Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Posłanka Pasławska,również u redaktor Gozdyry ,najwyraźniej traciła nerwy, miała momentami przesterowany głos i wpadała w manierę " my/ wy".  Korytko się zachwiało😁. Wyłączyłem to, piszę do Was słuchając składanki Notre Dame dr Paris

3 minuty temu, száraz fehér napisał:

Wytłumaczyłem się? :)

Jasne 😁. Choć ja odczucia co do moderacji mam odmienne. Pewnie podpadam,zwłaszcza @MariuszZ w tym wątku,a nie zauważyłem jakichkolwiek szykan w stosunku do swej skromnej osoby

Napisano
10 minut temu, Nowy75 napisał:

i wpadała w manierę " my/ wy". 

Nasłuchałem się tej narracji przez 8 lat rządów PO. Poodbijało im wówczas , MY wam damy , MY spowodujemy , MY rozpatrzymy. Jak ten najwyższy majestat się skończył i wygrał pis ,to nawet się ucieszyłem , bo zmiany są potrzebne. Oczywiście nie wpadłem na to , że chłopcom z pis-u , marzy się władza autorytarna i stworzenie oligarchii. Człowiek uczy się przez całe życie.

Napisano
4 minuty temu, tomek4446 napisał:

Nasłuchałem się tej narracji przez 8 lat rządów PO.

Za rządów PiS też była popularna w programach publicystycznych. Mało elegancki koc do przykrycia  braków wiedzy w danym temacie i/ lub argumentów 

Napisano
11 godzin temu, MariuszZ napisał:

Był absolwentem Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego (studiował w latach 1967–1971)

Przypominam, że w 1968 najechaliśmy Czechosłowację. 

Studiował w tych czasach Prawo i Administację. Pewnie wykładali tam o Solidarności 😎

1693663468_ovcatx_6002.jpg.2b79f83a72798e8cfd20a5e2f2910ca1.jpg

10 godzin temu, MariuszZ napisał:

Dał? Nic nie dał. Przekierował środki z budżetu, z naszych podatków. Z ekonomicznego punktu widzenia kupił kilka milionów głosów za nie swoje pieniądze. 

Lenin ciągle żywy. „Kapitaliści sprzedadzą nam sznurek, na którym ich powiesimy.”

Napisano

Wszystko idzie zgodnie z oczekiwaniami: Konfederacja nie poprze ani wotum zaufania dla rządu, ani pomysłu Kaczyńskiego (tymczasowy rząd ekspertów). Czyli kurs na przyspieszone wybory. Ależ oczywiście, przecież nie ma pewności, jak długo utrzymają swą obecną popularność. Trzeba ją szybko przełożyć na mandaty. 

Napisano
4 godziny temu, pairtick napisał:

1693663468_ovcatx_6002.jpg.2b79f83a72798e8cfd20a5e2f2910ca1.jpg

Lenin ciągle żywy. „Kapitaliści sprzedadzą nam sznurek, na którym ich powiesimy.”

Kolego, moja wymiana zdań z moderatorem Mariusz S , której fragment  zamieściłeś dotyczyła Lecha Kaczyńskiego, a nie Jarosława .

Proszę przyjmij powyższe do wiadomości i nie odpisuj, Twoja kodziarska twórczośc  podlana sokiem z buraka nie interesuje mnie , będę wdzięczny.

Napisano
1 godzinę temu, leoś napisał:

Kolego, moja wymiana zdań z moderatorem Mariusz S , której fragment  zamieściłeś dotyczyła Lecha Kaczyńskiego, a nie Jarosława .

A mój wpis dotyczy Jarosława i co mi zrobisz? 😛 

PSX_20230902_1215372.jpg.dd4c1d970d048d5b63d56c20f5bbc582.jpg

1 godzinę temu, leoś napisał:

Twoja kodziarska twórczośc  podlana sokiem z buraka nie interesuje mnie 

ROTFL 🤣 

1 godzinę temu, przemeklbn napisał:

@pairtick, mam dwa pytania: kiedy kończycie żałobę? I jaki sens wklejać jakieś smuty osób nie rozumiejących współczesnego świata, a zwłaszcza procesów zachodzących we współczesnym społeczeństwie?

Jaką znowu żałobę? Jeżeli mieszkasz w Polsce, to TY dostaniesz po tyłku, a nie ja. 

Ja już dawno wiedziałem że tak będzie i jak weszliśmy do Unii, to wyjechałem na stałe.

Napisano
10 minut temu, leoś napisał:

zamieściłeś dotyczyła Lecha Kaczyńskiego, a nie Jarosława .

Widzisz jak dla mnie największą krzywdę Lechowi Kaczyńskiemu zrobił jego własny brat. Lech był prezydentem tak jak pisał @MariuszZ , ani dobrym , ani złym. Zginął tragicznie , pamięć by o nim była w związku z tą katastrofą , fakt ten zostałby wpisany na karty historii kraju i tyle. Ludziska z sympatią wspominaliby jego wkład w obalenie komuny.  Ale plan jarka był inny , zaczęła się gloryfikacja , przypisywanie Lechowi nadprzyrodzonych zdolności męża stanu. Grób na Wawelu był tym początkiem zarzewia niechęci , byłem widziałem na własne oczy co jarek wykombinował. Groby naszych królów , Piłsudskiego to  skromne kurhanki w porównaniu z tym marmurowym kiczem . A potem jarek pojechał na całego z miesięcznicami , co jeszcze bardziej odsunęło połowę społeczeństwa od niczego nie winnego Lecha. Stawianie pomników gdzie popadnie też nie uzdrowiło sytuacji. To tak jak pisałem , bogu ducha winny facet poprzez czyny swojego brata stał się symbolem podziału społeczeństwa którego był prezydentem.

Napisano
37 minut temu, marcinmarcin napisał:

posty ludzi hejtujących 7 letnie dziecko...

Mnie to na odległość pachnie PiS-owską prowokacją. Ale oczywiście fanatyzm zdarza się po obu stronach, więc wszystko jest możliwe.

Przy okazji: nie wiem, czy zauważyliście, jak chętnie zwolennicy Nawrockiego demonizują tzw. "elity" i "inteligencję". Niedługo trzeba się będzie wstydzić tego, że człowiek ma w ogóle jakieś wykształcenie, bo przecież to znaczy, że gardzi proletariatem, prawda? ;) 

Inteligent ma pamiętać, gdzie jego miejsce i służyć masom. Bolszewizm wrócił w pełnej krasie. 

Napisano
1 godzinę temu, Rafał S napisał:

Inteligent ma pamiętać, gdzie jego miejsce i służyć masom. Bolszewizm wrócił w pełnej krasie. 

Prawdziwy inteligent to twór równie niespotykany jak dobrze prosperujący przedsiębiorca, należy go oddzielić od posiadacza dyplomu,tak samo,jak prosperującego prywaciarza od prowadzącego działalność gospodarczą 😁. Dyplom nie świadczy o inteligencji,a prowadzenie działalności o zamożności😁. Bolszewizm mamy od dość dawna,zwłaszcza gospodarczy

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Rafał S napisał:

Inteligent ma pamiętać, gdzie jego miejsce i służyć masom.

Posiadanie dyplomu o niczym nie świadczy, a już szczególnie o inteligencji. Przez lata hodowano masowo magistrów imbecyli, którzy mieli za zadanie być tanią siłą roboczą, wynajmować, konsumować i głosować na elity które im taki schemat zaprezentowały. I piszę to jako posiadacz dyplomu elitarnej uczelni na elitarnym kierunku.

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano
1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Posiadanie dyplomu o niczym nie świadczy, a już szczególnie o inteligencji. 

Pełna zgoda. Ale w polityce używa się tego słowa na określenie grupy społecznej, którą definiuje właśnie wykształcenie. Taką nomenklaturą posługiwał się PRL, a obecnie wraca do niej PiS, który ma w tej grupie stosunkowo najmniej elektoratu. 

Napisano

11 minut temu, marcinmarcin napisał:

Przez lata chowano masowo magistrów imbecyli, którzy mieli za zadanie być tanią siłą roboczą, wynajmować, konsumować i głosować na elity 

Nie wiem, czy taka była motywacja - być może. W praktyce dewaluacja wyższego wykształcenia była bezpośrednim skutkiem zwiększenia naborów i obniżenia progów przyjęcia na studia. To z kolei wynikało z kilku czynników, w tym dwu kluczowych. Po pierwsze, z fałszywego przekonania (rządu?), że wysoki odsetek osób z dyplomami świadczy o poziomie rozwoju społeczeństwa. Po drugie, z desperackich próby maskowania rzeczywistego bezrobocia (to chyba za Millera zdecydowano, że lepiej zrobić z młodych ludzi studentów niż bezrobotnych). Potem doszły liczne szkoły prywatne oferujące kierunki studiów o bardzo różnym poziomie merytorycznym i przydatności (oraz związane z tym patologie).

Osobiście jestem zdecydowanym zwolennikiem mniejszych naborów / wyższych progów przy przyjmowaniu na studia w połączeniu z odbudową szkół zawodowych i techników. Jest to jedyna droga do przywrócenia wartości dyplomom i uzdrowienia sytuacji. Oczywiście wiązałoby się to z redukcją kadry akademickiej i zwiększeniem liczebności kadry w szkołach II stopnia. I tu zaczynają się schody...