gienas Napisano Sobota o 20:16 Napisano Sobota o 20:16 8 minut temu, tomek4446 napisał: czterdziesty pomiar Celiny ??? To nie ma prawa wyjść... Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Sobota o 20:28 Napisano Sobota o 20:28 @KrólKiczu pójdę Twoim sposobem i wstawię filtry do 100 Hz. 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano Sobota o 21:48 Napisano Sobota o 21:48 17dB na modzie, grubo... scisz bestie może... a potrzebujesz w ogóle ten subwoofer? 😉 Na pewno nie ułatwia życia, ale moze sie Tobie uda na czym poległem 🙂 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Sobota o 22:00 Napisano Sobota o 22:00 10 minut temu, marcinmarcin napisał: a potrzebujesz w ogóle ten subwoofer? 😉 Nie , ale pozwolił mi wrócić do audio. Od dawna tak się nie angażowałem 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano Sobota o 22:05 Napisano Sobota o 22:05 A to fajnie. Dobrze mieć taki entuzjazm 💪 Odpisz, cytując
misiekx Napisano Sobota o 22:22 Napisano Sobota o 22:22 21 minut temu, tomek4446 napisał: Nie , ale pozwolił mi wrócić do audio. Od dawna tak się nie angażowałem A to audio takie ważne? 😉 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Sobota o 22:31 Napisano Sobota o 22:31 1 minutę temu, misiekx napisał: A to audio takie ważne? I tak i nie. Dzięki temu subowi lepiej poznałem rozkład modów pomieszczenia , zagłębiłem się w obsługę REW-a , zająłem się od nowa pozycjonowaniem kolumn , wysłuchałem masę nowych dla mnie nagrań. Ale jasne , że po za audio istnieje normalne życie. 4 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 13 godzin temu, marcinmarcin napisał: 17dB na modzie, grubo... Z jednej strony tak ... z drugiej - patrząc na dostępne na forum pomiary - raczej norma. Uzyskanie liniowego brzmienia, bez adaptacji akustycznej i zabawy z ustawieniem kolumn i miejsca odsłuchu, raczej nierealne. Zresztą nasz słuch jest mniej czuły na niskie i wysokie częstotliwości. Do tego często taki "obfity" bas odbieramy jako ciepłe i przyjemne brzmienie. Sam miałem taki "strzal", tyle że nieco wyżej niż Tomek i gdyby nie fakt, że w kilku utworach poważnie mnie irytował, nic bym z tym nie robił. Ja to w ogóle jestem za tym, żeby "ustawiać" sobie brzmienie "pod siebie". I mniejsza czy ktoś robi to kablami, wzmacniaczem czy Diraciem. Ważne, żeby efekt cieszył właściciela systemu. 4 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 4 minuty temu, KrólKiczu napisał: gdyby nie fakt, że w kilku utworach poważnie mnie irytował, nic bym z tym nie robił. 👍 TO samo u mnie. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 13 godzin temu, marcinmarcin napisał: 17dB na modzie, grubo Marcin , ten strzał na 45 Hz wynikający z modu pomieszczenia tak naprawdę nie jest słyszalny. Już drzewiej robiłem filtry na RME niwelujące ten mod i oczekiwałem nirwany. A tak naprawdę nic się nie zmieniło w odbiorze muzyki. Musiałbym ustawić bardzo szerokie Q , a to z kolei wpływa na pasmo które jest ok. @KrólKiczu wbiłem filtry oddzielnie dla kanału lewego i prawego , właśnie słucham i jest przyjemnie. Nie chcę pisać czy coś się zmieniło , bo tak naprawdę nie wiem. Za dużo zmian , w zbyt krótkim czasie i mój mózg przestał ogarniać 3 Odpisz, cytując
Bo0M Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Mam pytanie. Staracie się w swoich systemach uzyskiwać liniowe brzmienie pod "płaską krzywą"? Czyli powiedzmy równać do płaskiej charakterystyki uzyskiwanej w komorze bezechowej dobrze strojonych kolumn głośnikowych? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 2 minuty temu, Bo0M napisał: Staracie się w swoich systemach uzyskiwać liniowe brzmienie pod "płaską krzywą"? Ja nie . Zrobiłem to już cyfrowo / Dirac Live/ i nie da się słuchać. już bardzo dawno temu ktoś / Olive & Tool / wymyślił , krzywą domową , a więc taki rozkład poziomu częstotliwości, by to brzmiało przyjemnie dla ucha. Mamy krzywe Harmana , Nad wprowadził swoją i kilka wariacji. Odpisz, cytując
cymes Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Wiele kolumn nie ma płaskiego wykresu i dążenie do płaskiej odpowiedzi pomieszczenia nie ma sensu poza studio. 2 Odpisz, cytując
Bo0M Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Dokładnie o to mi chodziło. Czasami mam wrażenie, że pomiary z komory bezechowej ludzie chcieliby przenieść do swoich pokoi. Ale nie o to przecież chodzi. Idealnie płaska krzywa, target curve, to nudny, płaski dźwięk, a chyba nikt nie chce dla przyjemności tak słuchać muzyki? Jakaś opadająca płaska, gdzie w niskim paśmie mamy kilka db więcej, a mniej na wysokich od razu uprzyjemnia cały przekaz i chce się tego słuchać W ogóle demonizowanie DSP, Diraca, chociażby do ustawienia subwooferów, wyrównania górek, czy dopasowania fazy to dla mnie jakiś absurd... Nawet moje eposy są specjalnie pochylone aby dźwięki docierały do mnie w tym samym czasie. Subwoofery, które stoją np. 50 cm za kolumnami muszą się zrównać czasowo, a bez oprogramowania to jakaś walka z wiatrakami... Dirac wyrównał mi fazy w głośnikach i jeśli dobrze to odczytuję, opóźnił odpowiedź prawej kolumny o dosłownie 0,2s! A to zrównanie już przeniosło głos z radia na amused to death, słyszany z lewej, na sam środek sceny! Wiadomo, że powinien być po lewej oryginalnie, ale Dirac wykrył to jako błędy fazowe (specjalnie ustawiane przez Watersa celem tych efektów) i te opóźnienia są tak minimalne, że ustawianie wszystkiego "na ucho" to dla mnie jakiś kosmos... Pozdrawiam Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowany) 23 minuty temu, Bo0M napisał: Nawet moje eposy są specjalnie pochylone aby dźwięki docierały do mnie w tym samym czasie. A co jeśli siądziesz 10 cm wyżej lub niżej? Albo jeśli przesunięsz się kilka cm w prawo bądź lewo? A co jeśli jedna kolumna stoi bliżej bocznej ściany niż druga? Albo jeśli jedna strona pomieszczenia, w którym słuchasz muzyki, pochłania lub odbija więcej niż druga? A co jeśli sam potek działa nierówno. O zgraniu czasowym subwoofera i kolumn pisał gdzieś @MariuszZ. Nie jest to jakaś straszna filozofia. Zresztą wystarczy poczytać czemu REL używa tylko fazy 180 i 0 stopni, żeby uzmysłowić sobie, że zszywanie suba wymaga poświęcenia odrobiny czasu i chęci, ale nie jest to rozbijanie atomu. Zresztą popatrz na duże zespoły głośnikowe. Tam też niskotonowy jest zwykle oddalony od średnio tonowego i gwizdka o kilkadziesiąt cm. Uważasz, że tam (poza kolumnami aktywnymi) stosuje się aktywne zwrotnice? Nie, efekt zgrania w czasie uzyskuje się poprzez ustawienie fazy i podziału pasma z odpowiednim spadkiem. Co można uzyskać w subie i kolumnach odpowiednim ich ustawieniem, gałeczkami na subie czy w końcu dobrze użytym DSP. Edytowano 14 godzin temu przez KrólKiczu 2 Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 23 minuty temu, KrólKiczu napisał: A co jeśli siądziesz 10 cm wyżej lub niżej? Albo jeśli przesunięsz się kilka cm w prawo bądź lewo? A co jeśli jedna kolumna stoi bliżej bocznej ściany niż druga? Albo jeśli jedna strona pomieszczenia, w którym słuchasz muzyki, pochłania lub odbija więcej niż druga? A co jeśli sam potek działa nierówno. O zgraniu czasowym subwoofera i kolumn pisał gdzieś @MariuszZ. Nie jest to jakaś straszna filozofia. Zresztą wystarczy poczytać czemu REL używa tylko fazy 180 i 0 stopni, żeby uzmysłowić sobie, że zszywanie suba wymaga poświęcenia odrobiny czasu i chęci, ale nie jest to rozbijanie atomu. Zresztą popatrz na duże zespoły głośnikowe. Tam też niskotonowy jest zwykle oddalony od średnio tonowego i gwizdka o kilkadziesiąt cm. Uważasz, że tam (poza kolumnami aktywnymi) stosuje się aktywne zwrotnice? Nie, efekt zgrania w czasie uzyskuje się poprzez ustawienie fazy i podziału pasma z odpowiednim spadkiem. Co można uzyskać w subie i kolumnach odpowiednim ich ustawieniem, gałeczkami na subie czy w końcu dobrze użytym DSP. Mądrze powiedziane! 💪 1 Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 29 minut temu, KrólKiczu napisał: Nie jest to jakaś straszna filozofia. Nie jest gdy kolumny nie są obcinane zwrotnicą od dołu, a sub od góry gdzie tworzy się częstotliwość podziału i w jej zakresie trzeba zadbać nie tylko o zgranie fazy, a trzeba jeszcze przygladać się zgraniu impulsu i opóźnieniu grupowemu. Można mieć fajny SPL, ale brak "synchronu" transjentów przy odtwarzaniu. Jest to do ogarnięcia, ale trzeba wiedzieć czemu się przygladać przy zgrywaniu fazy, impulsu i dobieraniu opóźnienia. Tam gdzie mod osiowy wybija SPL zgrana faza doda dB, a chcielibyśmy ich w tym miejscu mniej. Czyli lepiej zadbać o zgranie impulsów kolumn i suba żeby transjent stopy się nie rozjeżdżał niż o dokładne zgranie samej fazy w tym punkcie z dodatkowymi decybelami. W każdych warunkach będzie inna historia i nie da się zbytnio uogólniać. Zagra sub z kolumnami wszędzie, ale w niektórych warunkach lepiej 😉 Warto kombinować w tym zakresie. Można sporo ugrać. Takie dyskusje poszerzają perspektywę postrzegania problematyki i to jest fajne. Pozdrawiam. M 2 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Tam gdzie mod osiowy wybija SPL zgrana faza doda dB, a chcielibyśmy ich w tym miejscu mniej. U mnie występowało takie zjawisko na 57 Hz. Ustawienie fazy na Relu na 180 stopni częściowo rozwiązało ten problem. Jeśli chodzi o samo ustawienie opóźnienia. Żeby to zrobić w miarę dobrze trzeba w moim przypadku albo podłączyć subwoofer pod miniDSP i ustawić na nim opóźnienie albo jeździć subem po pokoju, co u mnie ze względu na warunki lokalowe jest mało realne. Nie bardzo mam ochotę na sprawdzanie jak wygląda u mnie sytuacja ze zgraniem wg instrukcji, które wrzuciłeś w innym temacie, bo jak już wyżej wspomniałem, wyczerpałem wszystkie możliwości ustawienia zarówno na subie jak i subwoofera w przestrzeni, a dwa, nie czuje żeby coś mnie uwierało w takim ustawieniu jak jest, więc swoją przygodę z walką ze "zszywaniem" suba i kolumn uważam z mojej strony za zakończoną 😉. Dlatego gdyby okazało się, że coś jest jednak nie do końca ok, mógłbym się niepotrzebnie frustrować 😉. Pozdrawiam Edytowano 12 godzin temu przez KrólKiczu 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu 6 godzin temu, Bo0M napisał: Dirac wyrównał mi fazy w głośnikach i jeśli dobrze to odczytuję, opóźnił odpowiedź prawej kolumny o dosłownie 0,2s! A to zrównanie już przeniosło głos z radia na amused to death, słyszany z lewej, na sam środek sceny! Wiadomo, że powinien być po lewej oryginalnie, ale Dirac wykrył to jako błędy fazowe (specjalnie ustawiane przez Watersa celem tych efektów) i te opóźnienia są tak minimalne, że ustawianie wszystkiego "na ucho" to dla mnie jakiś kosmos... Moment. Automat popsuł Ci zamysł artysty i Ty uważasz to za zaletę? Jprdl 🤦 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 31 minut temu, pairtick napisał: Moment. Automat popsuł Ci zamysł artysty i Ty uważasz to za zaletę? Jprdl 🤦 Chyba nie to chciał autor posta przekazać 😁. Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 7 godzin temu, MariuszZ napisał: Nie jest gdy kolumny nie są obcinane zwrotnicą od dołu, a sub od góry gdzie tworzy się częstotliwość podziału i w jej zakresie trzeba zadbać nie tylko o zgranie fazy, a trzeba jeszcze przygladać się zgraniu impulsu i opóźnieniu grupowemu. Można mieć fajny SPL, ale brak "synchronu" transjentów przy odtwarzaniu. Jest to do ogarnięcia, ale trzeba wiedzieć czemu się przygladać przy zgrywaniu fazy, impulsu i dobieraniu opóźnienia. Tam gdzie mod osiowy wybija SPL zgrana faza doda dB, a chcielibyśmy ich w tym miejscu mniej. Czyli lepiej zadbać o zgranie impulsów kolumn i suba żeby transjent stopy się nie rozjeżdżał niż o dokładne zgranie samej fazy w tym punkcie z dodatkowymi decybelami. W każdych warunkach będzie inna historia i nie da się zbytnio uogólniać. Zagra sub z kolumnami wszędzie, ale w niektórych warunkach lepiej 😉 Warto kombinować w tym zakresie. Można sporo ugrać. Takie dyskusje poszerzają perspektywę postrzegania problematyki i to jest fajne. Pozdrawiam. M W moim przypadku jesli dobrze pamietam, zgranie fazy rzeczywiscie podbilo mod na 29hz, a jednoczesnie poglebilo dziure na 35-37hz. Poza tym @MariuszZ moglbys pisac troche prosciej Bardzo mnie ciekawi jak ty chlopie mierzysz, slyszysz i odczytujesz na wykresach, czy sa poprawne, te "transjenty stopy"... Aby stwierdzic ze masz poprawne transjenty na samych kolumnach, musialbys porownywac to do gry na zywo. Od tego trzeba by zaczac takie rozważania, a dopiero pozniej probowac to zgrac z subem. Odpisz, cytując
Bo0M Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 2 godziny temu, pairtick napisał: Moment. Automat popsuł Ci zamysł artysty i Ty uważasz to za zaletę? Jprdl 🤦 Nie uważam tego za zaletę. Chodzi mi tylko o to, że wykrył jakieś minimalne przesunięcia i je skorygował. Wyłączam phase compensation i głos wraca za głowę po lewej stronie, tak jak być powinno. Chodziło mi bardziej o to, że Dirac potrafi wykryć jakieś minimalne nierówności, odczytać akustykę pomieszczenia i dokładnie wyrównać nawet na poziome jakichś milisekund. Po prostu uważam, że mając np. 2 subwoofery takie narzędzie, a w szczególności Dirac bass Control idealnie zszyje je z kolumnami. Nie mam zaawansowanej wiedzy, a przez to nie potrafię toczyć merytorycznych dyskusji w tej dziedzinie. Jeśli zgranie klocków na ucho jest tak dokładne jak za pomocą Dirac bass Control - spoko, w pełni akceptuję i podziwiam umiejętności, wiedzę, oraz doświadczenie w użytkowaniu REW. Moje ego nie jest zbyt wybujałe, dlatego przyjmuję argumenty ekspertów i nie robię śmietnika z wątku tylko dlatego, że mogę się w czymś mylić, a nie chcę tego przyznać. Tego już chyba za dużo na tym forum tak ogólnie rzecz ujmując. Niemniej, sam korzystam z Diraca i również skorzystam z jego dobrodziejstw, gdy kiedyś będę chciał dołączyć 2 subwoofery do systemu. Pozdrawiam. 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 8 godzin temu, MariuszZ napisał: Nie jest gdy kolumny nie są obcinane zwrotnicą od dołu, a sub od góry gdzie tworzy się częstotliwość podziału i w jej zakresie trzeba zadbać nie tylko o zgranie fazy, a trzeba jeszcze przygladać się zgraniu impulsu i opóźnieniu grupowemu. Coraz bardziej skłaniam się do zakupu https://musiccenter.pl/sklep/naglosnienie/systemy-antysprzezeniowe/dbx-driverack-pa2 daje możliwość odcięcia kolumn i precyzyjnego rozdziału pasma między subem a kolumnami. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, Mikelas76 napisał: dziure na 35-37hz. Dziurę to masz do 60Hz z tego co widzę na Twoich pomiarach. 1 godzinę temu, Mikelas76 napisał: Bardzo mnie ciekawi jak ty chlopie mierzysz, slyszysz i odczytujesz na wykresach, czy sa poprawne, te "transjenty stopy"... Chłopie tak jak potrafię. pewnie nie gorzej od Ciebie 1 godzinę temu, Mikelas76 napisał: Aby stwierdzic ze masz poprawne transjenty na samych kolumnach, musialbys porownywac to do gry na zywo. Od tego trzeba by zaczac takie rozważania, a dopiero pozniej probowac to zgrac z subem. Niby iść na koncert i szybko do domu zanim zapomnę żeby suwać subem szukając zgrania? Litości, ale nie zniechęcam. Każdy orze jak może. Są lepsze metody. Stopa o ile mnie pamięć nie myli 80-90Hz plus alikwoty i jak sub będzie rozjechany z kolumnami to raczej to usłyszysz bez konieczności porównywania z wzorcem. REW pomaga przeanalizować krok po kroku pomiary i wiedzieć gdzie mamy problemy by móc z nimi powalczyć. Na przykładzie moich pomiarów. Analizujesz 85Hz na przykład bo 80-90Hz to podstawa stopy. Patrzymy na pomiary i wszystko widzimy. Rozjechane. Chcemy idealnie zsynchronizowany sub z kolumnami dla stopy 85 Hz to klikamy "Alignment IRs at cursor" i widzimy ile opóżnienia trzeba dostarczyć do suba lub kolumn (ok.25ms). Oczywiście żeby nie było lekko jak zsynchronizujemy dla jednej częstotliwości to dla innej może się rozjechać, to samo z fazą i SPLem bo to naczynia połączone i trzeba spoglądać na całokształt. Tip. Żeby zobaczyć IR suba i kolumn potrzeba w oknie "Alignment tool" kliknąć "Filter IRs at kursor" dostosowując skalę dla konkretnej częstotliwości. Zabawa dla prawdziwych hobbystów 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: daje możliwość odcięcia kolumn i precyzyjnego rozdziału pasma między subem a kolumnami. Wspaniała zabawka, ale czy trzeba aż tak mocno gonić za doskonałym dźwiękiem komplikując muzyczne seanse? Tomek, to nie apteka. Odradzam 2 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, Bo0M napisał: Nie uważam tego za zaletę. Chodzi mi tylko o to, że wykrył jakieś minimalne przesunięcia i je skorygował. Wyłączam phase compensation i głos wraca za głowę po lewej stronie, tak jak być powinno. Ale to znaczy że zrobił to fatalnie nie wyobrażam sobie słuchać z przesunięciem 0,2s. Jeżeli siedzisz równo od kolumn nie można poświęcać timingu na jakieś idiotyczne poprawienie częstotliwości w jakimś tam zakresie. Czytając właśnie podobne obserwacje wychodzi na to że te automaty jednak działają dość kiepsko. 11 godzin temu, Bo0M napisał: Mam pytanie. Staracie się w swoich systemach uzyskiwać liniowe brzmienie pod "płaską krzywą"? Czyli powiedzmy równać do płaskiej charakterystyki uzyskiwanej w komorze bezechowej dobrze strojonych kolumn głośnikowych? Gra głównie pomieszczenie. Moje kolumny mierzone z bliska są dość płaskie, mierzone w punkcie odsłuchowym niewiele się różnią od innych które miałem (największa dla mnie zaleta ich charakterystyki to mniej podbijają mod na 52Hz) 11 godzin temu, tomek4446 napisał: Marcin , ten strzał na 45 Hz wynikający z modu pomieszczenia tak naprawdę nie jest słyszalny. Już drzewiej robiłem filtry na RME niwelujące ten mod i oczekiwałem nirwany. A tak naprawdę nic się nie zmieniło w odbiorze muzyki. Musiałbym ustawić bardzo szerokie Q , a to z kolei wpływa na pasmo które jest ok. U mnie mod na 52 - aktualnie nie jest duży - w sumie to będzie z 7-8dB na oko. Ale lekka korekta (-2dB, Q=4 np) wpływa mocno na szybkość i uderzenie basu. Jak mialem 12dB na innych kolumnach to już mieszało to w sporej ilości kawałków. 9 godzin temu, KrólKiczu napisał: U mnie występowało takie zjawisko na 57 Hz. Ustawienie fazy na Relu na 180 stopni częściowo rozwiązało ten problem. U mnie 180 była niesłuchalna. Wykres za to piękny. Mod 52 zmniejszony, bas ciągnął się od 30 równo Dnia 3.01.2026 o 21:28, tomek4446 napisał: @KrólKiczu pójdę Twoim sposobem i wstawię filtry do 100 Hz. Tomek, jeszcze jedno. Jak masz podbicie 15 to nie dawaj -15 tylko z 7. Bo inaczej zdechnie Ci dźwięk. Q też mniejsze, na basie max 4 czy 5. No i jeszcze jedna dziwna rzecz - na kilku systemach zauważyłem że ułamkowe pisanie Q czy dB daje błędy (jakiś dziwny efekt jakby nie działało lub robiło jakiś śmietnik) wpisując pełne - wszystko gra. Od tego czasu używam w każdym DSP pełnych wartości... Edytowano 3 godziny temu przez marcinmarcin Odpisz, cytując
Recommended Posts