Napisano

Kolego @Chmarskinie chcę tu prowadzić jakiejś partyjnej bitwy,bo jak napisałem w postach wyżej za żadną nie stoję murem.

Ale skoro zostałem wywołany to odpowiem na Twoje pytanie. Bardzo dawno temu jeszcze przed powstaniem PO dziennikarze przyjrzeli się listom obecności i aktywności posłów,nasz premier był w ogonie- dużo nieobecności na obradach, słaba aktywność. Za ośmiolatki rządu PO faktycznie najpierw premierował, ale gdy rząd zaczął zniżkować wyjechał do Brukseli zostawiając panią Kopacz i własną partię na pastwę dalszych wydarzeń, które finalnie doprowadziły do przegranych wyborów. Większość obietnic z jego expose/ tych wykonalnych/ pozostała w sferze życzeń. Po ośmiolatce PiS faktycznie powrócił, choć nie musiał. Udało się wygrać wybory,ale nie wiem czy to bardziej zasługa kolejnych obietnic,czy jednak dokonań PiS i złości społeczeństwa. Po paru miesiącach rządzenia pojawiło się wiele opinii/niekoniecznie z kręgów PiS/ ,że robota w naszym parlamencie idzie zbyt wolno, czy wręcz, że to rząd leni. To właśnie miałem na myśli pisząc o laurce dla jego wyborców -poprzednie dokonania naszego premiera nie dawały podstaw do przypuszczeń,że będzie szczególnie ciężko pracował . Obecnie pojawiają się opinie/ nie moje😁/, że wygrana Trzaskowskiego odbierze mu pretekst do nicnierobienia. 

Napisano
4 minuty temu, Nowy75 napisał:

Za ośmiolatki rządu PO faktycznie najpierw premierował, ale gdy rząd zaczął zniżkować wyjechał do Brukseli zostawiając panią Kopacz i własną partię na pastwę dalszych wydarzeń, które finalnie doprowadziły do przegranych wyborów.

I dlatego, już kilka lat wcześniej, zaczął się uczyć angielskiego? Tak, to ma sens 😁 

8 minut temu, Nowy75 napisał:

Obecnie pojawiają się opinie/ nie moje😁/, że wygrana Trzaskowskiego odbierze mu pretekst do nicnierobienia. 

No ale przecież, wg PiS, Trzaskowski też nic nie robi 🙃

Napisano
24 minuty temu, pairtick napisał:

pamiętasz Kongres Liberalno-Demokratyczny? Tusk to liberał.

A PiS to prawica ,zwłaszcza gospodarczo😁. Kolego, to są popularne określenia z programów publicystycznych .  

Osobiście uważam,że Tusk to lepszy wybór dla kraju niż Kaczyński. Z drugiej strony uważam ,że w sprawach ważnych dzieje się zbyt mało lub prawie nic. 

5 minut temu, pairtick napisał:

dlatego, już kilka lat wcześniej, zaczął się uczyć angielskiego? Tak, to ma sens 😁 

To akurat się chwali naszemu premierowi😁. Miał sporo czasu i go dobrze wykorzystał,choć nie w pracy parlamentarnej😁

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, Nowy75 napisał:

A PiS to prawica ,zwłaszcza gospodarczo😁. Kolego, to są popularne określenia z programów publicystycznych .  

Osobiście uważam,że Tusk to lepszy wybór dla kraju niż Kaczyński. Z drugiej strony uważam ,że w sprawach ważnych dzieje się zbyt mało lub prawie nic. 

To akurat się chwali naszemu premierowi😁. Miał sporo czasu i go dobrze wykorzystał,choć nie w pracy parlamentarnej😁

To ja mam taki pomysł: obraźcie się wszyscy na Tuska i PO 😛 

Bo ja, mówiąc szczerze, dość mam już tego jojczenia.

----- 

PiS kontrolował rząd, miał większość w Sejmie (w pierwszej kadencji także w Senacie), miał swojego prezydenta, który podpisywał mu ustawy pozwalające przejąć kontrolę nad Trybunałem Konstytucyjnym, prokuraturą, telewizją, sądami. Stopniowo rozszerzał kontrolę nad Sądem Najwyższym, a tam, gdzie szło mu to z oporami, utworzył swoją własną izbę, którą w pełni kontrolował (i kontroluje do dziś). Opanował wszystkie media publiczne, część prywatnych i szykował się do spacyfikowania oraz przejęcia tych, których nie udało mu się podbić przy pierwszym podejściu. Indoktrynował młodzież szkolną i atakował społeczne organizacje pozarządowe, pozbawiał je środków finansowych z budżetu i spółek skarbu państwa, utrudniał im prowadzenie statutowej działalności.

Tak więc PiS, mówiąc o niebezpieczeństwach rzekomo wynikających z wybrania na prezydenta kandydata Koalicji 15 Października, po prostu opisuje realia swoich własnych rządów.

Każdy sądzi podług siebie – powiada maksyma. To uniwersalna prawda. PiS – partia zamordystów i autokratów – oskarża oponentów, którzy ją odsunęli od władzy, o zamordyzm i autokrację.

Chcecie się dowiedzieć, kim są i jaki los wam szykują? Po prostu posłuchajcie tego, co zarzucają przeciwnikom. I przypomnijcie sobie, jak agitowali w poprzednich wyborach za Andrzejem Dudą. Jeśli wybrany zostanie Trzaskowski – straszyli – w Polsce będzie trwała nieustanna wojna polityczna między prezydentem a rządem. Będziemy mieć stan wiecznego chaosu i paraliżu decyzyjnego.

Otóż to. Taki właśnie mają plan na prezydenturę Nawrockiego.

https://wyborcza.pl/7,75968,31956674,trzaskowski-jak-duda-pis-sadzi-podlug-siebie.html

Edytowano przez pairtick
Napisano
6 godzin temu, Rafał S napisał:

Nie wystarczy, że na nich głosujemy? Musimy ich jeszcze lubić? :)

Rafał; "przez osiem ostatnich lat rządów PO-PSL", tzw. media demokratyczne, waliły jak w bęben w Tuska i PO. Aż w 2015 wygrał PiS. 

Przez kolejne "osiem lat rządów PiS", narracja tzw. mediów demokratycznych - zamiast walić w PiS - waliła w... Tuska i PO. Efekt? PiS zdobył najwięcej głosów jako partia.

Spodziewasz się, że w drugiej turze wygra Trzaskowski? Bo ja nie bardzo, niestety.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, pairtick napisał:

Spodziewasz się, że w drugiej turze wygra Trzaskowski? Bo ja nie bardzo, niestety.

Ja niestety też nie. Niemniej, cała moja rodzina oczywiście na niego zagłosuje. Mnie Nawrocki zaboli emocjonalnie pewnie bardziej niż Ciebie, bo jestem z Trójmiasta. Ten chłopaczek chodził do liceum w Nowym Porcie, mimo, że mieszkał na Siedlcach. Więc o czym my mówimy. ;)

@pairtick Zainspirowany zdaniem w Twojej stopce ułożyłem taki oto czterowiersz (żeby Ci pokazać, że jednak można). :) 

Idąc na spacer padało

dziecko na ziemię co krok.

Na próżno pod nogi patrzało,

wszak gęsty był nocy tej mrok.

Edytowano przez Rafał S
Napisano
19 minut temu, kaczadupa napisał:

co masz na myśli? 

Dojeżdżał przez pół miasta do jednej z najsłabszych szkół średnich, mimo, że po drodze miał kilka naprawdę dobrych. Widocznie nigdzie indziej się nie dostał, albo bał się, że będzie za ciężko. (Nie mam nic do Nowego Portu jako takiego - sam wychowałem się na blokowisku w dzielnicy o podobnej reputacji.) 

Napisano (edytowany)

Tylko jak ktoś chce się uczyć to i w tej "lichej" szkole zdobędzie wiedzę a jak nie chce to żadna szkoła tego nie zmieni. Może on chciał się rozwijać, tego nie wiemy. 

Niektórzy dopiero na studiach się ogarniają i potem robią doktoraty nawet z fizyki. Mam takiego w rodzinie. Liceum lipa a potem doktorat z fizyki. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano (edytowany)
23 minuty temu, kaczadupa napisał:

Mam takiego w rodzinie. Liceum lipa a potem doktorat z fizyki. 

Świetnie. Trzeba było go namówić, żeby kandydował. Może mielibyśmy lepszego prezydenta. A tymczasem Nawrocki, abstrahując od strony moralnej (machlojek i powiązań ze światem przestępczym) był i pozostał prymitywem. Odrzuca mnie on nie tylko na gruncie politycznym i obyczajowym, ale też, powiedzmy, "estetycznym". Tu już nie chodzi tylko o to, że może wygrać kandydat PiS-u. Mój opór budzi fakt, że miałby to być akurat on.

Edytowano przez Rafał S
Napisano
35 minut temu, kaczadupa napisał:

Nie ma się co dalej podniecać. 

Jak by na to nie spojrzeć, to i tak będzie powtórka z rozrywki, czy wygra T czy N 😂

Na szczęście nie muszę głosować🫢, ból głowy pozostawiam mieszkającym w Pl.

Pozdr.

Napisano
18 minut temu, Karol64208 napisał:

Na szczęście nie muszę głosować🫢, ból głowy pozostawiam mieszkającym w Pl.

I to jest dojrzałe podejście. Nie miałbym nic przeciwko, żeby cała Polonia tak myślała. :)