tomek4446 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 12 minut temu, tram646 napisał: A możesz przybliżyć co ci w nim się nie podobało? Szybciej by było napisać co mi się podobało Ale skoro nalegasz ? - dźwięk suchy ,techniczny - wyświetlacz , którego mogłoby nie być , bo z 2,5 m i tak nic nie widać - tacka w którą płytę trzeba wkładać z zegarmistrzowską precyzją ,bo inaczej CD nie przyjmie - funkcja Pure Direct polegająca na tym , że gaśnie wyświetlacz i ....tyle . Cd S 700 też miałem i powyższe uwagi dotyczą również tego modelu. to tak w skrócie. Kupiłem to cudo techniki , bo byłem i jestem fanem Yamahy . Z tym , że wtedy miałem u siebie CX-1000 , MX-1000 , TX- 1000 , CDX-1060 , a więc starsze klocki i naiwnie sądziłem , że jak kupię nówkę to będzie postęp. No , cóż za naiwność się płaci , sprzedałem te CD-ki za psie pieniądze. I taka ciekawostka , jak to jest , że w 1992 roku można było zrobić czytelny z trzech metrów wyświetlacz z milionem funkcji / Yamaha CDX-1060 / , a 30 lat później montują taką popierdółkę na której nic nie widać 1 Odpisz, cytując
Rega Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 7 minut temu, tomek4446 napisał: tacka w którą płytę trzeba wkładać z zegarmistrzowską precyzją ,bo inaczej CD nie przyjmie Mam podobnie w Meridianie. Czasem też mam przeskakiwanie o kilka sekund. Z tego co się dowiadywałem , może to być przyczana niezbyt idealnego ustawienia tacki w stosunku do diody , odbierającej odbicie promienia laserowego. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 7 minut temu, Rega napisał: Mam podobnie w Meridianie. U mnie Meridian łyka wszystko , ale i tak się nie umywa do komfortu CDX - 1060. Odpisz, cytując
Rega Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Taki komfort mam w Marantzu 63 mk II KIS. Nie dość, że łyka wszystko, to odtwarza w sekundę po włożeniu płyty. Micromega zastanawia się o trzy sekundy dłużej. A ciekawostką jest to wszystkie trzy reagują na tego samego pilota:). Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 10 minut temu, Rega napisał: Nie dość, że łyka wszystko, to odtwarza w sekundę po włożeniu płyty. Bo tak to powinno działać. Nie wiem co się takiego po drodze w technologii pozmieniało , że teraz CD musi " pomyśleć ". Choć i tak szczytem był wysoki model streamera Denona / który słuchaliśmy na Zlocie w Łodzi / , za parę tysi , co to wywalał się co trzeci utwór i .... Panowie w Salonie powiedzieli , że to nie usterka bo on tak ma Wojtek / @lpomis / jak to cudo się nazywało ? Odpisz, cytując
tram646 Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Szybciej by było napisać co mi się podobało Ale skoro nalegasz ? Dobrze że się wypowiedziałeś. Będę musiał się wstrzymać w takim razie i może poszukać czegoś starszego, chociaż charakter brzmienia nie jest aż tak istotny bo zakładałem podłączenie optykiem albo coaxem do WiiM Pro Plusa jako DAC. A teraz dodatkowo okazało się że dość sprawnie się sprzeda moja R-N602. Słuchałem A-S701 i lada chwila posłucham A-S1200. Jeśli stanie na drugim to z CD będę musiał chwilę poczekać bo mój portfel zadyszki może dostać. Ale faktycznie to kasztan że za CD który (poza brzmieniem) ma takie bolączki trzeba dać tyle siana. Mam pod ręką SMSL PL100 i zaraz przyjdzie do innego pomieszczenia PL150 i chyba sobie któregoś z nich na jakiś czas pożyczę do salonu jako transport i będę czekać na ciekawą okazję na dobrą używkę CD. Odpisz, cytując
lpomis Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu @tomek4446 - to był Marantz SACD 30n. W sumie wiele się nie pomyliłeś. „Odtwarzacz SACD 30n został stworzony, aby spełnić wszystkie wymagania współczesnego audiofila (…)” Aqua LinQ w Bydgoszczy za 30k też łapał zwiechy Odpisz, cytując
Bogusław 66 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Bo przyszła jakaś głupia moda na bardzo płytkie, ledwo wyfrezowane tacki na płyty w playerach. Transport CD od Maca też tak miał jak i wiele innych co u mnie były. Ogólnie? nic nie zastąpi Top-ladera. Odpisz, cytując
Jacch Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Dnia 7.08.2025 o 19:49, tram646 napisał: Witajcie! Stoję przed zakupem odtwarzacza CD do Yamahy R-N602. Jeśli chodzi o wzmacniacz póki co zmiany nie są przewidziane. Do streamowania używam WiiM Pro Plus. Wiem że dźwiękowo bardziej przypasował mi )podczas testów po zakupie WiiMa) DAC w WiiM a nie w Yamasze, więc są połączone przez RCA. Początkowo myślałem po prostu o CD-S303 bo wizualnie by to dobrze wyglądało (WAŻ), ale natknąłem się na informacje że są/były z nimi jakieś kłopoty. Potem zwróciłem uwagę na Denona DCD-900NE Trochę pokopałem tu na forum, ale im dłużej grzebię tym bardziej bańka puchnie. Zaczynam rozpatrywać używane egzemplarze, ale za dużo tego żeby dobrze trafić. Po tym jak bardziej pasuje mi DAC w WiiM w stosunku do tego w Yamasze zastanawiam się czy nie kupić czegoś całkiem taniego (na przykład Yamaha CDX-396) i wypluć z niego po optyku lub coaxialu sygnał do WiiMa (kiedyś może innego DACa). Nawet ostatnio rzucił mi się w oczy Shanling CR60 aby użyć go jako transportu a przy okazji mieć rippera CD. Kolekcja płyt mała, ale zaczynają mi dokuczać braki w bibliotekach Tidala i Spotify, a przy okazji można by spreparować bibliotekę dla pozostałych domowników na ich telefony. Proszę Was o porady i pomysły co z tym gipsem zrobić. Na pewno nie chciałbym przekroczyć budżetu takiego jaki jest potrzebny na wspomniane nowe sztuki Yamahy, Denona czy Shanlinga. Mam 602A + CD 303 (wydawało mi się to naturalnym połączeniem) działa to bez problemu. jesli chodzi o kolumny to monitory AE, zmieniłem na USHER S-520 i mocno się zdziwiłem. Warto przed zmiana ampli radzę kupno tego modelu 2 godziny temu, tomek4446 napisał: wyświetlacz , którego mogłoby nie być , bo z 2,5 m i tak nic nie widać A co ma być widać? Odliczasz czas do końca?:) 2 godziny temu, tomek4446 napisał: - dźwięk suchy ,techniczny Cytat Kolejną miłą niespodziankę przyniosła neutralność. Barwa instrumentów jest po prostu taka, jak trzeba. Czy to kontrabasy, czy flety, saksofon, czy trąbka – nie ma przekłamań. Jest za to przekonanie słuchacza, że źródło pozostaje wierne prawdzie. https://www.hi-fi.com.pl/testy/odtwarzacze-cd/yamaha-cd-s303/ Kto kłamie? Trzeba mieć świadomość ile ten zestaw kosztuje i w moim przekonaniu w tych pieniądzach gra bardzo dobrze. To może się powtórzę, kolumny usher 520 (miałem wiele małych monitorów i te są najlepsze z jakimi miałem do czynmienia) Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, lpomis napisał: to był Marantz SACD 30n. W sumie wiele się nie pomyliłeś. A wyglądał jak Denon ??? 39 minut temu, Bogusław 66 napisał: Bo przyszła jakaś głupia moda na bardzo płytkie, ledwo wyfrezowane tacki na płyty w playerach. @lpomis Wojtek zrób proszę zdjęcie tacki CDX -1060 , i pokaż kolegom jak to powinno wyglądać 32 minuty temu, Jacch napisał: A co ma być widać? Odliczasz czas do końca?:) Jak możesz to cyknij też wyświetlacz , bo tego też nie znają 33 minuty temu, Jacch napisał: zmieniłem na USHER S-520 i mocno się zdziwiłem. Miałem i potwierdzam , bardzo fajne paczki w normalnych pieniądzach. Edytowano 8 godzin temu przez tomek4446 Odpisz, cytując
Jacch Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 5 minut temu, tomek4446 napisał: Jak możesz to cyknij też wyświetlacz , bo tego też nie znają Tomku, ja mam siedzenie ok. 5 m od sprzętu, jeśli o mnie chodzi to nawet streamer nie musi mieć wyświetlacza wcale A wyswietlacz taki sam jak w Cd 1000/2000 Odpisz, cytując
WaldekA Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 3 godziny temu, tomek4446 napisał: ... jak to jest , że w 1992 roku można było zrobić czytelny z trzech metrów wyświetlacz z milionem funkcji / Yamaha CDX-1060 / , a 30 lat później montują taką popierdółkę na której nic nie widać Księgowi się wzięli za konstruowanie sprzętu. 😭 Kasa musi się zgadzać 😉. 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 3 godziny temu, Rega napisał: odtwarza w sekundę po włożeniu płyty. Micromega zastanawia się o trzy sekundy dłużej Pamiętam czasy radiowe, gdzie to trwało 8 sekund. Bodajże z Sanyo. 3 godziny temu, tomek4446 napisał: Nie wiem co się takiego po drodze w technologii pozmieniało , że teraz CD musi " pomyśleć ". Fonica CDF-001 też 'myślał ' 😉 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 35 minut temu, WaldekA napisał: Księgowi się wzięli za konstruowanie sprzętu. 😭 Kasa musi się zgadzać 😉. Bazując na wieloletnim doświadczeniu z czytania for audio, to raczej 'księgowe' wzięły się za kupowanie sprzętu audio. Że, przez grzeczność, nie wspomnę o kolorze kolumn... No bo, który facet kupi białe, z własnej i nieprzymuszonej woli. 2 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Jak dla mnie,czekanie aż CD się namyśli jest wręcz oczekiwane 😁. Dobrze by było jakby otwarcie i zamknięcie szuflady odbywało się prawie bezgłośnie,ruch był powolny i dystyngowany, a praca napędu niesłyszalna. Moja Taga spełnia niestety tylko pierwszy warunek 😁 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 5 godzin temu, tomek4446 napisał: zrób proszę zdjęcie tacki CDX -1060 W przypadku tej Yamahy to producent przewidywał maksymalne obciążenie tacki w kilogramach 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Noooo , Wojtek , aż trudno uwierzyć , że to zdjęcia z natury, a nie wizualizacje do katalogu. Mistrzostwo świata. A Szanownemu Państwu powiem tylko , że na tą tackę jak wrzucisz płytę z pół metra i jako tako trafisz ,to też wciągnie i zagra Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, lpomis napisał: W przypadku tej Yamahy Wojtek, a te stopki antywibracyjne już były, czy dokupiłeś? Odpisz, cytując
tram646 Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 1060 fajne i bym polował na niego ale jak się laser skasztani to umarł w butach... Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 22 minuty temu Napisano 22 minuty temu 40 minut temu, tram646 napisał: 1060 fajne i bym polował na niego ale jak się laser skasztani to umarł w butach... To nie moje słowa , powiedział to inny użytkownik tegoż CD : " choćby laser miał wysiąść na drugi dzień po zakupie , to i tak było warto usłyszeć " A co do laserów to największa fabryka świata ma wszystko https://pl.aliexpress.com/item/32624395102.html Odpisz, cytując
Recommended Posts