666janek Napisano Wtorek o 16:06 Napisano Wtorek o 16:06 Witam! Planuję zmienić 7ki na 11ki, które potrzebują więcej prądu. Czy ktoś mógłby podzielić się wiedzą i powiedzieć, czym mógłbym zasilić 11ki? Posiadam Audiolab 8300a (plus Chord Qutest), którego nie chciałbym zmieniać. Myślałem o dołożeniu Audiolab 9000p, ale nie wiem, czy będzie on wystarczający do 11ek? Branża podpowiada, że 19ki są łatwiejsze do wysterowania, niż 11ki🤔 Odpisz, cytując
Kraft Napisano Wtorek o 16:34 Napisano Wtorek o 16:34 26 minut temu, 666janek napisał: Witam! Planuję zmienić 7ki na 11ki, które potrzebują więcej prądu. Dlaczego potrzebują więcej prądu, skoro są skuteczniejsze? Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Wtorek o 17:10 Napisano Wtorek o 17:10 30 minut temu, Kraft napisał: Dlaczego potrzebują więcej prądu, skoro są skuteczniejsze? W sumie zdanie jest tak sformułowane, że można je zrozumieć w dwójnasób 🙂. 59 minut temu, 666janek napisał: Branża podpowiada, że 19ki są łatwiejsze do wysterowania, niż 11ki🤔 Branża swego czasu łączyła ATC SCM7 z Regą Brio, która mocą jakoś wybitnie nie grzeszy. Myślę, że Twój audiolaba, który, który oddaje 75 W przy ośmiu ohmach i 115 przy 4, spokojnie poradzi sobie zarówno z siódemkami jak i jedenastkami. PS. Co chcesz osiągnąć tą wymianą? Odpisz, cytując
666janek Napisano Wtorek o 19:49 Autor Napisano Wtorek o 19:49 2 godziny temu, KrólKiczu napisał: W sumie zdanie jest tak sformułowane, że można je zrozumieć w dwójnasób 🙂. Branża swego czasu łączyła ATC SCM7 z Regą Brio, która mocą jakoś wybitnie nie grzeszy. Myślę, że Twój audiolaba, który, który oddaje 75 W przy ośmiu ohmach i 115 przy 4, spokojnie poradzi sobie zarówno z siódemkami jak i jedenastkami. PS. Co chcesz osiągnąć tą wymianą? 1. Chyba nie powiem nic odkrywczego, po roku grania na 7kach chcę je porównać z wyższym modelem (a miał to być zestaw na kolejnych kilka lat…🤣). 2. Sprawdzić, czy 11ki zagrają z większą ilością detalu i głębszej sceny Ps. Branża podpowiedziała, że łatwiejsze do wysterowania będą 19ki i też mnie korci porównanie trzech modeli. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Wtorek o 20:05 Napisano Wtorek o 20:05 (edytowany) 11 jest cieplejsza od 7, z wyraźnie mocniejszym basem, średnica bardzo gęsta, ciepła, płynna. 11 na tle 7 grają ociężale. Na moje ucho 11 nie gra bardziej detalem a wręcz jest odwrotnie przez ich gęstość i ciepło. Środek bardziej eksponowany w 7. Porównanie tylko na Cyrusie 8.2 DAC + PSXR2. Nie było pod ręką żadnego Hegla, żeby bardziej obiektywnie porównać Osobiście wolę 7, zawsze i wszędzie, właśnie przez tą „ociężałość” 11. Edytowano Wtorek o 20:08 przez kaczadupa Odpisz, cytując
666janek Napisano wczoraj o 04:47 Autor Napisano wczoraj o 04:47 7 godzin temu, kaczadupa napisał: 11 jest cieplejsza od 7, z wyraźnie mocniejszym basem, średnica bardzo gęsta, ciepła, płynna. 11 na tle 7 grają ociężale. Na moje ucho 11 nie gra bardziej detalem a wręcz jest odwrotnie przez ich gęstość i ciepło. Środek bardziej eksponowany w 7. Porównanie tylko na Cyrusie 8.2 DAC + PSXR2. Nie było pod ręką żadnego Hegla, żeby bardziej obiektywnie porównać Osobiście wolę 7, zawsze i wszędzie, właśnie przez tą „ociężałość” 11. Zupełnie nie chodzi mi o dodanie ciepła… Myślałem (jako laik😛), że model wyżej da więcej tego,co mam w scm7, a to bardziej krok „w bok”. A czy mieliście okazję sprawdzić 19ki, jak na tle niższych modeli one grają? Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 04:55 Napisano wczoraj o 04:55 Czyli jeszcze ich nie słuchałeś u siebie? Bo padło sformułowanie sprawdzić? A to połączenie z obecnym jednak suchszym audiolabem było dla Ciebie ok? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 05:22 Napisano wczoraj o 05:22 32 minuty temu, 666janek napisał: sprawdzić 19ki Jak mieszkasz blisko Wawy to uderzaj do Salonu Planeta Dźwięku, mają każdy model ATC. Osobiście z chęcią bym 19 posłuchał. Jak dobrze pamiętam, w Salonie Q21 też mają bogatą ofertę monitorów ATC. Odpisz, cytując
666janek Napisano wczoraj o 05:49 Autor Napisano wczoraj o 05:49 Obecne połączenie jest świetne, tylko wiadomo, chciałbym zobaczyć, czy można lepiej 😂 Nie, jeszcze nie sprawdzałem i skończy się na wypożyczeniu (w Q21 nie z tym najmniejszego problemu😅), jedyne czego się obawiam, to czy mój Audiolab pociągnie 11 lub 19. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano wczoraj o 06:48 Napisano wczoraj o 06:48 10 godzin temu, kaczadupa napisał: 11 jest cieplejsza od 7, z wyraźnie mocniejszym basem, średnica bardzo gęsta, ciepła, płynna. 11 na tle 7 grają ociężale. Na moje ucho 11 nie gra bardziej detalem a wręcz jest odwrotnie przez ich gęstość i ciepło. Środek bardziej eksponowany w 7. Ale może odpowiedni wzmacniacz dałby radę zachować część ich ciepła i miękkości redukując jednocześnie tę ociężałość? W AV wypunktowali to samo, co Ty, ale mimo to byli zauroczeni 11-tkami. Podkreślali jednak potrzebę podpięcia dobrej elektroniki. https://www.avtest.pl/zestawy-glosnikowe/item/1100-atc-scm11 Jak to czytam, to już je sobie wyobrażam w wyimaginowanym drugim systemie. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 06:58 Napisano wczoraj o 06:58 7 minut temu, Rafał S napisał: Jak to czytam, to już je sobie wyobrażam w wyimaginowanym drugim systemie. Tak, to zdecydowanie Twoje granie. Piękne, pogłębione barwy, dociążone, płynne, gęste, ciepłe. 1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano wczoraj o 07:47 Napisano wczoraj o 07:47 1 godzinę temu, 666janek napisał: jedyne czego się obawiam, to czy mój Audiolab pociągnie 11 lub 19. Źle nie będzie na pewno Warto najpierw sprawdzić same ATC, a potem najwyżej pokombinować ze wzmakiem Odpisz, cytując
666janek Napisano wczoraj o 07:59 Autor Napisano wczoraj o 07:59 Niezłą ofertę mi zaproponowaliście, więc chyba bez wypożyczenia i przetestowania się nie obędzie😆 jedyny dylemat to 11 czy 19😜 1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano wczoraj o 14:00 Napisano wczoraj o 14:00 Ja bym szedł w 19tki, ale to ja 2 Odpisz, cytując
Recommended Posts