kaczadupa Napisano Piątek o 14:24 Napisano Piątek o 14:24 (edytowany) Czołem. Tak Jarek @Kraft, „poprawnie skonstruowane wzmacniacze” (tzw. neutralne) są bardzo, bardzo trudne do rozróżnienia ( w ślepym teście i przy wyrównanym poziomie głośności bardzo możliwe, że nie do odróżnienia ). Te neutralne mają przenieść/wzmocnić dokładnie to co dostaną ze źródła i tyle. Jednak dla wielu z nas to za mało. Chcemy aby wzmacniacz dodał swojego wyjątkowego charakteru (a to gdzieś docieplił a to gdzieś wyostrzył, gdzieś utwardził a gdzieś zmiękczył, a może zakombinował z wypchnięciem pierwszego planu, może pokazał najdrobniejszy detal, wybrzmienie zawarte na płycie itd.) i producenci wzmacniaczy nam to oferują. A że tych producentów są setki to i wiele pomysłów i wiele wzmacniaczy artystów, mniej lub bardziej utalentowanych ale artystów Dla każdego coś dobrego. … ciąg dalszy nastąpi jak tylo dotrze do mnie Rega Aethos. Jeżeli chodzi o Rege Elicit mk5 to miałem ją jakiś czas temu przez okres około 3 miesięcy więc będzie to zupełnie luźne porównanie do Hegla i Aethosa - bo z pamięci - a jak wiadomo nasza pamięć audio płata nam figle. Postaram się nie patrzeć na ceny poszczególnych urządzeń, zapominam o cenach. Liczy się tylko to, jakie różnice usłyszę/lub nie. Reszta zabawek: Chord Qutest, Cambridge MXN10, Dynaudio Excite X14, B&W 607S3 oraz moje naj. na zawsze ATC SCM7. Traktuję to jako zabawę a nie profesjonalny test. Od profesjonalnej roboty jest nasz Magazyn Audio. Zapraszam do miłej dyskusji. Edytowano Piątek o 14:26 przez kaczadupa 5 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Piątek o 16:53 Autor Napisano Piątek o 16:53 (edytowany) Na szybko zmajstrowana lista muzyczki, którą lubię i z płyt, których bardzo często słucham, żeby przybliżyć Wam „moją” muzykę. Oczywiście właśnie tych utworów czy całych płyt będę słuchał porównując ww wzmacniacze Regi i Hegla bo jak porównywać i wybierać to na muzyce, którą chcemy słuchać każdego dnia. https://tidal.com/playlist/88dbd127-20a5-473f-a0d1-e2b77c3a3a3a Edytowano Piątek o 16:54 przez kaczadupa 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Piątek o 18:45 Napisano Piątek o 18:45 @kaczadupa jutro przesłucham , właśnie wgrałem po dwóch latach aktualizację RME , nawet nie wiedziałem , ze w tym czasie było ich 11 Spojrzałem na wykonawców dla mnie ok. 1 Odpisz, cytując
Prawie Audiofil Napisano Sobota o 11:08 Napisano Sobota o 11:08 18 godzin temu, kaczadupa napisał: Na szybko zmajstrowana lista muzyczki, którą lubię i z płyt, których bardzo często słucham, żeby przybliżyć Wam „moją” muzykę. Oczywiście właśnie tych utworów czy całych płyt będę słuchał porównując ww wzmacniacze Regi i Hegla bo jak porównywać i wybierać to na muzyce, którą chcemy słuchać każdego dnia. https://tidal.com/playlist/88dbd127-20a5-473f-a0d1-e2b77c3a3a3a Jak masz ochotę, to zerknij na jeden z moich zestawów. Może coś się przyda do porównań. https://tidal.com/playlist/7a849819-099b-4f19-827e-1d756984ee52 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Sobota o 17:18 Napisano Sobota o 17:18 @kaczadupa mam prośbę. Jak będziesz testował to zwróć uwagę na utwór " Noc" Myslovitz. Albo ze mną coś jest nie tak , albo .... Wokal leci centralnie od początku do końca za to gitara gdy utwór się zaczyna jest centralnie , a następnie od ok. 1 min. przesuwa się na prawo i tam zostaje do ok. 2 min. Następnie znów jest centralnie i znowu bardziej na prawo. Tak jak , by gitarzysta krążył po scenie i jest to słyszalne. Sprawdź proszę. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano Sobota o 17:27 Autor Napisano Sobota o 17:27 1 minutę temu, tomek4446 napisał: Tak jak , by gitarzysta krążył po scenie i jest to słyszalne Było kupić najtańsze Bowersy a nie hi endy, teraz wymyśla z jakimś bieganiem po scenie… 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Sobota o 18:32 Napisano Sobota o 18:32 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: Było kupić najtańsze Bowersy a nie hi endy, teraz wymyśla z jakimś bieganiem po scenie… Na Bowersach , to gitarzysta tak zapieprzał , że nie nadążałem 2 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 16:27 Autor Napisano wczoraj o 16:27 W oczekiwaniu na wzmacniacz Aethos przyjechały odpowiednie głośniki. Bogatemu to i byk się ocieli 3 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 13 godzin temu, kaczadupa napisał: przyjechały odpowiednie głośniki. Kurna piękne. A co to ? A tak na marginesie , reklamowałeś ? Bo musiały nieźle pier...ć w transporcie , wypchnęło Ci cały panel z przetwornikami Adam , zajebisty stolik , piszę poważnie , świetny design. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu 4 minuty temu, tomek4446 napisał: piękne. A co to Panie, u mnie nuda, zawsze ATC. 5 minut temu, tomek4446 napisał: świetny design. Ten stolik kosztuje tyle co dwie Regi Aethos ale cieszę się, że czuć pieniądz. Dobra, gdzie ta Rega, nawet wolne na żądanie wziąłem. Co za emocje, co za emocje hah Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 1 minutę temu, kaczadupa napisał: Ten stolik kosztuje tyle co dwie Regi Aethos ale cieszę się, że czuć pieniądz. Tak , czuć i stanowi takie zaakcentowanie pasji. Naprawdę super. Ja po sprzedaży dzielonki Luxmana musiałem zestawić monobloki WBA na glebę. Kombinowałem z jakimiś platformami z blatów , sklejki ..... i to jednak nie to. Czekam właśnie na stolik od Rogoza 1 Odpisz, cytując
MMarek Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Dnia 21.06.2025 o 19:27, kaczadupa napisał: Było kupić najtańsze Bowersy a nie hi endy, teraz wymyśla z jakimś bieganiem po scenie… Dnia 21.06.2025 o 20:32, tomek4446 napisał: Na Bowersach , to gitarzysta tak zapieprzał , że nie nadążałem Che, che, che. Rozbawiliście mnie pysznie Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu @MMarek specjalnie dla Ciebie, Krafta i Grześka pierwsze wrażenie będzie na Bowersach. Trochę waży paczka z Etosem. Chwila oddechu po wnoszeniu i unboxing. 2 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 6 minut temu, kaczadupa napisał: pierwsze wrażenie będzie na Bowersach Może się to zgrać. Chociaż wolałbym posłuchać go z scm7 lub... D2R. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu Dobra, sprzęt żywy i cały. Pierwsze co sprawdziłem to trafo, nawet mam to uwiecznione na filmie, kuna cisza jak po śmierci organisty. To już jest sukces zwłaszcza, że po kartonie widać, iż kawał Polski wzmacniacz zwiedził. Sterowanie poziomem głośności wymaga chwili przyzwyczajenia ponieważ startuje jak Nissan GT R, zupełne przeciwieństwo tego co mam w Elex mk4. Odpisz, cytując
Slawko69 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Jest AtC był ProAc brakuje tylko Spendora😁. Mogę prosić fotkę tego super stolika? Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 2 minuty temu, kaczadupa napisał: Sterowanie poziomem głośności wymaga chwili przyzwyczajenia Czuć moc? Jest wszystkiego więcej? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu 1 minutę temu, Rafał S napisał: Czuć moc? Jest wszystkiego więcej? Takie bardzo pierwsze wrażenie Rafał. I na B&W. Jakby całe brzmienie bardziej spójne, wyrównane, troszkę bardziej organiczne jak w Elex mk4, troszkę czytelniej na dole pasma. Ma się wrażenie, że w metalu gra na tle Elexa mk4 tak „bezwysiłkowo” i bardziej spójnie. Z pewnością nie spowalnia rytmu, idzie jak przecinak na Metalice i wydaje się cholernie równy i właśnie spójny. Cały czas pierwsze wrażenie na tle Elexa mk4 to taka spójność a nie „poszarpanie”. Ogólnie wrażenie na pierwszy strzał to swoboda, spójność i ogromna energetyczność ale zero efekciarstwa z podkreślaniem basu czy góry. Elex mk4 (z pamięci) wydaje się bardziej efekciarski ale kosztem (trochę) utraty faktur na basie i z większą ofensywnością. Ok., muszę to wyjeździć więc teraz idę na bicycla bo szkoda dzień urlopu przesiedzieć w domu. Nie jest to z pewnością wzmacniacz ślimak ślamazara. 32 minuty temu, Slawko69 napisał: Mogę prosić fotkę tego super stolika? To jest stolik Naima a dokładnie Naim Fraim. Kolory do wyboru. Fakt, wygląda kapitalnie ale osobiście jeszcze nie jestem na niego gotowy. 3 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Pierwsze wrażenia takie jakich się spodziewałem, ciekawy jestem dalszych. Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Konstrukcja wygląda porządnie, na zasilaniu nie oszczędzali, Rega myślę umie zrobić z tego pożytek. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu To wszystko nie takie proste jak pięknie w środku wygląda, i waży. Wszystko w graniu musi się „zazębić”. Jedno już teraz mogę napisać. Aethos to mój osobisty król basu. Mam wrażenie, że to był priorytet przy projektowaniu tej maszyny, zmieść z powierzchni ziemi integry Naima (SN3), i to się na basie udało. Bas jest kapitalny, uwielbiam to co ten piec wyprawia na basie, we wszystkich gatunkach muzyki. No ale to tylko bas. Fajnie, że fajny ale dla mnie to za mało. Reszta wymaga dłuższego wsłuchania, a zwłaszcza jako „cała kompozycja” Sterowanie poziomem głośności z pilota jest źle zrobione, nie da się precyzyjnie ustawić głośności, najdelikatniejsze naciśnięcie na pilocie i potek leci jak szalony w obie strony. Chyba już 5 lat wzmak jest na rynku i nic z tym nie zrobiono, szkoda. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 7 minut temu, kaczadupa napisał: Sterowanie poziomem głośności z pilota jest źle zrobione, nie da się precyzyjnie ustawić głośności, najdelikatniejsze naciśnięcie na pilocie i potek leci jak szalony w obie strony. Chyba już 5 lat wzmak jest na rynku i nic z tym nie zrobiono, szkoda. Przypomnij mi, ile kosztuje ten wzmacniacz?;) Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: nie da się precyzyjnie ustawić głośności, najdelikatniejsze naciśnięcie na pilocie i potek leci jak szalony w obie strony. Może będzie lepiej z scm7, które mają mniejszą skuteczność. Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 30 minut temu Autor Napisano 30 minut temu (edytowany) 37 minut temu, Rafał S napisał: Może będzie lepiej z scm7, które mają mniejszą skuteczność. Już po dwóch godzinach były ATC w akcji. I tak zostanie. Wiadomo, że muzykalność dla każdego może znaczyć coś innego (inny zbiór cech brzmienia) ale dla mnie muzykalne są właśnie ATC, ProAc, Dali, Dynaudio, Sonus Faber itp. a Bowers się stara ale nawet z Aethos czegoś w ich graniu mi brakuje. Takie uparcie sztywne, spięte kołki... Do elektroniki i owszem ale zachwycać się średnicą? Nie wiem jak Kraft daje radę ale takie już to hobby, bardzo indywidualne. Edytowano 27 minut temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
Recommended Posts