Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
45 minut temu, kaczadupa napisał:

Bywaj więc, przyjacielu. :) 

Nie jesteśmy przyjaciółmi, no chyba, że dla Ciebie każdy internetowy nołnejm to koleżka to ok…

Posłuchaj i później pitol.

Napisano

Użytkownik @S!N! nie potrafi zrozumieć jednej prostej rzeczy:

Ludzie mają różne preferencje brzmieniowe, więc to co jednemu brzmi wybitnie, innych może zwyczajnie nudzić.

Zrozumienie tej prostej prawdy, pozwala przestać napinać się jak plandeka na Żuku.

Napisano (edytowany)

@michaudioOsobiste preferencje brzmieniowe i subiektywne odczucia nie mają nic do tego jak brzmi dana kolumnami, jeśli coś jest marne to takie jest, a że komuś się takie granie podoba to już inna kwestia( i nie piszę tutaj o każdym produkcie hi-fi bo zaraz z tym wyskoczysz)  ale audinapinacze zlatują się od razu jak mucha do gówna jak się im przedstawi, że klasa premium jest lepsza od ich zabaweczek. Atc są wybitne w brzmieniu i akurat widać , że nikt tutaj z tych pitolarzy ich nie słuchał.

Edytowano przez S!N!
Napisano
12 minut temu, S!N! napisał:

Atc są wybitne w brzmieniu i akurat widać , że nikt tutaj z tych pitolarzy ich nie słuchał.

O których ATC mówisz? Akurat i na tym i na sąsiednim forum jest kilka osób, które mają sprzęt tej firmy. 

Zgadzam się natomiast z wypowiedzią kolegi @michaudio, że "ludzie mają różne preferencje brzmieniowe, więc to co jednemu brzmi wybitnie, innych może zwyczajnie nudzić". 

Niestety większość audiofili musi na każdym kroku udowadniać sobie i innym, że tylko ich wybory są słuszne i dobre. 

Napisano (edytowany)

Prośba do wszystkich, offtop o ATC jest OK, bo w końcu też rozważam ATC SCM11, ale proszę bez udowadniania jedynej, SWOJEJ racji i dalszych przepychanek  Liczę na to, że osoby na pewnym poziomie powstrzymają się od niepotrzebnej "dyskusji". Z góry dziękuję.

Co do subwoofera, to jak na razie najlepsze ustawienie na fotce poniżej. Wcześniej próbowałem postawić go z lewej strony, między standem i zasłoną. Ale podbicie było za duże, długo bawiłem się ustawieniami, ale nie dało się nic zrobić w akceptowalny dla ucha sposób. Ustawienie na szafce o niebo lepsze, na szczęście to solidny kawał mebla na zamówienie z blatem o podwójnej grubości standardowej płyty meblowej. O dziwo, żadnych rezonansów, nawet ten tygrys Lego stoi obok niewzruszony, poważnie. Oczywiście nie robiłem testów typu durnowane filmy z YT z "Bass I love you" odkręconym na maksa, ale wystarczy, że posłuchałem kilku utworów Yagya z potkiem 608 na 9:30. I już wiedziałem, że jest lepiej. Nie bez kozery napisano wielokrotnie, ustawienie (fizyczne) suba ma równie duże znaczenie, jak ustawienia pozostałych parametrów w samym subie.

image.png.6eb23ffb6fc387299008f6a6f5f325df.png

Edytowano przez tomasz1w
Napisano

@tomasz1w Wypowiem się w kwestii rela bo akurat testowałem kilka modeli i najlepszym z możliwych miejsc do ustawienia dla nich był róg pokoju (tak jak zleca producent) lekko za kolumna wtedy bas rozchodził się równomiernie i nie dało się wykryć, iż gra z tego miejsca, ale oczywiście nie na wcisku w kąt tylko przy odciśnięciu od obu ścian. Przykładowo Kh750 gra bardzo dobrze na linii kolumn lekko z boku, zaś kh310 kładzie się centralnie na suby kh750 które stoją na standach właśnie w podobnej wysokości jak u Ciebie :) 

Napisano
11 minut temu, KrólKiczu napisał:

Tomek @tomasz1w a ja jeszcze raz namawiam na zabawę z unikiem. Dzięki niemu będziesz w stanie określić jak zgrywa się sub z Twoimi kolumnami a przy okazji przekonasz się z jakimi problemami boryka się Twoje pomieszczenie. 

Też o tym myślałem. Którego Umika polecasz? Warto statyw kupić, czy to już przesada? Bo w końcu da się jakoś zamocować mikrofon w miejscu odsłuchowym na czas pomiaru metodą "chałupniczą". 

Napisano
9 godzin temu, S!N! napisał:

@kaczadupaMam berliński zestaw z dedykowanym dsp sabem i gra to wybitnie, polecam posłuchać neumannow oraz atc i genelceow i nie pitolić.

3 godziny temu, S!N! napisał:

@michaudioDlalej pitolenie z tyłka.

@KrólKiczuATC SCM25A PRO MKII polecam w miarę możliwości posłuchać ( niestety nie na moją kieszeń) i proszę mnie nie wrzucać do worka z Audiofilami bo do nich nie należę.

I to by było na tyle w kwestii 'pitolenia' 😛

Jak dla mnie, EOD.