pairtick Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, rajdek napisał: Wątpię żeby ktoś Ci to zinterpretował. Przepraszam, mnie? A to z jakiego powodu? Ja mam takie brzmienie jakie lubię 😇 2 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 6 minut temu, rajdek napisał: Wątpię żeby ktoś Ci to zinterpretował. Ale tam nie ma większej magii. Jest to spektrogram utworu Genesis, zarejestrowany przez tablet kolegi Partika, uchwycony w kilku różnych momentach jego (utworu) trwania. Możesz włączyć sobie ten sam utwór u siebie i zobaczyć jak wygląda jego widmo w Twoim pomieszczeniu. Wystarczy do tego program spectroid. Odpisz, cytując
rajdek Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 7 minut temu, pairtick napisał: Przepraszam, mnie? A to z jakiego powodu? Ja mam takie brzmienie jakie lubię 😇 Ja też Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 35 minut temu, rajdek napisał: co te pomiary mówią? Mówią, że kolega ma tablet 😉 Nie rozumiem pomiarów robionych bez celu. @pairtick jeżeli chciałeś coś pokazać to najpierw ustal co, a później to zmierz i pokaż. Z tych spektogramów niewiele wynika. Dla wprawnego oka po czerwonej obwiedni widać, że pasmo basu kończy się w okolicach 40Hz oraz że masz sporą dolinę między 90 - 120Hz 😉 Żeby lepiej wizualizować te grafiki połóż dwa paluchy na ekranie i dostosuj siatkę do potrzeb. Sugeruję oś pionową wyskalować od ok. -30 do -100dB. Oś poziomą od 20Hz z lewej do 20kHz. Poprawisz wygląd. Zmniejszy się ilość niepotrzebnych informacji. Zwiększy się kontrast. Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 minuty temu, Wing0 napisał: ale teraz jak tniesz pasmo skoro na suba idzie sygnał z tego samego gniazda co na kolumny? Gałką crossover w subwooferze ? Ustawiłem suba na ucho , tak odcięcie jak i głośność. Zrobiłem pomiar dirac live , algorytm skorygował górki tak by nie dudniło i tyle. Ot cała magia. Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu ja wiem ze nie kazdy ma mikrofon, ale moze by tak porownywac to samo? Wiekszosc z nas robi pomiary w rew i sa one dosc czytelne. Te ostatnie spektogramy bola moje oczy... Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 37 minut temu Napisano 37 minut temu 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Mówią, że kolega ma tablet 😉 Nie rozumiem pomiarów robionych bez celu. @pairtick jeżeli chciałeś coś pokazać to najpierw ustal co, a później to zmierz i pokaż. Z tych spektogramów niewiele wynika. Dla wprawnego oka po czerwonej obwiedni widać, że pasmo basu kończy się w okolicach 40Hz oraz że masz sporą dolinę między 90 - 120Hz 😉 Żeby lepiej wizualizować te grafiki połóż dwa paluchy na ekranie i dostosuj siatkę do potrzeb. Sugeruję oś pionową wyskalować od ok. -30 do -100dB. Oś poziomą od 20Hz z lewej do 20kHz. Poprawisz wygląd. Zmniejszy się ilość niepotrzebnych informacji. Zwiększy się kontrast. Pozdrawiam. M Mariusz, a czy przypadkiem mikrofony naszych tabletów i smartfonów są "nieczułe" na pasma poniżej 40 db? Odpisz, cytując
lpomis Napisano 36 minut temu Napisano 36 minut temu 3 godziny temu, tomek4446 napisał: A przy okazji. Nie wytrzymałem i uczyniłem pomiar , tym razem to lampy: Tomek. Coś jest nie tak jest z Twoimi nowymi pomiarami. W znaczący sposób różnią się od poprzednich, które mam zapisane na dysku. Główny mod wypadał u Ciebie zawsze w okolicy 46Hz. Na świeżych pomiarach wygląda to dziwnie, mod jest przesunięty do 54Hz i mocno rozciągnięty (?). Jego obecność w tym miejscu nie pasuje też do wielkości Twojego pomieszczenia. ■ - pomiar z 4 października ■ - pomiar z 23 listopada Pomiary jak dla mnie do powtórzenia Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 29 minut temu Napisano 29 minut temu 6 minut temu, lpomis napisał: Tomek. Coś jest nie tak jest z Twoimi nowymi pomiarami. W znaczący sposób różnią się od poprzednich, które mam zapisane na dysku. Główny mod wypadał u Ciebie zawsze w okolicy 46Hz. Na świeżych pomiarach wygląda to dziwnie, mod jest przesunięty do 54Hz i mocno rozciągnięty (?). Jego obecność w tym miejscu nie pasuje też do wielkości Twojego pomieszczenia. ■ - pomiar z 4 października ■ - pomiar z 23 listopada Pomiary jak dla mnie do powtórzenia Czy kolega czasami nie przestawil suba? Jesli tak, to pomiar moze byc ok... Odpisz, cytując
lpomis Napisano 25 minut temu Napisano 25 minut temu Nie. To są pomiary samych kolumn, bez suba. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 23 minuty temu Napisano 23 minuty temu 8 minut temu, lpomis napisał: W znaczący sposób różnią się od poprzednich, Jutro powtórzę. Czy zamknięte przy tym pomiarze drzwi coś zmieniają ? Przy poprzednim były otwarte. Poprzednie były robione na tranzystorze , te na lampach. Zobaczymy jak to jutro wyjdzie. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 7 minut temu Napisano 7 minut temu 18 minut temu, tomek4446 napisał: Jutro powtórzę. Sprawdź polaryzację szumem 1 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 1 minutę temu Napisano 1 minutę temu 19 minut temu, tomek4446 napisał: Jutro powtórzę. Czy zamknięte przy tym pomiarze drzwi coś zmieniają ? Przy poprzednim były otwarte. Poprzednie były robione na tranzystorze , te na lampach. Zobaczymy jak to jutro wyjdzie. z ciekawosci odpalilem kompa i sprawdzilem twoj pomiar. Poglos masz bardzo rowny od 250hz to fajnie. Troche za duzo idzie ponizej. Ale mi sie krzywe t20 i t30 troszke rozchodza, a u ciebie rowniutko. Hmmm, jak to sie robi 🤣🤣🤣? Odpisz, cytując
Recommended Posts