Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
6 minut temu, rajdek napisał:

Wątpię żeby ktoś Ci to zinterpretował.

Ale tam nie ma większej magii. Jest to spektrogram utworu Genesis, zarejestrowany przez tablet kolegi Partika, uchwycony w kilku różnych momentach jego (utworu) trwania. Możesz włączyć sobie ten sam utwór u siebie i zobaczyć jak wygląda jego widmo w Twoim pomieszczeniu. Wystarczy do tego program spectroid. 

Napisano
35 minut temu, rajdek napisał:

co te pomiary mówią?

Mówią, że kolega ma tablet 😉

Nie rozumiem pomiarów robionych bez celu. @pairtick jeżeli chciałeś coś pokazać to najpierw ustal co, a później to zmierz i pokaż.

Z tych spektogramów niewiele wynika. Dla wprawnego oka po czerwonej obwiedni widać, że pasmo basu kończy się w okolicach 40Hz oraz że masz sporą dolinę między 90 - 120Hz 😉

Żeby lepiej wizualizować te grafiki połóż dwa paluchy na ekranie i dostosuj siatkę do potrzeb. Sugeruję oś pionową wyskalować od ok. -30 do -100dB. Oś poziomą od 20Hz z lewej do 20kHz. Poprawisz wygląd. Zmniejszy się ilość niepotrzebnych informacji. Zwiększy się kontrast. 

Pozdrawiam. M

Napisano
2 minuty temu, Wing0 napisał:

ale teraz jak tniesz pasmo skoro na suba idzie sygnał z tego samego gniazda co na kolumny? 

Gałką crossover w subwooferze ? :) Ustawiłem suba na ucho , tak odcięcie jak i głośność. Zrobiłem pomiar dirac live , algorytm skorygował górki tak by nie dudniło i tyle. Ot cała magia.

Napisano
1 godzinę temu, MariuszZ napisał:

Mówią, że kolega ma tablet 😉

Nie rozumiem pomiarów robionych bez celu. @pairtick jeżeli chciałeś coś pokazać to najpierw ustal co, a później to zmierz i pokaż.

Z tych spektogramów niewiele wynika. Dla wprawnego oka po czerwonej obwiedni widać, że pasmo basu kończy się w okolicach 40Hz oraz że masz sporą dolinę między 90 - 120Hz 😉

Żeby lepiej wizualizować te grafiki połóż dwa paluchy na ekranie i dostosuj siatkę do potrzeb. Sugeruję oś pionową wyskalować od ok. -30 do -100dB. Oś poziomą od 20Hz z lewej do 20kHz. Poprawisz wygląd. Zmniejszy się ilość niepotrzebnych informacji. Zwiększy się kontrast. 

Pozdrawiam. M

Mariusz, a czy przypadkiem mikrofony naszych tabletów i smartfonów są "nieczułe" na pasma poniżej 40 db? 

Napisano
3 godziny temu, tomek4446 napisał:

A przy okazji. Nie wytrzymałem i uczyniłem pomiar , tym razem to lampy:

Tomek. Coś jest nie tak jest z Twoimi nowymi pomiarami. W znaczący sposób różnią się od poprzednich, które mam zapisane na dysku. Główny mod wypadał u Ciebie zawsze w okolicy 46Hz. Na świeżych pomiarach wygląda to dziwnie, mod jest przesunięty do 54Hz i mocno rozciągnięty (?). Jego obecność w tym miejscu nie pasuje też do wielkości Twojego pomieszczenia.

- pomiar z 4 października
- pomiar z 23 listopada

Clipboard_11-23-2025_01.jpg.aaf5b5aabbeb9fa2b4ac14a1f093997e.jpg

Pomiary jak dla mnie do powtórzenia :)

Napisano
6 minut temu, lpomis napisał:

Tomek. Coś jest nie tak jest z Twoimi nowymi pomiarami. W znaczący sposób różnią się od poprzednich, które mam zapisane na dysku. Główny mod wypadał u Ciebie zawsze w okolicy 46Hz. Na świeżych pomiarach wygląda to dziwnie, mod jest przesunięty do 54Hz i mocno rozciągnięty (?). Jego obecność w tym miejscu nie pasuje też do wielkości Twojego pomieszczenia.

- pomiar z 4 października
- pomiar z 23 listopada

Clipboard_11-23-2025_01.jpg.aaf5b5aabbeb9fa2b4ac14a1f093997e.jpg

Pomiary jak dla mnie do powtórzenia :)

Czy kolega czasami nie przestawil suba? Jesli tak, to pomiar moze byc ok... 

Napisano
8 minut temu, lpomis napisał:

W znaczący sposób różnią się od poprzednich,

Jutro powtórzę. Czy zamknięte przy tym pomiarze drzwi coś zmieniają ? Przy poprzednim były otwarte. Poprzednie były robione na tranzystorze , te na lampach. Zobaczymy jak to jutro wyjdzie.