Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
3 godziny temu, maciek72 napisał:

Ktoś porównywał ?

Ja z pary LS50 i R3 wolałem LS-y (do 25 m2). R3 miały moim zdaniem za dużo basu, przez co traciły: szybkość, przejrzystość i radość grania.

Napisano
2 minuty temu, soberowy napisał:

A to ciekawe, bo według specyfikacji to one tak średnio z tym basem, tak średnio  😀

Pasmo przenoszenia (±3dB): 58Hz - 28kHz

Może nadrabiały jakimś podbiciem brak zejścia?

9 minut temu, Kraft napisał:

Grały za ciężko, za poważnie i tyle.

To Dynaudio raczej też nie dla Ciebie. 

Napisano
6 minut temu, soberowy napisał:

A to ciekawe, bo według specyfikacji to one tak średnio z tym basem, tak średnio  😀

Pasmo przenoszenia (±3dB): 58Hz - 28kHz

Piszę też:

"Spadek -6 dB w zakresie niskich częstotliwości notujemy przy ok. 33 Hz – to wynik nawet lepszy niż obiecywany przez producenta (i rekordowy dla tego testu). Bas-refleks dostrojony do około 40 Hz promieniuje silnie, tworząc przy tej częstotliwości "kolano" na charakterystyce wypadkowej."

Napisano (edytowany)

Oczywiście masz rację, dane producenta trochę mnie zmyliły. 

Cytat z Audio odnośnie modelu LS50 - "spadek -6 dB odczytujemy przy 40 Hz - znacznie niżej niż spodziewa się tego producent (47 Hz)." Miałem u siebie te kolumny podstawkowe i one nie schodziły nisko, wręcz były oszczędne na basie. Muszę dodać, że podobało mi się to ponieważ nie buczały 😀

Edytowano przez soberowy
Napisano
1 minutę temu, soberowy napisał:

Miałem u siebie te kolumny podstawkowe i one nie schodziły nisko, wręcz były oszczędne na basie. 

Schodzenie nisko i walenie basem są ze sobą słabo skorelowane. Kolumny mogą schodzić nisko, a bas mieć oszczędny. 

Napisano
6 minut temu, Kraft napisał:

Schodzenie nisko i walenie basem są ze sobą słabo skorelowane. Kolumny mogą schodzić nisko, a bas mieć oszczędny. 

Prawda. Takie były moje Opery Callas. I dlatego już nie są moje. ;)

Napisano
2 minuty temu, Rega napisał:

Fakt, ale dużo zależy od pomieszczenia i adaptacji akustycznej.

A od wzmacniacza? Zmieniając u siebie wzmacniacz na inny, jeśli mam wskazać jakieś różnice to będą one najistotniejsze na basie.