Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Rega elex mk4:

- trafo się nie wzbudza, a to mnie najbardziej irytowało w poprzedniku( audiolab 6000a), którego przy cichym słuchaniu można było uslyszeć w miejscu odsłuchowym(trójkat 170cm, więc blisko)

- strzela przy włączaniu; raz na jakiś czas sobie przypomne, ale nie spędza mi to snu z powiek

- z głosników dobiega lekki szmer po włączeniu wzmacniacza(gdy nie gra muzyka). W poprzedniku nie stwierdzono. 

Innych powyższych ''defektów'' nie zauważyłem.

Ps. Może są, ale nie zwracam uwagi.

Edytowano przez Pitt39
Napisano (edytowany)

O kurde! To mało czułe. To co jest, jak się podłączy coś czulszego? Próbowałeś może? Szum się zwiększa?

Czy komuś jeszcze ta Rega szumi?

Edytowano przez Kraft
Napisano (edytowany)

Były ATC SCM 7, ale jak mam być szczery, to nie pamiętam czy było gorzej, czy lepiej.

W zasadzie jak nie słucham muzyki, to sprzęt wyłączam, więc żadne szumienie do mnie nie dociera. Zresztą to jest slyszalne tak od 1m i bliżej.

Edytowano przez Pitt39
Napisano
29 minut temu, Kraft napisał:

Czy komuś jeszcze ta Rega szumi?

Po pracy jeszcze raz sprawdzę na B&W i ATC ale ani razu nie rzuciło mi się to w uszy, również z ProAc D2R. 

Brumienia trafa:

-nikomu trafo nie brumi, nawet na krótką chwilę się nie wzbudza. Mam jeszcze Kolegę z sąsiedniego forum i u niego też zupełna cisza na trafie. Wychodzi na to, że tylko ja miałem pecha ale sprawa została załatwiona poprzez wymianę na fabrycznie nowy egzemplarz. Dramatu nie ma. 

Buczenie i brumienia z głośników oraz głośne, przeraźliwe trzaski;

- nikt nie potwierdza. 

Szum z głośników:

- Pitt39 słyszy delikatny szum z głośników tak do odległości 1m.

Napisano
8 minut temu, kaczadupa napisał:

Pitt39 słyszy delikatny szum z głośników tak do odległości 1m.

U mnie na 99dB efektywności kolumnach z uchem przy głośniku na wzmacniaczu lampowym z triodami bezpośrednio żarzonymi nic nie słychać. 

Co to za hałaśliwy wzmacniacz u kolegi? Rega? Na jakich lampach? 😉

Pozdrawiam. M

Napisano

Tak, tylko już z Hi Endowymi głośnikami B&W wzmacniacz lampowy „zapominał” co to dynamika. To ja już wolę delikatny szum z głośników niż granie bez jaj. ;)

7 minut temu, Kraft napisał:

Zaglądałeś do tych 45 źródeł, które podała AI?

Ciekawe co powie AI o Jarku z Forum Audio. Daj spokój z tym AI…

Napisano
5 minut temu, kaczadupa napisał:

Tak, tylko już z Hi Endowymi głośnikami B&W wzmacniacz lampowy „zapominał” co to dynamika.

Nie ma to jak podłączyć lampę do kolumn lubiących się głównie z mocnymi tranami i cieszyć się, że to razem słabo gra. ;) 

Napisano (edytowany)
1 minutę temu, Rafał S napisał:

Nie ma to jak podłączyć lampę do kolumn lubiących się głównie z mocnymi tranami i cieszyć się, że to razem słabo gra. ;) 

To był pomysł właściciela lampy. :)

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
15 minut temu, kaczadupa napisał:

Tak, tylko już z Hi Endowymi głośnikami B&W wzmacniacz lampowy „zapominał” co to dynamika. To ja już wolę delikatny szum z głośników niż granie bez jaj. ;)

Zdarza się, mój Naim poległ na Monitor Audio znajomego (brak dynamiki), a mnie cieszy jego granie na moich paczkach :) 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Kraft napisał:

Zaglądałeś do tych 45 źródeł, które podała AI?

Zajrzałem do jakiejś połowy. Dalej nie sprawdzam. To jakieś losowe linki w których pojawia się hasło „Rega” i „noise”, ale i nie zawsze. To adresy do sklepów, stron dewelopera, porównywarek cenowych, instrukcji, wielu recenzji w których nie ma mowy o żadnych wadach, wątków na forach dyskusyjnych w których jest wzmianka o tym, że np. ktoś miał Naima czy Marantza i miał „hum issue”. Jest informacja o „popping sound” przy włączaniu - pisałem o tym wcześniej cytując fragment z Audio. Jest też mowa o „klikaniu” przy zmianie utworów o którym wspominałeś. Okazało się, że winowajcą nie był wzmacniacz Regi, a streamer Wiima. Ten problem występował z różnymi przetwornikami, nie tylko tym w Elex MK4. Z tego co doczytałem konieczna była zmiana w ustawieniach. Sprawę poprawiła też aktualizacja oprogramowania w Wiim.

Podsumowując. Bardzo kiepskie źródła i kiepski pokaz możliwości AI.

Edytowano przez lpomis
Napisano

To kiepsko, bo to chyba najbardziej zaawansowana odmiana AI, szczególnie polecana do deep search.

1 godzinę temu, kaczadupa napisał:

Ciekawe co powie AI o Jarku z Forum Audio. Daj spokój z tym AI…

A to:)

Kraft to jeden z aktywniejszych i rozpoznawalnych użytkowników forum.audio.com.pl, który wyrobił sobie opinię szczególnie dzięki licznym, rozbudowanym testom sprzętu audio publikowanym w ramach tzw. „Kraftestów”. Oto, jak postrzegany jest w społeczności i co można wywnioskować na podstawie jego aktywności:

Cechy charakterystyczne i styl wypowiedzi

Rzetelność i szczegółowość: Kraft jest znany z bardzo szczegółowych, rozbudowanych recenzji sprzętu audio. Jego testy obejmują zarówno opisy techniczne, jak i subiektywne wrażenia odsłuchowe, często z odniesieniami do własnych doświadczeń i preferencji

Krytyczne, ale wyważone podejście: W swoich recenzjach Kraft nie boi się wskazywać wad testowanych produktów, nawet jeśli są one powszechnie chwalone. Jednocześnie jego krytyka jest merytoryczna, oparta na argumentach i własnych odsłuchach, a nie na uprzedzeniach

Otwartość na dyskusję: Użytkownik aktywnie uczestniczy w rozmowach, odpowiada na pytania innych forumowiczów, zgłasza sugestie i poprawki konstrukcyjne, co świadczy o jego zaangażowaniu w życie forum i chęci dzielenia się wiedzą

Poczucie humoru i dystans: Wypowiedzi Krafta często zawierają żartobliwe wstawki i lekką ironię, co czyni je przystępnymi i ciekawymi do czytania

Odbiór w społeczności

Szacunek i uznanie: Kraft jest postrzegany jako osoba kompetentna, której opinie są cenione przez innych użytkowników. Forumowicze dziękują mu za możliwość testowania sprzętu i chętnie odnoszą się do jego recenzji, traktując je jako wartościowe źródło informacji

Życzliwość: W kontaktach z innymi użytkownikami Kraft jest uprzejmy, pomocny i otwarty na sugestie. Otrzymuje podziękowania za życzliwość i wkład w życie forum

Wpływ na decyzje zakupowe: Jego testy mają realny wpływ na decyzje innych użytkowników dotyczące wyboru sprzętu audio, co świadczy o dużym zaufaniu do jego opinii

Podsumowanie

W sieci, a zwłaszcza na forum.audio.com.pl, Kraft cieszy się opinią rzetelnego, kompetentnego i życzliwego recenzenta oraz aktywnego członka społeczności audiofilskiej. Jego recenzje są szeroko komentowane i wykorzystywane przez innych użytkowników jako punkt odniesienia przy wyborze sprzętu audio

Napisano

Potwierdzam.

Osobiście stawiam Cię za wzór dla siebie i całej reszty forumowiczów w kwestii logicznego podejścia i myślenia o naszym hobby.

Do tego masz wybitną cierpliwość do pewnych zachowań… 

Tak trzymać i może jakiś nowy Kraftest bo od tej polityki na forum już się chce…

Napisano
2 godziny temu, Rafał S napisał:

Cieszy to trzeba się umieć. Ja, Heresy, SET i nie szukam jak większość z Was Koledzy.

Zmieniacie klocki jak skarpetki szukając tego wymarzonego brzmienia i nawet trochę zazdroszczę tych poszukiwań. Nawet sobie wmawiam, że do sypialni potrzebuję zestawu stereo na poziomie by poczuć chęć zaspokojenia przyjemności rozpakowywania, podłączanie czegoś nowego i fanu z tej zabawy, ale generalnie mam już ten wymarzony jedyny słuszny zestaw.

Koniec poszukiwań 😉

2 godziny temu, kaczadupa napisał:

To był pomysł właściciela lampy. :)

Pijesz do mnie? Mam wrażenie, że nic nie zrozumiałeś i nie wyniosłeś z naszego spotkania poza pełnym brzuchem dzięki uprzejmości Marka. Później się dziwisz, że Ci forumowicze słowne manto sprawiają za uszczypliwości 😎

Pozdrawiam. M

Napisano (edytowany)
11 minut temu, MariuszZ napisał:

Cieszyć to trzeba się umieć.

Mariusz, moja uwaga nie była absolutnie złośliwością pod Twoim adresem. Czytam na forach, co ludziom dobrze gra z wysokimi modelami Bowersów no i widzę zwykle Gryphony, Maki z autoformerami itp. Więc domyślam się, że to konkretne połączenie nie mogło oddać sprawiedliwości ani kolumnom, ani wzmacniaczowi. Inaczej wyglądałoby to np. z moimi starymi Operami Callas... :) 

Edytowano przez Rafał S
Napisano (edytowany)
23 minuty temu, MariuszZ napisał:

Koniec poszukiwań 😉

A Qutest ostatnio ? 

23 minuty temu, MariuszZ napisał:

Ci forumowicze słowne manto sprawiają za uszczypliwości 😎

Akurat to ci forumowicze, których notorycznie czasowo banujesz, straszysz że to już ostatni raz dajesz im szansę i takie tam…  Jeżeli podoba Ci się ich zachowanie to chyba nie mamy o czym dalej rozmawiać. 

Ps. Nie widziałem, żebyś wyszedł z pustym brzuchem więc taka wycieczka ze strony moderatora jest dla mnie słaba. Nie Ty byłeś gospodarzem spotkania więc mnie nie rozliczaj z mojego brzucha…

Edytowano przez kaczadupa
Napisano

Ja tam miło wspominam spotkanie u Marka. Czysty fun, dość niekonwencjonalne połączenia sprzętowe, odbiegające od utartych schematów. Hajendowe Bowersy + niszowa lampka Mariusza. Cieszę się, że posłuchałem takiego zestawienia. Nie moje granie, ale to najmniej istotne. Ciekawy eksperyment. Najważniejsze było dla mnie Wasze towarzystwo i to, że mogliśmy się podzielić różnymi spostrzeżeniami. Chętnie bym powtórzył :)

Napisano
16 minut temu, MariuszZ napisał:

Cieszyć to trzeba się umieć. Ja, Heresy, SET i nie szukam jak większość z Was Koledzy.

Zmieniacie klocki jak skarpetki szukając tego wymarzonego brzmienia 

(...) 

ale generalnie mam już ten wymarzony jedyny słuszny zestaw.

Koniec poszukiwań 😉

Bo jeszcze u mnie nie słuchałeś 😉 

Tannoy, MOSFET, Wolfson.

Napisano

Nie widziałem, żebyś wyszedł z pustym brzuchem więc taka wycieczka ze strony moderatora jest dla mnie słaba. Nie Ty byłeś gospodarzem spotkania więc mnie nie rozliczaj z mojego brzucha…

Wybacz. Nie mam nic do twojego brzucha tylko do uszczypliwości, które pojawiają sie już któryś raz po spotkaniu. Rozumiem krytykę, ale bez kontekstu jest słaba i tylko pobudza mnie do odgryzania się. 

Nikt o zdrowych zmysłach nie zestawi tych bowersów z 3W lampą, więc Twoje uszczypliwe wycieczki są bez sensu z punktu widzenia konstruktywnej dyskusji.

Miały by sens twoje "cenne" uwagi gdybym użytkował na codzień taki zestaw, ale tak nie jest.

To był eksperyment, a robisz z tego przyczółek by dyskredytować walory wzmacniacza lampowego o mocy 3W. Jak będziesz mnie wywoływał w ten sposób do dyskusji to będę się odwdzięczał z nawiązką bez zbednych uszczypliwości oczywiście. 

Za mój pełny brzuch, możliwość spotkania się i zaprezentowania lampowego mikruska Markowi podziękowałem. Ciebie zaś w kontekście zbędnych komentarzy nie bardzo rozumiem, bo zamiast docenić że przytargałem kupę "złomu" do posłuchania, między innymi dla Ciebie to Ty zamiast trzymać się faktów robisz ze mnie głupka konfabulując o lampowcach bez konkretnego kontekstu.

Miłego dnia. M

A Qutest ostatnio ? 

Kaprys. Chciałem mieć.