pairtick Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 1 minutę temu, rajdek napisał: Wątpię żeby ktoś Ci to zinterpretował. Przepraszam, mnie? A to z jakiego powodu? Ja mam takie brzmienie jakie lubię 😇 2 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 6 minut temu, rajdek napisał: Wątpię żeby ktoś Ci to zinterpretował. Ale tam nie ma większej magii. Jest to spektrogram utworu Genesis, zarejestrowany przez tablet kolegi Partika, uchwycony w kilku różnych momentach jego (utworu) trwania. Możesz włączyć sobie ten sam utwór u siebie i zobaczyć jak wygląda jego widmo w Twoim pomieszczeniu. Wystarczy do tego program spectroid. Odpisz, cytując
rajdek Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 7 minut temu, pairtick napisał: Przepraszam, mnie? A to z jakiego powodu? Ja mam takie brzmienie jakie lubię 😇 Ja też Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 35 minut temu, rajdek napisał: co te pomiary mówią? Mówią, że kolega ma tablet 😉 Nie rozumiem pomiarów robionych bez celu. @pairtick jeżeli chciałeś coś pokazać to najpierw ustal co, a później to zmierz i pokaż. Z tych spektogramów niewiele wynika. Dla wprawnego oka po czerwonej obwiedni widać, że pasmo basu kończy się w okolicach 40Hz oraz że masz sporą dolinę między 90 - 120Hz 😉 Żeby lepiej wizualizować te grafiki połóż dwa paluchy na ekranie i dostosuj siatkę do potrzeb. Sugeruję oś pionową wyskalować od ok. -30 do -100dB. Oś poziomą od 20Hz z lewej do 20kHz. Poprawisz wygląd. Zmniejszy się ilość niepotrzebnych informacji. Zwiększy się kontrast. Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 2 minuty temu, Wing0 napisał: ale teraz jak tniesz pasmo skoro na suba idzie sygnał z tego samego gniazda co na kolumny? Gałką crossover w subwooferze ? Ustawiłem suba na ucho , tak odcięcie jak i głośność. Zrobiłem pomiar dirac live , algorytm skorygował górki tak by nie dudniło i tyle. Ot cała magia. Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu ja wiem ze nie kazdy ma mikrofon, ale moze by tak porownywac to samo? Wiekszosc z nas robi pomiary w rew i sa one dosc czytelne. Te ostatnie spektogramy bola moje oczy... Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Mówią, że kolega ma tablet 😉 Nie rozumiem pomiarów robionych bez celu. @pairtick jeżeli chciałeś coś pokazać to najpierw ustal co, a później to zmierz i pokaż. Z tych spektogramów niewiele wynika. Dla wprawnego oka po czerwonej obwiedni widać, że pasmo basu kończy się w okolicach 40Hz oraz że masz sporą dolinę między 90 - 120Hz 😉 Żeby lepiej wizualizować te grafiki połóż dwa paluchy na ekranie i dostosuj siatkę do potrzeb. Sugeruję oś pionową wyskalować od ok. -30 do -100dB. Oś poziomą od 20Hz z lewej do 20kHz. Poprawisz wygląd. Zmniejszy się ilość niepotrzebnych informacji. Zwiększy się kontrast. Pozdrawiam. M Mariusz, a czy przypadkiem mikrofony naszych tabletów i smartfonów są "nieczułe" na pasma poniżej 40 db? Odpisz, cytując
lpomis Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 3 godziny temu, tomek4446 napisał: A przy okazji. Nie wytrzymałem i uczyniłem pomiar , tym razem to lampy: Tomek. Coś jest nie tak jest z Twoimi nowymi pomiarami. W znaczący sposób różnią się od poprzednich, które mam zapisane na dysku. Główny mod wypadał u Ciebie zawsze w okolicy 46Hz. Na świeżych pomiarach wygląda to dziwnie, mod jest przesunięty do 54Hz i mocno rozciągnięty (?). Jego obecność w tym miejscu nie pasuje też do wielkości Twojego pomieszczenia. ■ - pomiar z 4 października ■ - pomiar z 23 listopada Pomiary jak dla mnie do powtórzenia Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 6 minut temu, lpomis napisał: Tomek. Coś jest nie tak jest z Twoimi nowymi pomiarami. W znaczący sposób różnią się od poprzednich, które mam zapisane na dysku. Główny mod wypadał u Ciebie zawsze w okolicy 46Hz. Na świeżych pomiarach wygląda to dziwnie, mod jest przesunięty do 54Hz i mocno rozciągnięty (?). Jego obecność w tym miejscu nie pasuje też do wielkości Twojego pomieszczenia. ■ - pomiar z 4 października ■ - pomiar z 23 listopada Pomiary jak dla mnie do powtórzenia Czy kolega czasami nie przestawil suba? Jesli tak, to pomiar moze byc ok... Odpisz, cytując
lpomis Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Nie. To są pomiary samych kolumn, bez suba. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 8 minut temu, lpomis napisał: W znaczący sposób różnią się od poprzednich, Jutro powtórzę. Czy zamknięte przy tym pomiarze drzwi coś zmieniają ? Przy poprzednim były otwarte. Poprzednie były robione na tranzystorze , te na lampach. Zobaczymy jak to jutro wyjdzie. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 18 minut temu, tomek4446 napisał: Jutro powtórzę. Sprawdź polaryzację szumem 2 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowany) 24 minuty temu, tomek4446 napisał: Jutro powtórzę. Czy zamknięte przy tym pomiarze drzwi coś zmieniają ? Przy poprzednim były otwarte. Poprzednie były robione na tranzystorze , te na lampach. Zobaczymy jak to jutro wyjdzie. z ciekawosci odpalilem kompa i sprawdzilem twoj pomiar. Poglos masz bardzo rowny od 250hz to fajnie. Troche za duzo idzie ponizej. Ale mi sie krzywe t20 i t30 troszke rozchodza, a u ciebie rowniutko. Hmmm, jak to sie robi 🤣🤣🤣? Tak po wygladzeniu wychodzi ze masz troche do sciecia 40-100hz a tu porownanie moj vs twoj pokoj. Ja ma za malo, ty za duzo Edytowano 10 godzin temu przez Mikelas76 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 35 minut temu, KrólKiczu napisał: Mariusz, a czy przypadkiem mikrofony naszych tabletów i smartfonów są "nieczułe" na pasma poniżej 40 db? Mają szum własny wysoki ale algorytmy pozwalają mierzyć do 20 Hz bez problemu. Nadają się wg mnie do takich ogólnych szacunkowych pomiarów by zobaczyć cokolwiek w zakresie modów czy pasma. Kiedyś robiłem porównanie telefonu i UMIKA i w zakresie basu nie było dramatycznych różnic. Na gifie pomiar po "sweepie" REWem i Umikiem i "sweep" telefonem przy użyciu apki generatora i Spectroida. Charakterystyki w zakresie basu się pokrywają dość dokładnie. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 39 minut temu, tomek4446 napisał: Czy zamknięte przy tym pomiarze drzwi coś zmieniają ? Raczej tak. To doskonała pułapka basowa. Z drugiej strony może echo wrócić. 1 Odpisz, cytując
Radek Kostrzewski Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 6 godzin temu, tomek4446 napisał: Tu nie chodzi o szał , a o uzupełnienie niskich rejestrów tam gdzie występują. Jak ich nie ma , sub milczy. Złożyłem już wniosek o kredyt , będzie dobrze. A przy okazji. Nie wytrzymałem i uczyniłem pomiar , tym razem to lampy: - bez suba - z subem po prawej stronie przy kolumnie - z subem w rogu / tam gdzie stał Mivoc , będziesz wiedział/ POMIAR 23.11.25.mdat 4.97 MB · 10 downloads Dlaczego jak klikam na ten plik to nie mogę go otworzyć ,sprawdzam na smartfonie....? Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 7 godzin temu, KrólKiczu napisał: 40 db? Oczywiście chodzi o 40 hz Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Dnia 21.11.2025 o 11:34, Chyba Miro 84 napisał: @Piotr Sonido przypadkowo obrócił mi się ekran z pionowego na poziomo i tym samym ukazała mi się ilość Twoich wpisów na forum (w trybie mobile - pionowo nie pokazuje mi). Woow. Ponad 15 tyś. To robi wrażenie. I to w stosunkowo krótkim czas👍 Za dużo ? Czy w sam raz? Już jestem troche pod tym loginem na forum A w sumie to ponad dekadę? Czy nawet wiecej. 8 godzin temu, tomek4446 napisał: Poprzednie były robione na tranzystorze , te na lampach. + zmiana akustyki tych drzwi Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu A oto wynik pracy z chatem gpt. Traktuje go jako zabawe, ale kto wie jak beda wygladaly pomiary rzeczywiste? Opis: "suma R+L" to po prostu spl pokoju na samych kolumnach. Trzy warianty przewiduja odpowiednio dodanie rel t7x, nastepnie rel t9x i ostatecznie wersja premium rel s/510. Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu a teraz zobaczcie jak na drugim wykresie wyglada sam stan wyjsciowy (kolor pomaranczowy-kolumny pomiar bez hp). Chat sam to sobie po swojemu opisuje i wybiera kolory wiec nie mamy na to wpływu. Skala spl (os y) rozciagnieta nienaturalnie, sby pokazac szczegolowo jak chat rozwiazal to zadanie. 1 minutę temu, Piotr Sonido napisał: coś małe te różnice. Roznice pomiedzy subami nie sa wielkie. Widac natomiast ze najdrozszy s/510 schodzi nizej gdyz spl na początku skali jest podniesiony wzgledem t9x i t7x. Wiesz to ciagle jest zwykly darmowy chat, a nie dedykowana aplikacja akustyczna, jesli wogole jakas jest ktora tak symuluje polaczenie spl-u pokoju z dodanym subem. Za to na drugim rysunku widac jak duzo taki sub zasypuje. A teraz propozycja chata, po polgodzinnym mieleniu i poprawianiu go zeby zrozumial. Kolor czerwony najlepsza pozycja suba i kolejne pozycja (zielony kolor) i najslabsza z trzech (kolor niebieski) Powtarzam traktuje to jako zabawe do weryfikacji 😉 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 9 minut temu, Mikelas76 napisał: a teraz zobaczcie jak na drugim wykresie wyglada sam stan wyjsciowy (kolor pomaranczowy-kolumny pomiar bez hp). Chat sam to sobie po swojemu opisuje i wybiera kolory wiec nie mamy na to wpływu. Skala spl (os y) rozciagnieta nienaturalnie, sby pokazac szczegolowo jak chat rozwiazal to zadanie. Roznice pomiedzy subami nie sa wielkie. Widac natomiast ze najdrozszy s/510 schodzi nizej gdyz spl na początku skali jest podniesiony wzgledem t9x i t7x. Wiesz to ciagle jest zwykly darmowy chat, a nie dedykowana aplikacja akustyczna, jesli wogole jakas jest ktora tak symuluje polaczenie spl-u pokoju z dodanym subem. Za to na drugim rysunku widac jak duzo taki sub zasypuje. Jakie jest usytuowanie subwoofera dla tych pomiarów? Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Ns rysunku widac ze nie siedze symetrycznie w szerokosci pokoju. Zariwno kolumny jak i miejsce odsluchowe jest o kilkanascie cm przesuniete wzgledem osi w lewo. W auralicu mam mozliwosc korekty ustawienia kolumn wzgledem sluchacza gdyz jedna kolumna jest blizej o 5cm, ale szczerze nie slysze roznicy. 1 minutę temu, KrólKiczu napisał: Jakie jest usytuowanie subwoofera dla tych pomiarów? Chodzi tobie o pomiar w siatce x, y? Na tym etapie wpisałem mu zeby wybral najbardzie optymalne ustawienie suba w pokoju i sprawdzil to samo miejsce dla kazdego z badanych subow. Patrzac ile sub zasypuje, i majac swiadomosc ze teraz bez suba gra bardzo dobrze, az sie boje ze ustawienie wg najlepszego pomiaru, spowoduje wstrzasy tektoniczne i zabije mnie basem. Ale i tak sprawdze. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 3 minuty temu Napisano 3 minuty temu 1 godzinę temu, Mikelas76 napisał: Chodzi tobie o pomiar w siatce x, y? Chodzi mi o jego umiejscowienie w pokoju :). U mnie niestety subwoofer nie ma zbyt wielu możliwości co do jego ulokowania. A po ponad roku z nim walki cudów nie udało mi się osiągnąć ale do zwykłego słuchania jest ok. Mam niestety pik w okolicach 57 Hz i bez DSP raczej go nie wyeliminuję. A czy chcę w nie iść - nie wiem. Poniżej wrzucam screen porównawczy moich, Twoich i Tomka pomiarów. Pozdrawiam Odpisz, cytując
Recommended Posts