marcinmarcin Napisano Poniedziałek o 19:15 Napisano Poniedziałek o 19:15 (edytowany) A nie przeszkadza Ci regulowanie źródłem? Jak mocno ściszone to zmula dźwięk (idealnie do cichego słuchania ) jak głośno to przy okazji dodatkowo wyostrza... przyznam że nie zniósłbym chyba tylu dodatkowych "degradatorów" dźwięku... Edytowano Poniedziałek o 19:16 przez marcinmarcin Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano Poniedziałek o 19:21 Napisano Poniedziałek o 19:21 3 minuty temu, marcinmarcin napisał: przyznam że nie zniósłbym chyba tylu dodatkowych "degradatorów" dźwięku... Nie odczuwam tego zupełnie. Reguluje głośność przez DAC-a i tyle. Dla mnie jest super 1 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Pare słów o relu S 510. Ustawiony na razie "na oko" tzn. ustawilem go w najlepszej pozycji pozyczonego Rela t9x. Nie ma sensu jeszcze nic mierzyc, skoro ma za malo godzin na pelna ocene. Ale... Wiem już teraz, ze to byl bardzo dobry ruch przed ktorym bronilem sie kilka lat powtarzajac utarte formulki ze to niekoszerne ze nie wypada do stereo i innych glupot. S 510-tka gra zdecydowanie lepiej niz t9x. Sprawia wrazenie ze jest szybsza choc t9x tez nie odstaje jakos bardzo. Ta lepszosc wynika chyba ze wszystkiego po troche. Dzwiek jest pelniejszy, bardziej dobitny, bardziej punktowy. Nie ma zadnego przeciagania i odstawania od kolumn. Nie slychac wogole zeby sub byl w systemie. Slysze ze wplywa to tez w jakis sposob na srednice. Nie chce tu rozkrecac kolejnych przepychanek o to, ale tak to slysze. Wiecie ze bawie sie umikiem i rewem ale i tak na koncu SLUCHAM. Za tydzien dwa porzadkuje kable za szafka, i bedzie sie mierzyc suba w roznych plaszczyznach tj. x, y, z aby w pierwszej kolejnosci zasypac cos dziure 32-45hz. Tym razem ustawiłem suba w fazie i zobaczymy co wyjdzie w rewie. Wirtualnie jestem w pokoju 35-40m2 gdzie graja choc dwa suby z moimi Nordami 😂😂😂. Chcialoby sie... 3 2 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Cześć W związku z tym, że od kilku dni przebywam na L4, z nudów, i w czasie kiedy bolące plecy mi na to pozwoliły, zrobiłem kilka pomiarów porównawczych, które pokazują różnice w najniższych częstotliwościach z subwooferem z zastosowaniem DSP, z subem bez korekcji, jak również bez suba. Pozdrawiam 4 2 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 9 minut temu, KrólKiczu napisał: z subwooferem z zastosowaniem DSP, z subem bez korekcji, jak również bez suba. Jakbyś dał jeszcze legendę... 1 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 17 godzin temu, Mikelas76 napisał: Wiem już teraz, ze to byl bardzo dobry ruch przed ktorym bronilem sie kilka lat powtarzajac utarte formulki ze to niekoszerne ze nie wypada do stereo i innych glupot. W stereo można mieć i dwa, a nawet cztery suby. Jak są dobrze zszyte z kolumnami to będzie tylko lepiej. Takie utarte formułki pokutują tylko dzięki nieudanym próbom z wykorzystaniem "bele" suba z kina domowego, złym ustawieniem, bez pomiaru itd.itp. 2 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 2 minuty temu, Kraft napisał: Jakbyś dał jeszcze legendę... Turkusowy - subwoofer bez zastosowania DSP. Niebieski - subwoofer z zastosowaniem DSP. Pomarańczowy - same PMC bez użytego DSP. 5 minut temu, DiBatonio napisał: Takie utarte formułki pokutują tylko dzięki nieudanym próbom z wykorzystaniem "bele" suba z kina domowego, złym ustawieniem, bez pomiaru itd.itp. Wyjątkowo się z Tobą zgadzam 😜. Chociaż tak generalnie nawet same zestawy głośnikowe można "zaaplikować" sobie w pomieszczeniu tak, że i sub niewiele zepsuje 😉. 2 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 1 minutę temu, KrólKiczu napisał: Wyjątkowo się z Tobą zgadzam 😜 Ojjjj, wcale nie musisz 😜 1 minutę temu, KrólKiczu napisał: Chociaż tak generalnie nawet same zestawy głośnikowe można "zaaplikować" sobie w pomieszczeniu tak, że i sub niewiele zepsuje 😉. A w drugą strone też? Np. niewiele pomoże? Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, DiBatonio napisał: Np. niewiele pomoże? Osobiście uważam, że subwoofer to nie jest jakiś tak zwany "must have". Jeśli ktoś ma kolumny, które realnie schodzą do 40 - 45 hz i nie słucha muzyki, w której występuje syntetyczny bas, bądź nisko schodzące organy, to spokojnie wystarczą większe monitory. Ale z drugiej strony, kiedy zna się systemy, gdzie ten bas schodzi nisko i jest dobrze kontrolowany, to jednak przy odsłuchu kolumn wielkości PMC 25.21 czy ATC SCM7, trochę tego dołu brakuje. I nie będę tutaj opowiadał, że udało mi się uzyskać jakieś cuda. Po prostu nie dysponując możliwościami manewru w kwestii akustyki, uważam, że połączenie suba i monitorów z zastosowaniem DSP na najniższe częstotliwości, spełnia swoje zadanie. 2 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, KrólKiczu napisał: Osobiście uważam, że subwoofer to nie jest jakiś tak zwany "must have". Jeśli ktoś ma kolumny, które realnie schodzą do 40 - 45 hz i nie słucha muzyki, w której występuje syntetyczny bas, bądź nisko schodzące organy, to spokojnie wystarczą większe monitory Przy duzym duzym szczesciu sub nie bedzie niezbedny, ale napewno korzystny. Czasami tez ludzie nie zdaja sobie sprawy ze czegos brakuje skoro nigdy nie sprobowali. Najwazniejsze to jak sami wiecie odpowiednie ustawienie suba jak i jego pokretelek. Nie zdziwie sie ze ktos probujac jakis slaby sub zniecheci sie do takiego rozwiazania, o czym zreszta pisal@DiBatonio Tak sobie tez mysle, ze w mojej w miare liniowej akustyce, ten sub gra fajnie bo wiekszosc problemow jest ogarnieta. Ba, moze nawet dlatego nie mam problemow bo sie mody czesciowo kasuja. Rozumiem ze ktoś kto ma problem z podbiciami, moze nawet suba nie chciec. Odpisz, cytując
Recommended Posts