Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
2 minuty temu, KrólKiczu napisał:

Jacek, myślę że duża część osób zupełnie nie rozumie problemu imigracji

Dokladnie tak jest, zgadzam się w zasadzie ze wszystkim co napisałeś. 

Seba, jak ktoś czerpie wiedzę z tiktokowych i fejsbukowych 2 minutiwych rolek, to nie można oczekiwać jakiejkolwiek wiedzy od tych ludzi.

Wokół mnie w pracy od groma takich, a ustawkę  Bąkiewicza na granicy uznają za oddolny ruch mieszkańców i bunt Polaków, a to g...o prawda.

Mieszkańcy mają dość tej Bąkiewiczowskiej zagrywki i bojówek, to towarzystwo powinno być rozgonione armatkami wodnymi.

Polacy w latach 80tych też wyjeżdżali za chlebem i pracą, czesto o tym zapominamy niestety.

Pzdr.

Napisano
21 minut temu, DiBatonio napisał:

Seba, jak ktoś czerpie wiedzę z tiktokowych i fejsbukowych 2 minutiwych rolek, to nie można oczekiwać jakiejkolwiek wiedzy od tych ludzi.

To jest i tak duża różnorodność w porównaniu do ludzi czerpiących wiedzę tylko z prawicowych szmatławców.

Napisano (edytowany)

Czy Wy naprawdę wierzycie w te bajki którymi Was karmią w mediach? Obawiam sie ze tak. Gdyby nie ROG Niemcy dalej by przerzucali hurtem ludzi o których wiedzą ze sie nie zintegrują i nie będą pracować,  a będą stanowić zagrożenie. Dopiero co @pairtick piał o zfalszowanych wyborach, teraz sie okazuje ze ilości 20x mniejsze. Wprowadzenie patrolowania świadczy o tym ze problem jest, ale rząd z nieznanych pobudek próbował go nie zauważać. 100tys pozwoleń tylko przez 4 miesiące. To wygląda patrząc z boku na celową politykę wymiany narodu, jak w reszcie Europy Zachodniej. 

32 minuty temu, DiBatonio napisał:

Mieszkańcy mają dość tej Bąkiewiczowskiej zagrywki i bojówek, to towarzystwo powinno być rozgonione armatkami wodnymi.

Według szmatławców? Byłeś tam? Zapytaj ludzi czy noszą kanapki do ROG, a przypadkiem nie boją sie migrantów..

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano

Marcin przestań już te swoje farmazony wypisywać, bo to gówno prawda jest. Wiesz chociaż jaki kraj przyjął teraz najwięcej emigrantów i z jakiego kraju byli? Sam paru murzynów przewoziłem przez granice niemiecka i zostawiałem w zachodnich Niemczech, jeszcze jak PiS rządził, i dużo od nich słyszałem. 

Napisano
57 minut temu, KrólKiczu napisał:

ci ludzie nie mają bladego pojęcia z jakimi problemami borykają się kraje tak zwanego "trzeciego świata", i że to my, jako "ludzie zachodu" jesteśmy w dużej części odpowiedzialni za ich obecną sytuację

To Rosja nie jest? 

Sorry, ale to Rosja i USA generują konflikty, a uciekinierów w tych ich wojen zastępczych, mamy przyjąć my, Unia Europejska? 

Yebać ich, tylko to oczywiście wymaga w tej chwili, dużych wydatków na zbrojenia. I tyle - stać nas. Walić Trumpa 🖕

53 minuty temu, DiBatonio napisał:

Polacy w latach 80tych też wyjeżdżali za chlebem i pracą, czesto o tym zapominamy niestety.

Z jednym 'drobnym' zastrzeżeniem, że dalece nie każdy dostawał paszport na Wszystkie Kraje Świata.

35 minut temu, marcinmarcin napisał:

Dopiero co @pairtick piał o zfalszowanych wyborach, teraz sie okazuje ze ilości 20x mniejsze.

Masz dokładne wyniki, czy jednak kłamiesz?

23 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Kto ich zaprosił? 

PiS.

Napisano
23 minuty temu, pairtick napisał:

Z jednym 'drobnym' zastrzeżeniem, że dalece nie każdy dostawał paszport na Wszystkie Kraje Świata

Dokładnie. Ludzie  pracowali często poniżej kwalifikacji i dopiero po latach wysiłku na rzecz państwa gospodarza mogli ubiegać się o możliwość papierowej integracji i nabycie praw i statusu obywatela danego państwa.  Nurtuje mnie też pytanie,tyłu już Europa przyjęła,a rąk do pracy wciąż brak. Ktoś wyjaśni?

Napisano
3 minuty temu, Nowy75 napisał:

Nurtuje mnie też pytanie,tyłu już Europa przyjęła,a rąk do pracy wciąż brak. Ktoś wyjaśni?

To jest bat na lokalsów. Nawet najgłupszy z lewaków chyba nie wierzy ze można pomoc całej Afryce ściągając ich do Europy....

Napisano (edytowany)
22 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Nawet najgłupszy z lewaków chyba nie wierzy ze można pomoc całej Afryce ściągając ich do Europy....

Tylko nie o to chodzi.

Seba już napisał rzeczowo.

Nie rozumiem po co te teksty o lewakach, lewak to skrajny lewicowiec i mnie te skrajności po stronie lewicy też nie pasują.

Imigranci legalni, zarobkowi będą potrzebni tak, czy owak.

Znamienne w Polsce jest to, że kiedy w sondażach ulicznych pyta się o obcokrajowców, to nikomu nie przeszkadzaja, ale jak padnie slowo klucz "imigrant" to już ich nie chcemy.

Taka jest świadomość społeczeństwa, brawo! 

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
9 godzin temu, DiBatonio napisał:

Życzeniowe to jest myślenie, że Polska gospodarka poradzi sobie bez imigrantow zarobkowych. 

Zgadzam się z tą tezą. Kluczowe w tym co napisałeś jak dla mnie jest słowo PORADZI. Mam dziwne wrażenie , że od 20 lat to my sobie radzimy , a ja bym wolał abyśmy się ROZWIJALI. Tzn. jak byśmy mieli PKB Niemiec i sobie radzili , to nawet bym nie protestował , ale nasza sytuacja jest zgoła inna. Mieliśmy ogromną szansę na zatrzymanie w Polsce jak największej ilości uchodźców z Ukrainy. Kultura , język , bliskie naszemu , wystarczyły by regulacje prawne i mamy gotowe uzupełnienie niżu demograficznego. Na początku było dobrze , ale przecie mentalności chłopa pańszczyźnianego nie zmienisz. No i zaczęło się , a dlaczego Oni dostają 800 + , a dlaczego dostają miejsca w żłobkach i przedszkolach , a zabierają nam miejsca pracy , wykupują mieszkania , korzystają z naszej służby zdrowia itd. Ukraińcy generują 2,7 % PKB a to nie mało , coś muszą jeść i gdzieś mieszkać , a więc zasilają wpływ do budżetu Państwa. W Biedronce gdzie kupuje codziennie śniadania , widać gołym okiem różnicę w poziomie zaangażowania w pracę Polek i dwóch Ukrainek. Na korzyść niestety tych ostatnich. Przed Firmą mam plac ok. 6 tys m2 . na placu kostka. Codziennie oprócz samochodów osobowych jeżdżą TIR-y. Połowę tej powierzchni 3 lata temu robiła Firma Polska , 6 ludzi , drugą połowę , rok później 2 młodych Ukraińców. O różnicy w tempie pracy już nie będę nawet wspominał , a jakości skrobnę. Z Firmą polską jest sprawa w sądzie , bo pozapadało się wszystko , to co robili Ukraińcy bez zarzutu. Nie twierdzę , że wszyscy Ukraińcy są doskonali , bo tak nie ma w żadnym społeczeństwie , ale bliżej nam kulturowo do nich niż do chłopców z Afryki. A na koniec , psim obowiązkiem rządu jest kontrola kogo wpuszczamy do naszego kraju , a kogo nie. Byłem w WOP-ie w dużo trudniejszych czasach niż obecne i wiem , że jest to wykonalne. My wówczas po prostu nie wpuszczaliśmy i nie wypuszczaliśmy nikogo :)