Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam! Planuję zmienić 7ki na 11ki, które potrzebują więcej prądu. Czy ktoś mógłby podzielić się wiedzą i powiedzieć, czym mógłbym zasilić 11ki? Posiadam Audiolab 8300a (plus Chord Qutest), którego nie chciałbym zmieniać. Myślałem o dołożeniu Audiolab 9000p, ale nie wiem, czy będzie on wystarczający do 11ek? Branża podpowiada, że 19ki są łatwiejsze do wysterowania, niż 11ki🤔

Napisano
30 minut temu, Kraft napisał:

Dlaczego potrzebują więcej prądu, skoro są skuteczniejsze?

W sumie zdanie jest tak sformułowane, że można je zrozumieć w dwójnasób 🙂

59 minut temu, 666janek napisał:

Branża podpowiada, że 19ki są łatwiejsze do wysterowania, niż 11ki🤔

Branża swego czasu łączyła ATC SCM7 z Regą Brio, która mocą jakoś wybitnie nie grzeszy. Myślę, że Twój audiolaba, który, który oddaje 75 W przy ośmiu ohmach i 115 przy 4, spokojnie poradzi sobie zarówno z siódemkami jak i jedenastkami. 

PS. Co chcesz osiągnąć tą wymianą? 

Napisano
2 godziny temu, KrólKiczu napisał:

W sumie zdanie jest tak sformułowane, że można je zrozumieć w dwójnasób 🙂

Branża swego czasu łączyła ATC SCM7 z Regą Brio, która mocą jakoś wybitnie nie grzeszy. Myślę, że Twój audiolaba, który, który oddaje 75 W przy ośmiu ohmach i 115 przy 4, spokojnie poradzi sobie zarówno z siódemkami jak i jedenastkami. 

PS. Co chcesz osiągnąć tą wymianą? 

1. Chyba nie powiem nic odkrywczego, po roku grania na 7kach chcę je porównać z wyższym modelem (a miał to być zestaw na kolejnych kilka lat…🤣).

2. Sprawdzić, czy 11ki zagrają z większą ilością detalu i głębszej sceny

Ps.

Branża podpowiedziała, że łatwiejsze do wysterowania będą 19ki i też mnie korci porównanie trzech modeli.

Napisano (edytowany)

11 jest cieplejsza od 7, z wyraźnie mocniejszym basem, średnica bardzo gęsta, ciepła, płynna. 11 na tle 7 grają ociężale. Na moje ucho 11 nie gra bardziej detalem a wręcz jest odwrotnie przez ich gęstość i ciepło. Środek bardziej eksponowany w 7. 
Porównanie tylko na Cyrusie 8.2 DAC + PSXR2. Nie było pod ręką żadnego Hegla, żeby bardziej obiektywnie porównać :) 

Osobiście wolę 7, zawsze i wszędzie, właśnie przez tą „ociężałość” 11. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano
7 godzin temu, kaczadupa napisał:

11 jest cieplejsza od 7, z wyraźnie mocniejszym basem, średnica bardzo gęsta, ciepła, płynna. 11 na tle 7 grają ociężale. Na moje ucho 11 nie gra bardziej detalem a wręcz jest odwrotnie przez ich gęstość i ciepło. Środek bardziej eksponowany w 7. 
Porównanie tylko na Cyrusie 8.2 DAC + PSXR2. Nie było pod ręką żadnego Hegla, żeby bardziej obiektywnie porównać :) 

Osobiście wolę 7, zawsze i wszędzie, właśnie przez tą „ociężałość” 11. 

Zupełnie nie chodzi mi o dodanie ciepła… Myślałem (jako laik😛), że model wyżej da więcej tego,co mam w scm7, a to bardziej krok „w bok”. 
A czy mieliście okazję sprawdzić 19ki, jak na tle niższych modeli one grają?

Napisano
32 minuty temu, 666janek napisał:

sprawdzić 19ki

Jak mieszkasz blisko Wawy to uderzaj do Salonu Planeta Dźwięku, mają każdy model ATC. Osobiście z chęcią bym 19 posłuchał. Jak dobrze pamiętam, w Salonie Q21 też mają bogatą ofertę monitorów ATC. 

Napisano

Obecne połączenie jest świetne, tylko wiadomo, chciałbym zobaczyć, czy można lepiej 😂

Nie, jeszcze nie sprawdzałem i skończy się na wypożyczeniu (w Q21 nie z tym najmniejszego problemu😅), jedyne czego się obawiam, to czy mój Audiolab pociągnie 11 lub 19.

Napisano
10 godzin temu, kaczadupa napisał:

Ale może odpowiedni wzmacniacz dałby radę zachować część ich ciepła i miękkości redukując jednocześnie tę ociężałość? W AV wypunktowali to samo, co Ty, ale mimo to byli zauroczeni 11-tkami. Podkreślali jednak potrzebę podpięcia dobrej elektroniki. 

https://www.avtest.pl/zestawy-glosnikowe/item/1100-atc-scm11

Jak to czytam, to już je sobie wyobrażam w wyimaginowanym drugim systemie. :) 

Napisano
1 godzinę temu, 666janek napisał:

jedyne czego się obawiam, to czy mój Audiolab pociągnie 11 lub 19.

Źle nie będzie na pewno :) Warto najpierw sprawdzić same ATC, a potem najwyżej pokombinować ze wzmakiem ;)