audiowit Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu No dobra, grafikę widzimy. I jak to brzmi? Tomek, wykozystaj DBX i potraktuj go zgodnie z przeznaczeniem. Teraz masz prawie kolumny trojdrozne. Mozesz poeksperymentować z odcieciem na roznych czestotliwosciach. Svs teoretycznie do 270hz ale oczywiscie to pasmo powierzam Kudosom. Zaufaj uszom i odciecie ustaw gdzie Ci pasuje. Mozesz też wykozystac go w ten sposob zeby nachylenie dostosować do modow pomieszczenia. 3 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał: Ja jestem zwolennikiem jak najniższego możliwego ustawienia. Na ucho wydaje się ok i niczego nie brakuje. Możliwe jednak że gdybym zaopatrzył się w umika i program REW to może bym się zdziwił jakie "tatry" mam w dolnym paśmie. Tak więc... Chyba wolę nie wiedzieć (narazie) i żyć w błogim nieuświadomieniu 🤪 a jeśli już będzie dedykowana "jaskinia" (a na pewno będzie 😎) to i nowy sprzęt, a wtedy wszystko po "Bożemu" będzie wykonane (łącznie z adaptacją) Moim zdaniem to są "pozostałości" po kinie z przed co najmniej 15/20lat, gdzie owe kino składało się z pięciu plastikowych satelitek które to nie grały za nisko wiec sub musiał "pompować" nawet do 120/150hz. Czas "połamać" te teorie i uzupełniać subwooferem TYLKO pasmo poniżej (lub na mało efektywnej granicy) pracy kolumn! Dla mnie taka porada to "tragedia", ale ja to ja i nie trzeba się ze mną zgadzać 😇 Jednak w Twoim przypadku mając takie urzadzenie jak owy DBX, możesz robić "cuda" więc akurat Twojej osoby to nie dotyczy (możesz ciąć dowolnie pasma nawet do 80/100 hz) Pozdr Oczywiscie, ze jestes zwolennikiem jak najnizszego ustawienia suba, bo nie masz odcietych kolumn i mniejsza kakofonię. 2 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu 9 minut temu, audiowit napisał: No dobra, grafikę widzimy. I jak to brzmi? Witek , ustawiam , nie ma czasu słuchać A serio to dopiero piętnaście minut temu włączyłem. Trochę za wcześnie na komentarz. Z pewnością jest o wiele bardziej detalicznie niż było. Kurcze , o wiele bardziej detalicznie , scena jest bajka . Stereofonia , rozdzielczość wszystko jak dotąd na plus. Wysłuchałem właśnie " Ride on the storm " Doorsów , takiego wykonania u siebie jeszcze nie miałem. Ale by nie było tak pięknie jak wszedł utwór " Unstoppable " - Sia to zrobił się przester , co na wskaźnikach zaraz pokazał DBX. Zmniejszyłem poziom sygnału na RME z +13 dB na +4dB i jest ok. Odpowiem Wojtkowi / @lpomis/ mimo jednego suba i to z lewej strony ustawionego , nie lokalizuje go podczas odtwarzanie muzyki. Jest za wcześnie na jednoznaczne wnioski , dużo pracy nad zrozumieniem samego urządzenia . Będę pisał na bieżąco. A i przy okazji tej zabawy z subem poznaje mnóstwo utworów o których istnieniu nie miałem pojęcia https://www.youtube.com/watch?v=ffw-xpngPFs https://www.youtube.com/watch?v=DURvbAK1cAY 4 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu @audiowit Witek nie wiem jak to nazwać , ale mam niesamowitą rozdzielczość. Słychać plany dźwiękowe , przechodzenie dźwięku z kolumny na kolumnę. Jestem zachwycony wysokimi i średnicą. Bas wymaga jeszcze drobnych poprawek. Jutro pobawię się korektorem. Nie żałuję zakupu , mam kontrolę nad dźwiękiem , a przede wszystkim wiem gdzie się kończy sub a zaczynają kolumny. Nie robię tego na pałę. I kolejny utwór testowy. Musiałem sprawdzić , czy aby na pewno nie idzie przez KD 5.1 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Czytam i dostaje bolu glowy chyba... Masz wrazenie lepszej srednicy i wysokich bo bardzo odciazyles wzmaka i system dostal ekstra kopa. Mialem to samo wrazenie jak przeskoczylem z 2*125 na 2*200. Zabawy z subem przednie, ale jakos dostaje kwasoty na mysl o kolejnej elektronice pomiedzy DACiem a integra 🤕 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Też tak miałem ale trochę poczytalem i wybralem crossover, ktory mial opinie bez wplywu na dźwiek zarowno wrazeniowo jak i w pomiarach. Nie bylo łatwo, bo nie mogla to byc zwrotnica cyfrowa. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Wszystkie poprawnie skonstruowane crossovery brzmią tak samo? 1 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Nie, podobnie jak poprawnie skonstruowane wzmacniacze. Osobną klasą są budzetowe Marantze i Regi, ktore są bardziej Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 15 minut temu, audiowit napisał: i wybralem crossover, ktory mial opinie bez wplywu na dźwiek zarowno wrazeniowo jak i w pomiarach. To po co Ci crossover ? Ja nabyłem , żeby właśnie miał wpływ na dźwięk Dzisiaj będę eksperymentował z poziomami głośności w zwrotnicy szczególnie niskich tonów. Ponoć daje fajny efekt. Oraz przymierzę się do ustawienia nachylenia. Przeczytałem mnóstwo postów na zagramanicznych forach i porady często się wykluczją. Miałem nieraz wrażenie że to jak wojna kablowa Odpisz, cytując
audiowit Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) Tak, u mnie ma na ilość i rozdział. Dlatego nalezy to zrobic na ucho pomagajac sobie grafiką. Oczywiscie, ze piszą, ze rożne nachylenia i rozne punkty podziału. Zalezy to od - rożnych pomieszczeń - różnych polaczen głosnikow - rożnych podobamisię. Edytowano 1 godzinę temu przez audiowit Odpisz, cytując
Recommended Posts