marcinmarcin Napisano Poniedziałek o 19:54 Napisano Poniedziałek o 19:54 (edytowany) 1 godzinę temu, DiBatonio napisał: Wysłałbym tam służby z giwerami i rozgonił tych troglodytów gumowymi kulkami, wtedy to auuuu miałoby inny wydźwięk. A mordercy z Kolumbii Ci nie przeszkadzają... puknij się w łeb - a może nie słyszałeś? W twoich mediach takich tematów nie ma. Najpierw 24 letnia Pani doktor, teraz Polak który stanął w obronie zaczepionej przez hołotę dziewczyny a to że filmik Gromdy jest kretyński i ośmiesza ROG, to już niestety inna sprawa a najśmieszniejsze w tym wszystkim że lemingi nie zdają sobie sprawę że imigracja nie ma pracować, tylko ma głownie spowodować żeby leming taniej pracował pod presją https://x.com/michaldworczyk/status/1942204193969725528 bardzo poważna kontrola, faktycznie widać że się przykładają. Hmmmm ciekawe czemu te aparaty i kamery musza zniknąć... Edytowano Poniedziałek o 19:55 przez marcinmarcin Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano Poniedziałek o 21:30 Napisano Poniedziałek o 21:30 (edytowany) 1 godzinę temu, marcinmarcin napisał: A mordercy z Kolumbii Ci nie przeszkadzają. Aha. Jeszcze śledztwo dobrze się nie zaczęło, a Ty już wiesz kto zaczął i dlaczego się tak musiało skończyć. Znając życie i ostatnie poruszenie wśród "prawdziwych Polaków" można się tylko domyślać. Edytowano Poniedziałek o 21:48 przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Poniedziałek o 21:31 Napisano Poniedziałek o 21:31 1 godzinę temu, marcinmarcin napisał: teraz Polak który stanął w obronie zaczepionej przez hołotę dziewczyny KŁAMIESZ Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano Poniedziałek o 21:44 Napisano Poniedziałek o 21:44 (edytowany) 1 godzinę temu, marcinmarcin napisał: najśmieszniejsze w tym wszystkim że lemingi nie zdają sobie sprawę że imigracja nie ma pracować, tylko ma głownie spowodować żeby leming taniej pracował pod presją Serio? Zdecyduj się "lewaki", czy "lemingi" ? Tego Ciebie uczyli w tej elytarnej szkole na którą często się powołujesz. 1 godzinę temu, marcinmarcin napisał: puknij się w łeb Co to za szkoła? niedzielna szkółka pod nazwą "Wyższa szkoła mydła i powidła ", czy "Parasoli giętych" ? Masz się za wykształciucha, a używasz języka i narracji spod budki z piwem ? Przesiąkłeś Marcin tym propisowskokonfederackim bełkotem z każdym tekstem to udowadniasz. Sorry, tak to widzę. Edytowano Poniedziałek o 21:47 przez DiBatonio 3 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano Poniedziałek o 22:05 Napisano Poniedziałek o 22:05 (edytowany) 2 godziny temu, marcinmarcin napisał: W twoich mediach takich tematów nie ma. Zdaje Ci się, ale możesz o tym nie wiedzieć... W "Twoich" mediach za to wciąż szczują na obcokrajowców i imigrantów, a pokłosiem będą takie akcje jak ta w Kujawsko-Pomorskiem. Tymczasem w Polsce mamy też : "W 2024 r. zanotowano 503 zabójstwa, to mniej niż w 2023 r., kiedy zanotowano 565 takich przestępstw. Najczęstszym motywem zbrodni – jak podaje policja – od lat pozostają nieporozumienia rodzinne i tło rabunkowe." Trochę niewygodne na tle pojedynczych przypadków o których mówisz, dlatego w Twoich mediach nigdy o tym nie powiedzą i nie napiszą. Edytowano Poniedziałek o 22:11 przez DiBatonio 2 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Wtorek o 02:08 Napisano Wtorek o 02:08 6 godzin temu, marcinmarcin napisał: Polak który stanął w obronie zaczepionej przez hołotę dziewczyny 4 godziny temu, pairtick napisał: KŁAMIESZ 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano Wtorek o 02:30 Napisano Wtorek o 02:30 (edytowany) @pairtick Jeszcze dziś jak zwykle dowiesz się, że Wyborcza to szmatławiec 😉 Możesz podlinkować artykuł ? Edytowano Wtorek o 02:46 przez DiBatonio Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano Wtorek o 06:06 Napisano Wtorek o 06:06 (edytowany) Wy naprawdę jesteście tak otumanieni propagandą że ja jestem źródłem ataku? @pairtick prawie się tu wściekłeś pisząc o sfałszowanych wyborach, tymczasem okazuje się że to była tylko próba podpalenia państwa i uwalenia przegranych wyborów, a wiarygodne analizy pokazują że błędów niekorzystnych dla Nawrockiego może być jednak więcej. @DiBatonio czy Ty naprawdę nie rozumiesz że nie skorzystasz na imigracji? Skorzysta twój pracodawca bo będzie mógł Cię zwolnić i zatrudnić tysiąc brutto tańszego, a okolice twojego mieszkania zamienią się w slums, jak to wygląda w europie zachodniej. Edytowano Wtorek o 06:07 przez marcinmarcin 2 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano Wtorek o 06:11 Napisano Wtorek o 06:11 (edytowany) 12 minut temu, marcinmarcin napisał: czy Ty naprawdę nie rozumiesz że nie skorzystasz na imigracji? Czy ja gdzieś napisałem, że to ja skorzystam na imigracji? 🤦🏻 12 minut temu, marcinmarcin napisał: Skorzysta twój pracodawca bo będzie mógł Cię zwolnić i zatrudnić tysiąc brutto tańszego, a okolice twojego mieszkania zamienią się w slums, jak to wygląda w europie zachodniej. Mój pracodawca od dawna zatrudnia obcokrajowców na produkcji, natomiast nie ma szansy, by ci obcokrajowcy trafili do mojego działu i mogli zastąpić moje i kolegów stanowiska. Owszem tam gdzie może obciąć koszty robi to, ale w zupełnie innych obszarach i strukturach firmy. Jeśli chodzi o grożenie tym co dzieje się w Europie zachodniej, slamsami itp. ludziom się przejadło i od 10 lat jakoś tych slamsów w moich okolicach nie widać. A chociaż mieszkają tu imigranci, czy uchodźcy z Ukrainy, to jakoś tego zagrożenia nie widzę. Pewno, że zdarzają się niepokorni, ale administracja osiedla oraz służby porządkowe i policja nie pozwala na radykalne zachowania. Tak się składa, że częściej muszą reagować na patologię wśród Polaków wynajmujących mieszkania, jak na obcokrajowców. Cały czas powielasz narrację konserwatywnej prawicy i konfederacji, niestety nietrafioną i wyolbrzymioną narrację. Edytowano Wtorek o 06:31 przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano Wtorek o 06:51 Napisano Wtorek o 06:51 37 minut temu, DiBatonio napisał: Cały czas powielasz narrację konserwatywnej prawicy i konfederacji, niestety nietrafioną i wyolbrzymioną narrację. Tak się składa że sporo jeździłem po europie... nie, to co pokazują na tych rolkach 2 minutowych o których mowisz z pogardą jest realne i się dzieje w europie zachodniej. Wszyscy partnerzy biznesowi których spotykałem najpierw zachwalali multikulti a po dwóch piwach przy kolacji mówili jak jest naprawdę. Na dodatek u nich już działają odpowiednie ustawy o mowie nienawiści i jakakolwiek krytyka tego burdelu to utrata pracy i banicja. Więc są zastraszeni. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Wtorek o 08:34 Autor Napisano Wtorek o 08:34 1 godzinę temu, marcinmarcin napisał: Skorzysta twój pracodawca bo będzie mógł Cię zwolnić i zatrudnić tysiąc brutto tańszego, Z tym ma problem cała UE. Bo tak , z jednej strony wszyscy chcemy jak najwięcej zarabiać , podnosić swój poziom życia ,a z drugiej niestety jest to powiązane z cenami dóbr które wytwarzamy. Czyli w skrócie, te nasze mają być drogie , by było na wysokie pensje , a innych tanie by nasza siła nabywcza była jak największa. No to tak się nie da. Aby się rozwijać i być konkurencyjnym musimy mieć tanią siłę roboczą . I teraz pytanie , zgodzimy się na obniżenie pensji o połowę ? Marcin , cenię Twoje zdanie. To różnica poglądów prowadzi do postępu , a nie jedyna jedynie słuszna narracja. To już przerobiliśmy. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Wtorek o 09:46 Napisano Wtorek o 09:46 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: I teraz pytanie , zgodzimy się na obniżenie pensji o połowę ? Ależ oczywiście - pod warunkiem, że to nie będą nasze pensje. 2 Odpisz, cytując
Kraft Napisano Wtorek o 10:22 Napisano Wtorek o 10:22 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Aby się rozwijać i być konkurencyjnym... Tomek, zakładasz, że rozwój i konkurencyjność to są wartości same w sobie i cel naszych dążeń. Ja mam wątpliwości. Może bylibyśmy szczęśliwsi i bardziej spełnieni właśnie, gdybyśmy się trochę zwinęli. Na przykład tak, jak Twoja Córka. 2 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano Wtorek o 11:15 Napisano Wtorek o 11:15 35 minut temu, Kraft napisał: Na przykład tak, jak Twoja Córka. Nie wiem, czy ten przykład córki Tomka jest reprezentatywny. Raz, że wygląda mi to na odreagowanie i popadanie z jednej skrajności w drugą (nie wszyscy mogą żyć w ten sposób). Dwa, że problemy zaczynają się, jak trzeba dzieci do szkoły wozić. Natomiast co do zasady oczywiście się zgadzam. Tak, warto zachować jakiś umiar - i jako jednostka i jako społeczeństwo. Niestety jest to trudne, gdy wszyscy dookoła kierują się innymi zasadami. Przykładem jest dla mnie wychowywanie dzieci. Staraliśmy się z żoną robić to po staroświecku: książki zamiast gadżetów, odseparowanie od mediów społecznościowych dopóki się dało itd. W pewnym momencie okazało się, że jednak musimy się dostosować do systemu i otoczenia, żeby nasze pociechy nie były traktowane przez rówieśników jak dziwadła i szykanowane. Nie wspominając o tym, że szkoła podstawowa już we wczesnych klasach wymusza korzystanie z internetu i smartfona (komunikacja - w tym oficjalne wiadomości - na różnych grupach itd.). Bardzo bym chciał, żebyśmy mogli się "zwinąć" i ogólnie jestem przeciwnikiem nakręcania spirali pracy i konsumpcji (pomijając swoje audio i zakupy płytowe, ale znam gorsze nałogi ). Ale w praktyce ciężko to wdrożyć. O cenach mieszkań w dużych miastach już wspominałem - młodzi ludzie biorą kredyty, żeby kupić 40m2, bo alternatywą jest wieczny wynajem i związany z tym brak stabilizacji (przekładający się na niechęć do posiadania dzieci). Nie każdy może mieszkać tam, gdzie tanio. 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Wtorek o 11:41 Autor Napisano Wtorek o 11:41 4 minuty temu, Kraft napisał: Może bylibyśmy szczęśliwsi i bardziej spełnieni właśnie, gdybyśmy się trochę zwinęli. Podstawowe pytanie co to znaczy trochę ? Co ograniczyć , a co zostawić. Ludzie mają własne priorytety z których nie zrezygnują , a każdy ma inny. Najłatwiej wg. mnie ciuchy, buty , torebki , ale powiedz to dziewczynom Powiedz młodym ludziom , że wrócimy do telefonów z tarczą z kablem do ściany. Można też mieszkać w mieszkaniach wielopokoleniowych i uprawiać warzywa w ogródkach, a kury trzymać w piwnicy. Jarek , wg. mnie tego procesu konsumpcji nie zatrzymasz. Żaden rząd nie nałoży podatku na branże " zbędne" , bo raz , że każda firma generuje przychody do budżetu i każdy ma gdzieś co wytwarza , a dwa to taki rząd długo by nie przetrwał , bo opozycja darła by się o drożyźnie. 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Wtorek o 13:57 Napisano Wtorek o 13:57 11 godzin temu, DiBatonio napisał: @pairtick Jeszcze dziś jak zwykle dowiesz się, że Wyborcza to szmatławiec 😉 Możesz podlinkować artykuł ? https://bydgoszcz.wyborcza.pl/bydgoszcz/7,48722,32086429,ciezki-zarzut-dla-kolumbijczyka-po-smiertelnej-bojce-w-nowem.html https://bydgoszcz.wyborcza.pl/bydgoszcz/7,48722,32083685,wlasciciel-bialego-orla-w-nowem-nie-chce-goscic-kolumbijczykow.html 8 godzin temu, marcinmarcin napisał: @pairtick prawie się tu wściekłeś pisząc o sfałszowanych wyborach, tymczasem okazuje się że to była tylko próba podpalenia państwa 'prawie się tu wściekłeś'? -człowieku, co Ty mi tu imputujesz? A państwo podpala PiS, zaczynając od 'Smoleńska'. Ostatnio, to nawet dosłownie - same "przypadkowe" pożary w Polsce. Odpisz, cytując
pairtick Napisano Wtorek o 14:18 Napisano Wtorek o 14:18 8 godzin temu, marcinmarcin napisał: a okolice twojego mieszkania zamienią się w slums, jak to wygląda w europie zachodniej. Najwyraźniej, masz słabe pojęcie o tym jak to wygląda w Europie Zachodniej. Odpisz, cytując
pairtick Napisano Wtorek o 14:44 Napisano Wtorek o 14:44 7 godzin temu, marcinmarcin napisał: Tak się składa że sporo jeździłem po europie... nie, to co pokazują na tych rolkach 2 minutowych o których mowisz z pogardą jest realne i się dzieje w europie zachodniej. Wszyscy partnerzy biznesowi których spotykałem najpierw zachwalali multikulti a po dwóch piwach przy kolacji mówili jak jest naprawdę. Na dodatek u nich już działają odpowiednie ustawy o mowie nienawiści i jakakolwiek krytyka tego burdelu to utrata pracy i banicja. Więc są zastraszeni. Z samego 'jeżdżenia' też niewiele wynika, bo trzeba mieszkać aby wiedzieć jak jest. Jeżeli krytykujesz ze względu na kolor skóry/pochodzenie, to się nie dziw - to jest właśnie Hate Crime. Krytykuj zachowania, no i nie mieszkaj w najtańszych dzielnicach - gdzie mieszka także biała patologia lokalsów. Odpisz, cytując
pairtick Napisano Wtorek o 15:50 Napisano Wtorek o 15:50 4 godziny temu, tomek4446 napisał: Najłatwiej wg. mnie ciuchy, buty , torebki , ale powiedz to dziewczynom To tak jak z autostradami, im ich więcej, tym więcej samochodów. Na początku, wystarcza szafa, później kilka szaf, następnie garderoba... a latka i tak lecą. Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano Wtorek o 17:47 Napisano Wtorek o 17:47 (edytowany) 6 godzin temu, Rafał S napisał: Nie wspominając o tym, że szkoła podstawowa już we wczesnych klasach wymusza korzystanie z internetu i smartfona (komunikacja - w tym oficjalne wiadomości - na różnych grupach itd.). Mnie to doprowadza do szału. Po kolejnym tłumaczeniu, którejś z matek typu "no przecież napisałam" na Facebooku, WhatsAppie, Messengerze, czy innym TikToku. Ludzie... 6 godzin temu, tomek4446 napisał: Żaden rząd nie nałoży podatku na branże " zbędne" , bo raz , że każda firma generuje przychody do budżetu i każdy ma gdzieś co wytwarza , I alkohol nie stanowi tu wyjątku, nawet pomimo jego jednoznacznego wpływu na koszty utrzymania slużby zdrowia. A może jednak jest odwrotnie? Może, to jednak bardziej się rządowi opłaca? 6 godzin temu, tomek4446 napisał: i każdy ma gdzieś co wytwarza , A szkoda, bo można mieć i wolny rynek i jakoś dbać o pewne filary i branże, które moim zdaniem są krytyczne. Każde przedsiębiorstwo powinno być rentowne, ale jeśli niedługo w Europie, nie tylko w Polsce, nie będzie można kupić nawet prostego profila stalowego, czy odlewu, to już będziemy koloniami. Edytowano Wtorek o 17:49 przez Grzesiek202 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano Wtorek o 17:55 Napisano Wtorek o 17:55 6 minut temu, Grzesiek202 napisał: Może, to jednak bardziej się rządowi opłaca? Nie opłaca się. Koszty społeczne są ogromne. Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano Wtorek o 17:57 Napisano Wtorek o 17:57 1 minutę temu, Kraft napisał: Nie opłaca się. Koszty społeczne są ogromne. To dlaczego chleb kosztuje tyle samo co piwo? 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Wtorek o 17:58 Napisano Wtorek o 17:58 7 minut temu, Grzesiek202 napisał: I alkohol nie stanowi tu wyjątku, nawet pomimo jego jednoznacznego wpływu na koszty utrzymania slużby zdrowia. A może jednak jest odwrotnie? Może, to jednak bardziej się rządowi opłaca? Tak uważano ale okazało się że koszty, tak społeczne, jak i bezwzględne przewyższają zyski. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano Wtorek o 18:12 Napisano Wtorek o 18:12 @Kraft, @Grzesiek202, @pairtick ,żle podchodzicie do zagadnienia . Opłaca się,bo wysoki podatek od alkoholu spływa tu i teraz. Natomiast zanim ktoś zostanie alkoholikiem i przejdzie na rentę,a potem będą go ratować w szpitalach mija jakiś czas. Nikogo z rządzących to nie obchodzi,liczy się teraz,bierze małpkę,jest wpływ do budżetu. Tak działa nasze państwo od lat. We WSZYSTKICH istotnych dla jego funkcjonowania obszarach. Żadnych długofalowych strategii,aby dziś. Stąd cały spór między zwolennikami KO i PiS w tym wątku nie ma sensu. Obie siły polityczne w sprawach istotnych działają TAK SAMO! Liczy się dzisiejszy zysk polityczny,o później będziemy się martwić później. 5 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano Wtorek o 18:17 Napisano Wtorek o 18:17 1 minutę temu, Nowy75 napisał: Opłaca się,bo wysoki podatek od alkoholu spływa tu i teraz. Ależ ja właśnie tak zaczepnie chciałem, dojść do tej smutnej tezy. Dlatego nikt jeszcze nie wziął się za reformę systemu służby zdrowia. Bo to może zaboleć. A wybory już niedługo. Ech, jakie to smutne, że człowiek z wiekiem staje się takim cynikiem. Bo polityka w Polsce odbywa się w turach czteroletnich. I tak samo jest z planowaniem innych rzeczy (brak elektrowni atomowej), a za chwilę brak konkurencyjności gospodarki z powodu kosztów utrzymania pracownika. Bo my, szanowni Państwo nie jesteśmy jeszcze potęga w nowych technologiach. I jeszcze przez pewien czas nie będziemy. Za to będziemy od Hindusów kupować stal, a od Ukrainy pogrążonej w wojnie może elektryczność. 20 ostatnich lat jechaliśmy (całkiem sprawnie) na pracowitości i konkurencyjnych, teraz jus tracimy i ten atut. 2 Odpisz, cytując
Recommended Posts